[HUN] Önkéntes Tartalékos Rendszer / Területvédelmi Erők

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 679
5 950
113
Ja az egy rosszabb helyzet lenne, mint a VSZ idején. Ott a tartalékosok egy hadrendileg létező alakulat egyes, de nem feltöltött alegységet adták és szolgálatuk alatt együtt működtek a sorállományű alegységekkel a kiképzésben és a gyakorlatokon. Pld. volt Nagyatádon 2SZ1 osztály, de csak 2 db üteg szintjén feltöltve. A tarcsisok behívása után ők adták a 3. üteg kezelőít...
Marcaliban is, a bezárás előtti években csak egy minimális létszám volt, főleg őrzésre, ami csak tartalékosok behívásakor töltődött fel. Én is csak a tarcsis gyakorlat idejére voltam oda vezényelve. Korábban ott is voltak Gvozgyikák és BM-21-ek, de akkor már csak ágyúk, tarackok.

• Tetszik
Reactions: szpg9
M

molnibalage

Guest
Amíg nincs normális hivatásos/szerződéses hadsereg addig mibden a tartalékosra költött pénz csak rombolja a tényleges honvédelmi képességet.
A tartalékos rendszer ma nem más mint létszámot generálni minél olcsóbban azért,hogy legyen aki kerítést őriz vagy zsákot pakol.

A kormány nem akar költeni a Honvédségre de a kialakult helyzet miatt kell és tökéletesen megtalálták a módját annak,hogy hogyan tudják ezt a legolcsóbban megtenni.

Képeztem ki tartalékosokat(igaz csak ÖMT)
de az ÖTT kiképzési terve sem sokkal különb.Azzal a "tudással"csak meghalni lehet...
Én is ezt írtam anno, oszt páran mégis lehülyéztek...

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 476
2 836
113
OFF: Nálunk a cégnél már pár fiatalabb is fontolgatja hogy jelentkezik. Igaz olyanok akik sose voltak katonák,de szeretnének valamit kipróbálni egy kicsit komolyabban mint a paintball vagy airsoft. Hülyén hangzik. Kérdezzük meg őket. Ők nem így gondolják hogy a csajok felé mutogatás. Ha így tennénk fel a kérdést nekik biztosan elküldenének a ............... Pontosan tisztában vannak vele hogy ez nem arról szó hogy nagyobb legyen az a bizonyos. Egyébként az ÖMT ben gondolkodtak. De mivel meloznak így marad az ÖTT. Még jó hogy nálunk azért a munkahely így vagy úgy még meg tudja oldani az elengedést arra a pár napra.

Mivel nem katonaság, csak hétvégi pizsiparti durrogtatással, talán élvezni is fogják.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 588
8 462
113
Akkor csináljatok egy peticiót, aláírásgyüjtést hogy az egész tartalékos rendszer nem életképes. A koncepszió teljesen értelmetlen igy ahogyan van.

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Ja az egy rosszabb helyzet lenne, mint a VSZ idején. Ott a tartalékosok egy hadrendileg létező alakulat egyes, de nem feltöltött alegységet adták és szolgálatuk alatt együtt működtek a sorállományű alegységekkel a kiképzésben és a gyakorlatokon. Pld. volt Nagyatádon 2SZ1 osztály, de csak 2 db üteg szintjén feltöltve. A tarcsisok behívása után ők adták a 3. üteg kezelőít...

Mist us hasonlo lenne a cel de alakukat sem nagyon van ahova be lehtne oket hivni.

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 676
1 187
113
Más az arab IQ és más egy még létező magyar IQ vagy mentalitás. Most kell megfogni mert később sajnos ugyan úgy fogunk járni.

Ez sajnos én nem osztom
Mist us hasonlo lenne a cel de alakukat sem nagyon van ahova be lehtne oket hivni.

Valahogy arra szolgál a tegnapi indít gondolatom, oké a tartalékosság, de csak akkor, ha már rendbe lett téve a sereg és nem a rendbetétel helyett...

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 960
5 158
113
Ez sajnos én nem osztom
Valahogy arra szolgál a tegnapi indít gondolatom, oké a tartalékosság, de csak akkor, ha már rendbe lett téve a sereg és nem a rendbetétel helyett...

