[HUN] T-72 korszerűsítés

Pontos mennyiség titok, elvileg. Mert kiszámolható, mennyi is van valójában. Írok egy számot a végén, mennyi lehet, az ék levezetésem szerint. Minden adat, fent van a neten, nem titkos tehát.

A tatai páncélos dandárnak, a rendszerváltáskor, volt a hadrendjében 138 db T-72 harckocsi.
1996-ban vettünkl Belorussziától 100 db T-72 harckocsit, vagy 5 típust.
Tehát volt 238 db T-72 harckocsi a Honvédség hadrendjében, tulajdonában.

Ebből elajándékoztunk Iraknak 77 db-ot.
Eladtunk ,az Excalibur Cseh cégen keresztül 58 db harckocsit, vaalhova.

További eladások, ajándékozásokról nem tudok. Amennyiben valaki még tud, nyugodtan egészítsen ki.

Elvileg maradt akkor 103 db T-72 harckocsink.

A nagy kérdés, tényleg megvannak-e ? Mert ha megvannak, akkor érdemes átgondolni, pld egy Leclerc korszerűsítési verziót, mondjuk 2 zlj mennyiségre.
Hát ez a német minta szerint 2zl.Ez helyi viszonylatban már komoly tétel.Meg lehet valósitani a 2+3 zl felállást egy dd-ban homogén hk-állománnyal.Vagy gondolni egy nagyolt,és 3-3 konfiba tenni Tatát.
Az már elég komoly felhúzás.Nem csak toronycsere kéne akkor,hanem komplett felhúzás.Egy kb 45-50tonnás hk jönne ki belöle,ahoz már powerpack csere kéne.Itt érdekes kérdés,hogy a Leo2A7+-ban már a keresztmotoros elrendezés van-e?Mert az egyben beemelhető lenne a 72alvázba.Egy nagy tűzerejű és igen jó mozgékonyságú hk jönne ki belőle.Kérdés,hogy mennyiért.Az már nem az 5 Leo áráért egy zl kategória.

A régebbi tagoktól kérdezném, a gripen beszerzés után is ennyire központi téma volt a mig29 felùjítás?

A régebbi tagoktól kérdezném, a gripen beszerzés után is ennyire központi téma volt a mig29 felùjítás?
Még a Mig-21 is. Nagyjából 1-3 éve csengett le ez a Mig-29 mizéria, amikor az oroszok felmérték Kecskeméten a helyzetet, és kiderült, hogy szinte eladhatatlan, használhatatlan állapotban vannak. Valami 4-8 db volt gazdaságosan rendehozható ha jól emlékszek.
Szakmailag tudtuk, hogy nincs értelme velük foglalkozni, de ugyan így nosztalgiázott mindenki, mint ma a T-72 vel. Persze másabb kategória a harckocsi.

Ez a felújítás egyszerű matek.
Igényelt darabszám? Ca. 40 db.
Ráfordítás/darab? 0,5M$, 1M$, 1,5M$,
40*0,5=20M$ ez ca. 2 db LeoA7+ beker ára.
40*1=40M$ ez ca. 5 db ára.
40*1,5=60M$ ez ca. 7 db ára. Ennyi darabra még rendelés nem fogadnak be :)

Minek van nagyobb harcértéke? 40 felhúzott 72' vagy 7 db Leo?
Melyik olcsóbban fenntartható? Csalóka, mert a Leo nyák panelei igen borsosak is lehetnek ám. Viszont 7 db Leo csak 21 fős legénységü. A 40 db 72-es meg 5x több lövegcső. :)
Milyen szerepkörben jó ezek a szomszédainkat figyelembe véve? Támogató, vagy áttörés?

