A jelenlegi adórendszer is elégséges, nem csak Magyarországon hanem máshol is, ha működtetni tudják rendesen.Mi lenne vajon a hatása minden tekintetben egy olyan intézkedésnek amely alapján:
Minden adónemet, áfát, járulékot, hozzájárulást eltörlünk és létrehozunk egyféle adónemet legalább 6 adókulccsal amelyet a bruttó kereseti szint alapján lövünk be (nyílván itt rögtön bukna a dolog mert a "nemeseinknek" kurvára nem érdeke egy igazságos 6 kulcsos rendszer).
A lényeg, hogy az új rendszer alapján az állam éves bevétele ugyan annyi legyen mint amennyi eddig is megvolt. Az igazságos 6 kulcsos rendszer alapján már rögtön nőne a gazdagok hozzájárulása és a szegényeké pedig csökkenne. Ez rögtön hatalmas fogyasztás emelkedést, közhangulat javulást, kivándorlás csökkenést eredményezne, sőtt a külföldi létbe belefáradt emberek (pl.: én) hazacsordogálását is elindíthatná.
A kérdésem, hogy ezen felül milyen hatásai lehetnének még a dolognak?
Egyébként Finnországból (?) hallottam valami kísérletről, hogy nyugdíjjt, Tb-t mindent egybeolvasztanának...
Pl ha egy nagyvállalat adókedvezményt kap, akkor a kicsik kell azt pótolják, hanem hiány lesz a költségvetésben. Ha egy nagyvállalat állami támogatásban részesűl akkor azt vagy elveszik valahonnan, vagy adóemeléssel beszedik valakiktől. Erről volt Svájcban pár hónapja egy népszavazás, furcsa, de nem tudom milyen eredménnyel. Az volt a célja, hogy ne lehessen adózási kivételeket teremteni cégek számára, hanem mindenkire ugyanazok az adószabályok vonatkozzanak. Itt nem azzal van a baj, hogy annyira szörnyű ha mindenki 16%-ot adózik a jövedelme után (igen, ez csak az egyik adó az ezerből) hanem az, hogy vannak kivételek amit ha az egyik megkap azzal a másikat pluszba leterhelik, meg az adócsalással és az EU miatt kiírhatatlan trükközéssel az ÁFÁ-val.