[HUN] Önkéntes Tartalékos Rendszer / Területvédelmi Erők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
ÖTT és Pécsett. A harmadikra is szívesen válaszolnék, ha fejből tudnám :D
Ez esetben max kesztyűt és egy hátizsákot érdemes venned.
A pécsiek egész jól fel vannak töltve (talán az egyik legjobban feltöltött zl.) túlzás lenne azt írnom hogy a raktáraik csurig vannak mindn jóval. de mindenből fognak tudni adni. (alapkikre persze nem kell kevlársisakkal (bár pécsieknél nincs kizárva) és betétes mellényel számolni. de nem tártáskába lesztek. (1 tipp ha netán bw hevedert kapnátok ha engedélyezik elég csak a hevederöv.) Ha cseh hálóbetétes mollés mellényt kapnátok ott azt vagy húzd bele az összes lehetségesbe a madzagot vagy egybebehúzod egy kihagy rendszerbe tárzsebeknél. ha csak a két vége van bemolézva az nem lessz elég.) de küldenek egy felszerelés listát mit kell vined ha nem küldenek kérjél.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
Adni fognak BW zsákot ha minden igaz. de nem árt ha késöbbi műveletekre van sajátod amiel le tudsz vonulni (valami kisebb kényelmes kis zsák) no meg hazafele valszeg több cuccal jössz mint oda (kaját szerintem fix hogy viszel majd haza)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
Gyalogsági ásó, vegyvédelmi felszerelés, gázálarc, kés, kulacs, evőeszköz, csajka, stb. ? Ezeket hol kapja, vagy venni kell maszekba ?
gyalásót biztos osztanak nekik (de lehet csak foglalkozásra), vegyvédelmi felszerelést max foglalkozásra. gázálarcot kapnak ha kérik ha nem. kanálgép mindenkinek jár. csajka nincs alapba de felvehető általába mindenhol van raktáron (termosz is) mire vagy még kiváncsi. pirotablettásfőző mindenhol van felvehető elemlámpa (ömt nél alap) ött nél felvehető. napszemüveg (ömt nél alap) ött nél felvehető mindenhol van) kulacs felvehető mindenhol van. kés (azt vinni kell ha a kanálgépes nem megfelelő) (de ez a felszerelés listán mindig elöl szerepel a higéniális felszerelések után általába.) sokminden van ami felvehető és általába mindenhol van.
ki kell nyitina az embernek a szályát amikor felszerelés felvétel van. és ha szüksége van rá az embernek.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
Ezeket kapja az alegységtől. Kést mondjuk nem adnak. Az alukzkacsot meg lassan 10 éve kidobták.
ött nél elég sok helyen (talán pécsen is) fel lehet venni valami müanyagot... de müanyag palackok világába nem túl nagy a kapkodás olyan kulacsért amit kitugya hányan használtak elötte. thermoszból viszont az eggyik egész jó a másik szar (nemtudom melyik melyik) én kiknyp S Szóróanyag thermoszt használok az nagyon fain (legalábbis pénzt is adnák érte a boltba) annyi hogy fényes
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
Brémába gyártották.
Inspirion gmbh panerpel39.
56-0304218-300x300.jpg
annyi hogy az enyém kék peremes és rá van írva hogy katonai toborzás. (egyébként szóróanyag a műanyag palack is egész jó szóróanyag a shaker re a nagy gyurósok aztmondják nem a legjobb de elmegy (nemtudom hogy az mitől lehet jó vagy roszt (nekem ha nem ereszt akkor jó) (durva hogy szóróanyagba megy szerintem felszerelésbe is belehetne tenni) azok is ugyanezen gyártó termékei egyébként.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
KIKNYP nek vannak tök hasznos szóróanyagai (ingyen adogatósak) egy csomó minden hasznos cuccuk van ám. (levóltam döbbenve hogy régebben könyörögni kellett valamiért vagy nem is vólt KIKNYP nél meg simán osztogatják civileknek tök jó cuccokat is.)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
egy csomó jóminőségű pamutpólót szoktak kiosztani. Spórt pólót (olyan lélegző műszálast nem lenne olyan nagyon mintás seregbe is elmenne) amúgy tök jó az anyaga minőségi az is. rövid ceruzák (térképész cerkakészletek) kis tornazsákok shakerek kulacsok meg nagyon sok minden. (szerintem érdemes lenne KIKNYP beszerző részlegével kokettálni főleg apróságok tekintetébe (nagytételbe rendelnek így alapból olcsó) egy csomó hasznos apróságuk is van (igazán hasznos dolgok az a baj nincs pofám kérni belőlle.) @krisss nagy része nem is made in china hanem made in germany
 

