Itthon kb. 30 teszt jut egy esetre. A svédeknél meg még 6 se. Csak szólok.
Nálunk 37 gyógyult van 492 kimutatott esetre és 16 halottra. A svédeknél 16 gyógyult 4435 kimutatott esetre és 180 halottra. Csak szólok.
Látom próbálsz terelni és nem a lényeggel foglalkozni.
Rendben! Akkor megpróbálom egyszerűen megvilágítani a svéd statisztika gyártás logikáját:
Svédországban csak azt tesztelik, aki kórházba kerül. Nem azt, akit a WHO ajánlás szerint kellene, tehát akinek jellegzetes tünetei vannak, vagy a pozitív eset kontaktjait, vagy a kevésbé jellegzetes tüneteket mutató, de fertőzött területről érkezett embereket. Magyarországon a WHO protokoll szerint tesztelnek. Svédországban viszont csak azt, aki kórházba kerül. Svédországban akinek tünetei vannak és azok még nem elég súlyosak, annak azt mondák, hogy maradjon otthon és a kutya nem teszteli. Kórházba pedig csak annyi embert visznek, amennyinek az ellátásra kapacitás van. És az ugye a svédeknél fajlagosan elég kevés. Mivel csak ez utóbbiakat tesztelik, a kimutatott súlyos esetszám esetszám soha nem fogja náluk meghaladni a kórházi kapacitást. Aki ugyanis otthon súlyos, vagy akár otthon hal meg, mert már nincs elég kórházi kapacitás az ellátásra, az soha nem kerül bele a koronavírusos statisztika egyik rubrikájába sem. Sem a pozitív tesztekhez, sem a súlyos esetekhez, sem a halálozáshoz nem számolják hozzá. Ezzel papíron, statisztikailag meg is van oldva a probléma. A svédek valós esetszámát kb. soha nem fogjuk megtudni, de még a halálozásra is legfeljebb majd akkor lehet következtetni, amikor az idei tavaszi-nyári hónapok halálozását az előző évek azonos időszakéval fogjuk összehasonlítani. Már amennyiben nem fognak a svédek az összes halálozás terén is kreatív statisztika gyártási módszereket használni, ami sajnos egyáltalán nem kizárt.
Na Magyarország nagyon nem ezt csinálja.
Nem tudom, hogy tisztában vagy-e vele, hogy én magam is COVID-19 fertőzött vagyok. Sosem teszteltek. A feleségem tesztelt pozitív. Karanténban vagyunk az egész családdal. Hivatalos névre szóló határozatot kaptam erről. /Közben megérkezett a piros fecni is az ajtóra./
A határozatban az szerepel, hogy amennyiben súlyos felső-légúti panaszaim lesznek (láz, köhögés, nehéz légzés), akkor hívjak mentőt, vagy saját kocsimmal menjek be a kórházba. Ilyenem nincs (mármint súlyos tünet). Közben pedig 2x produkáltam erős hasmenést, az első 2-3 napban erős fáradtság, és izomláz szerű izomfájdalmaim voltak. Jó/rossz esetben sosem leszek letesztelve.
De az ismeretségi körben van egy 18 év alatti srác, aki 39+-os lázzal, köhögéssel, mellkasi fájdalommal, izomfájdalommal, feküdt otthon egy héttel ezelőtt. A háziorvos tipikus COVID-19-es betegként le akarta szűretni. A háziorvos többszöri próbálkozásra sem tudták kihívni a tesztelőket. Közben a Heim Pál kórházzal is konzultáltak, és annyiban maradtak, hogy ha úgy ítélik meg, hogy nem olyan rossz a helyzet, hogy kórházba menjen, akkor maradjon otthon és gyógyuljon ott. Sosem lett letesztelve, mivel enyhültek a tünetei. Mint ahogy a családja sem, mivel ők tünetmentesek!
Másik eset: Feleségem sógornője (ezzel az enyém is?
). Egy vidéki nagyvárosban él. Férj + 2 gyerek. A mi karanténunk előtt kb. 1 héttel jelentkeztek nála elég durva tünetek. Olyan fáradtság, hogy egyszerűen nem bírt felkelni. Izomfájdalom. Majd 1-2 napon belül olyan hányás-hasmenés, hogy utána már ezért nem tudott kijönni a lakásból. Mivel gasztro tünetes, és emiatt atipikus, így az orvos megtagadta a tesztelést. Mint ahogy nem lett a családja sem letesztelve. A férje járt dolgozni. Ők sem kerültek bele semmilyen statisztikába.
Csak egy dologra hívom fel a figyelmedet. A WHO protokoll statisztikát nagyon puha papírra nyomtasd ám!!!
Mert a COVID-19 igenis gasztro tünetekkel is jár ám....