Ez idáig stimmel.
Apró hiba, hogy a feltámasztott 24-esnek nincs irányított fegyverzete. Pont úgy meg kéne venni, ahogy a Gripenhez rakétát vagy bombát...
A Gripenhez szerined egetrengető lenne nemirányított rakéta beszerzése? Szeritem még az UB blokk integrálása sem mission impossible csak értelme az sok nincs. A ballisztikai számítógépnek kell adat és az SMS rendszert kell módosítani.
Tisztább ügy lenne a Hydra 70 beszerzése, ha ezt hiányolod, de Mk bomba is dőlhet a sok mrd-ból.
A Hydra 70-nek ráadásul van lézeres PGM változata is már. Hoppá. JTAC-cal annak kinematikai HMZ-je bőven AAA-n és talán a MANPAD peremén van, de inkább kívül. Mivel PGM ezért a fegyver szórása kicsi, thát a nemir módhoz képest a HMZ is nő, mert a távolság nem faktor. A cél meg nem vadászgép, hanem a földön van. Egy szubszonikus rakéta is tud manőverezni.
Nem ugyanúgy. Egy Gripen egy 6-8G-s fordulóval képes lerázni és kimanőverezni egy MANPAD-ot és annak az indítási ablaka legfelejbb 10-15 sec. Egy heli ehhez képest a csiga sebességével repül, 0 manőverező képességel. Egy rakéta számára egy helikopter szinte álló céltpont. Ha megvolt a lock és HMZ-n belül vagy, akkor marad az infracsapda és az ima. Az ima a Igla-1 ellen siker, az Igla (30+ éves) UV-ben is dolgozik és elvileg képébe röhög ennek.
A csöves légvédelem esélye még annyi sem. A lőtáv 2 km táján kezdődik és 1 km táján ér véget.
Itt is igen erős zavart érzek az erőben...
- Havi rutinnal? Miért is kell az, mikor szimulált oldása is van? A jenkik dobnak havi szinten szerintem BDU-33-at. Mikor lettünk mi hirtelen jenki szint felett...?
- Mikor lőttek havi szinten bármivel a 24-esek? Szerintem soha. Éves szinten talán lőttek, de inkább több éves közzel.
- Van szimulált oldás a 24-esen? Ja, hogy nincs.
A 24-es flotta tehát nem képes szimulálni és soha nem lőttek havi szinten, de te ezt elvárnád. A Gripen erre nem szorul, de ehhez képest elvárod.
Ezek után Allesmor, egyszerűen nem értelek, olyan szinten nem egyenlő dolgokat vizsgálsz és állítasz fel mércének, hogy az egyenesen megdöbbent.
Az ugye azért megvan, hogy te tudományos alapossággal nézted el a házszámot?
Ez volt a mondatom, amin te ki vagy akadva:
"Bár dudi nem kért fel védelmül, de speciel semelyik kommentjéből nem jön olyan, hogy ki nem állhatja a légierőt. Azonban a Magyar Honvédség jelenleg úgy "légierő-nehéz", hogy a légierő áll pár darab hadrafogható, ám igencsak szerény harcértékű Gripenből."
Namármost, te azt próbálod nekem bizonygatni, hogy a Gripen, mint modern harcászati vadászrepülőgép mennyivel jobb, mint a feltámasztani kívánt 6 darab szerencsétlen, technikailag elavult, félkezű, féllábú Mi-24-es. Ügyes, de ezt eddig is tudtuk.
Itt a baj az, hogy dudi topictárs be lett támadva, hogy utálja a légierőt, ami szerintem hülyeség, csak mint szárazföldi, különösen sokallja egy olyan lehetséges helikopterprogramra kiadott összes fillért, ami egy már eleve "légierő-nehéz" Honvédségnél esne meg, úgy, hogy ezt a túlsúlyt eleve egy szerény képességű flotta jelenti.
Én nem azt mondtam, hogy a Mi-24-es bármiben jobb, mint a Gripen, ahogy azt se írtam sehol, hogy a Gripen CAS téren rosszabb lenne, mint a Mi-24-es.
Én azt írtam, hogy a jelenlegi magyar Gripen flotta CAS téren bizony elmarad az UB blokkozó Mi-24P-től, mivel a P-nek volt egy ilyen-olyan pontosságú gépágyú mellé egy területlefogó képessége, míg a Gripenünknek nincs a nagyon pontos Mauser mellé semmi se. Nagyon pontos gépágyú az sajna kevéske a sikeres CAS-hoz, ahhoz vegyesen kell Mk bomba és valami Maverick is. Mégegyszer leírom, hogy értsd, ha egy nagy sebességű harcászati vadászgépen CSAK gépágyú van földi célok ellen, az nem CAS-képesség.
Ennél még a zombi Mi-24-es is jobb lehet, de inkább ugyanolyan kevés. Mind a kettőt nagy eséllyel lövik le, csak a Gripen harcértéke még kevesebb is, miközben a gép meg drágább.
És akkor mégegyszer hangsúlyozom, tőlem akár lehetne légierő-nehéz is a Magyar Honvédség, de ne szerény 14 géppel, amiből 4-5 hadrafogható és legyen rendesen bomba meg rakéta is. Ez kell a CAS-hoz (is)
A jó öreg Bofors UB blokkot már hiába sírjuk vissza, kb 15 éve kivonták a svédek a rendszerből.
Amíg ez nincs de a dudi-féle katonáknak nem jut emiatt rendes felszerelés, én nem csodálkozom, ha valaki a szárazföldiek közül nem támogat semmiféle helikopter feltámasztást.