[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Én azt az egyet kérem csak tőletek,hogy értsétek meg,a célokban egyet értünk! A honvedseget megfelelő számú,élvonalbeli technikával kell felszerelni. De szakadjunk el a fantáziavilágból. Vegre van egy olyan Z2026 program,amire az elmúlt fél évszázadban nem volt példa. Sajnos ott tartunk,hogy ha ez a fejlesztés kifut,akkor is csak ott fogunk tartani,hogy a szinte semmi helyett vrgre lesz valamink. Gyakorlatilag a romjaiból kell újraépíteni a hadsereget. Minden is kell most. Jelenleg az is óriasi feladat,hogy az 56 Leót hadrendbe állítsuk és üzemeltessük,ennél több most nem fér bele,mert a honvédség nem csak harckocsikból áll. És ami legalább olyan fontos mint a technika,ha nem is olyan látványis az az ember. Egy nagymértékű illetményemelés nélkül még a most beszerzett technikára se lesz katonánk,nemhogy további bővítésekre. És ha már a piszkos anyagiak. Ha külső nyomásra is,illetve felismerve a politikai hasznát az ilyen mértékü beszerzéseknek végre költünk a seregre. Nézzük már meg,hogy miközben meg mindig messze vagyunk a 2%tól, és a Z2026 előirányzott összegének is csak egy részét költöttük el mi minden megvalósult már,vagy rendeltünk már meg. A program vegével még mindig csak az alapok lerakásával leszünk meg. 26 után,ha marad a politikai akarat akkor bőven lesz pénz akár megint 44 zsír új leót venni.. Ha ez az akarat nincs meg,akkor úgy is mindegy,összebuherálhatunk több száz hk-t,ott fognak szétrohadni a laktanyaudvaron...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 723
6 539
113
De nem a jelen formájukban!!! Ezt értsétek már meg!
akkor milyen formában?
Mennyi idő, amíg megjönnek a megrendelt tételek? Már akomolyak, nem az a4? Évek szintén. Ugyanazon idő alatt lehetne felállítani erre is a beszállítói láncot illetve a fejlesztés kivitelezőjétől és mértékétől függően ütemezni a szétszedés, összerakás, tesztelés folyamatát. Esélyesen hamarabb lenne meg, egy már kiforrott upgrade pack igénybevételével, mint ha összeállítunk egy új, ezektől eltérő kívánságlistát, de ha a toronycserés ötletemet vesszük, akkor azokat legyártják valahol, azalatt csak az alvázzal, felfüggesztéssel, erőátvitellel, motorral kellene foglalkozni, erre itthon is képesek lennénk, csak akárhonnan alkatrész kell hozzá. Aztán torony rá, kész rendszerekkel. Szoftver rá, teszt, üzem.
mert a t72 tuning az megy egyik napról a másikra nem? azok biztos nem évek...
Ez az,ami nem feltétlen igaz.A picon sokféle korszerűsitési program van,amik jelentősen olcsóbban adnak egy még évtizedekig használható gyalogsági kisérő hk-t,egyfajta erős páncélzatú MGS-t,mintha új-és kevésbé páncélozott- IFV alapú járművet vennénk.
Amit viszont ésszerű költségen nem lehet megcsinálni,hogy egy élvonalbeli alap csataharckocsit csináljunk az öreg vasbol.Akármit csinálunk velük,nem lesz egyenrangú egy T90M/Merkava IV,Leo2A7 modellel.Meg se szabad kisérelni.

Igen, en abbol indulok ki ami komunikalva volt a HM-tol anno. Eloszor azt mondtak, minden ami van fel lesz ujitva. Aztan miutan szamolgattak es tobb uzlet veglegesen kialakult egyszeruen elengedtek a dolgot.

+amit irsz: "IFV alapú járművet vennénk" -> nagy esellyel ezt gyartani is fogjuk, ezert ahogy mar regebben irtam, emiatt dolt el a 72-esek sorsa szerintem. Azokhoz mindent kivulrol kene venni stb. (addig berregnek, amig nem jon uj cucc)

MGS: Lynx alapon lesz.
MBT: Leo - elso hullam 44+12, masodik hullam majd ha feltoltodik az elso emberrel es persze "igeny szerint" :p
mgs még mindig f@szság, az amik is most jönnek rá hogy nem tudják eldönteni hogy hova is tegyék őket...
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 982
14 076
113
...csak, hogy meglehessen becsülni, hogy egy igazán jól megcsinált tank-fejújítás mit tud:
Az izraeliek által felújított Achzarit, olyan ATGM-eket fogott meg, amikkel a kurdok török Leo-kat(A4-A6 közöttiek kb.) Szíriában kilőttek.
Passzív védelemmel tud ennyit ! ! !
Találatok után a harctéren javították a többséget.
Ez az etalon a "szakmának". Ezt kell itthon is.
Minőség és mennyiség reális áron.
A Leó-k világszínvonalú tudását, szenzoros információit lehet/kell kiterjeszteni a kísérő szerepre nagyon jól -és ilyen megoldásban kedvező áron és megfelelő számban alkalmazható- T-72-re.


