[HUN] T-72 korszerűsítés

Az A4-hez nem lesz alkatrész? Akkor nyilván A8HU-ra fejlesztjük őket 2026 végére gondolom. :)
A4-et már A7-re sem tudsz fejleszteni.
Vagy csinálsz valami korlátozottan modernizált verziót amíg az alváz bírja (török csomag, osztrákok modernizációja) vagy esetleg műszaki eszközt alakíttatsz ki az alvázból. Ja meg panthert is lehet belőle hegeszteni.
Vagy széplassan elrohasztod...
Na szerinted itthon mi lesz a nyerő? :D

A4-et már A7-re sem tudsz fejleszteni.
Vagy csinálsz valami korlátozottan modernizált verziót amíg az alváz bírja (török csomag, osztrákok modernizációja) vagy esetleg műszaki eszközt alakíttatsz ki az alvázból. Ja meg panthert is lehet belőle hegeszteni.
Vagy széplassan elrohasztod...
Na szerinted itthon mi lesz a nyerő? :D
Valami azt sugja a lakatosok alma lenne par ev mulva egy leo2 a4hu

• Tetszik
Reactions: fishbed and honved
Igen tudom, de a SAFE előírás miatt európai gyártást kellett volna be leírni. A csehekkel meg le lehetett volna boltolni mint közös projekt.
Vmiért a csehek is stoppolták a T-72 felújítási projektjüket, csak legalább előtte beleöntöttek pár koronát. A végén vmi gebasz lett, abbahagyták, még az ukránoknak sem kellett.

Tippem, hadműveleti tartalék, tekintve hogy kevés az ember.
A T72-nek kéne hadműveleti tartalékba mennie. Egyelőre van még tudás is, ember is, meg talán alktrész és lőszer is hozzá. Persze korszerűtlen, de Ukrajnában most a két kezüket összetennék 30 valahány T72-esért. Meg inkább az rongyolódjon a hóban a kamionokat vontatva, mint a Leo4-ek.

A T72-nek kéne hadműveleti tartalékba mennie. Egyelőre van még tudás is, ember is, meg talán alktrész és lőszer is hozzá.
Nem tudom ebben miért vagy olyan biztos... sztem 44 A7-esre sincs elég ember, nem hogy a tank múzeumra. Ellenerőnek talán egyszázadnyi ha alkalmazható belőle - az is csak "kihalásos" alapon...

• Tetszik
Reactions: Catles
Nem tudom ebben miért vagy olyan biztos... sztem 44 A7-esre sincs elég ember, nem hogy a tank múzeumra. Ellenerőnek talán egyszázadnyi ha alkalmazható belőle - az is csak "kihalásos" alapon...
Nem vagyok benne biztos, csak abból gondolom, hogy X évtizedig használtuk, egy éve vontuk ki, azért ez nem tűnik el nyomtalanul.

A T72-nek kéne hadműveleti tartalékba mennie. Egyelőre van még tudás is, ember is, meg talán alktrész és lőszer is hozzá. Persze korszerűtlen, de Ukrajnában most a két kezüket összetennék 30 valahány T72-esért. Meg inkább az rongyolódjon a hóban a kamionokat vontatva, mint a Leo4-ek.
Inkább hadműveleti támogatónak.
De ahoz előbb nyugati technológiái bázison korszerűsíteni kéne őket.

The T-72M1Z tank, jointly developed by BUMAR-LABEDY and DENEL Ltd, was tested in Southeast Asia in 1994–95 (believed to have been Malaysia).

It was fitted with Polish ERAWA reactive armor and the Tiger new-generation FCS (NGFCS), incorporating GS72T & CS65N sights combination.

G9a_cZOaYAUq48G
Ezt anno nekünk is felajánlották.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Szia,

Ahogy az oroszok bevetik a sok oreg ba'csit, akik a hideghaboruban T-62-re lettek kikepezve, ugyanugy nalunk is inkabb tizezrek, mint ezrek vannak kikepezve T-72-re.

Ezek az ezrek-tizezrek semmit se tudnak a Leo2-A7-rol, mert meg kivulrol sem lattak kozelrol - mikozben T-72-t meg 1-masfel evig tanultak.