Cyrus Grissom

Active Member
2019. május 14.
43
144
33
Szia,

Amennyire en tudom (persze en csak olvastam rola), a kezdeti idokben a szolnokiak "igazi" kulonleges felderito alakulat voltak: rendszeresen fosztogattak, sint robbantottak.

Ertsd: a gyakorlatok soran jelentosen kevesebb elelmet kaptak a szuksegesnel, es az volt a dolguk, hogy ugy szerezzenek maguknak elelmet, hogy a "rajuk vadaszo" alakulatok ne kapjak el oket kozben (ezzel a fo problema az volt, hogy a kornyekbeli boltok dolgozoi barmennyit lophattak, azt ra tudtak fogni a katonakra - mivel termeszetesen a honvedseg megteritette a karukat). Es persze nem siklott ki egyetlen vonat sem miattuk: vittek magukkal sajat sint :), azt leraktak az igazi melle, es amikor jott a vonat (az igazi sinen), akkor a melle tett sajat sint felrobbantottak. Ebbol egyszer volt hatalmas balhe, amikor elkeveredett a rendorsegnek elore elkuldott level, es az osszes rendor/munkasor "elesben" kergette oket (nem kaptak el oket, es szamomra eleg fura, hogy a rendoroknek nem tunt fel, hogy nem a MAV sinje lett felrobbantva, de valahogy ez elkerulte a figyelmuket a nagy diverzans-vadaszatban).

Meg ezekkel a kiegeszitesekkel egyutt is en ugy erzem, hogy Magyarorszagon belul akkor ok sokkal jobb kikepzest kaptak, mint a mostani kulonlegesek (persze Afganisztan nyilvan ezt alapjaiban megvaltoztatta!); hiszen a kikepzes nem katonai teruleten tortent, hanem "kozteruleten", ahol valodi, hus-ver emberek kozott voltak. Ott kellett eltunniuk, ott kellett alcazniuk magukat. Minden egyes kulonleges felderito csoporba tartozott (tartalekos) tolmacs, hiszen ok valoban melyen az ellenseges vonalak mogott harcoltak volna.

Ez abban az idoszakban volt, amikor meg vezerkar kozvetlen volt a szazad/zaszloalj. Kesobb, amikor lefokoztak hadsereg kozvetlen alakulatta, akkor meg ha a hivatasos katonak nem is valtoztak meg az egyik pillanatrol a masikra, de osszessegeben megis egy szintel lejjebb kerult az alakulat, es a diverzans kepzes rendkivul gyenge lett a korabbihoz kepest; innentol kezdve inkabb csak egy szuk ertelemben vett felderitok voltak (marmint meg mindig az ellenseg melysegeben, de ekkor mar "egyszerubb" felderitesi feladatokra kepeztek inkabb oket).
Nyilvan 91 kornyeke sok evvel ez a valtas utan volt.
Na egyszer egy ilyen gyakorló diverzáns 4000 forinttal húzott le. Telefonszámot hagyott, mikor felhívtam, kikérdeztek, hol merre történt, aztán visszahívtak pár óra múlva, és postai kézbesítéssel küldték a pénzt.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