Ezzel mindenki egyetért.

De a tartalék értelmezését illetően már én sem értek Veled egyed.
Az élő alakulatok tartalék állományát adja az ÖMT. Az ÖTT egy új koncepció a maga elcseszett kezdő lépéseivel, de legalább elindult valami. Területvédelmi alapon szervezett tartalékos alakulatok a sorállomány létezéséig voltak. Gyakorlatilag 2004-ig a 2. Gépesített Hadosztály adta a kiképző központokra alapozva a háború esetén felállítandó lövész, harckocsizó és tüzér ezredeket. Tehát nem csak az élő alakulatok utánpótlását. Ezeknek a technikai eszközei M zárolt készletek voltak a laktanyák területén. A járási alapon szervezett ÖTT kezdetnek nem rossz, de ebben a formában nem is maradhat hosszú távon, mert a járások eltérő népességi viszonyai aránytalanul terheli meg a településeket, így nagy eséllyel soha nem lesz mindegyik feltöltve. Harcászatilag is elcseszett, mivel - ahogy láttam az állománytáblát - gépesített lövész szervezetet vettek alapul, ahol a 8 fős rajban megtalálható a vezető és irányzó is. Vajon milyen járműveket képzeltek el a 197 járásban? Folytatva, hogy van 3 ilyen szakasz és vége. Semmi tűztámogató szakasz. Szóval egy kiherélt század, de kezdetnek nem rossz.
Vagy megyei teljes értékű zászlóaljakat kellene ezekből létrehozni a jövőben (én ezt preferálnám), ahol a körzeti parancsnokság (talán most is 3-4 megyénként lesznek a körzetek) adhatna egy ezredet (dandárt nem valószínű).
Vagy átírni az állománytáblát és könnyű, gépkocsizó lövész alakulatokat létrehozni, melyek háborús feladata kimerülne az objektumok, csomópontok, felvonulási útvonalak stb. őrzés-védelmével, járőrözéssel. Mondjuk, háború esetén ilyen feladat is szükséges, melyhez nem a jól képzett alakulatok katonáit célszerű beosztani. Kapacitásuk sem lenne ilyen feladatokra.

Értem én az aktív állomány felháborodását a forrás-elvonásokat illetően de a tartalék megteremtése legalább olyan fontos, mint az Ő helyzetük rendezése. Legalább valami halovány reménysugár látszik, az eredményt (vagy nem eredményt) meg csak évek múlva tudjuk meg.

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Ez sajnos én nem osztom

OK de mit csinálsz ha egy helyzetet meg kell oldani, de kevés a rendelkezésre álló eszköz.

A II. vh.ban a németeknek volt erre egy jó szavuk.

Zwischenlösung.

Ezt látni most.

Mert ha akkor van gebasz amíg rendberakják a sereget, akkor már késő kapkodni,.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 979
91 474
113
Ezzel mindenki egyetért.

De a tartalék értelmezését illetően már én sem értek Veled egyed.
Az élő alakulatok tartalék állományát adja az ÖMT. Az ÖTT egy új koncepció a maga elcseszett kezdő lépéseivel, de legalább elindult valami. Területvédelmi alapon szervezett tartalékos alakulatok a sorállomány létezéséig voltak. Gyakorlatilag 2004-ig a 2. Gépesített Hadosztály adta a kiképző központokra alapozva a háború esetén felállítandó lövész, harckocsizó és tüzér ezredeket. Tehát nem csak az élő alakulatok utánpótlását. Ezeknek a technikai eszközei M zárolt készletek voltak a laktanyák területén. A járási alapon szervezett ÖTT kezdetnek nem rossz, de ebben a formában nem is maradhat hosszú távon, mert a járások eltérő népességi viszonyai aránytalanul terheli meg a településeket, így nagy eséllyel soha nem lesz mindegyik feltöltve. Harcászatilag is elcseszett, mivel - ahogy láttam az állománytáblát - gépesített lövész szervezetet vettek alapul, ahol a 8 fős rajban megtalálható a vezető és irányzó is. Vajon milyen járműveket képzeltek el a 197 járásban? Folytatva, hogy van 3 ilyen szakasz és vége. Semmi tűztámogató szakasz. Szóval egy kiherélt század, de kezdetnek nem rossz.
Vagy megyei teljes értékű zászlóaljakat kellene ezekből létrehozni a jövőben (én ezt preferálnám), ahol a körzeti parancsnokság (talán most is 3-4 megyénként lesznek a körzetek) adhatna egy ezredet (dandárt nem valószínű).
Vagy átírni az állománytáblát és könnyű, gépkocsizó lövész alakulatokat létrehozni, melyek háborús feladata kimerülne az objektumok, csomópontok, felvonulási útvonalak stb. őrzés-védelmével, járőrözéssel. Mondjuk, háború esetén ilyen feladat is szükséges, melyhez nem a jól képzett alakulatok katonáit célszerű beosztani. Kapacitásuk sem lenne ilyen feladatokra.

