MiG-29 / MiG-35 Fulcrum (Mikojan-Gurjevics)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 420
63 662
113
Az a fránya MiG-29SzMT éleslövészeten járt, látszik némi részlet a kabinbelsőből is:

https://www.youtube.com/watch?v=xpR4W3uUbBA
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
973
3 431
93
A Mig 29-nek mi az utódja Orosz részről,és mennyibe kerül?

Az utóbbi években a hét megmaradt hagyományos MiG-29-essel felszerelt század közül, kettőt MiG-29SzMT-re, négyet pedig Szu-30SzM típussal szereltek fel.

A MiG-29-eseket kiképzésre is használják. Az Armaviri suliban Jak-130-asokkal tervezik leváltani.
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
973
3 431
93
Az Orosz Frontlégierőt 1993 és 1994 között újra kellett alakítani. A megmaradt erőket öt légi hadseregbe szervezték. Az eredeti szovjet MiG-29-esek közel fele Oroszországon kívül maradt, így csak nyolc harci ezredet tudtak a típussal feltölteni. Ezek mellet öt kiképző központ repülte még a típust a kilencvenes évek közepén.

Az elmúlt bő húsz évben két nagy csökkentési hullám során (1998 és 2009 kezdetű) ezen ezredek nagy részét felszámolták. Amit nem az jellemzően a Szu-27-es gépcsalád valamelyik tagjával váltottak le.

Északon a szentpétervári 76. Légihadseregnek két MiG-29-es ezrede volt, amiket az 1998-as csökkentési hullám során felszámoltak. Közülük az egyiket megszüntetése előtt, pár évre Szu-27-esre képezték át.

139754_163705316_MIG-29__9-13_33_BLUE_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


A moszkvai katonai körzet 16. Légihadserege szintén két MiG-29-essel felszeret harci ezredet birtokolt a kilencvenes években. Az egyiket 1998-ban felszámolták, a másik kapta meg az sikertelen algériai exportból visszamaradt MiG-29SMT-et. Jelenleg két százada van. Ez az egyedüli orosz harci alakulat ami megtartja jelenleg a MiG-29-es típust!

Délen az észak-kaukázusi régióban a 4. Légihadsereg is két harci MiG-29-es ezreddel volt felszerelve eredetileg. Mivel hagyományosan forró volt a talaj ezek 2009-ig kihúzták, de ekkor össze lettek vonva. A megmaradt 31. vadászrepülő ezrednek most folyik az átképzése Szu-30SzM típusra.

1998 után összevonták az orosz Légvédelmet a frontlégierővel, így a MiG-29-esek is átkerültek Légvédelmi szerepkörbe. (Korábban szervezetileg soha nem szolgált MiG-29-es ezred szovjet-orosz légvédelem kötelékében, bár adtak készültséget. Érdekes adat, hogy pl a Magyarországon települt szovjet MiG-29-es alakulatok készültségi gépei a nyolcvanas években a Magyar Központi Harcálláspont alárendeltségében voltak békeidőben.)

Visszatérve a témához 1998-ban az Orosz Légvédelem MiG-23P/MLD típusait kivonták, és az Örményország légvédelmét biztosító századot MiG-29-esekre cserélték. Ez a század használja már csak a hagyományos MiG-29-eseket (jelen esetben 9.13 változat) aktív állományban.

Az európai régión kívül, az Orosz távol-keleten is volt két frontlégierő a kilencvenes években. Mindkettő egy-egy harci ezredben használta a Mig-29-es 9.12-es változatát. Az orosz távol-keleti körzet 1. Légihadseregének ezrede már 1996-ban át lett képezve Szu-27-esre. Míg a szibériai katonai körzet 23. Légihadseregének MiG-29-es ezrede kapta meg elsőként a Szu-30SzM típust 2013-ban.

081114_11_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Összefoglalva, napjainkra csak három kiképző központ repüli a hagyományos (9.12, 9.13, 9.51) MiG-29-est, valamint az örmény légvédelmet biztosító egyetlen harci század. Kiképző feladatkörben jelen tervek szerint a Jak-130-as váltja le a típust.

Az összes többi ezredet fokozatosan átképezték a jóval nagyobb hatósugarú Szu-27-es, illetve Szu-30SzM típusokra, kivéve a Hidegháború alatt Magyarországon települt 14. vadászrepülő ezred két századát, amik MiG-29SMT-vel repülnek. De ez utóbbi is csak presztízs kérdésből használja a típust.

legifotok_10_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
973
3 431
93
Ahogy én látom: az algériai óriási arcvesztés után, hogy tompítsák az ügy élét (nem is olyan rossz az a gép) hadrendbe állították a MiG-29SMT-t. (Persze nem a tudásával, hanem a korával volt az Algériaiaknak gondja) A 14. ezrednél a mai napig csak részben használják ki a képességeit.