delikakas67

Member
2016. november 15.
14
28
13
@Szittya ha esetleg van saját cuccom ( pl. brit mtp warbelt) akkor azt engedik használni vagy az a jó, ha szenvedsz alapon csak a kincstárit lehet? Néztem pár videót a sereg yt csatornáján és láttam, hogy az tarcsis őrmesterképzősök is voltak saját hátizsákkal például. + nagyon szépen köszönöm az infókat!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
@Szittya ha esetleg van saját cuccom ( pl. brit mtp warbelt) akkor azt engedik használni vagy az a jó, ha szenvedsz alapon csak a kincstárit lehet? Néztem pár videót a sereg yt csatornáján és láttam, hogy az tarcsis őrmesterképzősök is voltak saját hátizsákkal például. + nagyon szépen köszönöm az infókat!
vidd el biztos lesz mozzanat amikor engedélyezik . de alapkiképzés lényege az egységesség és az egységességre "nevelés" alap tétel szokott lenni hogy alapkiken senki ne kerüljön előnybe és senki ne kerüljön hátrányba a többivel szemben ilyen téren.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
280371693_1626155234424383_5209238788908685086_n.jpg
280296022_1626155314424375_3046733788614769128_n.jpg
ez a sport felső is szóróanyag. tök jó a szabása és az anyaga is. (kiknyps) @krisss (annyi hogy a hátulján a minta a atonai toborzás nem stimmelne a már bentlevőknek de van többféle mintás így a csupasz vagy az alakulatnév felrakása sem kerülne többe (esetleg fegyvernemi logo vagy bármi)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
284672238_1640152899691283_5091678850940808643_n.jpg
ezek a polok meg majdnem ugyan olyan anyagúak mint a régi sereges pólók csak kicsit talán vékonyabbak de strapabírók több színbe is van (sokan kordják egyenruha alatt is főleg a színazonost)
284382405_1640152943024612_2267862424098712872_n.jpg
Basketball sapkák is vannak ezek ami a fejükön van nem annyira nagy minőségi darabok de vólt hogy abból is tök jó minőséget osztottak még színre is faszák vóltak. (ezek min mind szóróanyagok ingyen ajándékok civileknek) a galléros polók nemtudom mennyire állnák meg a helyüket de abból is szokott egy csomó lenni (mondjuk azok elég vastag anyagból vannak de ha mindenigaz abból az a jó.) Egyszer összekéne szednem mi van a raktárba és mi az ami tényleg használható lenne a szóróanyagok közül. havi szinten százával vannak osztva megyénként amikor beindul a rendezvényezés.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
244182665_1475629129476995_2563099163790286448_n.jpg
ez a toborzó sátor is tök jó egyébként.
241895735_1464200893953152_1593359119494670037_n.jpg
vannak ezek a kisebbek nem nagy valamik tábori körülmények közé nem való benne lakni. de viszonylag kis helyet foglal és nagyon gyorsan telepíthető pontható (összecsukható az egész.) ponyvástól.)
241165289_1453752678331307_7828452647579592440_n.jpg
többféle méretbe is van)
240847127_1451016135271628_1685693830229495102_n.jpg
szerintem ilyennek is hasznát lehetne venni több helyen is nem csak a kiknyp n. nemtudom egyébként ki csinálja a beszerzéseket de viszonylag kis költségvetésből egész jól eldolgozik (jó vannak belefutásai is mint a civil camping asztal) de szerintem maradnak a sörpadnál a jövőbe vagy a tábori asztalnál.)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
Kiderült annyi a titok hogy aki csinálja a beszerzéseket az szereti csinálni (szeret vásárolni) és azért tud olcsón beszerezni mindent mert az eyedi feliratozás és a nagy tétel miatt egyenesen a gyártókkal üzletelnek és nincsenek csipicsupi közvetítők importőrők és a többi sallang akik feleslegesen viszik a pénzt. Ezért olcsóbban tudnak minőséget venni mint hagyományos útón gagyit.
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 437
120 945
113
Kiderült annyi a titok hogy aki csinálja a beszerzéseket az szereti csinálni (szeret vásárolni) és azért tud olcsón beszerezni mindent mert az eyedi feliratozás és a nagy tétel miatt egyenesen a gyártókkal üzletelnek és nincsenek csipicsupi közvetítők importőrők és a többi sallang akik feleslegesen viszik a pénzt. Ezért olcsóbban tudnak minőséget venni mint hagyományos útón gagyit.
Értékhatár alatti beszerzésnél nem kell központilag megfuttatni az ilyeneket aztán nincs közbeszerzés.