[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
A kurdoknak US kérésre felajánlott 1 db kommulatív lőszer elég árulkodó volt szerintem. Lehet hogy gyakorlatra van elég, mondjuk 1000 db, de egy konfliktushoz már nem lehet elég tartalék, pláne hogy 90-ben sem volt és azóta abból élünk ami akkor volt.


Folyamatosan vásárlunk lőszert ezen kívül van elzárva amihez hozzá sem lehet nyúlni csak háborúban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Volt egy ilyen tétel emlékeim szerint itt leközölve úgy az utóbbi 1-2 évben. Itt írták a fórumon, MH-s hír volt, nem akarok nagy hülyeséget mondani de valami 5000db géppuska lőszer meg 1 db hk (netán D-20 hoz való tüzérségi?) rémlik. Teljesen jelképes felajánlás volt és a környező országok is adtak cuccot valami Nato segély részeként mikor még a kurdok a határ mellett harcoltak irakban vagy hol. Kb 2016 ősze? Na mindegy, megmaradt az 1 db árva "nehéz" lőszer a fejemben. Ha volna mindenünk doszt akkor többet dobtunk volna be úgyis, ahogy szoktunk, mert szeretünk jópofizni a nagy testvér felé.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 380
7 873
113
Szerbektől. M-84 es. Még mindig egy rakat van nekik raktáron. Elvileg T-72 b el érne fel. Lőszert meg gyártanak hozzá. Mivel úgy is cimborálunk velük mostanában,lehet hogy olcsóban is tudnák tőlük beszerezni mint az oroszoktól. Persze a régebbi változatokat.
Utoljára én úgy tudom akkor vettünk mikor megjöttek a T-72 ök.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
METISZ lövészetek vannak 1,5 millió egy rakéta pár hete lőttek el a páncéltörőink pár tucatot.Szerintetek mennyi 125-ös gránát jön ki ebből.Nyugodjon meg mindenki lőszer van szarásig.Azon sem csodálkoznék ha 122-es gránár is lenne meg BM-21-hez való rakéta.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 380
7 873
113
122 es gránát és BM-21 es rakétánk elvileg már nincsen. Papíron megsemisitették.
 

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
523
1 015
93
Ahogy Dudi írta megerősítem lőszerből rengeteg van minden jelen pillanatban rendszerben álló kaliberből a Magyar Honvédségnél.Metiszből is rengeteg van.RPG is szépen. 125mm már nem néz ki ennyire szépen számszakilag sőt!
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
A 4 db lehet epp urmeret allatti is... De ha kivettek a ladabol kivettek ugyis csak a suly miatt kuldtek ki.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 045
11 982
113
A T-72M1-t csak úgy kidobni pazarlás.
Az alvázát felhasználhatjuk egy BMP-T Terminátor-féle támogató harcjárműhöz.
Az izraeliek is ezt csinálják, nekünk se derogáljon.

Az orosz vonal Belorusszián keresztül fenntartható.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Én nem tartanám meg őket. Alkatrész nincs, lőszer kevés hozzájuk, az is elavult, az egész maradék 70 db elavult, modernizálásra milliókat ölni amiktől nem lesz érdemi képesség növekedés (pláne ha Currus mert az csak max lefesti őket) nincs értelme már, ez nem a 2000-es évek eleje, 2018 lesz már nem 1998. Azért hogy ellenerő csapatot játszunk egy Nato gyakorlaton hát nem tudom... Itt volna a lehetőség és az idő hogy most lecseréljük mindet, hogy váltsunk, és világszinten is TOP hk-t vegyünk helyettük. Szeretem a 72-est, meg a T-90-et, de a mieink 30-35 évesek, T-90MS meg lehet sajnos. Körül kell nézni, venni kell Leo 2 A7-t, K2-t, Type 10-t, de ha tényleg olcsó a Merkava IV akkor akár ez is szóba jöhet ha megállja a helyét. Viszont a Merkava elől kitértünk ahogy Hyrju írta, én meg nem hiszem hogy 2025-ig aláírunk egy szerződést ami tankok beszerzéséről szól, pláne nem normális mennyiségben kb 150-160db javítóbázissal,kiszolgáló járművekkel,alkatrészekkel,lőszergyárral.

Megtartani valóban nem nagyon éri meg őket. De a felsorolt modern opciók meg tényleg drágák. A Leo2A7 szép álom, a K2-ből Dél-Korea saját magát sem tudja rendesen ellátni, japán pedig fegyverexportot még nem vitt végbe, világrekord lenne, ha pont nekünk adnák el a Type 10-et. Izrael dettó nem exportált soha senkinek Merkavát.

Viszont azt én sem hiszem, hogy hirtelenjében legalább egy feltöltött Harckocsi Dandár szintű egységet felszerelnénk modern harckocsival....