Én azt írtam, hogy a jelenlegi magyar Gripen flotta CAS téren bizony elmarad az UB blokkozó Mi-24P-től, mivel a P-nek volt egy ilyen-olyan pontosságú gépágyú mellé egy területlefogó képessége, míg a Gripenünknek nincs a nagyon pontos Mauser mellé semmi se.
Ezt a kijelentést nem látom alátámasztva semmivel.
Mitől kisebb egy 1000 fontos bomb terület hatása, mint mondjuk 32 db rohadtul kicsi rakétának, aminek a CEP-je kb. kismagasságú bombáé....? A jenkiknél a safe distance CAS esetén 500 fontos bombáéra 125 méter. (Ez erősen túl van biztosítva, de szeléletes.) Kapjunk ár a fejünkhöz, 1,5 kg-os harci része van ezeknek. Egy 500 fontos bombában több robbanóanyag és repesz van, mint egy egész UB blokkban sanszosan az 1000 fontosról inkább ne is beszéljnük.
Az UB blokk kicsit is keményebb cél esetén megfekszik, ha a területes repesztes változatát használod. Az 1000 fontos HE GBU meg téglaméretű daraborka robbant egy nagyobb házat is. Harckocsi sem akadály neki. Tehát multifunciós eszköz, eggyel is jó minden cél ellen. Persze ez azt jelenti, hogy gyorsabban is fogy. Ezért kellene Mk-82.
Nagyon pontos gépágyú az sajna kevéske a sikeres CAS-hoz, ahhoz vegyesen kell Mk bomba és valami Maverick is.
Halkan kérdezem, hogy mennyi Sz-5 rakéta van itthon? Mert kb. egy nekem úgy tűnik, hogy egy full 32 UB blokkos rakéta sorohzat = 1 db GBU vagy egyes célok ellen még annyi sem.
Mégegyszer leírom, hogy értsd, ha egy nagy sebességű harcászati vadászgépen CSAK gépágyú van földi célok ellen, az nem CAS-képesség.
AGM-65 GBU-12, GBU-16. Ez van most.
Mind a kettőt nagy eséllyel lövik le
Ez az állítás az, ami egész egyszerűen nevetséges.
- A Gripenhez van éjjellátó és éjszaki képesség.
- A MANPAD-hoz meg látni kell a célt.
- Ja, hogy a 24-es csak nappalos...
- A Gripen gyors és manőverezik.
- A 24-es egyik sem, bujkálni tud. Ezt a Gripen is tudja, TFR nélkül is GPS + térképmesh alapján tud alacsonyan jönni.
Kecsót tudtam, hogy Gripen van a közelben és tudtam, hogy jönni fog. A 1,7 méteres átlag magasságú tömeg mellett akkor láttam meg az 1000 km/h-val érkező gépet, amikor a fejem felett volt. Pedig kerestem. A heliket meg 2 km-ről még hallottam is őket. A Gripent nem hallod, mert a hang terkedési sebessége korlátos. Na, akkor szerinted egy ilyen céllal egy MANPAD mit tud kezdeni átlagos esetben vs. helivel?
Ezek alapján leírni azt, hog mind a kettőt nagy eséllyel lövik le az olyan szintű kijelentés, hogy ránéztem a dátumra, hogy nem-e 04.01. van...
Továbbra is sokkolsz.
csak a Gripen harcértéke még kevesebb is, miközben a gép meg drágább.
A számok nem ezt mutatják. Elvisz 4 db GBU-ut, ami minium 4 db UB blokk tűzerő, de inkább több. Igen, nem tudja elosztani 4-8-as adagokban, mint a 24-es. Ez tény.
És akkor mégegyszer hangsúlyozom, tőlem akár lehetne légierő-nehéz is a Magyar Honvédség, de ne szerény 14 géppel, amiből 4-5 hadrafogható és legyen rendesen bomba meg rakéta is.
Ez a részt sem értem. A Gripenek hadrafoghatóság végig 80% táján van. Volt 100% is. Mikor volt ennek valaha közelében a magyar helikopteres szakág? (Erről nem az üzemeltető tehet, pénzhiánnyal nem tudnak mit kezdni.)
A jó öreg Bofors UB blokkot már hiába sírjuk vissza, kb 15 éve kivonták a svédek a rendszerből.
Ha az SD integráció megy, akkor sanszosan nem mission impossible a Hydra 70 sem jenki poddal...
Amíg ez nincs de a dudi-féle katonáknak nem jut emiatt rendes felszerelés, én nem csodálkozom, ha valaki a szárazföldiek közül nem támogat semmiféle helikopter feltámasztást.
Én nem vagyok bokorugró és én is borzalmasan rossz ötletnek tartom.