Van doki csak senki se jár szerintem, de mondjuk ez az egész társadalomra jellemző.Pszichológiai, lelki támogatás mennyire van akár a honvédségnél, akár a rendőrségnél?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Van doki csak senki se jár szerintem, de mondjuk ez az egész társadalomra jellemző.Pszichológiai, lelki támogatás mennyire van akár a honvédségnél, akár a rendőrségnél?
Azért ez nem túl jó. A mentális egészség megőrzése, a traumák feldolgozása, a PTSD-vel való foglalkozásnak alapnak kellene lenni.Van doki csak senki se jár szerintem, de mondjuk ez az egész társadalomra jellemző.
Az szerintem a baj ezzel manapság, hogyha elmegy bárki bármelyik agyturkászhoz, és az felállítja a maga random diagnózisát és elkezd gyógyszert tolni a delikvensbe, mert annak úgyis mindegy a doki pragmatzmusa szerint, neki meg így máris megvan a nyaralás, annak nem jó a vége. Meg aztán egy tollvonással hirtelen hatalmat kap egy életet elbaszni. Nem csodálom, hogy senki sem jár. A civil életben sem. Én sem tenném.Azért ez nem túl jó. A mentális egészség megőrzése, a traumák feldolgozása, a PTSD-vel való foglalkozásnak alapnak kellene lenni.
(Nem csak orvosi színtere van, meg nem csak akkor, mikor már valami kialakult, elmélyült.)
Hát,én átlag 3naponta kerülök meredek helyzetbe az utakon,eddig volt már halálos balesetem is 3-és egyik sem az én hibámbol.Hamarjában 6 volt kollegámat tudom mondani,ki munka közben halt meg-volt aki elevenen égett el.Elöttem 200méterre kigyulladt,nitrohigitó rakománnyal....És van olyan kollegám,ki konkrétan olvasztárságot hagyta abba egészségügyi problémák miatt,és most kamiont vezet-71évesen.Mert olvasztárság után nem mehetett nyugdiba,hanem lerokkantositották minimál ellátásra 32év olvasztári munka után.Spec magyar szemmel jol is keresek,de arrol én nem tehetek,hogy a magyar katona fizetése szar.Ami azt illeti,meg is emelném,hogy minőségi emberek jelentkezzenek a toborzó irodán.Valószínű neked egy ipari alpinistának, bányásznak kicsit más a fizetésed mint egy főtörzsörmesternek.
De van ismerősöm aki olvasztár lett miután leszerelt. 3szor annyi volt az alapfizuja, mint a honvédségi.
A tatai videókon jól látom azok akik 10 éve főtörzsek/zászlósok voltak azok most is azok.
Nem a fiatalok hiánya miatt, hanem mert nem tudnak előrelépni. Ennyi zászlós hova.
Most 40 évesen még csak-csak, de pár év és necces.
Szerintem googlezd meg az utóbbi 20 évben hány ipari alpinista hal meg munka közben.
Teljesen más egy olyan foglalkozás ahol nagyrészt magadnak köszönheted ha baj van, azaz elbaszol valamit. Mint amikor mások veszélyeztetnek, vagy veszélyes eseményeket kell elhárítanod.
Én beosztáshoz kötném.
Én egy 20 éve szolgáló tűzszerészt szívfájdalom nélkül elengednék nyugdíjba ha el akar menni.
Persze aki egész szolgálata alatt egy irodában csücsült azt nem.
Súlyoznám az évek alatt elvégzett munkát.
Emellett szóbajöhetne amit te írsz.
Bár pl. 55 évesen végigmenni egy akadájpályán, hogy bemutasd mi a feladat, az becsülendő.
