• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 213
7 910
113
Pedig még le is fordítottad a görög írást a Lynx topikban... A hét elején volt a közlönyben, hogy megkezdték a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló magyar-görög egyezmény kidolgozását. Ez szokott lenni az első lépés a lehetséges fegyverüzletek előtt. Majd meglátjuk mi lesz belőle... a görögök valószínűleg megírják majd a részleteket.
belinkelnéd ha ráérsz? kerestem de nem találtam meg. (a görög-magyar egyezményre vonatkozó információt.)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 023
95 549
113
belinkelnéd ha ráérsz? kerestem de nem találtam meg. (a görög-magyar egyezményre vonatkozó információt.)
A miniszterelnök 107/2024. (IX. 17.) ME határozata
a Magyarország Kormánya és a Görög Köztársaság Kormánya között a minősített adatok cseréjéről és
kölcsönös védelméről szóló egyezmény
létrehozására adott felhatalmazásról
A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvény 5. § (1) bekezdése szerinti hatáskörömben eljárva,
a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztése alapján
1. egyetértek a Magyarország Kormánya és Görög Köztársaság Kormánya között a minősített adatok cseréjéről és
kölcsönös védelméről szóló egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) létrehozásával;
2. felhatalmazom a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, hogy – az érintett miniszterekkel egyetértésben –
a tárgyalásokon részt vevő személyeket kijelölje;
3. felhatalmazom a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert vagy az általa kijelölt személyt, hogy a tárgyalások
eredményeként előálló szövegtervezetet kézjegyével lássa el;
4. felhívom a külgazdasági és külügyminisztert, hogy az Egyezmény létrehozásához szükséges meghatalmazási
okiratot adja ki;
5. felhívom a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert és a külgazdasági és külügyminisztert, valamint
az igazságügyi minisztert, hogy az Egyezmény létrehozását követően az Egyezmény szövegének végleges
megállapítására való felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a Kormány elé.
Orbán Viktor s. k.,
miniszter

Ez még az RM új ajánlata. A cikkből itt töröltem, mert túlléptem a max. karakterszámot, de a teljesen elolvadhatod, ha ráklikkelsz.
2022. június végén érkezett meg a GES javaslataival a "csomag" javaslat a 183 db Leo 2A4 köztes oldatos tartály Leo 2A7HEL-re való korszerűsítésére és az alakulatok új TOMA Lynx-szel való megerősítésére. a Parlament jóváhagyásra... de nem ment át!


Új, javított javaslat
A Görögországnak szóló javaslat ezúttal is egy gyár létrehozásán alapul, a Rheinmetall által felállított többi megfelelő létesítmény mintájára, köztük az ausztráliaira és a magyarországira is, de saját igényeinknek és követelményeinknek megfelelően. Megfelelő helyen, amelyet a görög kormány jelez, és talán más célokat is szolgál, például munkahelyek teremtését egy adott földrajzi területen.

A cél az, hogy a szerződés aláírásától számított két éven belül elkészüljön a gyár , amely idő lerövidíthető más alkatrészek kiaknázásával. Itt gondolhatnánk például az ELVO felvásárlására, amelynek feltételezett tulajdonosváltása és új, „terhelő” távlatok megteremtése nem csak úgy tűnik, hogy megrekedt, de a hírek szerint teljes zsákutcába vezet.

Az ipari infrastruktúra a Rheinmetall meglévő görögországi partnereivel vagy más olyan partnerekkel együttműködve jön létre, amelyeket a görög kormány kívánhat a tárgyalások keretében, és teljes egészében a német vállalat finanszírozza.

A Lynx család járműveinek gyártási programjának megvalósítására fog összpontosítani az ES TOMA igényeire, az előző egyeztetett javaslatban szereplő 205 járműben, vagy más számban, ha ezt azóta kiigazították.

A témával kapcsolatban hangsúlyoznunk kell, hogy a Görög Hadsereg új TOMA-k utáni törekvését (amennyire ismert és valószínűleg továbbra is pontos) soha nem rontotta le egy magas (ha nem az első) prioritású program (a lábjegyzettel, amelyet tegnap említettünk az UH-ról). 60 és Stefanovikeio). Az USA-ból származó használt Bradley-k felkutatása kötelező volt , amikor a további Marder 1-ek beszerzése az ügy bűnügyi kezelése miatt elpárolgott, bár mint alább látni fogjuk, ez az ügy ismét terítéken van.