@ Parapitecus: Békeidőben, sehol nincs a technika teljes létszámára feltöltve az alakulatok teljes többsége.
Miért okozna gondot, a 3-4-500 fő fele kell normál esetben.
Békeidőben az állomány fele/harmada szokott feltöltve lenni, 30-40-50 harckocsi, 100-150 fő, Ha ez gondot okoz, akkor... :rolleyes:



A honvédséghez is ki kell dolgozni egy rendes életpálya modellt.

Kell egy általános honvédelmi képzés, 6-9 hónapos, ami az átadott szakmák, jogosítvány, tudás alapján bőven tudja ellensúlyozni a bele fektetett időt.
A résztvevőknek is, a Honvédségnek is.
Évi pár ezer ember, akikből marad hivatásos, lesz tartalékos, és lesz aki "segíteni tud" a nehéz időkben ! ! !

Erre van szükségünk! Ez hiányzik most a rendszerből!




Egy ilyen/ehhez hasonló nélkül soha nem lesz meg a megfelelő háttér a problémás időkre !!!
Ilyen oktatás után van alapja egy tartalékos rendszernek, egy valós tartalékos állománynak.

Jól látják többen a technika/állomány kettős problémát.
Józanul gondolkodók meg is látják a sok korpa-hozzászólások között a megoldást.

Csak ilyen úton lehet feloldani a profi hadsereg és ütőkepésséghez szűkséges feltöltöttség/létszám közötti problémát!
Mindezt ilyen módon a társadalom számára is elfogadható költséggel, erőforrásokkal.
Az izraeli példát lehet alkalmazni, hazai viszonyokra adaptálva.
Bevált, működő, bizonyított rendszer.
Jobb, mint egy háttér nélküli, alig bővíthető "profi" hadsereg, amit szükség esetén kapkodva lehet feltölteni képzetlen, alig alkalmas állománnyal.

A jelenlegi -szerintem nem túl jó- rendszer kis ráfordításokkal tud ebbe az irányokba fordulni mint technikai, mind minőségi, mind mennyiségi feltételek biztosítása, mind a képzett állomány megteremtése területén.

Egy ilyen képességekkel és gyorsan mozgósítható tartalékokkal, személyi állománnyal rendelkező haderőt nem hiszem, hogy a reális siker reményeben tesztelne hasonló méretű környékbeli ország.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Pogány

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
786
1 940
93
A románoknál 2007-ig volt sorozott haderő. Szóval jócskán van náluk, aki tudja kezelni azokat a szarokat. Olyanok is akik meg tudják szerelni azokat a szarokat. A -t55-öseik azok ugyanaz a téma mint a t-72. Akármikor, akárhonnan tudsz hozzá alkatrészt venni. A tr85 az meg a hazai szarjuk amit életben tartanak még mindig, szóval hadi helyzetben nagyiparban tudják ontani az alkatrészt hozzá.

Pont nem az ukrán példát hozza sem @LMzek 2.0 , sem @Negan sem pedig én, mikor a T-72-ről beszélünk. Az ukránok hirtelen egy országcsonkító hadihelyzetben szedték elő a lerohadt szarjaikat és ebben a tébolyult kapkodásban küldték benne meghalni az embereket. Mi meg itt pont arról beszélünk, hogy ne az eszkalálódó hülyeség közepette kapkodjunk majd mindenfelé!

Arról beszélünk, hogy most, amíg még nyugi van, kezdjünk valamihez ezekkel a vasakkal és/vagy bármi egyébbel, amit aztán kultúráltan letárolva akár, de elérhetően tudunk tartani. És akkor nem az lesz, hogy a feszülő politikai helyzetben adunk le x évre megrendeléseket, miközben nyilvánvaló, hogy pár hónap és elszakad a cérna, hanem a pár hónap alatt a meglévő felszerelésre kiképezzük a szükséges állományt, amit az önkéntesekből, vagy épp sorozásból is ki tudunk állítani.