Jol kifogtad azt a kiküldetést,az már biztos,Spec van 2 exrendőr kollegám jelenleg is,tudnak azok is érdekes dolgokat mesélni,de egész szolgálati idejükre elosztva,nem pár hétre.Egyik ráadásul közlekedési volt,tök jó vele kontrolba lenni.Amúgy nem sokat dolgoztam eddig együtt veletek így, de meg kell mondjam, hogy nem csinálnám ezt a melót... Legyél normális és professzionális minden retkes drogos söpredékkel, nagyszájú bunkó senkiházival, büdös alkoholista hajléktalannal úgy, hogy a jogszabályi környezet és a társadalom is teljesen ellened van.... Mindezt szar munkakörülmények közt éhbérért, és közben szedj össze hullákat heti szinten, menj be a putriba "csháládi" veszekedéshez ahol apu éppen nagykéssel nyiszálja anyu torkát, hozd el a gyámüggyel a 2 éves gyereket a metanfetamifüggő szülőktől egy drogtanyáról, csináld ezt teljesen rendszeretelenül éjjel nappal, hogy tuti alvászavarod legyen, menj fel a székes fővárosba évente többször, hogy 18 éves lila hajú újgazdag hülyegyerekek dobáljanak kockakővel....
Szedd össze a fél négyzetkilométeren szétszórt öreg néni darabjait az erdőn, vakard ki a perecbe tört drogfüggő holttestét a vonat alól, hozd ki a ami a 2 hete agyvérzést kapott öregből maradt egy panellakásból (Vödörrel részben mert már folyik) aztán így ne épülj le teljesen mentálisan 25 -30 év alatt.... Aztán hallgasd a nagytudású kamionost, hogy nem érdemled meg....
Ja és ennek java jelenleg a rendőrséggel folytatott pár hetes közös munkámban megtörtént... Pár hét alatt baszki nem évek...
nemtom hogy van de a mélyszíni bányászat mostanában szünt meg,itt a fórumon olvastamA Bányásznak mintha még mindig járna a kiemelt nyugdíjazás nem?
Meg kell fizetni a munkáját,és lehetőséget kell biztositani (elsősorban oktatással,más piacképes tudás megszerzésére),hogy ha kikopik a melóbol,máshol folytathassa az életét-melóval.Tudod mi a válasz erre a piacon?Keress magadnak olyan munkát,amit el tudsz látni.
Le kéne szokni már arrol,hogy a közszolgálat az valami nemesi státusz.Nem az,csak az olyan államfeudalista országokban,mint mi vagyunk.Meg kell fizetni a munkáját,és lehetőséget kell biztositani (elsősorban oktatással,más piacképes tudás megszerzésére),hogy ha kikopik a melóbol,máshol folytathassa az életét-melóval.De számoljunk már le azzal,hogy valaki 20év akármilyen munkával "nemesi ingyenélés" jogot kapjon örök életre.
Nem is a kamiomsöfőrre gondoltam (ott is veszélyeztetnek mások) hanem az ipari alpinistára amit előszeretettel gondolnak nagyon veszélyesnek mert magasban dolgoznak.Hát,én átlag 3naponta kerülök meredek helyzetbe az utakon,eddig volt már halálos balesetem is 3-és egyik sem az én hibámbol.Hamarjában 6 volt kollegámat tudom mondani,ki munka közben halt meg-volt aki elevenen égett el.Elöttem 200méterre kigyulladt,nitrohigitó rakománnyal....És van olyan kollegám,ki konkrétan olvasztárságot hagyta abba egészségügyi problémák miatt,és most kamiont vezet-71évesen.Mert olvasztárság után nem mehetett nyugdiba,hanem lerokkantositották minimál ellátásra 32év olvasztári munka után.Spec magyar szemmel jol is keresek,de arrol én nem tehetek,hogy a magyar katona fizetése szar.Ami azt illeti,meg is emelném,hogy minőségi emberek jelentkezzenek a toborzó irodán.
Meg kell találni a megfelelő megoldást,de a régi rendszer nem jöhet vissza.
