[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Kfir NG kapcsán elmélyedtem a kolumbiai blogokban,irásokban.És sok érdekes dolgot találtam náluk.Pl ők használtak élesben Spike rakétát,beleértve az NLOS változatot (AH60 Arpian rendszeresitve van).
Egyvalamiben igen hasonlitanak miránk.Náluk is van egy igen izmos USA fóbia.Ez főleg azért röhejes,mert Izrael után Kolumbia kapja a legnagyobb USA hadisegély támogatást a világon.......
A "logikus" gondolkodás ezek szerint nem csak a mi erősségünk...
 
  • Tetszik
Reactions: Negan and Árpicsek

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
De miután megszavaztuk finnországot egy finn fószertől hallottam, hogy ne aggódjunk.
A finnek nem felejtik el, hogy ilyen időkben szopózunk velük. Ès biztos nem maradnak adósaink. :rolleyes:
:rolleyes:
bizonyos esetekben azért mégiscsak rövid lehet az agyuk:

uh kussolhatnának a kis szarjankók, még most is adósok egy "állami lét"-tel!
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
341
2 274
93

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 224
33 684
113
hagyjuk már ezt a több pénzt kapunk. amit kapunk annak a jelentős része folyik is vissza az eu többi államába mert a szabványok miatt sok esetben csak az ő termékük szerezhető be vagy építhető be. mindemelett megmondják hogy mire legyen költve az a pénz ami visszajár. ma már lefutott a térkő hullám (mert már vanak magyar térkőgyártok) amikor futott akkor osztrák német és dán térkövet kelett lerakni mert azoknak volt megfelelő tanusítványa. így lettek olyan dolgok hogy tök csóró falu ahol a lakosság jelentős része munkanélküli de a fél központ le lett térkövezve. várhatták a segélyt a szép térköves téren mert munkahelyteremtésre nem lehetett azt a pénzt fordítani... mehet a hőbölgés a lombkorona sétányok ügyébe... de könyörgöm az eu adja rá a pénzt másra nemnagyon tudák volna elkölteni ha olyan nem épült volna semmilyen nem épült volna de cserébe az a pénz sem került volna lehívásra. tehát elbuktuk volna... és még lehetne sorolni
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 224
33 684
113
Off. Azért ezt gondold át - főleg a 2022-es / 2023-as ktgvetes fényében, amikor nem jött pénz.
amég befizetünk és nem kapunk vissza semmit addig persze hogy hatalmas teher a költségvetésnek. átmenetileg egy leválás is megterhelő lenne. de aztán helyre állna a rend. az angoloknak is totális csőd volt jósolva brexit kapcsán mert az eun kívül nincs élet
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 096
31 040
113
Nem kapunk olyan mennyiséggel több pénzt mint amennyit befizetünk…
Off. Azért ezt gondold át - főleg a 2022-es / 2023-as ktgvetes fényében, amikor nem jött pénz.
Az egész NER az EU pénzekböl épült ki,nélküle összeomlik.
2022/23ban is rengeteg EU pénz jött.A normativ támogatások ,pl föld alapú támogatás,jöttek és jönnek.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 170
7 101
113
Off. Azért ezt gondold át - főleg a 2022-es / 2023-as ktgvetes fényében, amikor nem jött pénz.
jó oke nincs kedvem regényt írni de ez sok rétübb mint h az EU nem küldött pénzt inkább röviden annyi hogy nem tudunk gazdálkodni a költségvetéssel és olyanra alapozunk ami nem jár hanem adható ugye nagy különbség
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 224
33 684
113
én ebbe a faluba laktam itt egy térkőgyár több is található a régióba... valamiért megérte a beton térkövet többekközött eből a gyárból elhozni magyarországra... BETON TÉRKÖVET egy db betont (hatalmas teknológiát igényel megugorhatatlan) nehéz mint a beton és átszállítani az eun keresztbe 1000+ km -rt.... mert az itt készültek eu szabványok voltak... ja és ebbe az üzembe csak szürke készült... hogy is csorog vissza a pénz?
 

szasa30

Well-Known Member
2013. augusztus 9.
236
803
93
jó oke nincs kedvem regényt írni de ez sok rétübb mint h az EU nem küldött pénzt inkább röviden annyi hogy nem tudunk gazdálkodni a költségvetéssel és olyanra alapozunk ami nem jár hanem adható ugye nagy különbség
Na ezzel viszont abszolút egyetértek: nem jár hanem adható es nem tudunk okosan gazdalkodni.
 
  • Tetszik
Reactions: Kávé and Aladeen

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 257
113
A törököknek is van autóiparuk... Felhúznak ide egy gyárat
Van félvezetőiparuk? A Samsung többé-kevésbé élvonalbeli, bár CPU-ban csak másodvonalas, ellenben memória vonalon élvonalbeli.

A törökök ezen a téren nem tudnak egyhamar olyan szuverének lenni, mint a koreaiak, és ez egy fontos szempont szerintem egy csúcstechnológiás gépnél. (nem tudom szuperszámítógépekkel melyik hogy áll, úgy tippelném, hogy Korea jobban. Ugye lopakodó tervezéshez hasznos lehet az is, hogy gyorsabban iterálhass minél kevesebb fizikai protó építési körrel)

Persze a törököket sem kell leírni, de azért nem egy liga ezen a téren. (Másfelől demográfiailag sokkal jobban állnak, de a gazdaságuk meg gyengébb lábakon áll. Ezek közül a második inkább a vadászgép programhoz érdekes, mert az nagyon drága dolog.)
 
