Molni
Akkor érkezik a válasz
Alapvetően 3 olyan települést hasonlítok össze itt ahol éltem/élek. Az én szubjektív értékelési szempontjaim a következőek:
Közlekedés és azon belül is különösen a tömegközlekedés; a város építészet amiben kulcsfontosságú a logikus felépítés, a lakóépületek minősége és állapota, a zöld-élhető felületek aránya és a fontos logisztikai pontok (posta, hivatalok, boltok) elérhetősége. A harmadik szempont amit vegyesen tárgyalok majd, azok az ott élő lakosok, ahogyan én látom/láttam őket.
1. Budapest-főváros:
Budapestnél kicsit nehéz a dolgom hiszen egy nagy kiterjedésű településről van szó. Ekkora kiterjedésű települést normális közlekedéssel hatékonyan nem lehet ellátni, vagy csak nagyon drágán. Ez meg is látszik a fővároson. Amikor én ott éltem még nem voltak CAF villamosok, a kombinó volt a csúcs ami persze szinte mindig műszaki hibás volt. A hármas és a kettes metró lepukkant volt már akkor is, négyes metró még épült, az egyes az meg egy nosztalgia vonal. Szóval zéró normális és hasznos nagy teherbírású vonal jutott közel 1 millió emberre. Ez pedig egy igen rossz vicc. A régi villamosok egész jól teljesítettek...
A buszok állapota nagyon rossz volt, még most is az. Mocskos, lepukkant szarok voltak, néha el is égtek, gondolom szégyenükben
Az utazó közönség pedig nagyrészt olyan volt, mint a buszok állapota. Gondolom egyikből következik a másik. Az egyetlen egy pozitívum a járat sűrűség volt.
Az autóval való közlekedés szintén borzalmas, az összes utca olyan nyomvonalú, mint egy ökörhugyozás, rossz minőségű burkolattal. Parkolni pedig sehol sem lehet, az úton lévő autósok egy része szerintem nem is közlekedik hanem parkolót keres. Jah, és a parkoló maffiának hála horror összeg a parkolás is.
Budapest település szerkezete szintén el van kurva , nem is kicsit. Van egy "belváros" ahol van pár szép műemlék meg egy csomó műemléknek minősített, a rákosista időkben összetákolt ősrégi polgári bérház, amik elég tré állapotban vannak. Ezen házak energetikai tulajdonságai rosszak, e mellet borzasztó a bruttó terület/hasznos terület arányuk.
Utána vannak kádár kockás részek, vannak még lepukkantabb körfolyosós rettenetek, és óriási falu részek családi házakkal. A falusi részeket kiterjedésük miatt eleve el sem lehet látni normálisan közlekedéssel, a belső részeknél pedig az ahogy esik úgy puffan építészet volt a jellemző. Ráadásul a panel házak tervezésükből adódóan eleve nem család barátok, például nagyon kicsi a konyhájuk.
E mellet olyan hülyén sikerült mind ezt elrendezni, hogy a város alig szellőzik. Nyáron áporodott húgy szagú az egész város, télen meg szmogos. Lehet aki ott lakik annak nem feltűnő, de aki máshonnan jön az azonnal észre veszi.
Az utak állapota is nagyrészt azért olyan amilyen, mert óriási kiterjedésű a város a lakosság számarányához képest az útfelület.
Ugyan ez a baj a zöld/élhető felületekkel is. Mivel alacsony a lakóépületek terület/lakás száma , viszont sűrűn építették őket ezért alig van a városban élhető környezett. Olyan zsúfolt, koszos, zajos az egész.
