Nézd, ez a tényként hangoztatott felvetés, hogy a COVidosak veszik el a kapacitást a többi részlegtől, egy kicsit nem így van.Nekem egy bajom van ezzel: én azokat sajnálom, akinek az ágyát és a kórházi kapacitását elfoglalják most az oltásellenesek. Rengeteg ember nem kap rendes ellátást a túlterhelt EÜ személyzet miatt. Mi lesz azokkal, akiknél a rákot későn fedezik fel emiatt? Vagy akiket hazaküldtek stroke után? A túlterhelést egy módon lehet jelentősen csökkenteni: az oltással. Ha valaki nem oltat az az ő dolga, de ne vegye el az ágyat azelől, akinek nincs olyan egyszerű megoldás a bajára, mint egy védőoltás. Csollányt simán kitenném a tábori sátorkórházba, ahol a családtagjai ápolhatnák, ha van rá idejük.
Tapasztalatból írom azt, amit most írni fogok.
Amikor én bekerültem a tavasszal a kórházba, akkor egy szinten (a belgyógyászat egyik szárnyában, mert a másik működött) voltunk 50 egynéhány ággyal (az 508 ágyból, lásd: Kórházi ágyszám- és betegforgalmi kimutatás 2015. (oep.hu) 80. oldal). Azaz az aktív ágyak 10%-a ment COV-ra az első időben.
Erre jutott napközben négy vagy öt nővér, két-három orvostan-hallgató, két orvos (jellemzően rezidensek) ezek azok akik bent voltak a frontvonalba beöltözve. Ezek munkáját segítette kintről a leleltezésel, orvosság adag és kezelés beállításával a belgyógyászatról két orvos (egyik főorvos). Tény, hogy a rezidensek azok más osztályról (pl. orr-fűl-gége, neurologia, kardiólogia, stb.) voltak odavezényelve. Éjszaka velünk volt két ápoló és egy ügyeletes orvos plusz egy rezidens orvos. Dolgoztak keményen, nem vitás. Minden elismerés megilleti őket. Sok ember életét megmentették.
Ezenkívül, amíg bent voltam, még megnyílt egy szint (hasonló ágyszámmal), az is betelt. Vagyis ide is kellett öt nővér, két-három orvostan-hallgató, két orvos plusz a szaktudást adó belgyógyász orvosok (ide biztos kellett erősítés).
De kérdezem én, hogy egy kórházba csak ennyi orvos van? Ez a pár (durván 8) orvos elvétele más osztályokról (a többi helyi belgyógyász volt), leállítja az átirányítással érintett osztályok működését? Tapasztalatom az volt, hogy nem. Ugyanis az összes többi osztály működött. Hogy honnan tudom? Onnan hogy azokról is hoztak át időnként COV19 betegeket mert kiderült róluk, hogy fertőzőek. Sőt, tőlünk egyes nehezebben gyógyultakat vittek át a tüdő osztályra, rehabilitálódni, ahol elmondásuk szerint minden ment a maga rendjén.
Tény, hogy a nővérek elmondása szerint az intenzív osztály túl volt terhelve. De oda sem vitték át a kórház összes osztályának az ötvenvalahány orvosát.
Lehet, hogy ez csak abban a kórházban volt így, ahol én voltam, máshol nem. Lehet.