A gruzokkal nagyon sok aktív katonai, hadiipari tárgyalásunk volt nyáron. A LYNXtől az L-39NG-ig lehet velük beszélgetni. Ez a Mi24 érdekes csavar.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Oroszok elleni szankciók kijátszásáról szól ez biznisz: tuti, hogy orosz alkatrészek és szakik közreműködésével javulnak ott ezek a Hindek...A gruzokkal nagyon sok aktív katonai, hadiipari tárgyalásunk volt nyáron. A LYNXtől az L-39NG-ig lehet velük beszélgetni. Ez a Mi24 érdekes csavar.
Én is erre tippelnék első körben. Milyen érdekes, a kiszállítás teljes csöndben történt. A P-k felújításának volt sajtóvisszhangja képekkel.Nem biztos, hogy nekünk lesznek felújjítva lehet hogy csak eladta a VEX
Én is erre tippelnék első körben. Milyen érdekes, a kiszállítás teljes csöndben történt. A P-k felújításának volt sajtóvisszhangja képekkel.
Nem véletlen nem reklámozzák...Oroszok elleni szankciók kijátszásáról szól ez biznisz: tuti, hogy orosz alkatrészek és szakik közreműködésével javulnak ott ezek a Hindek...
A grúzoknál akik pöppet ellenséges viszonyban vannak az oroszokkal....Nem véletlen nem reklámozzák...
a kormányuk nem annyira - tüntetnek is gyakran emiatt az "átlag grúzok". Stockholm szindrómás helyzet van ott politikailag az orosz-grúz viszonyban...A grúzoknál akik pöppet ellenséges viszonyban vannak az oroszokkal....
Ahaaaa
Attól függ, melyiket adták el. Ősrégi D-t, vagy V-t?Kizártnak tartom, hogy a jelenlegi háborús időkben a jelenlegi kormány eladta volna a harci heliket. Azt sokkal inkább elképzelhetőnek tartom, hogy nagyjavítás/üzemi hosszabbítás és pctrakéta integráció.
MertSegítsetek kerlek! Azon kivul, hogy a szövegben említve van 5-6 magyar gép, én nem látok aktív, szürke magyar helit a képeken. Csak régi terepmintasat, ami hasonlit(hat) a régi magyar mintára. de azok már rég hasznalhatatlan kibelezett állapotban vannak. És nagy részét el is adtak.
szoval miért gondolja itt pár fórumtárs, hogy ez nekünk lesz? (Nekem nem áll össze a kép)
A képen szerintem régi festésű Mi-24 D/V változatú gépek vannak. Van néhány ex-PG-s fórumtárs, majd ők megszakértik hogy csak nálunk volt-e ilyen festés.Tbiliszi rep.gyár kepein nem a felújított magyar Mi24-ek vannak, hanem a régi festéssel.
Az előző oldalon volt erről szó... ez valószínűleg a meglévő helikopterek fennterására vonatkozik.És itt lesz érdekes Vadai kérdése.
)A felhívás Mi-17 és Mi-24 típusú helikopterek fenntartására szól, és 2026 végéig összesen nettó 2,8 milliárd forint (bruttó 3,6 milliárd) értékű javítási, karbantartási munkát rendelnének meg a Magyar Honvédség számára úgy, hogy a keretösszeg 70 százalékáig biztos költést vállal a kiíró.
A keretösszeg tervezett éves felhasználása:
2023. évben: nettó 359 097 220,- Ft
2024. évben: nettó 1 062 992 126,- Ft
2025. évben: nettó 866 141 734,- Ft
2026. évben: nettó 551 181 100,- Ft
A közbeszerzésről a DK szakpolitikusa, Vadai Ágnes is posztolt a Facebookra, és feltette a kérdést: Vajon miért ír ki felújítási pályázatot a kormány Mi-17 és Mi-24 típusú helikopterekre, ha high-tech a haditechnika itthon? Alighanem azért, mert az alapvetően a ‘70-es és ‘80-as évek szovjet technikáját képviselő helikopterekből összesen még mintegy tucatnyi van még a honvédségnek. Persze kisebb-nagyobb felújításokon időközben ezek a légi járművek átestek.
