[HUN] Páncéltörő rakéták (Metisz, Konkursz, Fagot, Spike...)

És igen, lehet a rakétát fel is újítani, de ehhez ugye certificate is kell ám!
Az meg mostanában nem nagyon lesz NATO tagállamnak kiadva.
Meg ugye a felújítás (hajtómű, hajtóanyag) sem a teljes rakétát érinti.
Ha más alkatrésszel van gond, akkor meg fújhatod.
Vajon a németeknek is volt certificate az exNDK-s Sztrelákhoz, amiről senki nem gondolta volna, hogy még őrzik őket, mert érdekes módon még mindig megvoltak a már régen lejárt szavatossági idejű szovjet rakéták. Az ukránok megkapták a 2700 db rakétát, szokás szerint köszönetképpen panaszkodtak kicsit, hogy sok rakéta már nem működik, de aztán nagy duzzogva mégiscsak használták a certificate nélküli régi szovjet rakétákat...... Mik vannak?

Vajon a németeknek is volt certificate az exNDK-s Sztrelákhoz, amiről senki nem gondolta volna, hogy még őrzik őket, mert érdekes módon még mindig megvoltak a már régen lejárt szavatossági idejű szovjet rakéták. Az ukránok megkapták a 2700 db rakétát, szokás szerint köszönetképpen panaszkodtak kicsit, hogy sok rakéta már nem működik, de aztán nagy duzzogva mégiscsak használták a certificate nélküli régi szovjet rakétákat...... Mik vannak?
Az ukránok tudjáķ javítani/bevizsgálni a Sztrelákat...

A "vizsgálat" úgy történt, hogy Szerhíj megfogta a rakétát, szépen vállra vette és lelőtte vele az orosz helikoptert. Ha a rakétaindítás sikertelen volt akkor káromkodott egyet aztán eldobta, majd felvette a következőt. :)
Ez az igénytelenségüket mutátja.

• Tetszik
Reactions: hunemperor
És nem kell recertificate-et csinálniuk?
Csak mert tudtommal ezen engedélyek korlátozott ideig érvényesek.
Alkatrészt biztosan nem fogunk hozzájuk kapni (harci rész). Szóval a probléma nem is a minőségellenőrzéssel, hanem a felújítással lenne szerintem.
A szerződésben szerepel az élettartam szerinti állagmegóvás, mely takarja az alkatrészek utánpótlását is.

• Tetszik
Reactions: Szittya
Aki nem érti, hogy mi a baj az öreg rakétákkal (egy darabig lehet hosszabbítani a szavatossági időt ) az nézzen utána az instabil robbanóanyagoknak és a kristályosodásnak egy középsulis kémia tankönyvben...

A szerződésben szerepel az élettartam szerinti állagmegóvás, mely takarja az alkatrészek utánpótlását is.
Én ezt elhiszem neked, de nem gondolom, hogy ez szerződés felülírja a jelenlegi EU-Orosz viszonyban beálló teljes fegyverzeti - meg úgy általában kereskedelmi - embargót.
Azt gondolom, hogy ez az "ajtó" már sosem fog újra megnyílni számunkra. Legalábbis a követekező 15-20 évben, biztos nem.

Én ezt elhiszem neked, de nem gondolom, hogy ez szerződés felülírja a jelenlegi EU-Orosz viszonyban beálló teljes fegyverzeti - meg úgy általában kereskedelmi - embargót.
Azt gondolom, hogy ez az "ajtó" már sosem fog újra megnyílni számunkra. Legalábbis a követekező 15-20 évben, biztos nem.

Hahóóó, (...eltakarta a sok fa az erdőt?):
A szerbeken keresztül minden(orosz)t (is) lehet!
"Csak": pénz, pénz, (és 3.xis:) pénz...

Akár T-72-t is!

Metisz/egyebeket lehet, hogy a bolgárok is.

A szerbek meg vmelyik elavult (ezért negyed-gomb áras) orosz/SzU ATGM-nek "saját-fejlesztettek" dupla-fejes harci-részt!!!

Csinálják mindezt költséghatékonyan, a Zrínyi-milliárdok töredékéből, folyamatosan és csendben, felesleges politika nélkül...

