MiG-29 / MiG-35 Fulcrum (Mikojan-Gurjevics)

<blockquote>H-31 indítás -Mig-29UB
Mikor tették alkalmassá erre a mezei UB gépeket?</blockquote>

Ez a decemberben átadott új Mig-29UB(9-53) lesz szerintem.
180629.jpg

Ez akkor már lényegében akkor olyan, mint az F-15B/D vagy F-16D, stb. ahol a kétüléses gép is teljes értékű harci változat?

Ez akkor már lényegében akkor olyan, mint az F-15B/D vagy F-16D, stb. ahol a kétüléses gép is teljes értékű harci változat?

Csapásmérőnek esetleg, de vadásznak nem, ebben sincs komoly lokátor, ugyanúgy, mint az ős UB-ben (hasonlítsd össze az orrát a vadász-változattal). De legalább légitankolható, kicsit helyretették a hatótávját ha már csapásmérőnek szánják....

Tulajdonképpen majdnem ugyanaz mint az M2, csak kiképzo változat. Az SzMT kiképzo változata.

Ma hallottam, hogy a nemrég az ukránokkal közösen modernizált lengyel N019NE radar az egyik 29-esükben 180 km-ről fogott be egy célt repülő F-16-ost. Ez lengyel légierős infó, olyantól, aki a programon dolgozott. Érdekes.

Vári Gyula 10+ évvel ezelőtti interview-ban elmondta, hogy egy egy jobb darab, a mi alap Mig-29 eseink közül is, simán fogott be és KÖVETETT földháttérben lévő légi célt, tán Mig-21-est, de erre már nem emlékszem biztosan. Én arra is azt mondtam, hogy az NEM annyira szar, mint divat volt szidni, s Vári mester is többször elismerően nyilatkozott amúgy a nagyvas avionikájáról is...

Idehaza a nem upgradelt, szigorúan export változatú radarból az a példány, amit önszorgalomból a lehető legjobban szabályoztak be, a legjobb alkatrészekből, (sajnos a legtöbb náció felől az az infó, hogy jókora volt a szórás a flottán belül) képes volt 85 km-ről célt befogni. Tehát nem detektálni, hanem be is fogni. Igaz, fegyver nem volt hozzá, amivel le is küzdhette volna.

A maga idejében koránt sem volt annyira trágya a 29-es elektronikája mint amire a 90-es évek konfliktusai engednek következtet.Igazából pl a Jugoszláv légi háborúból semmit nem lehet levonni tanulságként ilyen téren mert volt olyan szerb pilóta aki azt nyilatkozta,hogy felszállás után minden elektronikai rendszer meghalt rendszerese a NATO EW-nek köszönhetően.
Ők pedig azért voltak ilyen hatékonyak mert az utolsó csavarig ismerték a típust a németeknek köszönhetően.

Vári Gyula 10+ évvel ezelőtti interview-ban elmondta, hogy egy egy jobb darab, a mi alap Mig-29 eseink közül is, simán fogott be és KÖVETETT földháttérben lévő légi célt, tán Mig-21-est, de erre már nem emlékszem biztosan. Én arra is azt mondtam, hogy az NEM annyira szar, mint divat volt szidni, s Vári mester is többször elismerően nyilatkozott amúgy a nagyvas avionikájáról is...
Nem 10 éve volt, az aibase blogon volt egy írás és An-26 volt a cél és nem földháttérben. "Apró" különbségek...

Idehaza a nem upgradelt, szigorúan export változatú radarból az a példány, amit önszorgalomból a lehető legjobban szabályoztak be, a legjobb alkatrészekből, (sajnos a legtöbb náció felől az az infó, hogy jókora volt a szórás a flottán belül) képes volt 85 km-ről célt befogni. Tehát nem detektálni, hanem be is fogni. Igaz, fegyver nem volt hozzá, amivel le is küzdhette volna.
Igy van, én is így tudom, nagy volt a szórás, de a legjobbakra 90km körüli értéket mondott. Export, alap gépek, csak egy kis babrálás, meg szerencsés gyártási széria kellett hozzá, én is így tudom.

<blockquote>Vári Gyula 10+ évvel ezelőtti interview-ban elmondta, hogy egy egy jobb darab, a mi alap Mig-29 eseink közül is, simán fogott be és KÖVETETT földháttérben lévő légi célt, tán Mig-21-est, de erre már nem emlékszem biztosan. Én arra is azt mondtam, hogy az NEM annyira szar, mint divat volt szidni, s Vári mester is többször elismerően nyilatkozott amúgy a nagyvas avionikájáról is...
Nem 10 éve volt, az aibase blogon volt egy írás és An-26 volt a cél és nem földháttérben. "Apró" különbségek...</blockquote>
Aha, amiről én beszélek, az videó volt, kb. akkori tv2-n, még 15 kg val könnyebb volt ő is, s ha jól rémlik, valamelyik világbajnoki címe után készítették vele a riportot és kb. 10 évvel ezelőtti.

Én nem értem. A földháttérben elfogást még a MiG-21MF-ek ellen is vizsgálták, mikor az átvételi, illetve rendszerbeállító berepülések zajlottak 94 kora tavaszától kezdve...

Emlékszem rá én is, igen, nagy szórások voltak, de egy egy jobban sikerült beállítás után, némelyik radar simán korrekt értékeket hozott. Nagyon nem volt ám az a sportrepülő a "nagyvas", a maga idejében, amit állítottak róla sokan... Emlékszem Vári Cocára, mikor kérdezgették többen, hogy nem volt nehéz nyerni? Aztán kiszakadt belőle, hogy "Áhh, jó fasszal nem nehéz baszni :P"