Eggyel elnézted szerintem a szervezetet, de a lényeg igy van, igazságokat írtál le. Minden héten háború, hogy stílszerű legyek !Amúgy nem sokat dolgoztam eddig együtt veletek így, de meg kell mondjam, hogy nem csinálnám ezt a melót... Legyél normális és professzionális minden retkes drogos söpredékkel, nagyszájú bunkó senkiházival, büdös alkoholista hajléktalannal úgy, hogy a jogszabályi környezet és a társadalom is teljesen ellened van.... Mindezt szar munkakörülmények közt éhbérért, és közben szedj össze hullákat heti szinten, menj be a putriba "csháládi" veszekedéshez ahol apu éppen nagykéssel nyiszálja anyu torkát, hozd el a gyámüggyel a 2 éves gyereket a metanfetamifüggő szülőktől egy drogtanyáról, csináld ezt teljesen rendszeretelenül éjjel nappal, hogy tuti alvászavarod legyen, menj fel a székes fővárosba évente többször, hogy 18 éves lila hajú újgazdag hülyegyerekek dobáljanak kockakővel....
Szedd össze a fél négyzetkilométeren szétszórt öreg néni darabjait az erdőn, vakard ki a perecbe tört drogfüggő holttestét a vonat alól, hozd ki a ami a 2 hete agyvérzést kapott öregből maradt egy panellakásból (Vödörrel részben mert már folyik) aztán így ne épülj le teljesen mentálisan 25 -30 év alatt.... Aztán hallgasd a nagytudású kamionost, hogy nem érdemled meg....
Ja és ennek java jelenleg a rendőrséggel folytatott pár hetes közös munkámban megtörtént... Pár hét alatt baszki nem évek...
Ebben így egyet értünk.Hát,én átlag 3naponta kerülök meredek helyzetbe az utakon,eddig volt már halálos balesetem is 3-és egyik sem az én hibámbol.Hamarjában 6 volt kollegámat tudom mondani,ki munka közben halt meg-volt aki elevenen égett el.Elöttem 200méterre kigyulladt,nitrohigitó rakománnyal....És van olyan kollegám,ki konkrétan olvasztárságot hagyta abba egészségügyi problémák miatt,és most kamiont vezet-71évesen.Mert olvasztárság után nem mehetett nyugdiba,hanem lerokkantositották minimál ellátásra 32év olvasztári munka után.Spec magyar szemmel jol is keresek,de arrol én nem tehetek,hogy a magyar katona fizetése szar.Ami azt illeti,meg is emelném,hogy minőségi emberek jelentkezzenek a toborzó irodán.
Meg kell találni a megfelelő megoldást,de a régi rendszer nem jöhet vissza.
Pontosan így van. Ennek a háromnak együtt kell teljesülni!Hányszor íjram még le, nem az akkori nyugdíjviszonyokat állítanám vissza, azt teljesen abszurd.
55 éves életkori ÉS (nem vagy) 25 vagy 30 év szolgálati viszony és 80%-os nyugdíj.
Itt az NYPDnel valami 10 ev utan elmehetsz nyugdijba, ha akarsz. Az hagyjan, de ugyan az elejen rohejes $42,500 a kezdo, de 5 ev mulva mar a duplaja felett (!) van a fizud, azaz ha ujabb 5 ev utan mesz nyugdijba, addigra mar vidaman $100k felettibol szamoljak ki azt a nyugdijat. Ja es amig szolgalsz, addig annyi de annyi tulorat szamolnak el, hogy altalaban minimum +50% osszejon eves szinten (voltak idoszakok meg precinctek, ahol +200% volt a tulorapenz, tobbet kerestek a rendorok, mint en consultantkent... teljesen gatlastalanul csalnak es hazudnak a rendorok itt, az ugyeszeknek evek ota adatbazisa van az esku alatt teljes nyugalommal hazudozo rendorokrol, akiket nem lehet mar hasznalni tanunak.)Valószínű neked egy ipari alpinistának, bányásznak kicsit más a fizetésed mint egy főtörzsörmesternek.
De van ismerősöm aki olvasztár lett miután leszerelt. 3szor annyi volt az alapfizuja, mint a honvédségi.
A tatai videókon jól látom azok akik 10 éve főtörzsek/zászlósok voltak azok most is azok.
Nem a fiatalok hiánya miatt, hanem mert nem tudnak előrelépni. Ennyi zászlós hova.
Most 40 évesen még csak-csak, de pár év és necces.
Szerintem googlezd meg az utóbbi 20 évben hány ipari alpinista hal meg munka közben.