Szia,

Ahogy az oroszok bevetik a sok oreg ba'csit, akik a hideghaboruban T-62-re lettek kikepezve,
Sokra mennek velük! :D
ugyanugy nalunk is inkabb tizezrek, mint ezrek vannak kikepezve T-72-re.

Ezek az ezrek-tizezrek semmit se tudnak a Leo2-A7-rol, mert meg kivulrol sem lattak kozelrol - mikozben T-72-t meg 1-masfel evig tanultak.
csak hogy egy tucat működő T-72-esünk is aligha van. Sztem pár év és ez nulla lesz.

• Tetszik
Reactions: bel and Ocses

Amennyiben a nyugdíjas korúakat is beleszámoltad, akkor több ezer lehet, ez igaz. De inkább néhány száz, aki életkorából fakadóan lehetne aktív katona, egy háborúban. De inkább hagyjuk. A T-72 harckocsikat leírták, ez szerintem elég nyilvánvaló. Már hogy nézett ki az a talán 15 db is, amit felsorakoztattak, amimkor a Leo 2 A4 megérkezett. Szégyellnivalóan néztek ki. Alkatrész nincs hozzá itthoni, beszerezni pedig nem fognak sehonnan sem. Még az alvázakhoz sem, amit esetleg némi fantáziával lehetne hasznosítani, több mindenre. Arról nem beszélve, hogy akár több cég is elvégezte volna a korszerűsítésüket, ha megrendeljük. Mert korszerűsítési csomag, gyártókkal egyetemben, akár fél tucat is van talán, De nem tettük és nem is fogjuk, ez úgy gondolom már egyértelmű. Se akarat, se pénz, erre már nem volt szánva.

• Szomorú
  • Tetszik
Reactions: bel and Catles
ellenerő célra mennyit szoktak használni kb.?

Hát, évekkel ezelőtt szerintem század, majd szakasz erő volt harckocsiból, az ellenerő. A múlt évi gyakorlatokra történő tatai kivonulásokról készült felvételeken, a Leopárdokkal együtt, 1 db T-72 ment, mint ellenerő, ha jól gondolom. Ez sok mindent elmond. Hamarosan már csak célok lesznek a bakonyi lőtéren.

Sokra mennek velük! :D

csak hogy egy tucat működő T-72-esünk is aligha van. Sztem pár év és ez nulla lesz.
Amennyiben a nyugdíjas korúakat is beleszámoltad, akkor több ezer lehet, ez igaz. De inkább néhány száz, aki életkorából fakadóan lehetne aktív katona, egy háborúban. De inkább hagyjuk. A T-72 harckocsikat leírták, ez szerintem elég nyilvánvaló. Már hogy nézett ki az a talán 15 db is, amit felsorakoztattak, amimkor a Leo 2 A4 megérkezett. Szégyellnivalóan néztek ki. Alkatrész nincs hozzá itthoni, beszerezni pedig nem fognak sehonnan sem. Még az alvázakhoz sem, amit esetleg némi fantáziával lehetne hasznosítani, több mindenre. Arról nem beszélve, hogy akár több cég is elvégezte volna a korszerűsítésüket, ha megrendeljük. Mert korszerűsítési csomag, gyártókkal egyetemben, akár fél tucat is van talán, De nem tettük és nem is fogjuk, ez úgy gondolom már egyértelmű. Se akarat, se pénz, erre már nem volt szánva.
T72 vázak tovább éltethetők lennének,egy átfogó nyugati alkatrészbázisú korszerűsitéssel.És ebből a szempontbol szinte lényegtelen,hogy mennyire vannak kannibalizálva,elhanyagolva.Olyan 70-80 T72nek kell(ene) még lennie valahol (rohasztva "tartós tárolásban").
Hk vázak hihetetlenül sokáig korszerűsithetők.Egy jó korszerűsitéssel a T72 is még sokáig hasznos lehetne mint támogató hk.
Igazábol a korszerű/korszerűsitett hk-k frontbol nem igazán tudják kilőni egymást.Oldalról viszont egy régi,de jol korszerűsitett gép is ki tudja lőni a legújabbat is.Támogató szerepkörben meg lényegtelen,hogy egy régi vas felpofozva.
Szerintem nekünk meg a korszerűsitve 50pár tonnás T72 jobban meg is felelne,mint a 70 tonnás Leo.