Pont rohadtul nem az ukrán szisztéma, az égvilágon semmi köze nincs hozzá, ez egy tévút amit levezetsz, vagy szándékosan, vagy gondolattalanul.

Pénzbe kerül ez is, meg az, hogy legyen egy bádoghodály, ahol aztán ellállhatnak. De előtte minimum nagyjavítás festés. Ez esetben csak mobil páncéltörő ágyúnak lehet használni őket és semmi egyébre.

Vagy lehet ésszerűen most, amíg még időben vagyunk, felvetni az összes lehetőséget rájuk, elgondolkodni rajta hogy mi kell hozzá, ebből mi mennyibe kerül kb. És akkor lehet belőlük nagyon komoly gyalogságtámogató, vagy akár a Leókkal együttműködni képes harckocsi. Attól függ, mennyit fordítunk rá. Most itt vannak. Alkatrész kérdése, hogy mennyit tudunk rendbehozni, felújítani, felfejleszteni. Az meg pénz kérdése. Mind tudjuk, ti is, meg mi is oldaltól függően, hogy ezek T-72-esek. Annyi alkatrész van hozzájuk, annyi upgrade pack, hogy számontartani sem egyszerű. ÉS méég mindezek felül akármi mássá is alakíthatóak.

Most, nyugodt időszakban, a veszélyhelyzetbeli zsarolhatóságunk által felvert árak nélkül, vagy majd, amikor ti ukrán módra kapkodnátok ezekhez, ja de nem tudtok, mert kibasztátok őket a kukába.

Van egy olyan érzésem, hogy Titeket megzavartak ezek a nagy összegű beszerzések. NINCS végtelen mennyiségű pénz, és még rengeteg helyen van erőforráshiány, hogy csak a legfontosabbat említsem, óriási összegeket kellene fordítani a személyi állományra, az infrastruktúrára, felszerelésekre. Egészen egyszerűen jelenleg a nagyon sokadik prioritás háborús tartalékot képezni az elavult/elvásott technikákból.
Szerintem fogalmatok sincs, milyen hatalmas összegekbe kerülne 100 db T-72 rendbehozatala (eleve vszeg vásárolni is kéne lerohadt szarokat hozzá) és pláne ezek "kultúrált" letárolása. Először is, nekünk nincs sivatagunk; ilyen bonyolult gépezetek állás közben is romlanak. Ennyi erővel a rengeteg BTR-ből is lehetne elrakni egy rakással.
Nem az elvvel van a gond, az teljesen helyénvaló, hanem a lehetőségeinkkel és a prioritásokkal.

Az általatok elkölteni szándékozott pénzt inkább fordítanám az ipar és a kutatás fejlesztésére. Többre mész azzal pl., ha növeled a beszállítók körét a Lynx gyártásban vagy ha MI vezérelt drónrajokkal szétcsapod az összes támadó harckocsit.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 437
120 947
113
De nem a jelen formájukban!!! Ezt értsétek már meg!
Jelen formájában is többszöröse a harcértéke a T-72M1-ekhez képest, mivel képes éjszakai harcra, van benne digitális tűzvezető rendszer, normális komm rendszer, a lövege pontosabb és sokkal nagyobb átütéssel rendelkezik mint a t-72 a páncélvédelme meg csupaszon is jóval nagyobb, a patika műszaki állapotról nem is beszélve.
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Van egy olyan érzésem, hogy Titeket megzavartak ezek a nagy összegű beszerzések. NINCS végtelen mennyiségű pénz, és még rengeteg helyen van erőforráshiány, hogy csak a legfontosabbat említsem, óriási összegeket kellene fordítani a személyi állományra, az infrastruktúrára, felszerelésekre. Egészen egyszerűen jelenleg a nagyon sokadik prioritás háborús tartalékot képezni az elavult/elvásott technikákból.
Szerintem fogalmatok sincs, milyen hatalmas összegekbe kerülne 100 db T-72 rendbehozatala (eleve vszeg vásárolni is kéne lerohadt szarokat hozzá) és pláne ezek "kultúrált" letárolása. Először is, nekünk nincs sivatagunk; ilyen bonyolult gépezetek állás közben is romlanak. Ennyi erővel a rengeteg BTR-ből is lehetne elrakni egy rakással.
Nem az elvvel van a gond, az teljesen helyénvaló, hanem a lehetőségeinkkel és a prioritásokkal.