Mivel ilyen élet körülmények vannak ezért az itt élő népek elég furák. Egyrészt sok a beszűkült tudatú, ember. Nem segítőkészek, egyáltalán nem olyan műveltek mint amilyennek képzelik magukat a "vidékhez" képest. Én a BKK-n nagyon sok büdös, hangoskodó, igénytelen emberrel találkozom. Illetve a bűnözés is viszonylag magas. Másrészt mindenki idegbeteg, ami egyrészt a fenti okok miatt van, másrészt szerintem a kimerültség az ok. Ami azért van, mert nagy az állandó zajterhelés, illetve eleve megterhelő közlekedni a városban, folyamatos figyelmet igényel+ugye amit a munkahely megkövetel. Így kipihenni sem tudják magukat ott a népek, gondolom ezért idegbeteg arrafelé szinte mindenki. Olyan megkeseredett arcok ülnek ott a buszon és a kocsikban, hogy fáj rájuk nézni.
Az egész város egy nagy önámító, beképzelt csődtömeg. Szerintem.
(Tisztelet ugye a kivételnek)
Pécs-megyeszékhely
3 évet életem Pécsen, ezért megosztom az ottani tapasztalataimat is:
Pécs, mivel kisebb kiterjedésű, mint a főváros, így gyalog is bejárható, igaz nekem nem fáj napi 10+ km gyaloglás sem
A busz járatok itt is elég sűrűek, és ami vicces, hogy sokkal jobb buszok vannak, mint Budapesten. A buszok tisztasága és igényessége itt volt a legjobb azon helyek közül ahol éltem. Egy panelházban éltem, a "rózsadomb" nevű részén Pécsnek. Ennek a közelében van egy buszvégállomás. Gyakran szálltam fel ott a járatokra, hát elmondhatom minden elindulás előtt minden buszt kitakarítottak és lemostak kívülről is a helyi dolgozók! Szóval 10/10 a hozzáállásuk. Pont e miatt a helyi buszokra le is ültem, ellentétben a Budapestiekkel, amiknél sosem ülök, hanem állok, mert tiszta retkesek mindenhol.
Az autós közlekedés is nagyon jó, kb. 15 perc alatt bárhova eljutsz kocsival, GPS nélkül is akár, hiszen a főbb útvonalak szinte nyíl egyenesek, és logikus a közlekedés szervezés is. Parkoló hely is van dögivel, és a legtöbbjük teljesen ingyenes.
A város felépítése érdekes, mert a panelos részek nagyon szellősen épültek kellő helyet hagyva az épületek között, így a város sokkal kevésbé ad zsúfolt képet, mint Bp. A családi házas részek vegyesen vannak, de egész lakhatóak. Szerintem az egész település arányosabban és élhetőbben lett fölépítve.
A belvárosi "turista" rész gyönyörű, szép felújított állapotban van, nagyon jó minőségű és ár érték arányos éttermekkel. Gyakorlatilag elég kis helyen sok minden megtalálható. De van két "pláza" is, amikben pont ugyan úgy van minden, mint Bp.-n. A boltok/áruházakkal való ellátottság szintén jó. Sőt, nekem a lakóhelyemtől 3 perc sétára volt egy nagy Spár is ahol bármit megvehettem.
Zöld felület is van bőven, aki túrázni akar annak ott a Mecsek.
Az emberek alapvetően kedvesek és segítő készek voltak, ugyan olyan beszédesek voltak, mint egy kisvárosban. Mivel gyakorlatilag senkit sem ismertem ott, így rendszeresen szóba elegyedtem emberekkel a buszon és a buszmegállókban. Mindig szóba álltak velem! Ez egy hatalmas dolog szerintem.
Ami negatív az a munkahelyek hiánya és az ebből fakadó szegénység. Szó szerint, mély szegénység! Minden reggel amikor kinéztem az ablakon reggel, akkor valaki volt a panelház kukájában, turkált. A helyiek mondták , hogy ne a kukába dobjam a kaját ami nem kell (főleg kenyér) hanem külön zacskóban akasszam a kuka mellé. Így tettem, és mindig reggel elvitték amit reggel kitettem
A közbiztonság is alapvetően jó, DE a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén sok a "kannibál cigány". Ezek főleg a legszegényebb környékbeli településekről jártak fel, alapvetően lopni és bűnöni. Stílusok minősíthetetlen volt. A környéken jártam Komlón is, hihetetlen, hogy hová lesüllyedt az az egykor prosperáló bányász település.
Mindezeket egybe vetve úgy gondolom, Pécs sokkal jobb hely, mint Budapest, csak kevés a munka :-(
Tököl-Kisváros az agglomerációban
Ez egy Csepel-szigeten lévő tipikus agglomerációs település, délszláv és sváb hagyományokkal.
A közlekedése két pilléren áll, a volán buszon ami fél óránként jár, és a HÉV-en ami 20 percenként. Budapestre 1 órán belül lehet bejutni.
A HÉV nem jár megbízhatóan, de hát mit várunk tőle, BKK.... Viszont a Kelet-Német HÉV-ek ülése nagyon jó! Nem ilyen kis nyomi műanyag szarság, mint a villamosoké.
A buszok főleg merci/man gyártmányúak a volánnál, nem mai darabok de jobbak, mint a BKK régi volvói és sokkal tisztábbak azoknál. Igaz az emberek is akik utaznak rajta, bár mostanában , hogy nőnek az albérlet árak elkezdődött egy cigány ingázás Csepel és Szigetszentmiklós között. Persze mindezt 90%-os kedvezményes jeggyel, mert minden 10 tagú "kis-család" full rokkant. Még mindig..... Szóval az utóbbi időben ez kicsit rontja a színvonalat a vonal egy részén.
Autóval helyben nagyon jól lehet közlekedni, ingyen parkolsz mindenhol. Az Achilles sarok a gyártelepi HÉV átjáró ami egy katasztrófa....
Illetve reggel-este nagy a forgalom BP. felé, ami részben az Achilles sarok miatt olyan amilyen....
(30 éve nem voltak képesek oda rakni egy kurva aluljárót, de hát a BKK-nak nem ember a nem pesti, hiába fizet még +15 ezres kiegészítő bérletet a 10 ezres pesti mellé Gr....)
A település elrendezése főleg családi házas, minimális lakóparkos részekkel. (BV lakótelep, reptér melletti lakótelep és pár új építésű amilyenben én is lakom most). Ezek szintén szellősen épültek, a parkolás megoldott mindenhol. Nálunk kevés a régi családi ház, nagyon szépen felújított az egész település, tiszta rendezett, és szinte 100%-ban cigány mentes. Van polgárőrség, saját rendőrőrs, posta, nagy és kis boltok, szóval minden ami kell. Nagyon élhető és gyalog is elég jól bejárható. Zöld felület is van bőven, lásd. Tököli parkerdő. Még vadászni is lehet
Munkahely szintén van, helyben is és BP.-n is. Ízlés és szakképzettség dolga ki hol meózik.
Az emberek a helyiekkel nagyon kedvesek. Az idegenekkel ha jól szituáltak akkor kedvesek, ha nem jól szituáltak akkor viszont nagyon nem XD
Ne lepődjön meg senki azon ha németül vagy rácul (szerb-horvát) beszélnek az utcán az emberek, ők sem turisták hanem helyiek
A közbiztonság kiemelkedően jó, egyedül betörések vannak néha,amelyet messziről jött emberek csinálnak, lévén elég gazdagnak néz ki a környék, gondolják itt majd kaszálnak. De a helyi erők elég jó hatékonysággal számolják föl ezeket az elemeket.
(Ráadásul bizonyos okok miatt elég magas a helyiek körében a lőfegyver/ember arány)
Persze kicsit elfogult vagyok ezen település irányába, de nálam ez az etalon. Itt a legjobb élni számomra.
Röviden én így látom ezt a 3 település típust. A véleményem és a szempontok is szubjektívek, és csak olyanról írtam ahol éltem/élek. Én így látom a világot.
Az esetleges elírásokért, helyesírási hibákért elnézést kérek, egy szuszra írtam meg az egészet