10 év múlva kohó.Erősebbek, páncélzatban mindenképp, mint a Lengyel és Csehszlovák gyártásúak, amik egykoron nálunk voltak. Kíváncsi leszek a tankok végső sorsára.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
10 év múlva kohó.Erősebbek, páncélzatban mindenképp, mint a Lengyel és Csehszlovák gyártásúak, amik egykoron nálunk voltak. Kíváncsi leszek a tankok végső sorsára.
Vagy pár év múlva nyugaton fognak elfüstölögni.10 év múlva kohó.
Jah, valami hagyomány őrző klubban.Vagy pár év múlva nyugaton fognak elfüstölögni.
Azt nem mondta, csak azt hogy a fejlesztésbe a harckocsi is beletartozik. Tehát valami lesz a harckocsikkal. Lefesti őket a Currus , vagy akár le is cserélhetik őket. Semmi konkrétum, csak egy elszolas hogy valami történik majd velük.Lehetséges hogy a Zrínyi 2026 ban a T-72 es is modernizálva lesznek?
https://honvedelem.hu/cikk/111559_kivaltsagos_erzes_a_fekete_barettsapkat_viselni
Az állítod voltak nekünk T-72A-ink? Ha igaz az "jó hír" így negyed század távlatából.Igen csak nem akarom kimondani hogy ezek A-k, mert soha sehol senki sem hivatkozott rájuk A-kent. Pedig szerintem ezek nem exportra készültek a Szu-ban, hanem saját használatra, ezért is másabb pl a torony formája, vastagabb. Mikor hozták be őket? 93-ban? És egy depobol lettek kiválogatták ha jól tudom, nem direkt nekünk gyártották őket.
Az állítod voltak nekünk T-72A-ink? Ha igaz az "jó hír" így negyed század távlatából.
Azt nem nagyon értem hogy az utolsó, ötödik alváltozat tornya mivel lenne erősebb mint a sima m1-é, amikor három alap torony volt a T-72-höz: sima acél (T-72 ural), rétegelt (2 r. acél között 1 r. kvartz vagy mi), ez a T-72A/M1, és a NERA-s, ami a T-72B, B3...
Kizárt hogy azok B-k legyenek NERA-val, de a többinek se lehet sima öntött tornya.
Azért is lehet a tornyok és test között ennyi eltérés mert nem egy helyen gyártották le az adott tankot vagy időrendileg eltéréssel. Az alap torony változatok adva voltak. De a gyártás helyek és idők közt különbségek lehettek. Miért is?
Pl az M1 et gyártották licenszbe csak itt KKE európában a lengyeleknél. A cseheknél és anno a yugok. Igaz ők inkább az A ra gyúrtak. Erősebb páncéllal és motorral. Plusz jobb elektronikával. Tehát itt a térségben vagy 3 helyen gyártották 2 (3?) különböző eltéréssel.
Akkor az akkori szovjetunióban ha pl okáért vagy 3-4 helyen gyártották nem lehettek eltérések? Dehogynem! Az alap megmaradt, de a külső gyáranként eltérő lehetett. A lényeg ott is annak idején az volt hogy az adott gyár terméke belső kritériumoknak feleljen meg. Az hogy ezt hogyan érték el. Egyrészt adva volt egy alap másrészt az adott gyár strukturjává volt szabva.
Ezért is lehetséges ekkora vizuális eltérés az állományban.
Pl x gyár áttért y lézertávmérőre. De 800 km arrébb még volt a raktáron a régebbi változat. Ott meg az adott gyártott változatba a meglévő raktári készleteket tették bele. És csak ezután tértek át az új típusra. Ehhez hasonlók.
Egyébként a modernizációt nem írnám le! Ha izraeli Elbi systemből indulnék ki csak ők vagy többféle modernizációs csomagoz kínálnak hozzá.
Ők pedig nem nyomják ha nem látnak benne fantáziát és hasznot a piacon. És még ezen kívül hány féle csomag létezhet hozzá.