Teljesen más egy olyan foglalkozás ahol nagyrészt magadnak köszönheted ha baj van, azaz elbaszol valamit. Mint amikor mások veszélyeztetnek, vagy veszélyes eseményeket kell elhárítanod.
Én beosztáshoz kötném.
Én egy 20 éve szolgáló tűzszerészt szívfájdalom nélkül elengednék nyugdíjba ha el akar menni.
Persze aki egész szolgálata alatt egy irodában csücsült azt nem.
Súlyoznám az évek alatt elvégzett munkát.
Emellett szóbajöhetne amit te írsz.
Bár pl. 55 évesen végigmenni egy akadájpályán, hogy bemutasd mi a feladat, az becsülendő.
A bányászok 25 év után lesznek járadékosok és a nyugdijkorhatár tehát a 65 éves koruk után kapják a nyugdíjat. Apósom idén lett nyugdijas, 50 éves kora óta járadékot kapta.nemtom hogy van de a mélyszíni bányászat mostanában szünt meg,itt a fórumon olvastam
Mindegy az én szememben hogy hívják, a lényeg hogy a megélhetéshez elég pénzt adjanak akkor is ha már nem tudsz tovább aktív szolgálatot ellátni, és nem basszanak ki az út szélére. Hívjuk a nyugdíjkorhatár eléréséig járadéknak, életpályának, bárminek.A bányászok 25 év után lesznek járadékosok és a nyugdijkorhatár tehát a 65 éves koruk után kapják a nyugdíjat. Apósom idén lett nyugdijas, 50 éves kora óta járadékot kapta.
Aztán meg látjuk őket építkezéseken cementeszsákot hordani (vagy bármilyen analógiája ennek), annyira munkaképtelenek lettek! Ez úgy általános látvány volt a civilek számára! Nem, csalás, kiskapuk, korrupció és a társadalom hülyének nézése a korkedvezményes nyugdíj. Eltörlése hatalmas lépés volt a társadalmi igazságosság irányába! Más megoldást kell találni a tényleg munkaképtelenné váló belügyi és honvédelmi dolgozóknak.Mindegy az én szememben hogy hívják, a lényeg hogy a megélhetéshez elég pénzt adjanak akkor is ha már nem tudsz tovább aktív szolgálatot ellátni, és nem basszanak ki az út szélére. Hívjuk a nyugdíjkorhatár eléréséig járadéknak, életpályának, bárminek.
Alapvetően nem ott kellene kezdeni, hogy akkor megyünk lelki segítséget kérni, mikor már csak a gyógyszer, meg a csoda segít.Az szerintem a baj ezzel manapság, hogyha elmegy bárki bármelyik agyturkászhoz, és az felállítja a maga random diagnózisát és elkezd gyógyszert tolni a delikvensbe, mert annak úgyis mindegy a doki pragmatzmusa szerint, neki meg így máris megvan a nyaralás, annak nem jó a vége. Meg aztán egy tollvonással hirtelen hatalmat kap egy életet elbaszni. Nem csodálom, hogy senki sem jár. A civil életben sem. Én sem tenném.
Ahogy mondtam, TE a kamu rémálmokkal-alvászavarral, allergiával és magas vérnyomással, hirtelen felpörgött szívdobogással, térdkopással/derékfájjással (kinek nincs már 40 körül akár?) az előző rendszerben nyugdíjba majd járulékosként élő fiatal emberek nagy részét láthattad/láthatod ilyen helyzetben, nem pl. azt az 57 éves kollégámat aki kihordott lábon két kisebb infarktust, és mindenért morog már ha meg kell mozdulni, mert ezek mellé még émelyeg is már ha autóba kell ülni, 30 percenként pisálnia kell folyamatosan prosztatagondok miatt, szarul alszik, meg hangulat ingadozásai vannak. Na ma ez nem elég ahhoz hogy ne kelljen neki bejárni, s Ő nem szimulál, most meg ez a rendszer van. Az sem volt jó, ez sem az, már rég járulékosnak/nyugdíjasnak kéne lennie, megérdemelte, kiszolgálta.Aztán meg látjuk őket építkezéseken cementeszsákot hordani (vagy bármilyen analógiája ennek), annyira munkaképtelenek lettek! Ez úgy általános látvány volt a civilek számára!
