Igen erős az Orosz Haditengerészet Földközi-tengeri jelenléte

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
14
38
Üdv Drone!

Egyenlőre nem jött össze az avatarom update-elése. No mindegy.
Mivel volt egy bátor jelentkező, aki próbált segíteni, így rövid leszek a témában.

Két lehetőség:

1. Az oroszok szokatlan lépése szimpla hadgyakorlat, így sok jelentőséget nem kell tulajdonítani neki.

2. Az orosz flottaösszevonás nem hadgyakorlat és nem kiképzés, hanem olyan sakklépés, amely valóban két lehetőséget teremt: 1. csendes visszavonulás vagy valós katonai beavatkozás.

Ahhoz ugyanis, hogy a tengerészeket kiképezd, nem kell áthajózni a fél világon a flottáiddal, pláne nem egy jelenleg is háborús tűzfészek mellé. Ez így igen drága kiképzési mulatság lenne. A partra szállító hajók is megrakodva érkeznek és tuti, hogy nem takaró és gyógyszer van rajtuk.

Katonai beavatkozáshoz hiteles erő kell, a kérdés csak az, megvan-e ez az erő?
Véleményem és jelenlegi ismereteim szerint igen. És nem csak az erő, de a kellő ok is adott.

Az orosz haderő erőkivetítő képességének gerince nem a haditengerészet, az csak másodlagos. Az elsődleges vonal bevetéséhez csak pár óra kell, így az még bőven ráér indulni, ha netán szükségessé válik.

Ezekre gondolok:

http://www.youtube.com/watch?v=QGW6LA3ElL0

Király kis propaganda videó, szerintem érdemes végignézni. A SZU idejében 140 ezer katona szolgált csak a légideszant erőknél, ezekből 80 ezer körül volt a gyorsan bevethető létszám. Jelen idő szerint ez persze töredéke az egykori erőnek, de így is több tízezres létszámról beszélünk.

Érdemes lenne megtudni, hogy mennyi bevethető szállítógépük van és azok hol települnek. Ez ugyanis sokat elárulna arról, hogy mi is a helyzet.

Légiútvonal: Oroszország - Kaszpi-tenger - Irán - Szíria.

Ha az oroszok mégis egy katonai beavatkozás mellett döntenek  (specnaz alakulatok és iráni gárdisták állítólag már régóta Szíriában vannak), akkor indulni fog a légideszant is. Nekik tényleg nem kell 2-3 hét, maximum pár óra, hogy Szíriában földet érjenek. Pláne, hogy a Kaukázusban és Közép-Ázsia térségébe már jó ideje állomásoznak az orosz légideszant egységek. A nyugati légifölény ebben a térségben nem tudna érvényesülni, így komoly orosz erők relatíve gyorsan átdobhatók a szír-iráni határra!

Nos, reméljük, hogy csak egy katonapolitikai blöffnek vagyunk a tanúi, bár a beindult hadigépezet olyan léptékű, hogy ezt már illik komolyan venni.

 

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
27 422
21 856
113
<a title="Montezuma profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/montezuma/">Montezuma</a>

Hogy érted azt,hogy a nyugati légi fölény itt nem érvényesülne?1999-ben és 2008-ban is bebizonyosodott nem nagyon lövöldözik magára valamit is adó nyugati állam az oroszokra(még egy szövetségesért sem)ez persze fordítva is igaz de most nem ezt helyezted kilátásba.
 

drone

Member
2012. március 18.
34
0
6
Montezuma

Számomra csak az nem világos, hogy kerül a képbe Irán. A szír elnök kérte, és erre a  forradalmi gárdisták odamentek a kormányerők segítségére, hogy visszatartsák a felkelők lázadását? Illetve Irán kérdés nélkül belemenne, hogy az oroszok légi folyosóként használják az országot, illetve a határaik mentén állomásozzanak? Valami ellenszolgáltatást biztos kérnének cserébe (haditechnika, vagy akármi), ha már együttműködnek.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
14
38
 

Dudi:

Úgy értem, hogy ez a légideszant erő eredetileg a NATO ellen lett felépítve anno. Jelen idő szerint egy orosz légideszant támadásnak Nyugat-Európa ellen igen kicsi az esélye, mivel nagyjából Kelet-Európa felett már NATO vadászok tömkeleg várná őket. Már csak földrajzilag is jóval kedvezőtlenebb pozícióból indulnának, mint az egykori VSZ idejében.

A kaukázusi illetve Kaszpi-térségben viszont az oroszok képesek blokkolni a NATO légifölényét. Ennek oka, hogy relatíve távol esnek az USA és a NATO légibázisok valamint a Perzsa-öböl is.

A kérdést kissé megfordítva úgy is feltehetném, hogy - szigorúan csak hipotetikus esetről van szó, már babonából is ("lekopogós duma") - egy orosz partraszállás Szíriában és egy nagyobb légideszant egyidejű átdobása esetén képes lenne-e az USA és a NATO hatékonyan közbeavatkozni?