A gyár fő célja a Lynx gyártása (és nem egyszerű összeszerelése) lesz , bár természetesen kiszolgálhatna jövőbeli vagy ezzel párhuzamosan más programokat is: például a TOMB M113 és a LEONIDAS frissítését, amire egy görög javaslata van. cég (EODH), vagy ki kell cserélni az ES gördülőállományát , vagy akár meg kell valósítani a Greek Leopard 2A4s frissítését. Mindenesetre nem igényel más projekt hozzárendelését, a fő objektumon túl, és a Rheinmetall kategorikusan állítja, hogy nincsenek "rejtett sorok"

Ezzel szemben információink szerint a cég azt ígéri, hogy akár háromszor több munkát is hoz a görög gyárába , mint amennyit a Lynx-szel kiszabnak, aminek semmi köze nem lesz a görög programokhoz ( nem - görög mű ). Megjegyzendő, hogy az egyes programok ipari infrastruktúrájának létrehozása, mint például a TOMA Lynx esetében, különleges jelentéssel bír, ha ezután vagy más programokat tud kiszolgálni, vagy átruházással ipari projektet vállal. Ezt a Rheinmetall nem csak megígéri, de bebizonyította, hogy megvan a rendelésállománya is (ellentétben a többi páncéljármű-gyártó céggel, amelyek de facto nem képesek teljesíteni és betartani az ilyen ígéreteket).

Természetesen a létrejövő létesítmények a TOMA-k gyártási programjának végén szolgálják majd a támogatásukat az „életcikluson” keresztül, beleértve a szükséges korszerűsítéseket is, hogy a harci értéket megtartsák a várható szolgálati időre. Ugyanakkor a görög hadsereg által megvalósított változatok, például hibridek vagy más járművek (és más fent említett programok) közös fejlesztésének lehetősége is nyitva áll.

Az egyértelmű, hogy a Rheinmetall hosszú távú partnerséget keres Görögországgal, amit a görög félnek meg kell erősítenie és tisztáznia kel
l.

A javaslat részletei
A Rheinmetall javaslata a fenti különbségek ellenére sem tűnne ki, ha nem lenne más kritikus jellemzője.

Véleményünk szerint az első és legfontosabb az, hogy a német cég fenntartja a Lynx "csomagért" 2021-22-ben adott árait , ami a felmerült vertikális költségnövekedéssel... kereskedelmileg elképzelhetetlennek tekinthető. Nyilvánvalóan - méreténél fogva - megteheti, vállalva a terheket ebben a fázisban, de elsősorban Görögországgal való együttműködési vágyának gyakorlati bizonyítéka .

Bár az árak általában nem ismertek a védelmi felszerelések adásvételi szerződéseiben, más esetekből ítélve a 2021 és 2024 közötti időszakban a fegyverrendszerek árának becsült növekedése meghaladhatja a 20%-ot.

A második és legkritikusabb, hogy a javaslatban szerepel a finanszírozás megtalálása kedvező kamatozású és feltételes időszakra - ami, mint említettük - egy évtizedre meghosszabbítja a törlesztést , olyan részletekben, amelyek jobban szolgálják a görög költségvetést. A németek megértik az ilyen nagy fegyverkezési programok finanszírozásának nehézségeit, és úgy ítélik meg, hogy egy adott időpontban a végrehajtásuk mellett vagy ellen való döntés elsősorban finanszírozás kérdése.

A harmadik és ugyanilyen fontos jellemző, hogy újra az asztalra hozza azt a lehetőséget, amelyről sokan azt hittük, hogy elveszett, nevezetesen egy köztes megoldás megtalálását , amely a görög hadsereg számára lényegében fedezi a TOMA további igényeit.