• Tetszik
Reactions: Luthero and fip7
Ez a felújítás egyszerű matek.
Igényelt darabszám? Ca. 40 db.
Ráfordítás/darab? 0,5M$, 1M$, 1,5M$,
40*0,5=20M$ ez ca. 2 db LeoA7+ beker ára.
40*1=40M$ ez ca. 5 db ára.
40*1,5=60M$ ez ca. 7 db ára. Ennyi darabra még rendelés nem fogadnak be :)

Minek van nagyobb harcértéke? 40 felhúzott 72' vagy 7 db Leo?
Melyik olcsóbban fenntartható? Csalóka, mert a Leo nyák panelei igen borsosak is lehetnek ám. Viszont 7 db Leo csak 21 fős legénységü. A 40 db 72-es meg 5x több lövegcső. :)
Milyen szerepkörben jó ezek a szomszédainkat figyelembe véve? Támogató, vagy áttörés?
Az érvelésed jó... Bár inkább legyen pénz egy Kelet-Mo. zászlóaljra is az lenne a mennyiség, meg a megfelelő allokáció
....

Illetve a Leo7+--ban 4 fő a személyzet nem 3... Persze a lényegen nem változtat..

Igazából azért is téma a T-72 felújítás, mert kiírtak egy felújítási pályázatot. Amiben a feltételek közt szerepel, hogy legyen a pályázó cégnek, 1000+ lóerős motorhoz próbapad, merülőmedence, stb. 30+ eszközt kellene így felújítani. A kiírásból vezettük itt le, hogy ezt feltehetően harckocsik felújítására írták ki.

• Tetszik
Reactions: Halfdan
Legutóbbi bejelntések alapján szerintem felesleges agyalni azon hogy megéri-e vagy sem. 2023-ra közepes dandár kell ezt vállaltuk ez most mindent felülír. Tegnap este kapcsolgattam a tv-t és véletlen hirtv-re kapcsoltam pont a Benkővel volt interjú. Még nem néztem vissza az egészet de pont arról beszélt hogy harckocsi az kell majd mind a közepes mind pedig a nehézdandárhoz. 2023 már nagyon közel van nincs idő arra hogy ideérjen új technika na meg még ki is kell rá az embereket képezni. Ez egy annyira közeli dátum hogy kb akkor teljesíthető ha abból állítjuk ki ami már most megvan. Vagyis ha azt akarják legyen legalább egy zl. harckocsi a közepes dandárba akkor nem nagyon van más csak a meglévő 72-esek. Sztem kb ennyi az oka a felújításnak az meg hogy megéri-e meg hogy mennyi lesz a harcértéke másodlagos. Ami pénzt kapnak azt ráköltik aztán majd lesz valahogy lényeg hogy el lehessen mondani hogy megvan a dandár. Btr ugyan ez pepitában ezért mondták arra is hogy 2026-ig biztos marad. Nem hibáztatom őket ez innen már politika.

100 000 lakosra jutó tankok aránya:
v6jkkybkspaz.jpg

• Tetszik
Reactions: svajcibeka and fip7
Legutóbbi bejelntések alapján szerintem felesleges agyalni azon hogy megéri-e vagy sem. 2023-ra közepes dandár kell ezt vállaltuk ez most mindent felülír. Tegnap este kapcsolgattam a tv-t és véletlen hirtv-re kapcsoltam pont a Benkővel volt interjú. Még nem néztem vissza az egészet de pont arról beszélt hogy harckocsi az kell majd mind a közepes mind pedig a nehézdandárhoz. 2023 már nagyon közel van nincs idő arra hogy ideérjen új technika na meg még ki is kell rá az embereket képezni. Ez egy annyira közeli dátum hogy kb akkor teljesíthető ha abból állítjuk ki ami már most megvan. Vagyis ha azt akarják legyen legalább egy zl. harckocsi a közepes dandárba akkor nem nagyon van más csak a meglévő 72-esek. Sztem kb ennyi az oka a felújításnak az meg hogy megéri-e meg hogy mennyi lesz a harcértéke másodlagos. Ami pénzt kapnak azt ráköltik aztán majd lesz valahogy lényeg hogy el lehessen mondani hogy megvan a dandár. Btr ugyan ez pepitában ezért mondták arra is hogy 2026-ig biztos marad. Nem hibáztatom őket ez innen már politika.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/benko-...k-remek-lehetosegeket-rejt-a-hadsereg-2475743

Kb.Ha ezekkel is azt csinálják,mint a Mihukkal,hogy csak egy nagyjavitással változatlan formában darabra visszarakják a rendszerbe,az megint csak politikai szemfényvesztés.Operetthadsereg