Ki akartam szedni a lényeget, de túl érdekes.
Im Interview erläutert der Rheinmetall-Chef Armin Papperger seine Pläne für ein Pulverwerk in Sachsen und eine Panzerfabrik in der Ukraine. Und er erklärt, warum der Schweizer Standort des Rüstungskonzerns nicht wie erwartet wachsen wird.
www.nzz.ch
Papperger úr, az Ukrajna elleni háború fordulatot hozott a fegyverkezési iparban és a Rheinmetallban, és azonnal javította a hírnevét. Mennyire térül meg anyagilag?
Az imázsjavulás oka igen szomorú: két éve még egyikünk sem hitte volna, hogy újra háború van Európában. Sok éve azt mondtam, hogy mi Európában túl keveset teszünk a biztonságunkért. Sok minden változott időközben. A politikusok kijelentették, hogy iparra van szükségük a Bundeswehr vagy a NATO csapatainak megerősítéséhez; az új német védelmi miniszter valamit együtt akar mozgatni velünk. Nagyon nagy az igény, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfeleljünk.
Tudnál egy kicsit konkrétabb?
A novemberi tőkepiaci napunkon azt mondtuk, hogy 2025-re megduplázzuk védelmi értékesítéseinket. Tavaly csoportként 6 milliárd euró felett voltunk, két év múlva – a spanyol Expal lőszergyártó felvásárlásával együtt – elérjük a 12 milliárd eurót. Mivel a lőszerszektorban nagyon erősen fejlődünk, feltételezem, hogy 2025-re csak ott 3 és 3,5 milliárd euró közötti árbevételre számíthatunk. Ott is ésszerű árrést érünk el, hogy két-három év múlva csak lőszerrel annyi profitot tudjunk termelni, mint ma az egész csoportban.
A fegyverkezési ipar reneszánsza villámcsapás, vagy fordulópont a hosszabb távú magasabb védelmi költségvetés mellett?
Ez nem lesz egy villanás. Először is vannak hosszú távú szerződések. A lőszer- és járműágazatban a kormányok öt, hét vagy nyolc évre szóló szerződéseket írnak alá. Másodszor, politikailag azt tapasztaltuk, hogy Európa-szerte sok területen szűkölködünk, és veszély fenyeget. A lőszerszektorban nincs semmi, ezért egyszerre kell feltöltenünk saját üzleteinket és segíteni Ukrajnát.
Évente több mint egymillió tüzérségi lőszert használ fel. Ezeket a mennyiségeket jelenleg nagyon nehéz szállítani, bár a Rheinmetall közel 50 százalékát el tudná szállítani. De vannak más ügyfeleink is.
Minek kell történnie ahhoz, hogy további termelési kapacitásba fektessen be?
Már csináljuk. Magyarországon másfél év múlva készül el egy új üzem. Egy porgyárról tárgyalunk itt Németországban, amiről reméljük, hamarosan döntés születik. Egy szászországi üzemről van szó, amely nemcsak magát a lőporüzemet tartalmazza, hanem egy kovácsműhelyt és egy üzemet is, amely évente akár 100 000 tüzérségi lőszert is elhelyezhet. 1,2 milliárd euróért megvásároljuk a spanyol Expal Systems lőszergyártót is. Ez a több mint 700 millió eurós németországi és a
400 millió eurós magyarországi beruházásokkal együtt jóval több mint 2 milliárd eurót tesz ki.
Hol legyen az üzem Szászországban?
Jelenleg több lehetséges helyszínről is tárgyalnak az állam kormányával. Az sem biztos, hogy valóban megvalósul-e a projekt, mert ehhez a szövetségi kormány döntése szükséges.
A több mint kétmilliárd eurós összeget mostanság tudjátok kezelni, vagy vannak más projektjei is?
Az Expal Systems beszerzését egyedül fogjuk megoldani, de a magyarországi és németországi projekteket a kormányokkal közösen kell megoldanunk.
Hogyan kezeli, hogy a Rheinmetall főként egy háborúnak köszönhetően virágzik?
Több mint 33 éve vagyok a cégnél, és az első naptól kezdve meg voltam győződve arról, hogy mi teremtünk biztonságot. Hatalmas különbség van aközött, hogy egy agresszornak építünk valamit, és aközött, aki meg akarja védeni magát. Mindig is az volt a kiindulópontunk, hogy csak olyan országokért dolgozzunk, amelyek nem agresszorok. Ennek során elsősorban a szövetségi kormány értékelésére hagyatkozunk. Ez nem mindig működik, mert a dolgok változhatnak. De a külügyminisztérium, a nagykövetek, a titkosszolgálatok sokkal több információval rendelkeznek, mint mi. Ha nem kapunk kiviteli engedélyt, annak okai vannak. És ha megkapjuk őket, annak is megvan az oka.
2022. február 24-e után többletkapacitást teremtett lőszergyártáshoz. A Bundeswehr ebből miért nem kapott semmit az üres lőszerraktárak ellenére?
Ha jól tudom, a Bundeswehr 2022-es tervei között már szerepelt a lőszerbeszerzés. Ezt azonban az infláció miatt át kellett gondolni. Az ukrajnai háborúval az infláció tíz százalék körülire emelkedett. A szerződések feltételei, amelyek egy része öt-hét évre szólt, eredetileg legfeljebb három százalékos inflációt feltételezett. Inflációs index nélkül minden lövésért többet fizettem volna. A Bundeswehr újratervezése novemberig tartott. De aztán megérkeztek az első megrendelések, például a Puma lőszerre és a Gepard légelhárító tankra.
Folyt kövi