Az általatok elkölteni szándékozott pénzt inkább fordítanám az ipar és a kutatás fejlesztésére. Többre mész azzal pl., ha növeled a beszállítók körét a Lynx gyártásban vagy ha MI vezérelt drónrajokkal szétcsapod az összes támadó harckocsit.
Pontosan. Illetve pénz végre egyre több van,de ahogy írtad nagyon nagyon nem végtelen,és ami van abból most kb. mindenre is kell költeni... Persze csinálhatjuk azt,hogy berendelünk 200 Leót meg mellé sufnituningolunk pár száz 72-est... Mindössze annyi az ára,hogy 80-90% a laktanyaudvarokon fog szétrohadni,mert embert nem szerzel rá majdhogynem minimálbérért aki kezelni és üzemeltetni fogja... Az a pár szerencsétlen lövész katona,aki sz@rért - h*gyért megmarad az állomanyban meg bohóckodhat 2040-ben is a Btr-ekben... Ha egyáltalan sikerül kijárni azokkal a rozsdakupacokkal majd a Mad Max film díszletnek bármikor simán eladható laktanyából... Dehát mint tudjuk az óperenciás tengeren túl ilyen marhaságok mint a valóság nem játszanak...:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and laca

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 982
14 076
113
Van egy olyan érzésem, hogy Titeket megzavartak ezek a nagy összegű beszerzések. NINCS végtelen mennyiségű pénz, és még rengeteg helyen van erőforráshiány, hogy csak a legfontosabbat említsem, óriási összegeket kellene fordítani a személyi állományra, az infrastruktúrára, felszerelésekre. Egészen egyszerűen jelenleg a nagyon sokadik prioritás háborús tartalékot képezni az elavult/elvásott technikákból.
Szerintem fogalmatok sincs, milyen hatalmas összegekbe kerülne 100 db T-72 rendbehozatala (eleve vszeg vásárolni is kéne lerohadt szarokat hozzá) és pláne ezek "kultúrált" letárolása. Először is, nekünk nincs sivatagunk; ilyen bonyolult gépezetek állás közben is romlanak. Ennyi erővel a rengeteg BTR-ből is lehetne elrakni egy rakással.
Nem az elvvel van a gond, az teljesen helyénvaló, hanem a lehetőségeinkkel és a prioritásokkal.

Az általatok elkölteni szándékozott pénzt inkább fordítanám az ipar és a kutatás fejlesztésére. Többre mész azzal pl., ha növeled a beszállítók körét a Lynx gyártásban vagy ha MI vezérelt drónrajokkal szétcsapod az összes támadó harckocsit.



Ha korábban is olvastad volna ezt a kérdéskört akkor tudnád, hogy pont arra nyújt lehetőséget egy ilyen Achzarit mintára történő felújítás(inkább átépítés), hogy az így megújult T-72-k védettség szempontjából, passzív eszközökkel megközelíti a Leo-k védettséget, töredék áron.
A többi rendszer ugyan a Leo-k képességei alatt marad, de ha vegyesen kerülnek alkalmazásra, akkor a világszínvonalú Leopárdok adatai, szenzoros információi a korszerűsített kommunikációjú T-72-kel megosztható, így ezen a területen viszonylag kis ráfordításra van szükség ! ! !
Ilyen összetételű átépítés sokkal kisebb összegből, sokkal jobb képességeket biztosít, mint amikor mások -a Leopardok tudása nélkül !!! -, minden modernizált T-72-t kénytelenek ellátni -akár kicsivel átlagos szint fölé tervezett- szenzorokkal, egyebekkel, horror áron.

Ezzel -a lényegre koncentráló- fejlesztési iránnyal ugyanolyan hatékony hibrid harckocsi összetételű/állományú alkalmazást lehet elérni, mint ami legendássá tette a II. V-h-s Tigris/Király-Tigris elődöket.

Hazai ipari bázis, fejlesztés -szándék és akarat esetén- javarészt el tudja végezni ezeket a munkákat.
A korábbi kibb@szottul elcseszett T-72 mennyiségi leépítést 100e$/db körüli áron -nemzetközi források alapján, vagy most még olcsóbban, - lehetne korrigálni(járóképes állapotú árra vonatkozott a nemzetközi fórumokon látott hír).
Utána hazai ipart támogatva, a külföldi megoldásoknál olcsóbban, hatékonyabban lehet az izraeli példához hasonló módon, hasonló magas szintre emelni a védettséget.

Vagy meg lehet venni sokszoros áron -így sokkal kevesebbre futja- külföldi megoldásokat.
Azt is hozzáteszem, hogy, háborúban a megvásárolt jóindulat mellé fegyverek is kellenek !!!

