Szia
- Erre én is gondoltam, s gondolkodtam is rajta. Ám ahogyan írod is a 4x-es páncél csak nehezíti a mai tankokat. Ezért én arra gondoltam hogy kell az oldal páncél csak
szépen felpakolva ERA-val s kitolva egy egy bizonyos szögben. <H> Valahogy így! Azaz minél hamarabb működtesse el a közeledő lövedéket, ne a harckocsi oldalán csattanjon! Olyan lenne mint a középkorban a Pajzs! Ezt a pajzsot lehetne hidraulikával mozgatni. Kiemelni mivel a terepen is kell mozogni.
- Ugyanakkor manapság már az aktív védelmet lehet látni sok gépen! Szerintem erre fog elmozdulni a védelem. Sok típusa van már.
AMAP ADS : Német, ARENA: Izraeli, Drozd: Orosz, Trophy: Izraeli
S nemrég találtam ezt az Indiai újfejlesztésű gépet, aminek a torony tetején van egy aktív védelem!
Ilyet talán a mi T-72 eseinkre is fellehetne pakolni. Töltése is szerintem egyszerű. Olyan oroszos Drozd, csak fejlettebb kivitelben!
Mivel minden irányban el tud fordulni a szerkezet így megelőző védelmet tud nyújtani! Természetesen szerintem 1 nem elég egy gépre, legalább 3db kellene. Na de a potyogó drónok ellen hatásos s nem kell a gólyafészket felpakolni, illetve oldalról is véd!
TATA megvette a SAAB (SA) LEDS 150 (leánykori nevén Kentron Mongoose-1) terveit továbbfejlesztésre-ime az eredmény.
ARENA is orosz,nem zsidó.Iron Fist izraeli még (érdekessége,hogy eredeteileg egy dél afrikai,német,izraeli közös fejlesztési program eredménye,még 90 körülröl.Német változata az SSiW,izraeli az Iron Fist,búr a Mongoose-1/2/3 rendszerek).
Az a probléma az ellentöltetes APS-ekkel, hogy nagymértékben veszélyeztetik a gyalogságot.
Az én automata shotgun alapú APS ötletem minimálisan veszélyeztet, mert csak a bejövő rakéta és egyebek (hú, de utálom ezt: "effektor") irányába fejti ki hatását.
A nyíllövedék ellen nem hatásos, de az IFV páncélzata még akkor sem tudná a nyíllövedék elhárítani, ha azt egy ellentöltetes APS darabokra törné.
Az elháritó löveg ugyanúgy veszélyezteti a gyalogságot,plusz a találatkor jó eséllyel berobbanó támadóeszköz maga is.
Nem is neked kell a dront észrevenned, arra ott van a csapat légvédelem! Ám ha az szól hogy drón veszély van, akkor tudtok figyelni! Mivel van mivel lelőni a drónt. Ugyanakkor mi van ha kilőtték a szentinelt, a csapatlokátort? Fedezett nélkül maradtatok. Ezért kell a gépágyú s lokátor a mai gépekre. Bekapcsol s látsz mindent az égen! S mégis hogy jobban megértsd, nem én találtam ki a formulát! Kép:
Itt az előtérben látod a Svájci Mowag gépét! A hátulján pedig a két gá.-t. Így már megosztva akár 120°-ban védhető a jármű. Ne csak a drónra gondolj. Én csak a strellát tettem hozzá ha ellen helikopter piszkoskodik a környéken.
Mikor az ellen feletted van lehet nevetni! Mivel utána csak káromkodni fogsz, ha tudsz!
Esetleg lehet így is!
Jaj majdnem elfelejtettem, milyen gépekből áll a csapat légvédelmünk?
S mennyi is van?
A fiatornyokban gp-ák vannak,nem gá-k.És nem légvédelmi célra,hanem területlefogásra szánták őket.Marderen is volt egy eredetileg,meg a Ratelen is van.
Úgy lehet a támadó RPG-t legjobban elháritani,ha megakadályozzuk az inditást.
Feleslegesen drágítana és bonyolítana a dupla g.á., hiába néz ki nagyon futurisztikusan. El is hagyták végül a Moderna programban.
Hatékonyabb a helyet és a tömegtartalékot klasszikus RCWS-re és szenzorokra felhasználni a plusz tűzerő helyett. Belövésjelzők, opcionálisan vezetékes drón, szenzorárbóc, de akár a kiegészítő páncél is többet segíthet a túlélőképességen mint a löveggel párhuzamos gépágyú.
T72 toronyhátuljára pont viszonylag egyszerű gá-s modult szerelni.És nem hagyták el később se,csak a két 20milist egy 30milisre cserélték.
És van értelme.Területlefogásra,hk lőszert nem igénylő célok ellen.mik ellen már kevés a (n)gp.Igy nem fogy el olyan gyorsan az ágyúlőszer.Anno az MBT70 proton,de az első Leo 2 proton is volt 20milis gá.AMX30/32/40 gépeken is volt gá.Ezek igazábol földi célok ellen voltek rajtuk,csak másodlagossan (ön)légvédelemre.Mint légvédelmi eszközök igencsak sokadrangúak voltak.
Dronfenyegetés akkoriban még nem volt,de most már az is van.És ami azt illeti,Ukrajnában jóval több hk-t lőttek ki gyalogosok kézi HSN vetővel,mint amennyivel dronok végeztek.
Szóval én biza pártolnám a gá másodfegyverzetet.T72 esetén a Moderma M2 mintája nagyon is adja magát.Csak én áttenném az irányzó oldalára,a torony balfelére.Igy a pk kaphatna egy jobb fajta RCWSt.Mondjuk egy ngp+40milis agv kombóst.
Ami azt illeti,a még meg se jött Leoinkat is upgradelni kéne egy 30DEFA RCWS felkopácsolásával.Mind dronvédelemre,mind területlefogásra kellenének azok.(de lehetne több féle,vagy modulárisan változtatható fegyverzetű RCWS is-de az biztos,hogy egy sima gp/ngp már kevés)