1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mil Mi-8/17 "Hip"

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Szeti által indítva @ 2011. szeptember 8..

 1. aerophyl

  aerophyl New Member

  A jelenleg rendlekezésre álló magyar "Minyók" egyike sem magyar lajstromban kezdte a pályafutását. A két finn mellett a két hatezres iraki volt. Csak egy apró érdekesség.
   
 2. Janaj

  Janaj Member

  A Huey-kről mit tudni?
   
 3. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  olvasd el a szövegbe linkelt 47. Értesítőt :)
   
 4. Janaj

  Janaj Member

  @Phoenix: Köszi, azt olvastam. De abból csak az jött le, hogy szórtak egy kis magot a disz.. izé a bürokraták elé. A 29-es felújjításnál valaki már kész ténynek kezeli a beszerzésüket. :)
   
 5. Mark

  Mark New Member

  A hozzászólások közt gyakran felmerül az Afganisztáni Mi-17 kiküldetés.:

  Tudtommal Heliket nem küldünk ki, csak kiképző személyzetet. Akik az Afgán pilóták és műszakiak felkészítését végzik majd a saját Mi-17-eik re.
   
 6. Rynard

  Rynard New Member

  Hali!

  Átnéztem a 47-es értesítőt, és amit sikerült leszűrnöm:

  Excess Defense Articles programon keresztül jönnek a UH-1N-ek. Ez az amin keresztül anno felajánlottak C-130ast nekünk, később meg a lengyeleknek. (Akik el is fogadták) A légyeg, hogy ez sincs ingyen, kiképzésért, modernizálásért fizetni kell.

  Aki szemezgetni akar, hogy ki mit kapott az EDA programban annak itt van infó:
  http://www.dsca.osd.mil/programs/eda/search.asp


  Második: Valszeg a Navy állományából jövő gépeket kapunk, valami ilyesmiket:
  http://www.navair.navy.mil/index.cfm?fuseaction=home.displayPlatform&key=0EA076DB-51B2-4CAB-B368-813E90688F26

  Harmadik: a 34-es Bercsényi KMZ fogja használni őket. (Legalábbis erősen úgy tűnik, mivel csak őket meg a 86-os helikoptereseket vonjak be az egyeztetésébe.)Illetve mert a 6-8 fős szállítókapacitás pont megfelelő az ilyen kis méretű egységekre.

  Negyedik: Az ajánlatkérés, egyeztetés meg az idén megtörténik.
   
 7. Rynard

  Rynard New Member

  @ Mark: nem, kiküldünk 2 Mi-17est is, azok épp modernizáláson vannak. Azért kaptuk most ezeket a finnektől, hogy itthon "ne essen" ki gép a szolgálatból. (Legalábbis így magyaráztuk ki nekik, máskülönben lehet az afgánoknak adtak volna.)
   
 8. Guest

  Guest Guest

  Nekem az egész átadási ünnepségen az volt egyik különlegesség, hogy bár nem beszéltünk, de Phoenix-et megismertem legalább arcról. (persze úgy, hogy szinte minden emberke ismerős volt, és egy nem, aki értelmes volt és nem valami hülye hirados, nos akkor gondoltam, hogy HTKA...

  kele
   
 9. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Hehe :) Én sajnos még 'újonc' vagyok, így csak Zordot ismertem fel... :/ De a honlapodon lévő fénykép alapján már beugrott :)
   
 10. zerohunter

  zerohunter New Member

  Eléggé felháborított, hogy a miniszter nem volt hajlandó válaszolni! Jogunkban áll ezekről tudni, a hadsereg is az adófizetők pénzéből gazdálkodik!
   
 11. danielblack

  danielblack Guest

  És közben a Miniszter uraság folyton a honvédeség társadalom felé nyitásáról, a demokráciáról és Magyarország biztonságos szövetségi környezetben való elhelyezkedéséről beszél. Többi országban az utolsó lőszert is nyilvánosságra hozzák... Amikor fellángolt a hír a finn gépek beszerzésének lehetőségéről akkor még úgy fogalmazott Hende, hogy így már 10 üzemképes gépe lesz a Honvédségnek, szval vagy ellentmond magának, vagy most közel sem vagyunk a 10 repképes géphez és fél a sajtó hírverésétől ha kiderül milyen szörnyűek az állapotok... Mi haditechnika rajongók akik a netet bújják infókért még be is tudjuk határolni a honvédség jelenlegi állapotát és felszerelését, viszonyt egy "átlag" ember nem nagyon, van aki azt hiszi miénk közép aurópa legerősebb hadereje, van aki azt se tudja, hogy van még honvédség :-D
   
 12. danielblack

  danielblack Guest

  Legközelebb ezeket kéne a miniszternek elmondani...
   
 13. Roni

  Roni Well-Known Member

  Ilyen politikusoktól ne várjon az ember semmit .
  Sem a fidesz-nek sem az mszp-nek nem érdeke a erős magyar hadsereg.