Tisztán új eszközök vásárlásával a szükséges mennyiség biztosítása -az elszállt árak miatt- nem lehetséges.
Ezt a nálunk sokkal-sokkal jobbal eleresztett izraeli katonai költségvetés "gazdái" is követendő útnak találják!!!
Ez nálunk is eredményes út lehet, ellentétben a sokak által erőltetett "díszszemle" méretű hadsereg és az általa adott téves illúzióval.

...vagyis én a megindult jó tendenciák folytatását várom.:hadonaszos:
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 240
67 196
113
Van egy olyan érzésem, hogy Titeket megzavartak ezek a nagy összegű beszerzések. NINCS végtelen mennyiségű pénz, és még rengeteg helyen van erőforráshiány, hogy csak a legfontosabbat említsem, óriási összegeket kellene fordítani a személyi állományra, az infrastruktúrára, felszerelésekre. Egészen egyszerűen jelenleg a nagyon sokadik prioritás háborús tartalékot képezni az elavult/elvásott technikákból.
Szerintem fogalmatok sincs, milyen hatalmas összegekbe kerülne 100 db T-72 rendbehozatala (eleve vszeg vásárolni is kéne lerohadt szarokat hozzá) és pláne ezek "kultúrált" letárolása. Először is, nekünk nincs sivatagunk; ilyen bonyolult gépezetek állás közben is romlanak. Ennyi erővel a rengeteg BTR-ből is lehetne elrakni egy rakással.
Nem az elvvel van a gond, az teljesen helyénvaló, hanem a lehetőségeinkkel és a prioritásokkal.

Az általatok elkölteni szándékozott pénzt inkább fordítanám az ipar és a kutatás fejlesztésére. Többre mész azzal pl., ha növeled a beszállítók körét a Lynx gyártásban vagy ha MI vezérelt drónrajokkal szétcsapod az összes támadó harckocsit.

Pont mi vagyunk azok akiket nem zavart meg a beszerzések anyagi léptéke. Megint kezdjük a legelejéről akkor. Tisztában vagyunk vele, hogy ezek a nagyberuházások a modern hadászat alapját fogják jelenteni nálunk. Azt is tudjuk, hogy sokba kerülnek. De pont emiatt mert ilyen rohadtul sokba kerülnek, igyekszünk szülni valami szűkebb keretből felállítható pluszt a leendő modern egységek mellé a meglévő eszközökből. Felfogjuk, hogy csicska szarok a t-72-ők, de azt is tudjuk, hogy ez megszűntethető állapotuk lenne kisebb összegből. Megoldásokat igyekszünk felvetni itt erre, ahelyett, hogy kidobjuk. Mert attól, hogy lesz egy szép NATO vállalású haderőnk, ami bőven több és erősebb lesz az elmúlt évtizedek erejénél, egy következő úzvölgyi(már készül) eseménynél is max arra lesz elég, hogy akkor tartunk egy katonai parádét ahol rohadt jól néz ki ahelyett, hogy félni kellene a behatolásra képes erőnktől akárhol. Nem azért mert rossz, vagy béna, hanem mert egyszerűen annyira elég, hogy egy kimagasló magot képezzen. 44+12 tank, meg 250 x verziójú egyéb láncos a szárazföldön egyelőre az eredménye a beszerzéseknek. Meg lesz majd kebabos kocsi is elvileg. Ez eddig lényegében a szárazföldiek ereje a jövőre nézve ami évek múlva kezd csak begördülni és még több év lesz amíg mind megjön. Ebből az ifv-n alapuló géppel még meg kell lennie a specifikációk megtervezésének, kiépítésének, tesztelésének és még az alapverzió is csak demo lényegében.

Ezért egy kisebb keretet látnánk jónak a nagy(drága) megrendelések mellett, amiből ki lehet egészíteni azt a parkot ami majd lesz. Akárhogy is állítják, ezt részben itthon is meg tudnánk tenni. Valaki itt felvetette, hogy ki vitelezné ki? Mindig ilyen kérdésekre kell válaszolni, mintha nem alapvetés lenne, hogy aki nyer egy tenderen, vagy az HM/MH által megbízott kivitelező.

Nem csak harckocsi verzióra vannak gondolatok itt. Ha már a btr-t felhoztad, arra is vannak gondolatok. Van sivatagunk:
https://tajgazda.hu/index.php/hu/tajerinto/234-a-magyar-sivatag

Jelen formájában is többszöröse a harcértéke a T-72M1-ekhez képest, mivel képes éjszakai harcra, van benne digitális tűzvezető rendszer, normális komm rendszer, a lövege pontosabb és sokkal nagyobb átütéssel rendelkezik mint a t-72 a páncélvédelme meg csupaszon is jóval nagyobb, a patika műszaki állapotról nem is beszélve.