Tapasztalatból tudom hogy a mai világban a nagy cégek gyártói telephelyei közt is vannak eltérések. Hiábba ugyan az a termék, de 1000 km arráb aki ért hozzá rögtön észreveszi a különbségeket. És ez így van a legtöbb terméknél.Nekem ez mindig is kuplerájos volt, hogy egy országon belül ugyan azzal a típusjelzéssel két gyár mást gyárt. Esetleg három, négy gyár a saját változatát. Mármint békében. Mert mi lesz, ha csak egy hét múlva lesz kész az a mennyiség, amihez mondjuk az általad felhozott lézeres mizéria vonatkozik? Szerintem ez sokkal inkább beleszarás kérdése.
A 72-esek modernizációja meg... Hát, azt már jó páran kifejtették.
Igen, és annak is utolsó példányai gyakorlatilag, részben már B elemekkel pl lézer tavmeroje. A pancelzat meg eleve másabb, vastagabb pl a tornyon mint a korábbi összes valtozate amik ugye licenszben készültek vagy eleve exportra.Szerintem is, a Fehérorosz beszerzés, egykori T-72 A típus alapban. Most ezekből van még elvileg a harckocsizó zászlóalj.
Szerintem is ez a magyarázat, plusz ezek saját szovjet használatra voltak legyartva, tehát nem a szokásos gyengébb export, vagy a licensz változatok. Netán valami ellátási nehézség folytán azt építettek be egy egy adott bach-be amit kaptak,találtak. Mindezt ugye Csernobil után ,idején ami sok mindent felemesztett anyagilag.Azért is lehet a tornyok és test között ennyi eltérés mert nem egy helyen gyártották le az adott tankot vagy időrendileg eltéréssel. Az alap torony változatok adva voltak. De a gyártás helyek és idők közt különbségek lehettek. Miért is?
Pl az M1 et gyártották licenszbe csak itt KKE európában a lengyeleknél. A cseheknél és anno a yugok. Igaz ők inkább az A ra gyúrtak. Erősebb páncéllal és motorral. Plusz jobb elektronikával. Tehát itt a térségben vagy 3 helyen gyártották 2 (3?) különböző eltéréssel.
Akkor az akkori szovjetunióban ha pl okáért vagy 3-4 helyen gyártották nem lehettek eltérések? Dehogynem! Az alap megmaradt, de a külső gyáranként eltérő lehetett. A lényeg ott is annak idején az volt hogy az adott gyár terméke belső kritériumoknak feleljen meg. Az hogy ezt hogyan érték el. Egyrészt adva volt egy alap másrészt az adott gyár strukturjává volt szabva.
Ezért is lehetséges ekkora vizuális eltérés az állományban.
Pl x gyár áttért y lézertávmérőre. De 800 km arrébb még volt a raktáron a régebbi változat. Ott meg az adott gyártott változatba a meglévő raktári készleteket tették bele. És csak ezután tértek át az új típusra. Ehhez hasonlók.
Egyébként a modernizációt nem írnám le! Ha izraeli Elbi systemből indulnék ki csak ők vagy többféle modernizációs csomagoz kínálnak hozzá.
Ők pedig nem nyomják ha nem látnak benne fantáziát és hasznot a piacon. És még ezen kívül hány féle csomag létezhet hozzá.
Amúgy nem tudom, hogy honnan lőttétek ezt, hogy az T-72A lenne. Amiket kivontak azok sima T-72M -ek, voltak lézertávmérő nélkül a mostaniak meg M1-ek. Aztán kb ennyi a különbség, még páncélzatban van valamennyi, de ez is exportverzió.Igen, és annak is utolsó példányai gyakorlatilag, részben már B elemekkel pl lézer tavmeroje. A pancelzat meg eleve másabb, vastagabb pl a tornyon mint a korábbi összes valtozate amik ugye licenszben készültek vagy eleve exportra.
Amiket kivontak azok hulladékok voltak igen, export Ural, licensz M, licensz M1, viszont a beloruszok nem hiszem hogy exportot kaptak a nyolcvanas évek végén a Szovjetúnióban.Amúgy nem tudom, hogy honnan lőttétek ezt, hogy az T-72A lenne. Amiket kivontak azok sima T-72M -ek, voltak lézertávmérő nélkül a mostaniak meg M1-ek. Aztán kb ennyi a különbség, még páncélzatban van valamennyi, de ez is exportverzió.
Szegény ember vízzel lő. A zászlóalj mind a két harckosija részt vett a műsorban."Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóalj ellenőrző célú, úgynevezett „vízlövést” hajtott végre augusztus 27-én és 28-án."
További képek