  " És közben a Miniszter uraság folyton a honvédeség társadalom felé nyitásáról," (beszél)

  Igen, ez főképpen a romáknak szól mivel biztos megélhetést biztosít .
   
 14. honved

  honved Well-Known Member

  A MIG-29-es gépekért jelentkezett már valaki ?
   
 15. marcika

  marcika New Member

  Ez annyira szegyen. :((((
  Ezereves szar szovjet gepeknek - amiket ingyen vagtak utanunk - tartunk unnepseget. Hihetetlen, hogy idaig sullyedtunk. Sokkal jobb lenne, ha nem lenne hadero. Mert akkor legalabb azt a penzt megsporolnank. Egy hadsereg vagy legyen komoly es atgondolt, vagy inkabb egyaltalan ne legyen. Ez nem olyan mufaj ami felig lehet jo! Ez a mostani mire jo? Semmire! Azt a penzt koltenek el inkabb a kozbiztonsag fejlesztesere, annak meg haszna is lenne. A mostani honvedseg ereje egyenlo a nullaval. Most komolyan, van ennek ertelme ezt fennt tartani??

  Ez az "unnepseg" meg tenyleg...
  Baszki, meg ha csak most vettunk volna at 40 darab zsir uj Black Hawkot, akkor megertenem. De ez. Reggel munkaba menet radioban is benne volt a hirekben, hogy mekkora szo, hogy kaptunk 2 kiszuperalt Mi8ast - amivel szerintem meg a dinoszauruszok is talalkoztak - es ez mekkora hir. En buszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, de ilyenkor mindig lesutom a szememet...
   
 16. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ezek a "régi szarok" jobbak, mint a jelenlegi gépeink...
   
 17. geza

  geza New Member

  Mindenesetre legalább balti tesókáink odatették magukat. olé

  kormany.hu-n egyébként elég fajsúlyos módon,mennyiségben írnak az MH ügyeiről, MO-n már a kommunikáció igénye is dícsérendő fejlemény - lehetne akár így se:)
  persze eszem ágában sincs vitatkozni - mivel a megdézsmált "Valutatartalék" töredékéből, neki lehetett volna állni a hadsereg modernizációnak, de ez már gazdaságpolitika.

  A vicc hogy én már tényleg örülnék jelképes NÉHÁNY darabos beszerzéseknek is, parádézni, bemutatózni, a morál és lélektan végett -plusz kiegészítő képességek, tapasztalatszerzés stb. - meg a tudat hogy ÉK legalább lenne a garázsba mégha 1 is :)
  Az Ami EDA program nem tudom Mit hoz/hat , de lengyel iparral tényleg lehetne vmit, ha csak kombinálni is
   
 18. marcika

  marcika New Member

  Egyebkent az meg tenyleg felhaborito amit sokan szova tetettek, hogy mas orszagokban a hadseregek nem gyoznek onmarketinget csinalni, nem gyozik megmutatni, hogy mijuk van, azoknak akiknek a penzebol veszik az eszkozeiket. Az teljesen normalis, hogy az embereket erdekli, hogy hova tunnek az adodollarok/eurok/fontok/jenek/frankok/stb, ugylatszik nekunk meg ennyi sem jar.
   
 19. marcika

  marcika New Member

  "Ezek a “régi szarok” jobbak, mint a jelenlegi gépeink…"

  Vakok kozt felszemu a kiraly. Azert szerintem a jelenlegi elvart technikai szinvonaltol kicsit messze vannak. Szamomra a jelenlegi szinvonalat ezek kepviselik ebben a kategoriaban: Merlin, Osprey, Black Hawk-M. Ezekhez kepest mennyi az elmaradas? 20-25-30 ev?
   
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Sajátságos dolog ez a honvédelem.
  Hende egy romhalmazt kapott, azon ül most.
  Szerintem próbálkozik, de biztosan nem könnyű az ügy.
  300 milliárd van erre a katonaságra.
  Nem lesz több, gondolom jövőre sem.
  Hát ebből az összegből kell fenntartani ami van, leépíteni a vízfejet, netán fejleszteni ?
  Sajnos nekünk a közeljövőben, ha egyáltalán lesz ilyen lehetőségünk, max., valaki levetett cuccait adhatjuk a haderőnek.
  Persze, a sok technikai leamortizálódás, ami eddig folyt, nem csak pénz függvénye.
  Némiképp javítani kell a munkakultúrát is, ebben biztos vagyok.
  Negatív példa értékkel bír, a MIG-29 és MI-24 gépek Honvédségbeli pályafutása,sorsa.
  Kíváncsi leszek, UH-1-ből mennyit szeretnénk rendszeresíteni, miként oldjuk meg a karbantartást, hogy ne kannibalizáljunk egyből. :)
   

Ezen oldal megosztása