Van cca 60 mm Rha többlete? Meg hasonló korú lőszerrel hasonló átütési képessége. A patika műszaki állapota abból fakad, hogy pénzért patika műszaki állapotra lett hozva. Pénzért új rádió került bele. A tűzvezető rendszer az persze elismerem, jelentős előny. Menyibe fájna a hetvenkettesbe?

Pontosan. Illetve pénz végre egyre több van,de ahogy írtad nagyon nagyon nem végtelen,és ami van abból most kb. mindenre is kell költeni... Persze csinálhatjuk azt,hogy berendelünk 200 Leót meg mellé sufnituningolunk pár száz 72-est... Mindössze annyi az ára,hogy 80-90% a laktanyaudvarokon fog szétrohadni,mert embert nem szerzel rá majdhogynem minimálbérért aki kezelni és üzemeltetni fogja... Az a pár szerencsétlen lövész katona,aki sz@rért - h*gyért megmarad az állomanyban meg bohóckodhat 2040-ben is a Btr-ekben... Ha egyáltalan sikerül kijárni azokkal a rozsdakupacokkal majd a Mad Max film díszletnek bármikor simán eladható laktanyából... Dehát mint tudjuk az óperenciás tengeren túl ilyen marhaságok mint a valóság nem játszanak...:rolleyes:

Az a baj, hogy te is túlzásba esel a számokkal, hogy alátámaszthasd a mondanivalódat. Ha nem lesz illetményemelés, csak azért hogy a modern cuccokban haljon éhen, ugyanúgy nem fogja csinálni senki, mintha a vacak szarok maradnak. Ha lesz illetményemelés, az nem a modern cuccba ülsz, úgyhogy te többet keresel majd szinten fog létrejönni. teljesen ésszerűtlen az érvelésed ezen szisztémában. Ha lesz pénz, lesz katona, ha nem lesz pénz, nem lesz katona. Különben miért is maradna- "Az a pár szerencsétlen lövész katona,aki sz@rért - h*gyért megmarad az állomanyban"-bárki is a szerencsétlen pár lövészen kívül? :D Vagy nekik elég, hogy végre nem btr-ben keresnek keveset? :D

Ha lesz illetményemelés, akkor lesz katona is. ÉS akkor lesz katona bármennyire is fáj ez nektek, nem csak pont 44 leopardra, meg 250 lynx-re, hanem a többi cuccba is amit alájuk tudunk tenni és amire szükség van/lehet. HA felvetünk még x darab bármit, egyből nincs rá ember szerintetek, x ezer főkkel dobálóztok, miközben tisztában vagytok vele, hogy a javarésze lehetne letárolva és elég egy a tudását átadni képes szinten életben tartani az adott egységeket, illetve az aktívakat feltölteni teljesen. A rozsdakupacokat le lehet maradtni és le lehet festeni és lehet bele kenőanyagot tenni. Nem varázslat, higgyétek el.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 240
67 196
113
Ha meg akarod győzni a kétkedőket, akkor a kritikának arra a részére reagálj, hogy pontosan ki és milyen modernizációt hajtana végre rajtuk.
Ki tervezné meg a hetvenkettesekre a torony integrációt, ki kivitelezné, lehetséges-e egyáltalán (elektomos rendszere hogyan áll, PSU? stb.) ugyan ez a páncéllal, mert azt könnyű mondani, hogy a Lynx moduláris páncélzatát fel kéne rá rakni, de zért gondolom nem úgy megy, hogy felragasztod rá technokolal)

Ki tervezi meg?
Ki szervezi le a projektet?
Ki kivitelezi?
Szerinted mennyi idő és erőforrás kell ehhez?

És itt minimum részletesebb összhasonlíó elemzés kéne monjuk a lengyel, a szerb, a cseh modernizációs programok feldolgozásával, hogy nekik mi mennyibe fájt, mennyi idő volt a projekt kivitelezése, honnan milyen részegységeket tudtak beszerezni, nekünk milyen feltételek adottak hozzájuk képest.
Az, hogy pikpakk csinálunk egy fire support eszközt "legyőzhetetlen" achzarittá páncélozott 72-es vázon, mert csak akarni kell, meg odaönteni egy adag pénzt valahova és biztosan képesek leszünk rá, szerintem nem komolyan vehető érvelés.