.

A Fagot és Konkursz rendszerben van még nálunk egyáltalán vagy már csak Metisz-M van?

Fotó is volt a tataiak Fagot atgm-jéről nem is olyan rég.
Vigyázat! Az, hogy kiképzésre használták az indítót, még nem azt jelenti, hogy van és bevethető. Ha esetleg éleslövészeten látnám, akkor elhinném.
Elvileg - hangsúlyozom elvileg - a Fagot már ki lett vonva pár éve. Ellőtték a készleteket, vagy lejárt a rakéták üzemideje és csak a Metisz maradt. Arra viszont tökéletes, hogy mobil pct indítóval gyakorolják a harcjármű ki és beszállást, tüzelőhelyzet foglalást, stb.
Ha csak gyakorolják vele, akkor elvileg hamarosan kaphatnának Spike-ot. Amíg nem érkezik Tatára dedikáltan páncéltörő feladatkörű jármű, addig az is jó. De ha reaktiválták a Fagot-ot az ukrán háború miatt, akkor lehet az a titok nyitja.
A Fagot-nak az egyik fő baja, hogy nem tandem robbanófejes. Persze bármilyen jármű és lövészpáncélosok ellen ez is elég, tehát mondhatjuk hogy legalább van egy 4 km hatótávolságú irányított páncéltörő rakétánk. Ha van... És vajon milyen az éjszakai bevethetősége? Szerintem korlátozott, mondjuk világító gránát kellhet hozzá a harctér felett.

Hát én a szavatossághoz kötött (a TV, telefon, autó nem az) élelmiszereket pl. kidobom a francba. Mert nem éri meg kockáztatni.
Ugyan ez érvényes a rakétákra is!
Ha "besül a produkció", még veszélyesebb is lehet az ügy, mint egy kiadós ételmérgezés.
Egy rakétaindítást azért a modern rendszerek már érzékelnek, és a támadás irányát bemérve hamarabb jön az ellentevékenység, minthogy kimondanád: dezoksziribonukleinsav.

És igen, lehet a rakétát fel is újítani, de ehhez ugye certificate is kell ám!
Az meg mostanában nem nagyon lesz NATO tagállamnak kiadva.
Meg ugye a felújítás (hajtómű, hajtóanyag) sem a teljes rakétát érinti.
Ha más alkatrésszel van gond, akkor meg fújhatod.
En mar foztem (porbol) 10 eve lejart szavatossagu gombakrem levest. Semmi bajom nem lett tole, bar nem volt a legfinomabb. De az elelmiszerekre is nagy biztonsaggal irjak ra a szavatossagi idot, ezert a vedogazas, vakuumfoliazott cuccokat siman megcsinalom 2 hettel a szavatossag lejarta utan is. Fullon van a fagyasztom, mint vesztartalek... Meg nem volt, ami romlott lett volna... Gondolom, a raketaknal is valami ilyesmi lehet a helyzet, bar ilyen dolgokat soros koromban sem kotottek az orromra... Pefig Fagot iranyzo voltam, erettsegivel es 1,5 dioptrias szemuveggel...

En mar foztem (porbol) 10 eve lejart szavatossagu gombakrem levest. Semmi bajom nem lett tole, bar nem volt a legfinomabb. De az elelmiszerekre is nagy biztonsaggal irjak ra a szavatossagi idot, ezert a vedogazas, vakuumfoliazott cuccokat siman megcsinalom 2 hettel a szavatossag lejarta utan is. Fullon van a fagyasztom, mint vesztartalek... Meg nem volt, ami romlott lett volna... Gondolom, a raketaknal is valami ilyesmi lehet a helyzet, bar ilyen dolgokat soros koromban sem kotottek az orromra... Pefig Fagot iranyzo voltam, erettsegivel es 1,5 dioptrias szemuveggel...
Aki nem érti, hogy mi a baj az öreg rakétákkal (egy darabig lehet hosszabbítani a szavatossági időt ) az nézzen utána az instabil robbanóanyagoknak és a kristályosodásnak egy középsulis kémia tankönyvben...