Nem biztos hogy az a probléma, hogy az 1970-es években gyártott Sztrela-2 rakétákat 30 év szolgálat után kivonták úgy, hogy még pénzt is kaptak érte, hiszen akkor ott volt még mellette a kb. 10 évvel fiatalabb Igla. Inkább az a probléma, hogy az utolsó 28 Iglát úgy lőtték el 2011-ben, hogy már/még nem volt mellette semmi más, illetve azt mondták, hogy a Mistral mellé nem is kell semmi más.
Igen, valóban ez volt a probléma. Sajnos ez a történet is tökéletesen beleillik a rendszerváltástól, vagy talán még annál is korábban elindult és egészen kb. 2017-ig tartó, változó intenzitással zajló, de (egy-két kivételtől, mint a Gripen-beszerzés eltekintve) folyamatos hadseregleépítésbe. Mint a Szu-22-esek és a BMP-k kidobása (és az utóbbi "helyett" a tényleg igazi foshalom BTR-ek megtartása "IFV-szerepben" is), a MiG-29-esek szétrohasztása, stb.
De mindegy, ez már a múlt. A jövőbe tekintve és látva az ukrajnai eseményeket is, szerintem nagyon ideje lenne ismét beszerezni valami tényleg könnyen, egy ember által hordozható és működtethető MANPADS-t, mert a Mistral 3 már ugyan tényleg marha jó cucc, de sajna nem valódi "man-portable".
És ha kell, akkor innentől már csak a típus a kérdés. Nos, szerintem két jobb lehetőség van, meg pár rosszabb.
A "jobb lehetőség" alatt természetesen a lehető legfejlettebb rendszereket értem.
A két jobb közül tehát az egyik az lenne, ha megvárjuk az amcsik Stingert leváltani szándékozó új rakétáját. Ez elvileg 2027-től fog sorozatgyártásba kerülni és nyilván először magukat szerelik fel vele, tehát szerintem mi úgy 2029-ben kaphatnánk meg nagyobb mennyiségben. Ha a döntéshozók úgy vélik, hogy ráérünk vele addig, akkor ez az eszköz jó lehet nekünk, mint az akkor valószínűleg a legkorszerűbb ilyen rendszer.
A másik jó lehetőség a japán Type 91
KAI lenne.
Azt sajna nem tudom, pontosan hogy áll a japánok fegyverexport korlátozása jelenleg.
Itt ugye a 3-as pont lenne, amit érintene a dolog, de ez elvileg csak azt jelenti, hogy nem támogatják és nem azt, hogy tiltanák és ezen felül arról is volt szó pár éve, hogy lazítanak a fegyverexporthoz történő hozzáállásukon.
Szóval, ha nekünk 2029-nél hamarabb kéne MANPADS, akkor szerintem ez lenne a legjobb választás mert, legalábbis "papíron", ez a legfejlettebb valódi MANPADS "nyugaton". Az egyik legkönnyebb és ráadásul képalkotós IR érzékelővel (mint a Mistral 3 is) pl. amivel tudomásom szerint semelyik másik számunkra szóba jöhető "egyemberes" MANPADS nem rendelkezik jelenleg és ami által sokkal hatékonyabb lehet kisebb, minimális hőképű drónok, vagy ellentevékenységet végző helikopterek, repülők ellen.
Szóval, ha Maróth Gáspár esetleg olvassa, akkor a Type 91 KAI mindenképpen megérne egy próbát, legalább érdeklődés szintjén a japóknál, hogy hajlandóak lennének-e eladni.
A többi lehetőség, mint a Stinger különböző változatai, Piorun, stb. mind régebbi generációk képviselői, elavulófélben és a kor kihívásainak nem biztos, hogy már meg tudnak felelni.