Ha mindenképpen modernizálni akarnánk, azt legfeljebb úgy tudnánk megoldani, ha rácsatlakoznánk valakinek (a lengyelek adnák magukat, vagy a csehek, ha egyszer eldöntik mit akarnak) a futó programjára, megosztanánk a költségeket, az együttműködéssel pótolnánk a mdernizációhoz jelenleg teljes mértékben hiányzó tudást.
A kérdés, hogy kell-e ez nekünk, vagy lenne jobb helye az erre fordított pénznek ÉS humán, szervezeti erőforrásoknak.

Ha MGS funkcióba(szarok az amerikaiak szenvedésére a kerekes szarjukkal) mondjuk leonardo toronnyal szeretnénk, ők végeznék, van benne rutinjuk, már több dologra tették. Cockerill? Ismét. Lengyel falcon torony? Lengyelek. terveznék meg az integrációt.

Kivitelezés? Currus. A HM cége. Azt fogja csinálni, amivel megbízzák és amire keretet biztosítanak neki.

Ha tankot akarunk, akkor lehet válogatni orosz, ukrán, szerb, (persze ezek mind nem nato), vagy cseh, lengyel(ez már nato), vagy izraeli csomagokból és akkor lehet ajánlatokat adni, aztán a nyertesnek ideszállítani a cuccot pénzért cserébe és ugyanúgy a HM megbízásából a Currusnál nagyjavítani és upgradelni.

Vagy pont ahogy te felveted, be lehet szállni mások programjába.

akkor milyen formában?

mert a t72 tuning az megy egyik napról a másikra nem? azok biztos nem évek...



mgs még mindig f@szság, az amik is most jönnek rá hogy nem tudják eldönteni hogy hova is tegyék őket...

Ha egy kész upgrade pack-et veszünk, akkor a kenegetés, és diplomácia körei után már nem annyira lassú folyamat. Mire az első a7-ek befutnának, már lenne egy-két század modernizált járművünk aktívan.

Az MGS azért nem faszság, mert ott van amikor kell egy ágyú mert gépágyú kevés, az atgm meg nem annyira épületromboló eszköznek lesz rendszeresítve. Csak nem kell ésszerűtlenül sokat, sem túl keveset rendszeresíteni belőle. Ha a hk állományunk irgalmatlan tömege(44 db, jó eséllyel egy tartalékszázad) csak pár km-vel odébb van lekötve, máris elég nagy öröm egy lynx mgs vagy egy t-72.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 360
31 627
113
MGS: Lynx alapon lesz.
Már ha lesz.Dehogy az többszörös árú lesz egy ilyen gyalogsági kisérő hk szerepre korszerűsitett 72nél,az biztos.
mgs még mindig f@szság, az amik is most jönnek rá hogy nem tudják eldönteni hogy hova is tegyék őket...
Stryker MGS,na az egy faszság.Egy könnyű ágyús páncélvadász szerepre még csak-csak elmenne,de gyalogsági kisérő lövegnek alkalmatlan.
De ezért is használom a gyalogsági kisérő hk megnevezést,mert az lenne.Mert az lenne a szerepe,hogy kisérje a Lynxeket,és a 125milis lövegével szétlője azt,amit a Lynx 30/35milis gá-ja már nem tud.
Amit lehet,a Lynxből vennék át hozzá,motortol a pk toronyig.Ami hk specifikus,azt meg a Leobol,vagy olyan beszállitótol,aki a leginkább hatékony pénzügyileg.
Ha 2milkábol kijön egy ilyen sufnituning,kapunk egy még évtizedekig használható gyalogsági támogató hk-t,egy új lynx alapú árának töredékéért.
Ennyi,amit ki lehet,ki érdemes hozni az öreg vasbol.De ha ezt ki lehet hozni,akkor érdemes lenne ki is hozni.
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Ha MGS funkcióba(szarok az amerikaiak szenvedésére a kerekes szarjukkal) mondjuk leonardo toronnyal szeretnénk, ők végeznék, van benne rutinjuk, már több dologra tették. Cockerill? Ismét. Lengyel falcon torony? Lengyelek. terveznék meg az integrációt.

Kivitelezés? Currus. A HM cége. Azt fogja csinálni, amivel megbízzák és amire keretet biztosítanak neki.

Ha tankot akarunk, akkor lehet válogatni orosz, ukrán, szerb, (persze ezek mind nem nato), vagy cseh, lengyel(ez már nato), vagy izraeli csomagokból és akkor lehet ajánlatokat adni, aztán a nyertesnek ideszállítani a cuccot pénzért cserébe és ugyanúgy a HM megbízásából a Currusnál nagyjavítani és upgradelni.

