[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
947
113
Ha jól értem a cikket, akkor Ho. légterét is megosztva fogjuk védeni, nyílván az olaszokkal közösen... Úgyhogy a távolságok nem hiszem, hogy gondot fognak okozni, mert gondolom fel lesz osztva a légtér a két ország között. Így Kecsóról simán ellenőrizhető lesz minden a meglevő gépállománnyal.
Azt meg remélem, hogy mindezt jó pénzért, nemcsak annyiért, ami fedezi a kerót, meg valamennyit a karbantartásból. :)

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 361
13 666
113
Szerintem egy egész század nem is kéne. Négy gép kb. azt jól van.
Hogyan?
Mondjuk Pápára, vagy Horvátországba kitelepítve ez a négy.
Kettő keszit ad, másik kettő tartalék. Ha meg a tartalékokat kell elővenni, Kecsóról még mindig odadöcöghet másik kettő. Ha jól belegondolunk, arra elég kicsi az esély, hogy mind a négy kitelepített lerohadjon akkor, amikor éppen fel kéne szállni, a kecsói váltás meg még ne legyen ott.
Honnan lenne ez a négy darab? Akár Dél-Afrikától, akár leállított svéd A/B -k átalakításával.
Persze a két szláv ország is beszállhatna anyagiakkal. A NATOnál meg jó pont végre.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 999
113
Szerény nyomott véleményem szerint ehhez a feladathoz ki kéne telepíteni Pulába, vagy Zágrábba legalább 4 Gripent. A szlovén és horvát légteret egyszerre nem lehet Kecskemétről védeni. (hatásosan)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 858
91 263
113
Szerintetek pl Kanadában sűrűbben vannak a keszi gépek???
Nem akarok senkit elkeseríteni de ott még ritkábban vannak keszi gépek és köszönik szépen nagyon jól megoldják a feladatukat.

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
153
63
És Kanadában csak a nyugati parton vannak bázisok?
Bár a kérdésemből már az is kitűnik, hogy egynél több van.

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 035
702
113
Szerintem ha már van egy ilyen HAW egység Pápán, elbírna az még egy vegyes, légirendészetet ellátó századot. Típus: (HuAf miatt: JAS-39,, bár előtte beijeszteném a Svédeket, hogy más is esélyes, így egy modernizációs csomagot (mondjuk a SAAF gépeke) olcsóbban adhatnának) JAS-39,, mi beszereznénk 4-6darabot, SLO: 2-3 darabot, HR: 4-6darbot, meg ha SK is csatlakozna, akkor meg az előbb leírt darabszám csökkenhet is. Pápa jó helyen van ehhez, 4 országot is védhetnének onnan ennek a vegyes század gépei/pilótái. Mi csak légirendészeti feladatokat bíznánk a mi pilótáinkra (spórolás), így, a kecskeméti csapat nyugodtan gyakorolhatna levegő-föld feladatokra(persze a fegyverzet beszerzése után), légi utántöltést, készülhetne a Baltikumba stb...
Ábránd...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 858
91 263
113
Kanadát Észak felől is védeni kell ahol egyáltalán nincsenek bázisok.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
947
113
Nem akarok senkit elkeseríteni de ott még ritkábban vannak keszi gépek és köszönik szépen nagyon jól megoldják a feladatukat.
Tamáskodtam volna, úgyhogy gyorsan utánanéztem... és meglepődve láttam, hogy nagyjából ua. a hatótávolsága a Gripeneknek és a Horneteknek. Oo Mondjuk póttartájok nélkül, amivel gondolom a Horneteket jobban lehet egy kicsivel terhelni.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 361
13 666
113

Értelek Dudi, és van logika abban amit írsz, de szerintem elsiklottál néhány apróság felett. Kanadában, szerintem, vannak meglehetősen ritkán lakott területek, országhatárok, szomszédos országok sem ilyen sűrűn vannak.
Szerintem a volt jugoszláv tagállamok esete jobban hasonlít a balti államok helyzetére.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 441
90 975
113
Ahogy a szlovének, úgy a horvátok sem fizetnek nekünk a légi rendészetért, ebből bevételünk nem származik.

Fogjátok fel úgy hogy ha Horvátország vagy Szlovénia felől érkezik egy utasszállító gép ami nem rádiózik, akkor még a magyar határ előtt el tudják fogni a Gripenek és tudják majd azonosítani. Csak ennyi hasznunk származik a dologból.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
947
113
@Terminator
<i>"Ahogy a szlovének, úgy a horvátok sem fizetnek nekünk a légi rendészetért, ebből bevételünk nem származik."</i>
Én tök úgy emlékszem, hogy ezért fizetnek... Ha viszont tényleg nem, akkor eléggé wtf a helyzet. Oo

reppa88

New Member
2011. június 6.
26
0
1
Nem jól látjátok.Lesz ebből még egy hasznos dolog,rengeteg jó kép lesz majd a magyar gripenekről hegyes háttérrel,meg tenger feletti,tengerpartos háttérrel :D

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 886
21 244
113
Biztos hogy fizetnek érte, enélkül úgysem vállalnánk.
Egyébként, meg kellene kérdezni molnit, mi a véleménye.
Lelkes amatőrként azt gondolom, megoldható a kecskeméti készenléti gépekkel, mindhárom ország légtérvédelme békében.
Tehát nem igényel nagyobb gépszámot, kitelepülni csak a Baltikumba kell.
Viszont többet repülhetnek a pilótáink és a plusz rep költséget még fizetik is.
Persze inkább, egy hozzáértőbb ember írja le az álláspontját, hogy okosabbak legyünk.
Pl., molni....