Nem az a kérdés, hogy amúgy megtennék-e vagy sem pro- és kontra ezernyi érvvel megtámogatva. A kérdés az, hogy közbe tudnának-e lépni vagy sem, függetlenül attól, hogy mernek/akarnak vagy nem mernek/nem akarnak.

Egy Kaszpi-tenger(tó) - Irán - Szíria útvonalon az orosz flotta, a PVO vadászgépei valamint a légvédelmi egységek eleve jóval hatékonyabbak, mint egy hipotetikus és  eszement Nyugat-Európa elleni támadásban.

Az egész csak azért jutott eszembe, mert a felvonuló orosz erők valóban egy tengerparti hídfőállás kiépítésére elegek. De ha ezt megtennék, akkor számolniuk kell a  NATO "ellenérzésével", akik lehet, hogy lezárnák a Boszporuszt és a Gibraltárt, így több orosz hajó se ki se be. Márpedig a hídfőállásnak előbb-utóbb kell kaja meg lőszer meg esetleg némi erősítés is, így nem marad más, mint a szárazföldi erők és/vagy légideszant.

Szárazföldi erők:

Útközben kezelhető a grúz-azeri-örmény probléma is. Ha érted, hogy ez orosz vonatkozásban mit jelentene. Amúgy a volt SZU területéről beszélünk, amit Moszkvában azért elég jól ismernek a katonafajták.

Nos, ha én katonai elemzőt akarnék játszani, akkor így sakkoznám ki a lehetséges és reális opciókat. Ehhez persze konkrétabb katonai-műszaki ismeretekre is szükség lenne, de hát ezért vagytok itt ti is, nem?

 

Az ötlet realitása azon áll vagy bukik, hogy nagy valószínűséggel technikai oldalról ez hogy is működne.

Az egyéb következményeket most ne firtassuk, az már nem technikai, hanem "biztpol" kérdés.

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
27 422
21 856
113
<a title="Montezuma profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/montezuma/">Montezuma</a>

A kaukázusi országok itt olyan kis pont,hogy az sem érdekelne senkit ha kérdés nélkül átrepülnének rajtuk az oroszok(megakadályozni így sem tudnák de még csak zavarni sem),ami zavaróbb lehet az Törökország(na ők már tudnának nehézségeket okozni).Bár ők sem lövöldöznének az oroszokra a grúz barátaik miatt tudni illik nem hülyék.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
37 247
30 094
113
Jelenleg az orosz VDV  létszáma  35000 fo, ebbol 7000 hivatásos. A legkozelebbi a Novorosszijszki bázis. De régebben tobbszor megírtam , hogy a szíriai esetre - evakuálásra kulon csapatot képeztek ki .
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
14
38
Drone:

Ha Irán nem kerül a képbe, akkor az orosz légideszant nem tud eljutni Szíriába, kivéve, ha a törökök udvariasan át nem engedik őket. Ezt azért erősen kétlem, bár vannak furcsa dolgok az életben.

Irán lehetne az egyetlen esély, ahonnan az iraki kurd területek felett "átcsúszhatnak" Szíriáig. Az előbb hülyeséget írtam iráni -szír határról, mivel az nincs, van egy Irak is közben. Vagyis ami maradt belőle.

Két kérdés:

1. Technikailag ez működhet?

2. Mennyire fontos Moszkvának Tartusz megtartása hosszabb távon?  Ehhez ugyanis kevés lenne a partraszálló erő. Menekíteni viszont elég sok.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
27 422
21 856
113
Montezuma

Ez az erő arra elég,hogy tartsák a várost amíg meg nem jön a komolyabb erősítés.Bár ez nagyon hipotetikus mert a szír hadsereg nem fog fellépni az oroszok ellen a felkelők meg egy vicc banda.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 348
113
Montezuma egy dolgot ne hadjunk figyelembe még pedig Europai gazdaság most a legszebezhetőbb. Iván elől lezárnak bármilyen út vonalat. Iván elzárja a gázcsapot.

Törökök azért nem lépnének szerintem mert háttérből oroszokat kína és írán támogatná.

Ha szaudiak törökök kekeckednének Iránnak lenne jó + NATO

Afganistán miatt a NATO még sebezhető. Hetek alatt ellehet látni a tálibokat olyan eszközökkel amelyekkel véres katonai támadásokat tudnak végre hajtani kivonulni szándékozó NATO államok csapatainak.

Irán végre tiszteséges orosz technikát kapna. Talán Mig-35 licencet is.

Légvédelemet meg lehet hogy titokba meg oldották 1-2 S-400 és kiegészitő légvédelemmel a támaszponton.

Szírterületeken orosz csapatokat eleve szövetségesek fogadnák. Helyi keresztény, kurd és aszadista kormány erők képében.