Vagy pont ahogy te felveted, be lehet szállni mások programjába.



Ha egy kész upgrade pack-et veszünk, akkor a kenegetés, és diplomácia körei után már nem annyira lassú folyamat. Mire az első a7-ek befutnának, már lenne egy-két század modernizált járművünk aktívan.

Az MGS azért nem faszság, mert ott van amikor kell egy ágyú mert gépágyú kevés, az atgm meg nem annyira épületromboló eszköznek lesz rendszeresítve. Csak nem kell ésszerűtlenül sokat, sem túl keveset rendszeresíteni belőle. Ha a hk állományunk irgalmatlan tömege(44 db, jó eséllyel egy tartalékszázad) csak pár km-vel odébb van lekötve, máris elég nagy öröm egy lynx mgs vagy egy t-72.
Haladunk, most már járjunk a dolog végére. :)
Ezek közül szerinted melyiket kellene megvalósítani? A Leonardo alatt a Hitrole 120 tornyot érted? Cokerill 120?

Valaki aki jobban ért hozzá, megírhatná, működhet-e egy ilyen ötlet. Konkrétan, alátámasztva. Én nem láttam, hogy harckocsihoz, pláne szovjet eredetűhöz bárki próbált volna ilyet párosítani. Gyanítom pl. ezekre nem lehet plusz páncélt pakolni. Ha eltalálják, gondolom vége az egész járműnek. De ez csak néhány felvetés kezdésnek.

Mi az a lengyel falcon torony?

Ez nem neked szól első sorban, de az Achzaritról még annyit, hogy a pótpáncélozás tömege a T-55-re kb. 15 tonna volt. Önmagában. Mennyi lenne egy T-72re tornyostól? +25 tonna? :eek::D
Az ész megáll komolyan...
Ja és kicserélték a teljes felfüggesztést, a meghajtást hogy elbírja a szerencsétlen, de néhány év múlva megint cserélni kellett a hajtásláncot, mert "elégtelennek bizonyult".
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 240
67 196
113

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 240
67 196
113
Haladunk, most már járjunk a dolog végére. :)
Ezek közül szerinted melyiket kellene megvalósítani? A Leonardo alatt a Hitrole 120 tornyot érted? Cokerill 120?

Valaki aki jobban ért hozzá, megírhatná, működhet-e egy ilyen ötlet. Konkrétan, alátámasztva. Én nem láttam, hogy harckocsihoz, pláne szovjet eredetűhöz bárki próbált volna ilyet párosítani. Gyanítom pl. ezekre nem lehet plusz páncélt pakolni. Ha eltalálják, gondolom vége az egész járműnek. De ez csak néhány felvetés kezdésnek.

Mi az a lengyel falcon torony?

Ez nem neked szól első sorban, de az Achzaritról még annyit, hogy a pótpáncélozás tömege a T-55-re kb. 15 tonna volt. Önmagában. Mennyi lenne egy T-72re tornyostól? +25 tonna? :eek::D
Az ész megáll komolyan...
Ja és kicserélték a teljes felfüggesztést, a meghajtást hogy elbírja a szerencsétlen, de néhány év múlva megint cserélni kellett a hajtásláncot, mert "elégtelennek bizonyult".

unknown.thumb.png.356f0334c650e142f352e836892ffafb.png
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 437
120 947
113
Ja, tehát a törzs fronton van 80 mm plusz rha, a torony meg lényegében elég durva, de azon meg ott van gyenge pontnak a lövész optikájának a nyílása, amit tudunk alapból. T-72 M1 tornyot meg az a4 dm33 lövedéke 1500 m alatt viszi át. Tudunk ilyen lőszert a t-72-höz szerezni?

Dm 53 teszt nem ér most, az új skuló, leo a4 nem tudja.
Az oroszokon kívül nemigen van jó lőszere senkinek (talán izraelnek Negan szokta tudni) 125mm-hez. A lengyelek gondolkodnak róla, hogy fejlesztenek egyet, bár nem hinném, hogy lesz belőle valami.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113

Mi értelme lenne a Centauro 2 tornyát, amit egy 30mm-es gépágyú is kilyuggat, a T-72-re felrakni? Szemben egy dedikált mbt toronnyal? Akkor már nincs több értelme a Lynx-re integrálni, ami legalább az üzemeltetést megkönnyíti?

Az olaszok is inkább az Ariete meglévő tornyait használják fel az upgradehez, mert ez ebben a formában hülyeség.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra