1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Jericho III

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus és taktikai nukleáris, biológiai és v' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Jeno

  Jeno Member

 2. rudi

  rudi Well-Known Member

  Izrael Jerico ICBM - teszt indítás volt.
  [​IMG]
  A rakéta hatósugara egy 500 kg-os harci résszel 7500 km.
  Izrael kire akar csapást mérni 7500 km távolságban?
   
  fishbed and endre like this.
 3. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A Leendő új fanatikus muszlim államokra nyugat Európában és persze Irán.
   
  Loken likes this.
 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  7500 km-re Vlagyivosztok meg Indonézia van...
  Európához meg Iránhoz bőven elég lenne egy közép hatósugarú rakéta
   
  fip7, Rotten878 and endre like this.
 5. tiz

  tiz Active Member

  Lehet, hajóra / tengeralattjáróra telepítik, így biztosítva azt, hogy tudjanak válaszcsapást mérni. A hajó szépen elvesztegel mondjuk Franciaország mellett. Azt párszor meggondolná Irán is, hogy oda lőjjön.
   
 6. Python

  Python Well-Known Member

  Hivatalosan 4800-6500 km között van valahol a Jericho 3 IRBM/ICBM hatótávolsága. De legyen meg az a sajtóban leírt 7500 km 500 kg terheléssel, mert mondjuk csiszoltak rajta rendesen, meg némileg módosították a rakétahajtóművön, esetleg a szilárd hajtóanyag égésvégi idején. Ugye ballisztikus pálya görbe, de így már egész India, Kína nagy része, és Oroszország még nagyobb hányada is támadható atomfegyverrel ezek után, és egy kvázi atomhatalom így gondolkodik. De ugye a Jericho 3 hasznos terhelhetősége valahol 1000-1300 kg környékén van, és jellemzően a 150-400 kt közöttire becsült robbanófejük 750 kg környékén van. Persze lehet rajta kb. 3 db MIRV v. MaRV robbanófej is, de akkor azok olyan 20-80 kt közötti "petárdák" lehetnek.
  Ez a most tesztelt rakéta inkább már egy Jericho 3A ICBM lesz, szerintem. ;)


  [​IMG]
   
  Masztiff, fishbed, tonyo and 2 others like this.
 7. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Nézz utána a Sámson opciónak.
   
 8. laiki

  laiki Well-Known Member

  Jó kérdés. Mivel ezeknek minimális hatótávolsága is van, nem az Izraelre legveszélyesebb szomszédai ellen való, de még csak nem is a Közel-Kelet ellen. Európa, Oroszország nyugati fele, Pakisztán, India és Kína egy kicsi, ritkán lakott része már a 4800 km-ben is benne volt. A 7500 km Oroszország majdnem egész területét és Kína majdnem egész területét betakarja, de éppen nem elég Észak-Amerikához. Nem nagyon van más válasz, mint hogy Oroszország és Kína a potenciális célpontja a hatótávolság növelésének. Szerintem ez baklövés, hiszen most célpontjává válnak Kína válaszcsapásra szánt néhány rakétájának és az orosz rakétákból is több fogja célba venni Izraelt. Ennyire bíznának a rakéta elhárítási képességükben? Ez így csak az USA-nak jó, mert minden olyan orosz és kínai rakéta, ami nem az USA-ra irányul, nyereség a jenkiknek.
   
  fip7, fonak9, Python and 1 other person like this.
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Inkább oda célozzanak azok az orosz - kínai - pakisztáni rakéták, mint Európára! Nekem nem fáj ha hülyék.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Van annyo az oroszoknak,hogy vagy 5× legyaluljákbaz egész bolygót.
   
  nyugger, fishbed, tonyo and 2 others like this.
 11. laiki

  laiki Well-Known Member

  Persze az oroszoknak van sok.

  Én csak azt nem értem, hogy mi szükség volt már az alap Jerikó III-ra is. A Jerikó II-vel és a légi indítású eszközökkkel el tudták érni az egész Közel-Kelet lényeges célpontjat, az irániakat is ideértve. Viszont mivel nem veszélyeztették vele Oroszországot, Kínát, Franciaországot, Angliát, Indiát és Pakisztánt, jó esélylel nem is kerültek fel ezen atomhatalmak célpont listájára. A Jerikó III-al kapcsolatban viszont mindezen országok mélyen elgondolkodhattak és elgondolkodhatnak a hatótávolság növelésének okán. Szerintem, pont hogy veszélyezteti Izreal biztonságát és nem növeli, mert célpontot csinál belőle. Mármint ha nem az a cél, hogy Izrael kezdeményezze az atomháborút, de ez utóbbi őrültség lenne részükről. Csak azt tudom feltételezni, hogy a végtelenségig bíznak a rakéta elhárításukban és a légvédelmükben/légierejükben, hogy semmi nem fog átjutni, amivel megkínálják őket. Ez viszont mesze eltúlzott önteltség lenne. Még egy lehetőség, hogy az USA a védelméért és támogatásáért cserébe kérte ezt tőlük.
   
  fishbed and zsolti like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A konteó topikok kettővel odébb vannak...
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nekem beugrik valami ókori vitatott város, meg hogy könyörög az ENSZ-ben az amerikai küldött a többieknek, hogy ismerjék már el...
  Simán jó tárgyalási alapnak, kiindulásként.
   
 14. Negan

  Negan Well-Known Member

  Pakisztán rendelkezik az iszlám világban atombombával.Indonézia meg a legnépesebb.
   
  Loken and Masztiff like this.
 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ez a Sámson Terv lényege. ha világ hagyja elpusztítani Izraelt, akkor ők elpusztítják a világot.
   
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Valós viszonyok közt nem próbálta ki senki. A ténylegesen célba érő, és felrobbanó atombombák arányát 1-20%ra saccolják.
   
 17. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Hivatalosan az is "konteó", hogy van egyáltalán Izraelnek atomfegyvere. Természetesen nem fognak nyilvánosan ezzel fenyegetni, ahogy azt sem ismerik be hivatalosan, hogy van nukijuk.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_van_Creveld#Views_on_current_affairs
  Igaz, ő csak egy történész, de azért figyelemre méltó az alábbi nyilatkozat, talán azért nem teljesen az ujjából szopta a dolgot:
  "
  Az egyéb a cikkben szereplő megállapításai is érdekesek, például ez:

  Így van, Izrael nem tudja megoldani a "palesztin kérdést", anno 1948-ban vagy talán még 1967-ben is elüldözhette volna őket az utolsó szálig, ma már nem nyelné be a "nemzetközi közvélemény", sőt az izraeli baloldal is.
   
 18. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Nem kellett volna megtámadni, meg azzal fenyegetni, hogy a tengerbe szorítják. Azóta meg elpusztítással fenyegetni. Nem az oroszok és a kínaiak a célpontok.
   
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A játékelmélet szerint a bizonytalan fenyegetés hatásosabb a bizonyosnál. Ne gondold, hogy ész nélkül csinálja ezt egy okos nép. Minden ki van számolva, minden meg van tervezve. Mindzonáltal nem hiszem, hogy a Sámson Opciót életbe léptetnék. Ezzel az idők végezetéig elvágnák magukat.
   
 20. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Nem kellett volna létrehozni.
   

Ezen oldal megosztása