Ezzel mindenki egyetért.
De a tartalék értelmezését illetően már én sem értek Veled egyed.
Az élő alakulatok tartalék állományát adja az ÖMT. Az ÖTT egy új koncepció a maga elcseszett kezdő lépéseivel, de legalább elindult valami. Területvédelmi alapon szervezett tartalékos alakulatok a sorállomány létezéséig voltak. Gyakorlatilag 2004-ig a 2. Gépesített Hadosztály adta a kiképző központokra alapozva a háború esetén felállítandó lövész, harckocsizó és tüzér ezredeket. Tehát nem csak az élő alakulatok utánpótlását. Ezeknek a technikai eszközei M zárolt készletek voltak a laktanyák területén. A járási alapon szervezett ÖTT kezdetnek nem rossz, de ebben a formában nem is maradhat hosszú távon, mert a járások eltérő népességi viszonyai aránytalanul terheli meg a településeket, így nagy eséllyel soha nem lesz mindegyik feltöltve. Harcászatilag is elcseszett, mivel - ahogy láttam az állománytáblát - gépesített lövész szervezetet vettek alapul, ahol a 8 fős rajban megtalálható a vezető és irányzó is. Vajon milyen járműveket képzeltek el a 197 járásban? Folytatva, hogy van 3 ilyen szakasz és vége. Semmi tűztámogató szakasz. Szóval egy kiherélt század, de kezdetnek nem rossz.
Vagy megyei teljes értékű zászlóaljakat kellene ezekből létrehozni a jövőben (én ezt preferálnám), ahol a körzeti parancsnokság (talán most is 3-4 megyénként lesznek a körzetek) adhatna egy ezredet (dandárt nem valószínű).
Vagy átírni az állománytáblát és könnyű, gépkocsizó lövész alakulatokat létrehozni, melyek háborús feladata kimerülne az objektumok, csomópontok, felvonulási útvonalak stb. őrzés-védelmével, járőrözéssel. Mondjuk, háború esetén ilyen feladat is szükséges, melyhez nem a jól képzett alakulatok katonáit célszerű beosztani. Kapacitásuk sem lenne ilyen feladatokra.
Értem én az aktív állomány felháborodását a forrás-elvonásokat illetően de a tartalék megteremtése legalább olyan fontos, mint az Ő helyzetük rendezése. Legalább valami halovány reménysugár látszik, az eredményt (vagy nem eredményt) meg csak évek múlva tudjuk meg.