1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] NASAMS

Diskurzus a(z) 'Légvédelem' témában - Hpasp által indítva @ 2020. augusztus 12..

 1. Negan

  Negan Well-Known Member

  Azthiszem túlbonyoritottam a dolgot.A mostani Sea Sparrow nem légiharc rakéta,hanem légvédelmi.Eleve annak tervezték.Csak a fejrész származik az AMRAAMbol,maga a rakétarész teljesen más.
  Nagyobb a hatótávolsága.
   
  zsolti, felfoldi and Ocses like this.
 2. Negan

  Negan Well-Known Member

  [​IMG]
  Az eredeti,AIM-7 Sparrow alapu Sea Sparrow
  [​IMG]
  A RIM-162 Sea Sparrow.Ez egy új légvédelmi rakéta,de félaktiv radar irányitófejjel.Más néven ESSM
  [​IMG]
  Ez pedig az AMRAAM ER.A fej a légiharc rakétáé,a test a tengerészeti légvédelmi rakétáé.Más néven ESSM block II.
  Igazábol ha adnának neki valami saját nevet,akkor nem lenne kavarc.de manapság mánia ez az össze-vissza nevezgetés.
   
  fishbed, fip7, arcas and 8 others like this.
 3. felfoldi

  felfoldi Member


  Köszönöm!

  Akkor még egy kérdés: Mi a földről inditott AMRAAM-C7 es az AMRAAM ER hatótávolsága?
   
  Crusader likes this.
 4. Negan

  Negan Well-Known Member

  Hát ez egy nagyon jó kérdés.Mert függ a cél jellegétől,sebességétől,irényvektorátol,repülési magasságátol.AMRAAMra 15-25km,az ESSMre 40-50km körül adnak meg hatótávot.
  De itt az én fotelharcász tudományom elfogyott.Ez ügyben Hpaps és Molni az illetékes elvtársak.
   
  zsolti and felfoldi like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nettó hülyeség. 10 km magasan indítva van talán a DLZ széle 50 km-re egy szubszonikus közeledő célnál 8 km-en.
   
 6. Loken

  Loken Well-Known Member

  Hogyan fog működni ez a rendszer? Első vonal továbbra is a grippenek, ami azon átjön azt fogja meg utolsó védvonalként a NASAMS?
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Inkább fordítva.... ezek fogják biztosítani, hogy a Gripeneknek legyen esélye legalább felszállni.
   
  endre, Loken, fip7 and 2 others like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  :D:p:D
   
  LMzek 2.0 likes this.
 9. dkes

  dkes Well-Known Member

  Pontosan. Kicsit (de csak kicsit) bővebben a támadó szemszögéből nézve igen magas látencia miatt olyan magasságban tartani a feltételezett támadó gépet ahol már igen kicsi a manőverező képessége - különösen AG konfigban. Azaz ilyenformán a Gripen -ek könnyebben le tudnák küzdeni a fenyegetést.

  Amennyiben pedig alacsonyabbra merészkedne (ami nem ártana azért neki, illetve pl. pont a Gripen -ek miatt manőverező légiharcban magasságot veszít ami törvényszerű), akkor meg azt kockáztatná, hogy a NASAMS HMZ -jébe kerül ...

  Azaz rendszerben szükséges gondolkodni. A Gripen -ek és a légvédelem egymást kiegészítve képesek egymás hatékonyságát "drámaian" növelni ...
   
  Loken, Luthero and zsolti like this.
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ha meglesznek a KC390-ek, akkor a NASAMS-nak lesz még egy feladata: oltalmazni a Gripenek légi-utántöltési körzetét, ami valahol a Ferihegy-Kecsó-Szolnok háromszögben lesz, mert ezt a körzetet eleve védeni kell a repterek és hadianyag-raktárak miatt!
   
 11. Sivatagiróka

  Sivatagiróka Well-Known Member

  C-.7 25 km , de mi AMRAAM ER C-8nak meg 40 km.
   
  zsolti likes this.
 12. Sivatagiróka

  Sivatagiróka Well-Known Member

  ER +15 (összesen 40km ) hatótávolsággal tud többet és magasabbról tud leszedni célpontokat, Én arra vonatkozóan nem találtam pontos adatot de wiki 70% emleget szóval jelentősebb , mert itt rakétáknál a 0 kezdeti sebesség miatt földről indulva , csökkenek a távolsági adatok ER erre javítás.
   
  zsolti likes this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Akármelyikre, vedd a legutolsót, legfejlettebbet nyugodtan, amin nincs booster. Szóval ismétlem még 1x, pont azért csinálták meg az ER-verziót...
   