  • Tetszik
Reactions: Anti

Phoenix

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
553
1 255
93
Az,hogy kikapcsolod az adatkapcsolatot.
Zsidók az önálló integráció lehetősege miatt kaptak új sw kulcsot.Az Adiron rengeteg BEÉPITETT izraeli elektronikus harcrendszer van.Ezek integrációját akarták önállóan elvégezni (nem akarták az usak orrára kötni,hogy mit tud az,mit beépitettek).Plusz a saját fegyverfejlesztéseik az USAtol független integrációja miatt.
De a support adatkapcsolatuk az USA szerverrel nekik is megvan.

A "support"-nak nevezett adatkapcsolat sajnos nem csak a supportnak van. A gép szenzorrendszere repülés közben összeporszívózótt adatát is továbbítja a Nagytestvérnek... Egy nagyon jól kitalált trójai faló, gyakorlatilag a saját pénzén megvetetik és üzemeltettetik az adott országgal az amerikai megfigyelőrendszer elemét. Van egy potens géped, nekik meg van egy helyben telepített felderítő egységük. win-win. (vagy mégsem.)

A másik szürkezóna az F-35 szerződésben az infrastruktúra. Elég gumileírás van benne, szerződéskötés előtt körbesétál egy csoport szaki, felmérik a kijelölt bázis(oka)t és mondják, hogy ezt-azt megcsináltok és jó lesz. Aztán szerződéskötés után jön a következő csoport szakik, akik sokkal szigorúbb szemmel mennek körbe és jön a szép hosszú lista, hogy mi nem lesz jó.
A csehek ezt szívták most be keményen, meg is ugrott jelentősen a rendszeresítés költsége az infrastruktúra miatt.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 096
31 040
113
A "support"-nak nevezett adatkapcsolat sajnos nem csak a supportnak van. A gép szenzorrendszere repülés közben összeporszívózótt adatát is továbbítja a Nagytestvérnek... Egy nagyon jól kitalált trójai faló, gyakorlatilag a saját pénzén megvetetik és üzemeltettetik az adott országgal az amerikai megfigyelőrendszer elemét. Van egy potens géped, nekik meg van egy helyben telepített felderítő egységük. win-win. (vagy mégsem.)

A másik szürkezóna az F-35 szerződésben az infrastruktúra. Elég gumileírás van benne, szerződéskötés előtt körbesétál egy csoport szaki, felmérik a kijelölt bázis(oka)t és mondják, hogy ezt-azt megcsináltok és jó lesz. Aztán szerződéskötés után jön a következő csoport szakik, akik sokkal szigorúbb szemmel mennek körbe és jön a szép hosszú lista, hogy mi nem lesz jó.
A csehek ezt szívták most be keményen, meg is ugrott jelentősen a rendszeresítés költsége az infrastruktúra miatt.
Az első felét vissza is adják,hisz az igy az összes felhasználótol szerzett infokbol összeállitott naprakész EW könyvtárat biztositanak az adatkapcsolaton át.(de akinek van esze,az csinál sajátot is)
Második rész egyrészt technológiai kérdés (svédek is előirták a Gripenhez,hogy milyen hangárban kéretik tárolni),másrészt üzleti tárgyalás kérdése.Az üzletkötő csapat legyen jol felkészült,és gondoljon mindenre-és még annál is többre.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 224
33 684
113
Van félvezetőiparuk? A Samsung többé-kevésbé élvonalbeli, bár CPU-ban csak másodvonalas, ellenben memória vonalon élvonalbeli.

A törökök ezen a téren nem tudnak egyhamar olyan szuverének lenni, mint a koreaiak, és ez egy fontos szempont szerintem egy csúcstechnológiás gépnél. (nem tudom szuperszámítógépekkel melyik hogy áll, úgy tippelném, hogy Korea jobban. Ugye lopakodó tervezéshez hasznos lehet az is, hogy gyorsabban iterálhass minél kevesebb fizikai protó építési körrel)

Persze a törököket sem kell leírni, de azért nem egy liga ezen a téren. (Másfelől demográfiailag sokkal jobban állnak, de a gazdaságuk meg gyengébb lábakon áll. Ezek közül a második inkább a vadászgép programhoz érdekes, mert az nagyon drága dolog.)
a gyengébb lábakkal a világ 17. legnagyobb gazdasága délkorea meg a 13. azért akkora különbség nincs ppp bbe törökország a 11. korea a 14.
hozok egy cikket törökország és a félvezetők kapcsán lehet meglepődni

https://www.statista.com/outlook/tmo/semiconductors/turkey ezt meg csak itthagyom
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 224
33 684
113
és folyamatosan bővül a török chip gyártás is auto ipari 65 nanométeres közel 20 éves teknológia és már nem a legmodernebb de sokmindenbe ez is elég és nem ez NEM az ami a csúcskategóriája a török iparnak... De nagy ugrás és nem csak önellátást tesz lehetővé ebben a szegmensbe hanem exportot is... MÉGEGYSZER NEM EZ LESSZ A TÖRÖK CHIP GYÁRTÁS CSÚCSA.