Információk szerint legalább 100-120 darab TOMA Marder 1A3-ra vonatkozó kötelezettségvállalásról van szó, amely lehetővé teszi két vagy akár három motoros gyalogzászlóalj megalakulását (a ma létező egyetlen mellett) és további járművek beszerzésének lehetőségét. . Amint azt tegnapi bejegyzésünkben is említettük, a német hadsereg, bár jelentős belső problémák miatt késik, minden Marder 1A3/A5-ös nyugdíjba vonulására készül (az előbbiek közül többet termikus periszkópokkal frissítettek az utóbbiak szintjére). Megfelelő intézkedésekkel a Lynx program keretében ezek a TOMA-k Görögországba kerülhetnek (nem pedig Ukrajnába), ami kompenzálja az elveszett lehetőséget 2022-ben.

Nyilvánvaló, hogy a Marder 1A3/A5, sőt a gyári gyártásúak beszerzése a fő TOMA program kompenzációs előnyeként semmiképpen sem hasonlítható egy Bradley-koncesszióhoz, amely a felét megközelítő költséggel gyári átépítést igényel. hogy egy új páncélozott harci jármű a Lynx kategóriában.

A TOMA program megvalósítása, mint hangsúlyoztuk, az ES prioritásai közé tartozik, amelyben nyilvánvalóan a legjobb megoldás egy új technológiai jármű, amely hosszú évtizedekig üzemben marad és továbbfejleszthető.

Mérlegelni kell az ipari infrastruktúra teljes "csomagját", finanszírozását és feltételeit, valamint a köztes megoldást is. Azt is kiemelik, hogy az „összeszerelésre” vonatkozó javaslatok jelentősen eltérnek a „járműgyártástól”, különösen a hazai hozzáadott érték és a know-how-transzfer megvalósításában.
Ez konkrétan az anyagi része.

A cikkben

A második és legkritikusabb, hogy a javaslatban szerepel a finanszírozás megtalálása kedvező kamatozású és feltételes időszakra - ami, mint említettük - egy évtizedre meghosszabbítja a törlesztést , olyan részletekben, amelyek jobban szolgálják a görög költségvetést
@Terminator Nekem így nem állt össze a dolog, főleg a görög kormanymegállapodás kerülte el a figyelmem.

Îgy már lehet amit írtál picit más formában talán. Az RM HU-n keresztül. És oda vagy egy piaci bank OTP, MBH ad finanszírozásást vagy az állami Eximbank.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 283
10 920
113
Faszság. Eximbank pénze az export - import ügyletekre van, nem a kisnyugdijasokére. Szijjártó minisztériuma szintén külgazdasági minisztérium, a büdzsé szintén erre is megy a külpol.témák mellett. De ki lehet számolni, hány lélegeztetőgépet lehetne venni belőle.


Ezt a hitelt a csádi lakosság viseli. Ahogy ha mi veszünk fel hitelt, azt sem a német bankra hátrányos, hanem az országnak kell kipengetni,.
Szal hitelt adni mindig jobb, mint kapni.
Nekem nem kell magyarazni hidd el ÉN tudom melyik szervezetnek/intezmenynek mennyi penz all rendelkezesre.
A gorogok nem 60-70db lynxet akarnak,kurva sokat meg ha engednek az eredeti mennyisegbol is ki lehet szamolni majd ha meg kottetik az uzlet a mi vasarlasunk alapjan mennyibe faj majd es most mondom ekkora mennyisegu penz nem all rendelkezesre eximbank-nak kell majd at csoportositani, de nem is az a lenyeg mert ezt megoldjak valminek a karara mert hat nem vagyunk kurva gazdag orszag.


Kicsit lehutsem a dolgokat elmagyarazom miert fontos ez nekunk.
Azert mert jelenleg gyengelkedik a harmat pihe gazdasagunk nem fogunk egy ekkora uzletet elzavarni ezert itt hosszu tavon kell es gondolkoznak is.
20ban ezzel a gyar uzlettel be ultunk a kotyogos kavehazba (a furor ultunk be a bolgarok mello/romanok mellol) es most ha mi adunk hitelt arra hogy altalunk licenszben gyartott jarmuvet vegyenek azt jelenti at ulunk a nevunkre irjak a kaves poharat kavehazba,onnan mar csak egy lepes a kovetkezo kavehaz ahol porcelan cseszebol iszogatjuk a kavet tetszik erteni? Nem fogjuk elhajtani az ilyen potencialis vasarlóKAT mert kurva hamar kihuzzak alolunk az enlitett ulohelyet (igy is huzigatjak ki vetelytarsak).
Nagy üzlet lehet, hogy kedvezményes hitelt adunk, aminek a költségeit a lakosság viseli! Vagy azonnal, a banki terhek emelésével, vagy később, a bank állami pénzből való feltőkésítése után.
Eközben pedig Magyarország, továbbra is magas kamatra adósodik el.
Jogos a felelmed de hosszu tavon kell nezni a dolgot de ez meg szerintem 1-2ev mire lesz valami ha ilyen utemben haladunk.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 742
40 061
113
40.000 mrd HUF a magyar. költségvetés kiadási oldala