Értem én az aktív állomány felháborodását a forrás-elvonásokat illetően de a tartalék megteremtése legalább olyan fontos, mint az Ő helyzetük rendezése. Legalább valami halovány reménysugár látszik, az eredményt (vagy nem eredményt) meg csak évek múlva tudjuk meg.

Nem a tartalékosokkal van a baj hanem a prioritások felborulásával!

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 960
5 158
113
Nem a tartalékosokkal van a baj hanem a prioritások felborulásával!
Mostanában komoly hírözön jelent meg a várható fejlesztésekről, szóval nem gondolom, hogy változott a prioritás. Inkább csak annyi, hogy megjelent egy új tényező, aminek a felfegyverzéséről azért nem sok szó esik.

8 év múlva okosabbak leszünk.

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 473
1 881
113
Kicsit visszatérve az ÖTT-s témára, most BAZ megyében volt valami. A képeket nézegetve azért nincs olyan sok nyugdíjas köztük, mint ahogy arról volt szó korábban (és a legutóbb megnézett hasonló témájú cikkben sem láttam annyit). Most vagy megtanultak az oldalon fotókat közölni (korábban számtalanszor panaszkodtam arra, hogy olyan képeket tesznek ki, amiket én mélyen elrejtenék, nem hogy leközölném) vagy nem olyan vészes a helyzet. Kicsit morbid így leírni, de szerintem elfogadható emberanyagot látunk a képeken.
https://forum.htka.hu/threads/a-magyar-haderő-lehetséges-fejlesztési-irányai.499/page-1425

• Tetszik
Reactions: tonyo

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 396
13 735
113
Kicsit visszatérve az ÖTT-s témára, most BAZ megyében volt valami. A képeket nézegetve azért nincs olyan sok nyugdíjas köztük, mint ahogy arról volt szó korábban (és a legutóbb megnézett hasonló témájú cikkben sem láttam annyit). Most vagy megtanultak az oldalon fotókat közölni (korábban számtalanszor panaszkodtam arra, hogy olyan képeket tesznek ki, amiket én mélyen elrejtenék, nem hogy leközölném) vagy nem olyan vészes a helyzet. Kicsit morbid így leírni, de szerintem elfogadható emberanyagot látunk a képeken.
https://forum.htka.hu/threads/a-magyar-haderő-lehetséges-fejlesztési-irányai.499/page-1425

És ehhez miért kellett a fórum ezen oldalát belinkelni? :D

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 588
8 462
113
Az állomány egy része egyetemi hallgató. Egyrésze erősen jobboldali szellemű :D borsodban azért erős a j....... A többi idősebb. Azért ha csak minimális de volt értelme annak a novemberi egyetemi előadásnak. Hátha beindul a folyamat.
Ahogy látom erős kéztetést érzel hogy jelentkezzél :D

• Tetszik
Reactions: zsolti

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 473
1 881
113
Az állomány egy része egyetemi hallgató. Egyrésze erősen jobboldali szellemű :D borsodban azért erős a j....... A többi idősebb. Azért ha csak minimális de volt értelme annak a novemberi egyetemi előadásnak. Hátha beindul a folyamat.
Ahogy látom erős kéztetést érzel hogy jelentkezzél :D
Nem szoktam a levegőbe beszélni. :)

• Tetszik
Reactions: zsolti

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 966
5 599
113
Nohh most kaptuk az ÖTT-s programtervezetet, hát itt bizony légpuskával lesz csak lövöldözés :)