Mármint korlátolt félreinformàlt és utopópisztikus?Ki kell erről fwǰteni a kissé vaskalapos véleményem?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Mármint korlátolt félreinformàlt és utopópisztikus?Ki kell erről fwǰteni a kissé vaskalapos véleményem?
Szia,Azt hondolom épp elég időt adtam válaszolni, szóval kifeljtem.
3 hónap alapkiképzés+3 hónap szakfelkészítés+még legalább 3 hónap kötelékkiképzés (ha nem jutnak el századszintig, akkor értelme sincs).
Így van kiképezve rendesen a katona. Látjuk Ukrajnában mire elég a gyorsított kikepzés. Halomra mészároltatni az embereket. Sem az oroszok sem az ukránok nem tudtak semmit kezdeni a roaszul képzett katonáikkal. Ha valami tanulsága ennek a háborúnak, akkor az az, hogy a képzett katona a használható katona. A képzetlen csak ágyútöltelék.Mármint korlátolt félreinformàlt és utopópisztikus?
Mióta az emberek háborúznak leszűrték ezt a tanulságot… csak szólok.Így van kiképezve rendesen a katona. Látjuk Ukrajnában mire elég a gyorsított kikepzés. Halomra mészároltatni az embereket. Sem az oroszok sem az ukránok nem tudtak semmit kezdeni a roaszul képzett katonáikkal. Ha valami tanulsága ennek a háborúnak, akkor az az, hogy a képzett katona a használható katona. A képzetlen csak ágyútöltelék.
Az élet nem habostorta, Pelikán elvtárs.Így van kiképezve rendesen a katona. Látjuk Ukrajnában mire elég a gyorsított kikepzés. Halomra mészároltatni az embereket. Sem az oroszok sem az ukránok nem tudtak semmit kezdeni a roaszul képzett katonáikkal. Ha valami tanulsága ennek a háborúnak, akkor az az, hogy a képzett katona a használható katona. A képzetlen csak ágyútöltelék.
Feltételezem ha veszteségek lennének leo és pzh töltőkezelőkből, lynx toronylövészekből, akkor abból egyenesen következik, hogy ezekből a gépekből is veszteségek keletkeznének.Teszt hogy mennyi idő alatt lehet elégsègesre kiképezni az állományt esetleges veszteségpótlásra.
Ez igaz, de megint csak azt tudom mondani, hogy megpróbálkozott ezzel a hozzáállással mindkét fél a szomszédban és mi lett a vége? Feltűnt nekik, hogy ez értelmetlen élőerőpocséklás és már ott tartunk, hogy az ukránok is + képzést adnak a katonáiknak miután megérkeznek a kiképzőközpontokból (pedig nekik égetőbb a létszámhiány, mint az oroszoknak), mert felfogták a parancsnokok, hogy többet ér, ha később ér az arcvonalra a katona de jobban ki van képezve, mintha gyorsan ott lenne az arcvonalban és ugyanazzal a sebbességgel halna is meg.Az élet nem habostorta, Pelikán elvtárs.
Rèszben egyet is tudok èrteni veled, de èn mèg mindig ott látom/látnám èrtelmèt a tartalèkos állománynak ahol a civil tapasztalatait simán ki tudná használni a legjobban a honvèdsèg.Így van kiképezve rendesen a katona. Látjuk Ukrajnában mire elég a gyorsított kikepzés. Halomra mészároltatni az embereket. Sem az oroszok sem az ukránok nem tudtak semmit kezdeni a roaszul képzett katonáikkal. Ha valami tanulsága ennek a háborúnak, akkor az az, hogy a képzett katona a használható katona. A képzetlen csak ágyútöltelék.
Teljesen egyetértek, nagyon jó műszaki, logisztikai, tűzszerész építő századokat lehetne a tartalékosokkal felépíteni és a szakemberek még élveznék is, hogy egy kicsit másféleképpen kell a munkájukat végezni. Tanulnának is meg tanítanának is csak előnye lenne.Rèszben egyet is tudok èrteni veled, de èn mèg mindig ott látom/látnám èrtelmèt a tartalèkos állománynak ahol a civil tapasztalatait simán ki tudná használni a legjobban a honvèdsèg.
Pl. mèrnököket mèrnöki munkában, logisztikai szakembereket a logisztikai tevèkenysègekre (anyagmozgatások, sofőrködès, konyha, raktározás), karbantartás, őrzèsvèdelem, stb-stb.