Semmiben nem különbözik a ti szakmátok a többitől és nem is tesz különbséget a társadalom, mint azt az egykori felmérések bizonyítják a korkedvezményes nyugdíj eltörlése idejéből. Rajtatok kívül senkit nem hatnak meg az ilyen szövegek és senkit nem is érdekelnek. Hiába sírtok, soha nem fogjátok visszakapnai, abban száz százalékig biztosak lehettek. Ahelyett, hogy ezen siránkoztok, inkább valamilyen hatékony, alternatív megoldáson gondolkozzatok, mert abban van igazság, hogy ki lehet öregedni fizikailag ebből, arra tényleg kell megoldás, de a korkedvezményes nyugdíj, meg a leszázalékolás csalásáradata és vérlázító igazságtalansága nem térhet vissza. Amúgy se lesz, aki fizesse a nyugdíjakat, nem hiányzik, hogy egy halom álnyugdíjas évtizeddel előbb döntse be a rendszert!Közlekedésrendészet nagy része is az utcán dolgozik. Nincs annyi nem közterületi beosztás mint amennyi kiöregedett rendőr. Sőt most már olyan kevesen vagyunk, hogy szomszéd városi kapitányságon az alosztályvezető és osztályvezető tiszt ült be egy autóba és ment küldésre. Olyan megyei jogú város is van ahol bezárt a fogda és csak egy járőrpáros van. Egyik városból megyünk másik városba megerősíteni. Vagy katonákat raknak be mellénk mert nem tudnak egy járőrpárost összehozni.
Nyugdíj itt már rég nem a legnagyobb probléma.
Faterom szobafestő és én is végzek masodban fizikai munkát meg építkezek is, de azt sose felejtsd el, hogy mi legyen rendőr, tűzoltó, bármi olyan helyre megyünk be NEKED segíteni ahonnan te kifutsz.
És itt az a legfontosabb, hogy amikor bajba jutsz mert megtámadták a családod vagy bent ragadtál az égő házadban, na akkor a nem mindegy, hogy 30 éves vagy 65 éves térdprotézises megy hozzád.
Ja meg az sem, hogy az ács nem keresi a gyerek fejét ami leszakadt az autóbalesetben.
Hozzá teszem nem leszólni akarom más munkájat mert mindenki munkája fontos és fárasztó a maga nemében, de itt ne csak a fizikai hanem a mentális kiégésre is gondolj, és nem lesz nyugis beosztás majd 30 év múlva mert nincs. Ebben a munkában sok olyan dolog van amit egy civil nem lát és nem él át.
Déli határon évi 800-1800 óra túlóránk volt. Voltak 40! órás szolgálatok. Lehetne még sorolni...
Száz százalékig ugyanez a helyzet az összes többi embernél is. Semmiben nem különböztök a többi megterhelő fizikai munkát végzőtől, ahogy a pszichoszociális kóroki tényezők se csak nálatok léteznek! Értsd már meg, hogy nincs oka a társadalomnak arra, hogy kivételezzen veletek a többi hozzátok hasonló ellenében!Ahogy mondtam, TE a kamu rémálmokkal-alvászavarral, allergiával és magas vérnyomással, hirtelen felpörgött szívdobogással, térdkopással/derékfájjással (kinek nincs már 40 körül akár?) az előző rendszerben nyugdíjba majd járulékosként élő fiatal emberek nagy részét láthattad/láthatod ilyen helyzetben, nem pl. azt az 57 éves kollégámat aki kihordott lábon két kisebb infarktust, és mindenért morog már ha meg kell mozdulni, mert ezek mellé még émelyeg is már ha autóba kell ülni, 30 percenként pisálnia kell folyamatosan prosztatagondok miatt, szarul alszik, meg hangulat ingadozásai vannak. Na ma ez nem elég ahhoz hogy ne kelljen neki bejárni, s Ő nem szimulál, most meg ez a rendszer van. Az sem volt jó, ez sem az, már rég járulékosnak/nyugdíjasnak kéne lennie, megérdemelte, kiszolgálta.