Szia,De, a Solar Kft-n keresztül mentek ki Ukrajnába megsemmisítésre.
Arra sajat szememmel is lattam peldat, hogy a loszert hogy semmisitik meg, lehet hogy a raketat is igy.
(Gyk. miutan kifizette a Magyar allam a megsemmisites dijjat, eladjak.)
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Szia,De, a Solar Kft-n keresztül mentek ki Ukrajnába megsemmisítésre.
Hogy ők csinálták-e vagy csak kiküldték valahová, az ebből nem derül ki, de ezt állítják magukról:Nyírteleken az R-27-esekkel és R-73-asokkal nem csináltak semmit.
Azért elég nagy különbség van a "megsemmisítették" és az "eladták megsemmisítésre" között, főleg ha a bevétel-kiadás oldalát nézzük. De a lényeg az, amit mindig írni szoktál ezzel kapcsolatban, hogy ezek egy részét éleslövészeteken el is lehetett volna lőni.De, a Solar Kft-n keresztül mentek ki Ukrajnába megsemmisítésre.
Mielőtt bárki üzleti titkok okoskodó kifecsegésével vádolna engem, a fenti darabszámok és a konkrét cégnevek, illetve megsemmisítések annó a Magyar Közlönyben szerepeltek.
Így van, csak itt nem a wikipedia kontra valóságról van igazából szó, hanem arról, hogy mi szerepelt a Magyar Közlönyben.
Természetesen ne legyenek illúzióink, hogy a Magyar Közlöny netán tévedhetetlen szentírás lenne.
Ez nagyon szépen rímel az egész 29-es sztorival.Hogy ők csinálták-e vagy csak kiküldték valahová, az ebből nem derül ki, de ezt állítják magukról:
Néhány rakéta típus, melyek esetében a HM ARZENÁL Zrt. elvégezte az üzemidő meghosszabbítást:
Repülőgép fedélzeti R27R1, R73E, SZ5K, KO, KP, M, MO
Azt írja az ukrán defence-ua.com, hogy a szerbek tavaly vettek tőlünk MiG-29-est….
Már nem (vissza)olvasom rendszeresen a fórumot, nem tudom, volt-e itt hír ebből, de azért linkelem:
![]()
Сербія купила один МиГ-29 в Угорщини, яка 14 років назад списала аж 25 таких літаків | Defense Express
Як ця балканська країна зуміла накопичити аж настільки велике "кладовище запчастин" під радянські винищувачіdefence-ua.com
Ha érdekel, mit írtak erről a többiek, akkor itt kezdődött a beszélgetés egy szerb cikk alapján: 2025. március 1.Azt írja az ukrán defence-ua.com, hogy a szerbek tavaly vettek tőlünk MiG-29-est….
Már nem (vissza)olvasom rendszeresen a fórumot, nem tudom, volt-e itt hír ebből, de azért linkelem:
![]()
Сербія купила один МиГ-29 в Угорщини, яка 14 років назад списала аж 25 таких літаків | Defense Express
Як ця балканська країна зуміла накопичити аж настільки велике "кладовище запчастин" під радянські винищувачіdefence-ua.com
mint 30 éve tette egy másik kis ország az akkori MiG-29-es szimulátorral...
A kis ország Magyarország. Csak az alapokat tudom, de ez talán még a Top Gun-ban írásban is megjelent. Rácz Zsolt alezredes repülőkatasztrófája után a magyar vizsgálók elmentek Szlovákiába, az ottani szimulátorban reprodukálni a történteket. Aztán valaki rákérdezett, hogy nem lenne e egyszerűbb itthon reprodukálni a történteket, és Magyaroroszágnak van e egyáltalán MiG-29-es szimulátora?! Aztán elmondták, hogy igen, van, az oroszok adtak, csak dobozban van, nem lett összerakva. A katasztrófa 1998-ban történt, a 29-esek pedig 1993-ban jöttek, tehát már 5 éve repültek.Ó, mesélj erről, kérlek!![]()
A kis ország Magyarország. Csak az alapokat tudom, de ez talán még a Top Gun-ban írásban is megjelent. Rácz Zsolt alezredes repülőkatasztrófája után a magyar vizsgálók elmentek Szlovákiába, az ottani szimulátorban reprodukálni a történteket. Aztán valaki rákérdezett, hogy nem lenne e egyszerűbb itthon reprodukálni a történteket, és Magyaroroszágnak van e egyáltalán MiG-29-es szimulátora?! Aztán elmondták, hogy igen, van, az oroszok adtak, csak dobozban van, nem lett összerakva. A katasztrófa 1998-ban történt, a 29-esek pedig 1993-ban jöttek, tehát már 5 éve repültek.
