1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Irán nagyszabású tengeri gyakorlatokat tart

Diskurzus a(z) 'Hírek a haditengerészetek világából' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 3..

 1. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. uninvited

  uninvited New Member

  "Azt is elmondta, hogy a gyakorlatok fő célja Irán tengeri védelmi képességeinek bemutatása..."

  Most a számba vehető ellenfeleknél nem hiszem, hogy problémát jelent ennek a pár öreg ladiknak az elsüllyesztése. Talán 1 vagy 2 modern fregattjuk van?

  Nekik két képességük van valójában, teleszórni aknával a szorost és az oda tévedő hajókat megszórni a kínai export rakétákkal. Aztán ez itt ki is merült. Egy CVBG viszont nem fog bemenni oda, megoldja a feladatot távolabbról.
   
 3. drone

  drone New Member

  Ma már nem CVBG-nek hívjuk, hanem CSG-nek. A feladatköre is egy picit más.

  De egyébként egyetértek, még annyit tehetnek egyébként, amit marcika is mondott korábban, beállnak még néhány tankerral a szoros közepébe, felgyújtják őket, aztán azzal keresztbe tesznek mindenkinek.
   
 4. uninvited

  uninvited New Member

  @drone: Hiába a régi terminológia rabja vagyok :)
   
 5. specialist

  specialist New Member

  Biztos hatalmas fenyegetés lesz számunkra,ezért,hogy minket megvédjenek,lebombázzák az egészet,a szabadság nevében.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De egyébként egyetértek, még annyit tehetnek egyébként, amit marcika is mondott korábban, beállnak még néhány tankerral a szoros közepébe, felgyújtják őket, aztán azzal keresztbe tesznek mindenkinek.

  Itt konkrétan mire gondolsz? Kinek tesznek keresztbe és hogyan ezzel...?
   
 7. drone

  drone New Member

  Molni a kettő kombinációjára, azaz aknákkal teleszórva a térség, felgyújtják továbbá a egymáshoz közel álló tankereket, és így gyakorlatilag a Hormuzi-szoroson az átjárás, illetve a tengeri úton szállított kőolaj és miegymás átjutása képtelenség lesz. Persze ez csak egy felvetés, de mást én se nagyon tudok elképzelni, amivel galibát okozhatnának.
   
 8. comandante

  comandante Well-Known Member

  A helyzet nem annyira egyértelmű. A környező országokhoz képest nagyon erős flottával és nagy helikopteres erőkkel rendelkezik Irán.  Általánosságban is elmondható hogy a környező országokhoz képest is  elég erős haderővel rendelkeznek, valamint a háttéripar is nagyon kiépült. Persze most lehet az USA haderejéhez hasonlítani, de ez nem igazságos mert azzal szemben csak pár országot lehet mérni.  Ami igazán problémás az a hajók légvédelme. Nyilván ezzel ők is tisztában vannak eme problémával, mert már találni nyomokban ezzel kapcsolatos híreket. A másik hogy nem lehet tovább halogatni a légierő fejlesztését, igy ott további hírek várhatók. Ez ügyben volt egy elírás a fórumon ahol valaki azt állította hogy az iráni gépen elérhető a PL-12 levegő levegő rakéta.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Diplomáciai öngyilkosság. A többiek meg szerinted zsebredugott kézzel nézik mindezt, akik erőik töredékével tengeralattjáró üzzemmódba raknak bármilyen hajót a környéken? Még a jenkik sem kellenek. UEA, SZ-A és Kuvait akkora maflást kever le Iránnak, hogy a másikat a Himalája adná...

  Imádom, hogy egyesek mindig a legostobább ötlettel állnak elő, ami amúgy sem kivitelezhető. A tankereknél csak az a kérdés, hogy mi a rosszabb. Az, hogyha felgyújtják a tankert vagy hagyják szétterülni az olajat.

  A környező országokhoz képest nagyon erős flottával és nagy helikopteres erőkkel rendelkezik Irán.

  ????

  Ha még igaz is, mire mennek vele? A környező országok vadász- és csapásmérő légiereje kb. két másodperc alatt pudingod csinál mindből...
   
 10. gigabiga

  gigabiga Active Member

  A Hormuzi-szoros legkeskenyebb része 54 km. Hány hajót kellene ott elsüllyeszteni, hogy lezárják vele a szorost? Mennyi akna és mennyi idő kellene az aknásításhoz? Nem 2 óra. Amint elkezdődne egy ilyen akció az azonnali és megsemmisítő erejű ellencsapást vonna maga után az olaj exportáló országok + USA + Európa + Japán + NATO + kb. 100 másik ország részéről, akármennyi gárdista, F-5, AH-1, T-55, géppuskás motorcsónak, zsebtengó stb. sorakozik föl.
   