A Mi-17-esekből öt van még használatban, a még hadrendben lévő nyolc Mi-24-es pedig 2019-ben érkezett vissza Magyarországra az oroszországi nagyjavításból, ahol korszerűsítési munkákat is végeztek a gépeken. A most kiírt tender 2026-os záródátuma alapján ez a helikopterek utolsó karbantartási ciklusa lehet, legalábbis korábbi hírek szerint körülbelül 2025-ig tervezték hadrendben tartani őket.
Szerintem valami Afrika országban volt hasonló festés még.A képen szerintem régi festésű Mi-24 D/V változatú gépek vannak. Van néhány ex-PG-s fórumtárs, majd ők megszakértik hogy csak nálunk volt-e ilyen festés.
Én úgy emlékszem, hogy pl. a csehszlovák Mi-24-esek is ilyen festést kaptak.
Ha ezek a mi gépeink voltak, akkor ezeket még kb. 2012 és 2015 között adhatták el mint inkurrencia. Ami maradt, az múzeumba vagy oszlop tetejére került.
Ha esetleg maradt belőle még 4-5 darab, az hogy jutott ki Tbiliszibe? Már Kecskemétre is látványos volt az átszállításuk, amikor felújításra mentek. Nagyobb szállítógép meg ha jól emlékszem idén csak Pápán járt, egy An-124-es.
Az előző oldalon volt erről szó... ez a meglévő helikopterek fennterására vonatkozik.
Ha már hinni akarunk a konteókban kitaláltam egy újabbat. 2026-ban lejár a Mihuk üzemideje, nem hosszabbítják tovább. Hanem helyette beérkezik a Georgiában javított 6 db és újabb 7 évig repülhetnek.
8 db lett felújítva anno Szergejéknél, de már akkor tervben volt +4 db felújítása. Elképzelhető, hogy a jelenlegi helyzetre tekintettel a +4 db felújítása mellett döntöttünk? Az itt konteózott eladást szerintem pontosan az általad (meg Silvio által) is idézett 2026-ig szóló költségvetési keretfelhasználás zárja ki. Ha el akarnánk/akartuk most adni akkor minek költenénk rá még 26-ban is?A képen szerintem régi festésű Mi-24 D/V változatú gépek vannak. Van néhány ex-PG-s fórumtárs, majd ők megszakértik hogy csak nálunk volt-e ilyen festés.
Én úgy emlékszem, hogy pl. a csehszlovák Mi-24-esek is kaptak ilyen festést.
A csehek most vonták ki a típust és adtak el/át mindent is. Nekem ezért jutottak eszembe a csehszlovák gépek.Esetleg amúgy lehetnek évekkel ezelőtt eladott példányok is. Amik eddig valamerre gazdára vártak egy maszek fegyverkereskedőnél.
A cseh gépeknek ilyen volt a festése?A csehek most vonták ki a típust és adtak el/át mindent is. Nekem ezért jutottak eszembe a csehszlovák gépek.
Azok nem Ukrajnába mentek?A csehek most vonták ki a típust és adtak el/át mindent is. Nekem ezért jutottak eszembe a csehszlovák gépek.
Nem 12 P-t akartak feújítani, de az oroszok azt mondták hogy csak 6 volt olyan állapotban hogy fel lehetett, és nagy nehezen találtak még mellé két V-t?8 db lett felújítva anno Szergejéknél, de már akkor tervben volt +4 db felújítása. Elképzelhető, hogy a jelenlegi helyzetre tekintettel a +4 db felújítása mellett döntöttünk? Az itt konteózott eladást szerintem pontosan az általad (meg Silvio által) is idézett 2026-ig szóló költségvetési keretfelhasználás zárja ki. Ha el akarnánk/akartuk most adni akkor minek költenénk rá még 26-ban is?
Összesen 6 db P volt, ennyit kaptunk az NDK készletből.Nem 12 P-t akartak feújítani, de az oroszok azt mondták hogy csak 6 volt olyan állapotban hogy fel lehetett, és nagy nehezen találtak még mellé két V-t?