Mindeezekhez persze jó ès elegendő lehet a 4-5hetes alapozó kikèpzès, mivel hidd el mi(saját századom) is èrezzük hogy nagyon nagyon sok kellene egy alap lövèsz szint elèrèsèhez. De ez ami van is sokkal több mint a semmi.
Ez alapvetően sztem vezetők(politikai is) döntèsi szintje talán.
Minden körülményt figyelembe véve èn továbbra is büszkèn (de kijózanodva) veszem fel a gyakorlót 3-4hetente, ès jó èrzèssel indulok el hajnali 4kor hogy reggel belèpjek a század alakzatban.
Mègha bohócnak is tartanak/tartotok minket...
Nem taft senki senkit bohócbak.Rèszben egyet is tudok èrteni veled, de èn mèg mindig ott látom/látnám èrtelmèt a tartalèkos állománynak ahol a civil tapasztalatait simán ki tudná használni a legjobban a honvèdsèg.
Pl. mèrnököket mèrnöki munkában, logisztikai szakembereket a logisztikai tevèkenysègekre (anyagmozgatások, sofőrködès, konyha, raktározás), karbantartás, őrzèsvèdelem, stb-stb.
Mindeezekhez persze jó ès elegendő lehet a 4-5hetes alapozó kikèpzès, mivel hidd el mi(saját századom) is èrezzük hogy nagyon nagyon sok kellene egy alap lövèsz szint elèrèsèhez. De ez ami van is sokkal több mint a semmi.
Ez alapvetően sztem vezetők(politikai is) döntèsi szintje talán.
Minden körülményt figyelembe véve èn továbbra is büszkèn (de kijózanodva) veszem fel a gyakorlót 3-4hetente, ès jó èrzèssel indulok el hajnali 4kor hogy reggel belèpjek a század alakzatban.
Mègha bohócnak is tartanak/tartotok minket...
Mi ebben a motiváció? Ha van egy töppedt kis eszük, akkor tudhatják, hogy baj esetén ak63d, mofém sisak és gyalásó jut nekik. Meg max ural plató.Azt is lehet nézni, hogy a tartalékosokat elégge motiválja tobirzási oldalról, ha néha Leoparddal, LYNXszel gyakorlatoznak és nem BTR-el vagy még régebbi kocsikkal
Azért tartalékost tűzszerésznek nem nagyon küldenék mert a III. Osztályú szint is 5 hónapos tanfolyam és akkor még hol a gyakorlat. Egy I. Osztályú tűzszerész szinthez meg kb 10 év gyakorlat kell. (Benne a II osztályú tanfolyam meg az I. Osztályú is)Teljesen egyetértek, nagyon jó műszaki, logisztikai, tűzszerész építő századokat lehetne a tartalékosokkal felépíteni és a szakemberek még élveznék is, hogy egy kicsit másféleképpen kell a munkájukat végezni. Tanulnának is meg tanítanának is csak előnye lenne.
Nekem van robbantó vezetői engedélyem, a srácok akikkel robbantok vannak kb 20 2 robbantó mesterrel. És van még az országban egy két ilyen csapat. Tehát én sem az amatőrökre gondoltam, hanem az ilyenekre. + bányamérnökök akiknek nincs papírja és egyéb vegyészmérnökök, technikusok. tehát lehetne egy két 100 embert összekalapálni.Azért tartalékost tűzszerésznek nem nagyon küldenék mert a III. Osztályú szint is 5 hónapos tanfolyam és akkor még hol a gyakorlat. Egy I. Osztályú tűzszerész szinthez meg kb 10 év gyakorlat kell. (Benne a II osztályú tanfolyam meg az I. Osztályú is)
Értem és jó dolog is hogy ha vannak lelkes emberek. Azonban tűzszerészetben a robbantás a legkisebb dolog. Az eszközismeret ami nagyon hosszú és nagyon sokat kell tanulni. Gyújtószerkezetek, Gránát, akna, lőszerismeret, eljárásrendek, C-IED. A tapasztalatszerzés meg még hosszabb és ezen nem nagyon lehet rövidíteni. Megtanulható csak lassú, nagyon sokáig tart. Ami érdekes, hogy van aki végigcsinálja, nem is rossz eredménnyel és totál leblokkol amikor éles eszközzel találkozik mert nem tudja azt a stresszszintet kezelni. Van aki meg nem túl kiemelkedő elméletben, de jól felismeri az eszközöket és teljesen profin tudja a tudását használni. Nagyon emberfüggő a tűzszerész szakma...Nekem van robbantó vezetői engedélyem, a srácok akikkel robbantok vannak kb 20 2 robbantó mesterrel. És van még az országban egy két ilyen csapat. Tehát én sem az amatőrökre gondoltam, hanem az ilyenekre. + bányamérnökök akiknek nincs papírja és egyéb vegyészmérnökök, technikusok. tehát lehetne egy két 100 embert összekalapálni.