 11. gigabiga

  gigabiga Active Member

  molni bácsi megelőzött :)
   
 12. uninvited

  uninvited New Member

  Az aknásítást meg tudja oldani órák leforgása alatt mondjuk éjszaka, elég a hajózó csatornát megszórni. Azt tudni kell, hogy a teljes 54 km szélesség nem hajózható és a világ egyik legforgalmasabb szorosa. Azt nem tudom van e légi úton telepíthető aknájuk.

  A következmények más lapra tartoznak. Valószínűleg komoly pofást kapnának egy ad-hoc szerveződő nemzetközi koalíciótól. Mivel némi területi vita is áll fenn a környező öböl államokkal, feltehetőleg elég feszült lenne a helyzet.

  @molnibalage: UAE önmagában nem fog az USA nélkül nekik menni, a minőségi fölényük nyilvánvaló légierő tekintetében, de vannak más tényezők is, illetve azért Irán elég jelentős rakéta tüzérséggel rendelkezik és feltételezem vannak olyan idióták, hogy nem félnek használni. SZ-A az más tészta, természetesen földön, levegőben, mindenhol vernék az Irániakat.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Hormuzi-szoros legkeskenyebb része 54 km.

  Azért a hajózható rész ennél biztosan szűkebb és ugyebár vannak biztonsági távolságok. A szoros lezárása légifölény nélkül esélytelen. És innen felesleges tovább gondolkozni. El lehet aknásítani, egyszer. Utána megjelennek az aknamentesítők és azok ellen Irán lehetőségi korlátozottak, mert az odazavart hajókat elsüllyesztik, a heliket lelövik. Túl sok országnak nem érdeke, hogy lezárják a szorost hosszabb ideig.

  Nem értem, hogy miért hiszik egyesek, hogy Irán valami katonai superpower...
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az aknásítást meg tudja oldani órák leforgása alatt mondjuk éjszaka

  Nem a II. Világháború elején vagyuk. A radar talán nem lát éjszaka vagy mi a túró...?

  UAE önmagában nem fog az USA nélkül nekik menni, a minőségi fölényük nyilvánvaló légierő tekintetében, de vannak más tényezők is, illetve azért Irán elég jelentős rakéta tüzérséggel rendelkezik és feltételezem vannak olyan idióták, hogy nem félnek használni. SZ-A az más tészta, természetesen földön, levegőben, mindenhol vernék az Irániakat.

  Milyen rakéta tüzérségre gondolsz itt és milyen célpontok ellen használná őket Irán? Nem lehetne konkretizálni az ilyen kijelentésket? Milyen hatóerő, milyen CEP, mennyi és mi ellen...?
   
 15. uninvited

  uninvited New Member

  Mit lát belőle? Ugyanannyi joga van elvileg ott hajókázni mint bárki másnak, csak éppen ő aknát telepít.

  Pont egyszer gondoltam én is.

  Ezt nem mondta senki, elvernék őket mint buzi a f*szát.. :) csak arc van, de az nagy, ellenben azzal nem hogy háborút, csatát sem lehet nyerni.

  Bármilyen célpont ellen használhatja őket, ez hatótávolság függvénye. Szerinted mennyire érdekli őket a lakosság?
   
 16. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A Hormuzi-szoros lezárása olyan, mint egy egyszeri "atombomba-light" bevetése. A nukleáris fegyverhez képest túl sok kárt nem okoz (leginkább csak pénzügyit), de a használatával az alkalmazó aláírja a halálos ítéletét.
   
 17. Roni

  Roni Well-Known Member

  "USA haderejéhez hasonlítani, de ez nem igazságos mert azzal szemben csak pár országot lehet mérni. "

  Egyet sem sajnos.
  Pedig jó lenne egy hatalom atom nélkül megtudná lékelné az össze jenki hordozót és kísérőit:DD

  Amúgy meg mi a herét keresnek Irán közelébe és légterébe az agresszorok?
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha sem katonai sem politikai eredményt nem lehet elérni vele, akkor a hajadra kenheted.
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Azt nem értem, hogy Irán miért izmozik annyit. Míg megépül a bombája a legjobb ha csenben kussol és kivár. Aztán már új alapokon lehet tárgyalni.
   
 20. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  A szoros lezárása több okból sem opció, bármennyire is fenyeget vele Irán.

  1. Neki több kárt okozna gazdaságilag.

  2. Ha, mint írta valaki, tankerekkel zárják el a hajózóutat, azokat kirobbantják a vízből (víz alól).

  3. BÁRMILYEN, a hajózás rendjét befolyásoló cselekmény casus bellit teremt.

  4. Bármennyire is "ütős" az iráni haderő, az ellenük felvonuló erőkkel "nem egy osztályban fociznak".
   

Ezen oldal megosztása