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 441
90 975
113
<blockquote rel="Terminator">Ahogy a szlovének, úgy a horvátok sem fizetnek nekünk a légi rendészetért, ebből bevételünk nem származik.

Forrást, pls.</blockquote>

Parlamenti vita hangfelvétele, ami be lett ide linkelve korábban. Hende mondta.

Ha máshol nem, itt megtalálod: http://lhsn.hu/kiugrott-a-nyul-a-bokorbol/

Az első ~10 percben van.

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 431
614
113
<blockquote rel="GrGLy"><blockquote rel="Terminator">Ahogy a szlovének, úgy a horvátok sem fizetnek nekünk a légi rendészetért, ebből bevételünk nem származik.

Forrást, pls.</blockquote>

Parlamenti vita hangfelvétele, ami be lett ide linkelve korábban. Hende mondta.

Ha máshol nem, itt megtalálod: http://lhsn.hu/kiugrott-a-nyul-a-bokorbol/

Az első ~10 percben van.</blockquote>

Köszi, meghallgattam. Szlovénia kapcsán elvileg tényleg nem fizetnek, de Hende elmondása szerint nem is jelent akkora számottevő költséget ezen feladat ellátása (amennyit a Gripeneket szokták riasztani, meg főleg az olaszokkal közösen én sem hiszem egyébként, hogy beleszakadna a légierő költségvetése ebbe).

Horvátország kapcsán viszont nem hangzik el semmi, szóval van forrásod arra is, vagy feltételezel?

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 260
113
Ahha, akkor azért megyünk mi légirendészkedni a csóró szlovénekhez ingyen, mert a gazdag magyar adófizetők megbírják?
Így már értem miért mi kellünk mindenhova, és azt is miért nem más 100-200 gépes állam pl a ködös albionból.
Komolyan mondom ne sírjunk hogy nincs pénz semmire, még ez is sok ami van. A "nagy" repülőnapunkra meghívott Vitézekkel meg kifizettetik a kerozint de még lehet a kávé árát is.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
947
113
"nem is jelent akkora számottevő költséget"
Ezt azért erőssen vitatnám, így ebben a formában... Gyakorlatilag ingyen van légvédelmük, amíg mi egy csomót fizetünk érte. Lehet presztizs, bla-bla... De ilyen alapon a katonáknak is fizethetnének csak akkor, ha ténylegesen harcolniuk kell? (Mert gondolom, ha van valami riasztás vagy mondjuk ki kell lőni egy rakétát, azt fizetik... Bár ezekután...) Vagy mondjuk a tűzoltóknak. Oo
A plusz gépekkel ellentétben, azért lehetett volna ebből valami pénzt szerezni, hogy javítsa Honvédség helyzetét más területeken pl.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 441
90 975
113
<blockquote rel="Terminator"><blockquote rel="GrGLy"><blockquote rel="Terminator">Ahogy a szlovének, úgy a horvátok sem fizetnek nekünk a légi rendészetért, ebből bevételünk nem származik.

Köszi, meghallgattam. Szlovénia kapcsán elvileg tényleg nem fizetnek, de Hende elmondása szerint nem is jelent akkora számottevő költséget ezen feladat ellátása (amennyit a Gripeneket szokták riasztani, meg főleg az olaszokkal közösen én sem hiszem egyébként, hogy beleszakadna a légierő költségvetése ebbe).

Horvátország kapcsán viszont nem hangzik el semmi, szóval van forrásod arra is, vagy feltételezel?</blockquote>

Persze hogy nem hangzott el semmi. Az a parlamenti vita egy hónapja volt.

<i>"ha a két ország megköti a megállapodást"</i> -> még szerződés sincs a horvátokkal, így ez csak feltételezés lehet a részemről.

De ha jobban belegondolsz és összehasonlítod a szlovén és a horvát feladatokat, akkor:

- a szlovén küldetés hosszútávra szól, nincs többletköltsége nálunk, nem fizetnek érte (mert Hende szerint a NATO-ban ez így szokás).

- a horvát küldetés rövid távra szól (amíg vissza nem kapják a felújítás alatt álló MiG-21-eseiket, azaz max 2-4 hónap), ennek sincs többletköltsége nálunk.

Ezért szerinted így fogunk ellenszolgáltatást kérni? (Nem, mert Hende szerint a NATO-ban ez így szokás?)

A parlamentben most pár hónapig szünet van, nem lehet megkérdezni erről Hendét.