Tehát ezzel igyekeztek csökkenteni az arcvesztést és a saját rendszeresítéssel reklámozni a típust. Nem jártak sikerrel, „új” MiG-29SMT típust nem tudtak rásózni továbbiakban senkire, bár az indiai korszerűsítés részben erre épít.

Azért gondolom úgy, hogy csak presztízs rendszeresítés, mert szembemegy az összes többi orosz alakulat fejlesztési trendjével. Tehát nem feltétlenül a gép fegyverrendszerére gondolok.

Clipboard01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


A történethez tartozik, hogy az elmúlt tíz évben a minden katonai üzemnek igyekeznek állami megrendeléseket adni, így lett egy újabb századnyi SMT-jük (régi gépek átalakítása), de számomra még nem tiszta, hogy hol kötnek ki ezek az gépek a végén.
 
M

molnibalage

Guest
A gépekért fizetett a Légierő? Hogyan zajlik oroszoknál a fegyverexport? Ott is politikus jóváhagyja és utána a cég eladja? Ez esetben az orosz állam/légierő fizetett a viszadobott gépekért vagy kvázi "ingyen" kapták meg őket?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 556
79 717
113
Biztosan vették őket hisz azt leszámítva,hogy egyes részegységek nem új gyártásúak ezek még is csak új gépek.
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
973
3 431
93
Anyagi résznek nem szoktam utána olvasni.

SMT: a gyárak még megvannak, tehát valamilyen állami szintű anyagi kompenzáció valószínűleg volt, bár szerintem a cél inkább az üzemek tovább éltetése, mint a konkrét kifizetés.

A többiről talán a @Boki.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 818
113
Természetesen az orosz védelmi minisztérium kivásárolta az Algéria által "visszadobott" 24 SzMT-t a gyártó cégtol.
 
M

molnibalage

Guest
Milyen Algériai arcvesztés?Volt már szó róla itt?
Új MiG-29SzMT gépeket vásároltak, de a leszállítás után kiderült, hogy használt, régi 29-es alkatrészek is voltak benne. A gépeket visszaküldték és helyette Suhojokat szereztek be.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 820
47 189
113
Dióhéjban a lényeg, ahogy én tudom: Algéria vett 2 századnyi, 24 db Mig-29SMT-t, ÚJAT. A gond akkor adódott, mikor kiderült, hogy bár valóban új képességekkel, avionikával rendelkező gépek voltak, de néhány főbb szerkezeti elemet nem új legyártott részekből, hanem használt gépekből legóztak nekik össze. Kiborult a bili, szerintem joggal Algéria visszadobta a gépeket, az Oroszok meg hogy nagyon ne legyen gáz a szitu, vittek nekik helyette szuhojokat.
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
973
3 431
93
Nem tudom honnan jött a 24 gép, de többször olvastam már. :)

Igazából 34 darab MiG-29-est rendelt Algéria. Ebből 28 darab MiG-29SMT 9.19 és hat darab MiG-29UBT 9.52 változat. Az együléses gépek teljes sárkényszerkezete átlag tizenöt évvel korábban gyártott elemekből lett összeállítva, amit addig a gyárban tároltak.

Ezek közül papíron négy SMT van jelenleg Lipect-ben, a többi 24 SMT és a hat UBT Kurszk repülőterén.

Pár mondat az SMT-ről:
The MiG-29SMT is equipped with the multi-function, multi-mode pulse-Doppler Zhuk-Me radar manufactured by the Phazotron-Niir Corporation. The radar has a slotted antenna array. When compared with previous-generation russian airborne radars, the Zhuk-Me provides enhanced scanning angles in azimuth, twice the detection range, reduced weight and improved reliability. it can track up to 10 aerial targets and engage four targets imultaneously. The open architecture avionics of the MiG-29SMT are based around a mission computer with multi-channel data exchange (Mil std 1553b standard). Open architecture allows installation aboard the aircraft of new systems of russian or foreign origin at the customer’s request. The cockpit data display system includes two new wide-screen MFD-10-6 multi-function colour displays used in conjunction with ‘hands on throttle and stick’ (HOTas) controls. iNs and GPs navigation systems are embedded in the navigation equipment. The MiG-29sMT can be equipped with an electronic countermeasures system installed in an external pod. an upgraded infra-red search and track (irsT) system may also be fitted, as well as different types of radios, navigation equipment and iFF transponders.

Forrás: CAM1306

mig29smtcockpitrq7_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


laghouat_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 818
113
Nem tudom honnan jött a 24 gép, de többször olvastam már. :)

A már Algériának leszállított(15) és gyártósoron lévo(9) gépek száma volt 24 . (A 28-ból 4-et még nem kezdték el építenii. Ez az orosz VM által vásárolt 24 darab.