Guantanamo egy katonai támaszpont. Nem város...
Tudtam, hogy valaki felhozza ezt, mert én magam akartam tegnap lefekvés előtt leírni. Sejtésem beigazolódott...
Jogilag teljesen irreleváns, hogy város van-e ott, netán hobbikert.
Annak ellenére, hogy de jure nem az USA területe, viszont de facto igen, hiába Kuba területéhez tartozónak tekinti az amerikai kormány, viszont a kubai állam nem gyakorolhatja ott az állam szuverenitásából eredő jogait. A kerítést azért húzták fel, hogy ne árasszák el őket a menekülő kubaiak, de egyébként meg tökmindegy miért, ha egy hatalom érdekében áll a fizikai leválasztás, az meg is teszi.
ÉK és DK között meg hadiállapot van.
A hadiállapot egyik nyugvó állapotot hozó "fokozata" a fegyverszünet, amely jelenleg is tart. Bár az északiak fel akarták bontani, sőt egyoldalúan meg is tették, de hiába mondanák fel a pamindzsoni egyezményt, arra nincs lehetősége ui. azt az ENSZ közgyűlése fogadta el amely értelmében egyik félnek sincs felmondási joga.
A felmondási kinyilvánítás egyébként csak egy külpolitikai, nyomásgyakorló akció része volt.
A hadiállapot megléte ill hiánya nem magyarázata egy ilyen létesítménynek, egész egyszerűen nem erről van szó. A déliek illetve az északiak szemszöge is más, a délieknél pl. kiemelt indok volt az északi kémek bejutásának megakadályozása.
A világon számtalan eset volt, hogy békekötés után, vagy semmilyen konfliktusban nem állók is lövöldöztek egymásra, és aknamezőket telepítettek az általuk birtokolt területeken, vagy különféle erődítményeket építettek.
Mellesleg Dél-Korea nem az USA. Mikor a DMZ felépült, akkor DK-ban féldiktatúra volt. (Vagy egyesek szerint teljes.) A '80-as évek végén változott meg a rendszer ott is.
Dél-Korea nem is lesz soha az USA és nem is lenne helyes. De az 1948-as déli alkotmány a liberális demokrácia elvein alapul, vegyül benne az európai, amerikai és a kínai gondolkodásmód, vagyis államjogilag demokratikusnak tekintendő, függetlenül attól hogy ezt a "demokráciát" katonai és polgári junták irányították.
Figyelembe kell viszont azt is venni, hogy a távol-keleti országok politikai rendszerei soha nem hasonlíthatók össze a mi általunk ismertekkel, még napjainkban sem,
mivel ezen az alapon még Szingapúr is igencsak diktatúra.