Itt olyan erő kell orosz részről bevetni amit a helyi szövetséges erőkkel eggyüt működve   agyoncsaphatók a felkelők. Nem tudom milyen zsoldosokat vittek oda de orosz elit egysége ellen igazán tudni kell harcolni és meghalni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
37 247
30 094
113
Montezuma

Miért mennének kerulo úton - Kaszpi-tenger-Irán-Szíria?

A legjelentosebb légi-desszant bázisok Pszovszkban, Tulában és Ivanovoban vannak. A legrovidebb légiút: Ukrajna- Bulgária- Gorogország-Ciprus-Libanon . Ez kb. 8 órás út.

 
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 348
113
Komolyan mint a sakkba a eszme csere előtt le kellene fekteni ki indulási helyzeti tényeket.

Én vagyok a hülye hogy az Aszad szíkormányának csapatai orosz szövetséges erőknek látom?

Akinek az utolsó gondolatuk oroszok ellen menni. Első végezni a felkelőkkel, Talán második jó lenne pár orosz egység mint segítség a harcban.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
37 247
30 094
113
Szerintem ne menjunk ennyire elore...Eloszor is meg kell várnunk a január kozepén tartandó USA-Orosz kulugyminiszter helyettes-  Brahími -Ensz-arab liga megbízott egyeztetések-tárgyalások eredményét. Ez sorsdonto lesz a további szíriai helyzetre nézve. Egy biztos idén eldol Szíria sorsa. Az oroszok még támogatják a szír rezsimet, mert oroszbarát, ott van Tartusz, orosz radarállomás a szír - torok határnál /ormények-keresztények lakta teruleten/.  A beavatkozás  akkor reális orosz részrol, ha támadás érne orosz érdekeltségeket vagy orosz állampolgárokat, de ez is korlátozott lenne. Senki ne gondoljon nagyszabásu orosz beavatkozásra bármelyik fél oldalán(szír hadsereg, lázadók) , mert az nem lesz!

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
27 422
21 856
113
<a title="boki profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/boki/">boki</a>

A legközelebbi VDV bázis tudomásom szerint Novorosszijszkban van ami Törökországon keresztül kb 1000-1100 kilométer (2-3 óra repülővel)a Montezuma által javasolt útvonal lényegesen hosszabb kb a duplája ennek(5-6 óra :D).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
27 422
21 856
113
Bocsánat nem a duplája hanem a két és félszerese kb(a duplája a Kaukázuson át lenne amit én írtam)
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
14
38
Üdv Boki!

Ukrajna még talán oké, de Bulgária vagy Görögország elvileg NATO tag ami viszont konkrét gyakorlati problémákat vet fel.  Az alapfelvetés a részemről az volt, hogy NATO tagállam légtér eleve kizárt, mivel a Nyugat és Oroszország érdeke Szíriában nem kimondottan nevezhető "közös érdeknek", ugye...

Ergo én egy eleve a Nyugat érdekei ellen való katonai fellépésnél "nem tartanám oda a torkom" előre. Ha és amennyiben ez akár görög akár török akár bolgár légtéren keresztül történik "akadályok nélkül" akkor az egy merőben új helyzetet jelentene.

 

Dudi:

Miféle komolyabb erősítés, honnan és hogyan? És miért is? ;S

 

Nekérdez:

Szíria pár év óta azért orosz szövetségesnek számít, így a megfogalmazásod nem tűnik erőltetettnek. Igaziból mi a helyzet a szíriai vegyifegyver készletekkel? Ezek szerint itt igaz lehet a pletyka.

 

 

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
27 422
21 856
113
Montezuma

Arra az estre,ha a szírek valami csoda folytán még sem látnák annyira az oroszokat(ez erősen valószínűtlen)vagy besegítenek az oroszok a rendcsinálásba(ennek sem nagy az esélye).
 

nani1980

Active Member
2010. október 30.
124
36
28
Sajnálom, hogy megint nem ide való témát linkelek, de vajon hová linkelhetném! (Annyira nem tudok amúgy hozzászokni az új oldalhoz, hogy volt nap, hogy be sem léptem ide. Szerintem 2 éve nem volt ilyen eddig!)

Akit érdekel nézz meg, akit meg zavar itt, az ne vegye észre! Itt gyártják őket 150km-re!

http://www.4wheelfun.de/bilder/mercedes-g-historie-mercedes-exoten-aus-ueber-30-jahren-3675509.html?fotoshow_item=10
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
37 247
30 094
113
dudi

Torokországot ki lehet zárni -nem engedi a légtérbe az orosz gépeket , szír lázadókat támogatja.

monte

Pszkovbol, Tulabol és Ivanovobol a legrovidebb út amit  leírtam.: Gororogország  bár nato tag, de -pravoszláv vallásu , lehet mondani hogy jo viszonyban vannak  az oroszokkal, Ciprus szintén( tobb tízmilliárd USD -t fektettek ill. helyeztek el az oroszok az ottani bankokban) Ezekkel az országokkal nem lenne probléma, meg honnan tudnák, hogy az Il- gépeken kik vannak.