nem gondolod, hogy kicsit unfair felhozni, hogy a norvégoknak nincs páncéltörő képességgel ellátott heliük, miközben én olyan országokról írtam aki háborúznak is (tudod USA, GB, FR, IZR)?
Más meg a NATO országokat kérte számon. Az alap felvetés az volt, hogy kinek mije van. Én érveltem azzal, hogy számtalan gazdag és vadászgépes államnak nincs dedikált harci helije, ami igaz.
Mellesleg kicsit utána néznél, igaz, hogy a norvégoknak nincs, de pl a belga A109-es egy része ellátható ipctr-rel, miért nem velük példálózunk?
Dedikált harci heliről volt szó eddig kérem. Az A109 nem az. Éppen ezért volt az, hogy a "milyen helink legyen" idején elsőre szimpi volt a USMC UH-1, mert annak volt lézeres célmegjelölési képessége, és mivel az új 2,75" rakétából is van már precíziós...
Ilyen multifunciós heli nekünk is jó lenne. Dedikált harci heli lenne ez? Nem. Tehát az érvrendszerem most sem dőlt meg sehol. Mindenhol azt írtam, hogy dedikált harci heli. Ez eddig nem tűnt fel senkinek?
A 20 km-ről (bár ez nagyfokú szarrágás, legyen 40km, OK megnyugodtál, így már jó? Bár azért azt az apróságot,ne feled, hogy annak az ellenséges tüzérségnek fel is kell ám 20 km mélységben a célt és be kell lőni, ez nem számítógépes játék ahol térképen látod az ellenséges csapatmozgásokat.
Ezt nem is tagadtam, azért mondtam, hogy meg kell találni őket. Viszont egyesek itt arról álmodtak régen, hogy diverzánsok a földön szétlövik Kecsón az összes gépet vagy Falkalndon. Tehát, ha ennyire "lyukas" az ország - mert területvédelmi képesség nincs, csak egyes helyeken erő összevonás - akkor mi akadályozza meg az ellenfelet, hogy felderítőkkel senkitől nem zavartatva megtalálja ezeket a helyeket. Persze ez már erősen hipotetikus, de senki ne monjda az, hogy a fronttól a ~100 km+ távolság az kevésbé biztonságos, mint a 20-40 km. Persze Kecsó fix és az előretolt valami az nem, csak Kecsón van infrastruktúra a semmi közepén meg nincs.
Szerinted megvalósíthatatlan feladat felvenni és kiképezni 50 katonát, arra, hogy felfegyverezzen és megtankoljon egy helikoptert (tudod ezt egy hivatásos irányítása mellett Svédországban sorkatonák végezték) és venni 5 APA kocsit, 5 tartálykocsit és 5 teherautót a fegyverzetnek, mert kb ez kell a kitelepülési képességhez (5 helyre,a melyek akár több helikoptert is kiszolgálhatnak)?
És ezek megint az extra költségek. Mert akkor hányszor is veszel meg mindent? Akkor hány katona van kiképezve csak a redundancia miatt? Nem mondtam, hogy lehetetlen. Viszont +2 Gripennek milyen extra igény lenne pl. Kecsón? Hát nem túl sok.
Mi ez állandó MANPAD-tól való rettegés, az elmúlt tíz év konfliktusaiban hány helikotert, vagy merevszárnyú repülőt lőttek le vele? valahogy nem hallottam, hogy akár Irakban, akár Afganisztánban, vagy akár Líbiámban naponta tucatszám hasítottak az ég felé.
Irakban és Afganisztánban tucatszám értek el találatot, a 2003-as hadműveletek alatt volt, hogy egy nap 30 heliből 10 esett ki találat miatt. A sérülésállóság jó volt, mert a nagyrésze túlélte komolyabb javítással.
Egyébként meg délre tőlünk egy Mirage és egy Harrier is bekapta, bár az egyikhez kellett az pilóta is, aki 7 (!) rácsapást végzett ugyanarra a célra.
A leépített képességekről, kapaszkodj meg és kicsit nézz utána, de nem mindenki bontotta szét az egymásra épülő tűzrendszerét, elég sokan, mégha nem is olyan mértékben de megtartották. Talán egy kicsit nézz utána a lengyel, a vagy a román csapatlégvédelemnek, nézzél már egy kicsit utána légyszives, hogy milyen eszközökkel is van felszerelve a sokak által lenézett, román tüzérség. Úgyhogy mielőtt kijelented, hogy máshol is leépítették talán egy kicsit utána kellene nézni az adatoknak.
A lengyeleket említettem, ugyhogy nem értem, hogy ezt miér vágod a fejemhez. A románok még ok, tehát akkor is az jön ki, hogy a VSZ-ből szinte senki...
A leépített harci helikopterképesség, akármennyire is sulykolod, nem szűnt még meg nálunk, lehet, hogy a gépek nem repképesek (amúgy minősített esetben azok, de ezt most hagyjuk), de az emberek még megvannak.
Igen, még. Mikor lesz harci heli feltámasztva, hogy repüljön? A jenkiknél 4-5 hónapos kihagyás után már úgy kezelik, hogy "ajjaj", az alapvető kézségek is kopnak, ennél hosszabb időnél meg a szakszó is ugrik. Tehát, ha lenne döntés 1 éven belül és 1 évben belül feltámadna a fegyvernem, akkor addig mi történne? Mi maradna meg? Milyen mélyről kellene feljönni? És az 1+1 év az még a villámgyors megoldás lenne, ami szerintem az ország mai állapotát nézve sci-fi.
<blockquote>Ugyan úgy nem igaz, hogy új helikoptereket kell vásárolni ami drága. Nem kell, vannak még nagyjavítható példányok, amely jóval kisebb költséggel még egy nagyjavítási ciklusra fel, bármit is állít Hende és az őt kiszolgáló talpnyalók.
</blockquote>
Ezzel a résszel is foglalkoztam. Ez esetben viszont megint ott vagyunk, hogy sem a helik képességei sem a túlélő képessége nem lesz köszönőviszonyban a Gripenével. Így meg akkor az jön be, hogy kinek és milyen tűzrendszere van? Biztos, hogy egy lassan 40 éves gépet állítanál szembe, ami csupasz és legfeljebb infracsapdája van meg a személyzet két szép szeme?
Nézd ha nagyon akarod én is lemehetek arra a szintre és minden egyes mondatodba beleköthetek és kifordíthatom.
Hol fordítottam ki? Nem tűnik fel, hogy koherens az érvrendszerem? Minden kijelentésem ugyanazon feltételrendszerből indul ki, hogy van X pénz és Y szint és mi a difi a kettő között, ha elköltöd.
Én is írhatnák olyanokat, hogy semmire sem jó Gripen, mert az AMRAAM nem tudja kilőni a harckocsit (tudod azért van a Mi-24esen is többféle fegyvervariáció, mert más-más cél ellen mást kell alkalmazni). Írhatnám azt, hogy nem jó a Gripen, hiszen nem tud elszállítani MEDEVAC akciót végrehajtani (de akkor a megint a Te szintedre süllyednék).
Apró gond, hogy ilyen marhaságoat soha nem írtam. Viszont pont ezért támogattam a multifunkciós helit anno, amiért lehurrogtak és azért mondtam azt, hogy a dedikált harci helitől a más fajta pct. képessége irányba kellene elmozdulni, mert arra talán még telik és rugalmasabb is talán.