Szia,
Azt gondolom, hogy nincs vegtelen sok penz a honvedseg fejlesztesere.
Vagyis a penz egy komoly korlat, es ha kb. egy konnyupancelos arabol rendbe lehet hozni egy T-72-est, akkor ez azt jelenti, hogy nem a 2. Leo2A7HU zaszloalj _helyett_, hanem nehany konnyupancelos helyett lehetne hadrendben tartani egy szazad vagy zaszloalj mennyisegu T-72-t a jovoben.
En korabban is a minimalis osszegu modernizalas hive voltam a T-72-k eseteben: 80-as evek szinvonalu loszert, es ERA-t valoszinuleg fillerekert lehetne 2020-ban venni.
A kikepzes miatt egy sovanyabb zaszloalj T-72-est meg kell tartani (egyetlen, nemet szazadnal kisebb ero erkezik a Leo2A4-bol, tehat ezekkel kis joindulattal 1 szazadot lehet kikepezni mielott megerkeznek az A7-ek. Ebbol szamomra egyertelmuen kovetkezik, hogy csak 3 valasztas van: az A7-ek tobbsege kezelok hianyaban hasznalhatatlan evekig, tobb A4-t veszunk, vagy pedig aktivan hasznaljuk kikepzesre a T-72-eseket; szerintem az elso opcio a legrosszabb, a 2. pedig a legdragabb, igy logikusan adodik a 3.)
Es ha evekig aktivan hasznalni kell a T-72-eseket, akkor mindenkeppen kell rajuk kolteni azert, hogy az alapszintu mukodokepesseguket megorizzek ezekben az evekben.
Akkor mar az lenne a logikus szerintem, hogy egy egesz kicsivel tobbet kolteni rajuk (most, az elejen), amivel lehetne kb. 4-szerezni a harcertekuket (pancelzat is dupla ereju es a loveg is dupla ereju lenne).
Az igy kapott harcertek messze lejjebb van, mint egy Leo2A7HU harcerteke, de messze feljebb, mint egy konnyupancelos harcerteke. Mikozben nekunk annyiba kerulne, mint egy konnyupancelos. Tehat a kezeloszemelyzet abban "valaszthatna", hogy ezekbe a T-72-be ulne bele, vagy egy torok par milimeter pancelzattal rendelkezo konnyu jarmube.
Es azt is irtam, hogy ezt a zaszloaljnyi erot ugy szerveznem, hogy korabban kikepzett, most mar tartalekos harckocsizok hasznalnak, azonban minden evben 1-2 hadgyakorlaton reszt vennenek, igy alacsony fenntartasi koltsegek mellett (hiszen csak 1-2 heten uzemelnenek evente a jarmuvek) is megmaradna egy elfogadhato tudasszint. A gyakorlatokon ellenerokent aktivan segitenek a Leo2A7HU szemelyzetet, persze kisebb letszamban (ertsd: 1-1 gyakorlatra nem hivnak be csak pl. a tartalekosok 1/3-at vagy 1/9-et, igy sokkal tobb gyakorlaton vehetnenek reszt az aktivak, mint ok).
Aztan, ha nagy a baj (amire en realis eselyt latok), akkor a Leo2A7HU zaszloalj baltikumba tavozasakor be lehetne hivni a tartalekosokat, hogy en alljon itt az orszag hk nelkul.
Ha meg nagyobb a baj (erre en kisebb eselyt latok), akkor pedig mikozben a Leo2A7HU zaszloalj az orszagra toro tamado ero fo erejevel kuzd, addig a kisebb (atkarolo) erovel fel tudja venni a harcot a T-72. Sokkal hatekonyabban fog a konnyupancelosokkal egyutmukodni, mintha csak azok 12.7-es geppuskai probalnak megallitani az ellenseget.
Az egesz fenti koncepcionak csak 2 hatranya van:
-mivel olcso, ezert nem lehet vele joindulatot vasarolni
-mivel olcso, ezert nem lehet belole sokat lopni.
Ez utobbi persze garantalja, hogy nem lesz belole semmi. :-(