Amikor nincs pénz az azt jelenti egy évben 40.000 mrd HUF fölött nem akar az állam költeni.
Akkor miért van költségvetési hiány? :D
Nagyon is a költségvetés (bevételek) mérete felett költ az állam! Ráadásul sokszor faszságokra, haverokra!

Amúgy meg ami be van ütemezve HM-nek azt sem költik el: be van fagyasztva minden nagyobb kiadás.
Szart sem ér a költségvetés: nem tartják be, meg alapból hülyék írták 4-5% növekedést vizionálva, aztán meg néznek hogy nincs pénz!

Sztem esélyes, hogy már idén sem lesz meg GDP2% védelmi kiadás, de ha nem veszünk semmi újat, akkor jövőre már biztos nem!
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 570
11 848
113
Nekem nem kell magyarazni hidd el ÉN tudom melyik szervezetnek/intezmenynek mennyi penz all rendelkezesre.
A gorogok nem 60-70db lynxet akarnak,kurva sokat meg ha engednek az eredeti mennyisegbol is ki lehet szamolni majd ha meg kottetik az uzlet a mi vasarlasunk alapjan mennyibe faj majd es most mondom ekkora mennyisegu penz nem all rendelkezesre eximbank-nak kell majd at csoportositani, de nem is az a lenyeg mert ezt megoldjak valminek a karara mert hat nem vagyunk kurva gazdag orszag.

Uuugyan, hát csak le kell írni egy papírlapra, hogy van ennyi pénz, majd a Görögök megadják, és azt a papírlapot osztogatni. :) :)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 901
13 758
113
Ezzel csak az a kis gond, hogy ez az egyetlen cég aki szóba áll velünk hadiipar témában... nem beszerzésről beszélek, hanem hadiipari beruházásról.
Szerintem.

Azzal a Rheinmetall-os balekkel, azzal a Rheinmetall-os 5-10 milliárd €-s tételben bárki-mindenki szóba állna (Velünk)!
...ha lenne még --az a "politikai-jóindulat-vásárlós"-- pénz! :oops:

.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Pogány

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 283
10 920
113
Lőszer, egy tucatnal több Ifv, tank, csatahajó ,stb. Hol állunk most darabra az RM-el ?
Keszul az elso halalcsillag proto es hozza mar tobb mint egy tucat hiper szuper faszom tudja milyen szarnyu ur csillag vadasz is leszallitasra kerult.
A tervek az utem terv szerint haladnak amit minden kesesnel at utemezunk termeszetesen igy soha nincs keses.
A őő munkat abba hagyjuk őő a bekehez őő haboru kell By bobita :cool:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 566
71 121
113
Keszul az elso halalcsillag proto es hozza mar tobb mint egy tucat hiper szuper faszom tudja milyen szarnyu ur csillag vadasz is leszallitasra kerult.
A tervek az utem terv szerint haladnak amit minden kesesnel at utemezunk termeszetesen igy soha nincs keses.
A őő munkat abba hagyjuk őő a bekehez őő haboru kell By bobita :cool:
Az faxa, fél éve is itt tartottunk.
Csak azért kérdem mert azóta átment ez a topic valami ingatlanos topicca, ahol irodaházakat adnak vesznek és hiába porgettem vissza pár oldalt fegyverekről egy árva szó sincs hogy juhé elkészült egy csavar vagy valami a mozsaragyuhoz...
Nem kellene lezárni ezt a topicot addig amíg elkészül valami? Mert így csak fullba van offolva az egész és a 282 oldalbol szól kettő a lényegről.