Ezt írtam én is sokat lehet egymástól tanulni, és persze teljesen más a katonai felhasználás és szélesebb spektrumú. De hát, ha nincs akarat és ötlet akkor mindegy is. Nem akarásnak ugye tudjuk.Értem és jó dolog is hogy ha vannak lelkes emberek. Azonban tűzszerészetben a robbantás a legkisebb dolog. Az eszközismeret ami nagyon hosszú és nagyon sokat kell tanulni. Gyújtószerkezetek, Gránát, akna, lőszerismeret, eljárásrendek, C-IED. A tapasztalatszerzés meg még hosszabb és ezen nem nagyon lehet rövidíteni. Megtanulható csak lassú, nagyon sokáig tart. Ami érdekes, hogy van aki végigcsinálja, nem is rossz eredménnyel és totál leblokkol amikor éles eszközzel találkozik mert nem tudja azt a stresszszintet kezelni. Van aki meg nem túl kiemelkedő elméletben, de jól felismeri az eszközöket és teljesen profin tudja a tudását használni. Nagyon emberfüggő a tűzszerész szakma...
A töppedt kis eszükkel már kapizsgálnak valamit mer eddig is a 63D jutott, sisak sose volt, BTR/ural meg max a jutubon volt látva....Mi ebben a motiváció? Ha van egy töppedt kis eszük, akkor tudhatják, hogy baj esetén ak63d, mofém sisak és gyalásó jut nekik. Meg max ural plató.
A kritikám nem azoknak szól, akik veszik a fáradtságot és próbálnak valamit tenni saját erőből, a saját idejükből. Hanem a rendszernek, ami nem képes ezt kellő anyagi háttérrel támogatni.A töppedt kis eszükkel már kapizsgálnak valamit mer eddig is a 63D jutott, sisak sose volt, BTR/ural meg max a jutubon volt látva....
Jobb esetben hozod be otthonról apád gyalásóját amit 74ben vett a piacon...
Ami a rendszer önhibája hgy hogy az alapkikèozès után nagyon nincs hová menni vagy továbbkèpezni...
De èrdekes sztem hogy tőlünk 10ember átmegy hivatásosba, ~10en átmennek más ezredbe, páran felvesznek más modult ès kb.15en meg más alakulathoz mennek -nem lövèsz poziba.
Szóval arra jó az egèsz hogy aki az 5hetet elvègzi ès komolyan gondolja annak ~45-50% komolyabban gondolja ès próbál valahol hasznossá lenni, bár ebben a kikèpzőknek is nagyon nagy szerepe van (külön tisztelet rèszemről) mert próbálnak segíteni.
De èrtem Dudi felvetèsèt ès enyhe lenèzèsèt(nekem annak tűnik) mert igaza van sajnos, ugyanakkor lehet èrtèkelni azt, hogy legalább valami elkezdődött....
Lenézés sincs!A töppedt kis eszükkel már kapizsgálnak valamit mer eddig is a 63D jutott, sisak sose volt, BTR/ural meg max a jutubon volt látva....
Jobb esetben hozod be otthonról apád gyalásóját amit 74ben vett a piacon...
Ami a rendszer önhibája hgy hogy az alapkikèozès után nagyon nincs hová menni vagy továbbkèpezni...
De èrdekes sztem hogy tőlünk 10ember átmegy hivatásosba, ~10en átmennek más ezredbe, páran felvesznek más modult ès kb.15en meg más alakulathoz mennek -nem lövèsz poziba.
Szóval arra jó az egèsz hogy aki az 5hetet elvègzi ès komolyan gondolja annak ~45-50% komolyabban gondolja ès próbál valahol hasznossá lenni, bár ebben a kikèpzőknek is nagyon nagy szerepe van (külön tisztelet rèszemről) mert próbálnak segíteni.
De èrtem Dudi felvetèsèt ès enyhe lenèzèsèt(nekem annak tűnik) mert igaza van sajnos, ugyanakkor lehet èrtèkelni azt, hogy legalább valami elkezdődött....
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..