[HUN] Páncéltörő rakéták (Metisz, Konkursz, Fagot, Spike...)

A CG4 és a SPIKE mellé kell nekünk RGW?
A CG mellé szerintem biztos hogy kellene valami (lesz-e az más kérdés) a fent leírt "átütési deficit" miatt. RGW90 nem jobb mint a CG, RGW110 már jobb lehet...
Oldalról bármit kilő, szemből meg kb a 700 is kevés már.
NLAW ezt kezelné - miért nem tetszik az ötlet?
Tényleg érdekelne ha van valamilyen gyakorlati oka, amit én nem látok. Adok a gyakorló katonák szavára... :)

• Tetszik
Reactions: Venom85
A CG mellé szerintem biztos hogy kellene valami (lesz-e az más kérdés) a fent leírt "átütési deficit" miatt. RGW90 nem jobb mint a CG, RGW110 már jobb lehet...

Tényleg érdekelne ha van valamilyen gyakorlati oka, amit én nem látok. Adok a gyakorló katonák szavára... :)
Mennyibe is kerül? :oops:

Nem mondom, hogy nem tetszik, csak nem a CG meg a SPIKE közé, mert a CG nem csak egy páncéltörő eszköz.

Ha nem alkalmas a feladatra,teljesen mindegy,hány gomba kerül.
Egy sima lövész rajnak (legyen az reguláris, vagy tartalékos) szerintem nem feladata, hogy önállóan szemből leküzdjön egy támadó harckocsit. Ahogy @dudi is említette oldalról viszont a CG4 is elegendő tud lenni.
A szemből érkező harckocsi ellen ott vannak a páncéltörő alegységek saját ATGM-mel, a raj harcjárműve a toronyba épített ATGM-mel. Az NLAW ötletes dolog, csak fajlagosan túl drágán.
Egy Panzerfaust 3 fele annyiból kihozza eldobható formában ugyan azt az eredményt. Ugyan ez, sokkal strapabíróbban, gyártásba is kerül idehaza a DND bérgyártásában (RGW 110, RGW HUN)

• Tetszik
Reactions: Catles
Egy sima lövész rajnak (legyen az reguláris, vagy tartalékos) szerintem nem feladata, hogy önállóan szemből leküzdjön egy támadó harckocsit. Ahogy @dudi is említette oldalról viszont a CG4 is elegendő tud lenni.
A szemből érkező harckocsi ellen ott vannak a páncéltörő alegységek saját ATGM-mel, a raj harcjárműve a toronyba épített ATGM-mel. Az NLAW ötletes dolog, csak fajlagosan túl drágán.
Egy Panzerfaust 3 fele annyiból kihozza eldobható formában ugyan azt az eredményt. Ugyan ez, sokkal strapabíróbban, gyártásba is kerül idehaza a DND bérgyártásában (RGW 110, RGW HUN)
De feladata. Nem lehet megbeszélni az ellenséggel, hogy "forduljatok már el, köszi"...

De feladata. Nem lehet megbeszélni az ellenséggel, hogy "forduljatok már el, köszi"...
Ha feladata, akkor elsorolnád nekem azon fegyvereket, amelyik a Magyar Honvédség hadrendjében van. Lövész fegyver, és azzal szemből egy T-80-ast semlegesíteni tudnak?
Ha feladata lenne, akkor jelenleg is lenne erre fegyvere, nem?

Ha feladata, akkor elsorolnád nekem azon fegyvereket, amelyik a Magyar Honvédség hadrendjében van. Lövész fegyver, és azzal szemből egy T-80-ast semlegesíteni tudnak?
Sok mindenre nincs használható fegyvere (még) a honvédségnek, ami feladata lenne...
Feladatnak kell(ene) meghatározni a fegyverzetet és nem fordítva.

• Tetszik
Reactions: dudi and Pogány
Feleadata,de mivel nincs rá megfelelő eszköze,nem képes a feladat megoldására.
NLAW a felülről támadó funkciójával képes a,gyenge ponton támadni b,a különféle elótét és rácspáncélok felett támadni.
Ugyanakkor pct harcászati utasitás,hogy törekedni kell az oldalazó tűzre.Lesállások,reteszállások eleve oldalazó tűzre vannak beállitva.,
De a háború nem csak lesállásbol áll.

Egy sima lövész rajnak is van kézi páncéltörő fegyvere. Az adott harchelyzet határozza meg, mit hogyan, miért. Megvannak nyilván a harcászati szabályzatok, de nem mindig ezeknek megfelelő a felállás. Jöhet szemből egy harckocsi, amire bizony rá is kell lőni ,adott helyzetben, akár szemből is. Más kérdés, mi van, ha nem találja el, illetve milyen kézi pácéltörő fegyverrel rendelkezik a lövészraj. A Honvédségnél, minimum RPG-7 van, minden lövész rajban. Ez harckocsi ellen szemből, feltehetően már nem ideális. Ugyanakkor, minden más, a térségünkben hadrendben jelenleg lévő, bármilyen egyéb, páncélozott cél ellen megfelel. Van még a Carl Gustaf, amiről nem tudom hol mennyi van, a lövészeknek. Ez már egy többcélú fegyver, széles harcászati spektrumban használható. Valamint vannak gyalogságnak még, az ATGM fegyverek, de ezek ugye már nem raj fegyverek.

Viszont beszéltem Fagot és Konkursz páncéltörő rakétás katonával Nos eddig azt hittem, hogy a Metyisz-M kivételével ezeket már nyugdíjazták, de csak a BRDM-eket vontk ki, a kézi páncéltörő állványhoz még van, igaz korlátozott számba rakéta. Ami meglepett, hogy a Metyisz-M a legnagyobb lőtávolságú. Ez utóbbíhoz van tandemfejes rakéta is, tehát a ERA ellen is hatásos. A Spike-t nem várják kitörő lelkesedéssel, mivel ha nem SPIKE NLOS -t vesszük meg, (25-30km hatótávolsága) az 5,5 km hatótávú LR nem haladja meg sokkal a jelenlegi rakéták hatótávját.A kérdés még, hogy milyen rakétafejjel rendelkezik majd, a tandemfejes lenne megfelelő. Bár a Spike is felülről támad akár a Javelin. Én megkérdeztem, hogy minek 25 km-es hatótáv, ha az alföldön kívül európában cca 4-5 km a belátható és belővető távolság, ahol nincs fasor, épületek stb. Pesze lehetne hegy és dombolalakra stb. telepíteni harchelyzetben, de sok területen nincs..

• Tetszik
Reactions: Catles