 14. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Finnek által megjelentetett publikus adatok szerint, a sima AMRAAM verzió maximálisan 25km-re repül el, illetve maximálisan 10km magasba. (persze nem egyszerre)
  Az ER változat a gyártó publikus adatai szerint ehhez képes ad +50%-ot hatótávolságban, és +70%-ot hatómagasságban. (persze azt sem egyszerre)

  Ezeken a maximális paramétereken természetesen szubszonikus egyenesen repülő célt értünk, de...
  ... egy NASAMS légvédelmi rakéta indításkor még a legkorszerűbb RWR sem jelez, mivel ennél a komplexumnál nincs tűzvezető lokátor aminek a jelét egy RWR észlelhetné, ezért a célok 99%-a beleesik a fenti HMZ-be.

  Egyedül akkor van a pilótának esélye, ha vagy vizuálisan kiszúrja az indítást, vagy van a gépén MAWS.
   
  alfa74, endre, Loken and 14 others like this.
 15. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A honi légvédelmi rakétaosztályok nem csak dandárba (Budapest), hanem ezredekbe is voltak szervezve (Miskolc, Sárbogárd)
   
 16. zulu

  zulu Well-Known Member

  A MAWS mennyire megbízható aktív környezetben? Úgy értem, tele van a környezet indításokkal. Mondjuk hagyományos háború, két hasonlóan erős ellenfél között. Légvédelmek, rakétatüzérségek, páncéltörők stb. folyamatosan indítanak. Meg tudja szűrni a MAWS ilyenkor, hogy mi jelent rá veszélyt?
   
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Erre soha nem fogsz adekvát választ kapni. Erre a kérdésre csak hasonlóan megválaszolhatatlan kérdést tudnék én is feltenni, az AMRAAM keresőfeje mennyire lesz megbízható aktív környezetben, ahol EW van? Senki se tudja ezekre a választ, még azok sem akik tervezik az adott fegyert, mert nem csak rajtuk múlik, hanem az ellenfélen is...
   
  fip7, svajcibeka and Hegylakó like this.
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Namost a harcászat változó.Ha valaki antikváriumban jár,és rátalál a Légvédelem harcászata" és a "csapatlégvédelem" cimű könyvekre,az vegye meg,szkennelje be és tegye közkincsé PDF formátumban.Ez a foteltábornokok egyesitett bizotságának napiparancsa!:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:(sajnos újabb szakkönyv kiadásárol magyarul nem tudok)
  Izraeliek,meg akinek jó légiereje van megfelelő nagyságban,pont forditva csinálták.A legvédelmi rakéták zónája elötti vadász zónában dolgoztak a vadászok,és a vadászok zónáján áttörő gépeket várták a légvédelmi rakéták.Illetve ha a vadászok visszavonulásra kényszerültek,a rakéták védelmébe vonultak.Ezt a taktikát direkt is alkalmazhatták(arabok probálkoztak vele),hogy az ellent a rakéták tüzébe csalja.
  Gyenge,kicsi légierők viszont elbújnak a rakétakordon mögött,és annak fedezetéből próbálnak dolgozni.
  A harcászat nem stabil.Függ a harcászati helyzettöl :cool:
   
  Loken likes this.
 19. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ugyanezt mondom. A hátországban egy kicsi, de annál fontosabb területet (légierő főbb repterei, legfontosabb hadianyagraktárak) védelmez a rakétás légvédelem és ebből adódóan ez az a terület, ahová a légierő nem harci része kvázi visszavonulhat, így itt zajlik az állandóan a levegőben lévő harci készültség légi-utántöltése is. Kettő, négy Gripen felszáll és addig fenn vannak, amíg pszichikailag bírják a pilóták, mert így tudnak azonnal reagálni a légvédelem zónája előtt! Onnan vonulnak vissza üzemanyagért a légvédelem ernyője alá, vagy fegyverzetért szintén oda, csak le a reptérre. Ez evidens, túl zsíros célpont egy légi-utántöltő gép, hogy kimenjen ebből a zónából. Legföljebb valami mélységi csapás támogatására úgy, hogy az értékes utántöltőket is védik oda-vissza külön e célra rendelt gépek!

  Ez ugyanaz mint az ASW hadviselésben a leszállás nélküli üzemanyag utántöltés:
  [​IMG]

  A leszállás fölösleges időveszteség, ha van még fegyverzet és a pilóták bírják! A felszállás idővesztesége háborús körülmények között pedig potenciálisan a saját erők pusztulásának katalizátora.
   
  Loken likes this.
 20. Negan

  Negan Well-Known Member

  'százados légierő ezt csak igen rövid ideig tudja csainálni.Egyszerűen kevés hozzá a géplétszám.
   
  Loken and kamm like this.

Ezen oldal megosztása