Sose rakták össze.A kis ország Magyarország. Csak az alapokat tudom, de ez talán még a Top Gun-ban írásban is megjelent. Rácz Zsolt alezredes repülőkatasztrófája után a magyar vizsgálók elmentek Szlovákiába, az ottani szimulátorban reprodukálni a történteket. Aztán valaki rákérdezett, hogy nem lenne e egyszerűbb itthon reprodukálni a történteket, és Magyaroroszágnak van e egyáltalán MiG-29-es szimulátora?! Aztán elmondták, hogy igen, van, az oroszok adtak, csak dobozban van, nem lett összerakva. A katasztrófa 1998-ban történt, a 29-esek pedig 1993-ban jöttek, tehát már 5 éve repültek.
Ez az FSM polgári szimuáltor volt, nem a Microsoft játéka.Sose rakták össze.
1999-ben már azon gondolkodtak hogy miként lehet FSM-el pótolni:
fhttps://real-j.mtak.hu/20044/1/rtk_1999_11_1_.pdf
Sose rakták össze.
Azt már írtam itt korábban, hogy pár éve találkoztam a magyar MiG-29-esekhez beszerzett szimulátorral. Darabokban volt és igen, soha nem rakták össze, soha nem üzemelték be.Sose rakták össze.
Azt már írtam itt korábban, hogy pár éve találkoztam a magyar MiG-29-esekhez beszerzett szimulátorral. Darabokban volt és igen, soha nem rakták össze, soha nem üzemelték be.
Egész pontosan amit láttam, az a nagy műszerfal pult volt, ahol a tréner tudta ellenőrizni a kabin műszereit, illetve gombokkal hibákat tudott generálni.
Gondolom, kellett, hogy legyen egy, a pápai 23-as szimulátorhoz hasonló 1:1-es kabinszekció is, katapultüléssel, bottal, gázkarral, mindennel, amiben a gyakorlatot végző személy "repül".
És itt adja is magát a kérdés, hogy ha ez volt a rendszer, akkor vajon mivel lett volna megoldva a kivetítés. Mert a 23-asnál három darab 90 fokban elfordított fekete-fehér TV volt a kijelző, ami egy másik szobában levő terepasztal felett sínen mozgó kamera képét jelenítette meg (ültem benne).
Ez viszont már 1993-ban is teljesen elavult volt, de ekkoriban normális PC-s szimulátor meg még nem létezett errefelé.
Az USAF, vagy a franciák is csak kísérleteztek a normális, használható megjelenítésű katonai repülő szimulátorokkal, melyekhez ekkoriban még csúcstechnológia kellett.
Szóval igen, nálunk nem üzemelték be a 29-es szimulátorát, de nem tudom, hogy ez mennyire volt baj a 90-es években, amikor a régi analóg megoldás már nagyon elavult volt, az új, számítógépes grafika meg még túlságosan gyerekcipőben járt.
Érdemes belegondolni, hogy manapság egy minden tekintetben élethű vizualizációt biztosító szimulátor, mint szoftver sima lakossági termék, jóformán csak a hardvert, a kabint, kivetítő, az infrastruktúrát kell kiépíteni hozzá.
Harminc évvel ezelőtt viszont ha lett volna értelme beüzemelni a 29-es szimulátort, akkor az leginkább a műszeres repülés (éjszakai és/vagy bonyolult idős) és a BVR elfogások miatt lett volna hasznos, repóra helyettesítő.
Ha innen nézzük, akkor igen, így lett volna haszna.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..