<blockquote rel="papajoe">Nekem a komcsi rendszerben felvett hitelek a vesszőparipám továbbra is,ha lenne kormányzati akarat,és elég tesztoszteron termelő szerv,akkor ha elengedésről,törlésről nem is lehetne szó,de valamilyen könnyítésről,átütemezésről meg kellene tudniuk állapodni,és minden államadósságba addig befizetett fillért,oda kellene adni a dolgozóknak,egyenesen a fizetése mellé utalni,a törlesztés helyett,hogy fogyasszon többet,vegyen sűrűbben/több mosógépet,benzint,gumiabroncsot,edzőcipőt,pelenkát,sört(!!!),asztalterítőt,akármit,mert csak attól tudnának a munkáltatók több bért-mármint érezhető mértékben- kifizetni,ha nőne a cég forgalma,amihez kell a fogyasztás/vásárlás növekedése,ami csak akkor lehetséges,ha a lakosságnak van miből többet költeni.
Nem tudom a pontos számokat,de most valahol 25 000 000 000 000ft körül lehet,vannak hosszabb,rövidebb lejáratúak,20-1 év futamidő között,de csak elméletben számolva is,4.3 millió foglalkoztatott van.Ha legalább 20%-át sikerülne át ütemezni,vagy felfüggeszteni,/akármi,az ugye 5 000 000 000 000ft/év,az 416.6 milliárd ft/hó,a 4.3 millió foglalkoztatottra vetítve ~96 000ft/fő/hó,(remélem jól számoltam a tizedeseket,csak fejben szoroztam),vagyis az államadósság mindössze 20%-ának a törlesztése helyett,mondjuk 6 évig a törlesztésre szánt zsét egyenlően elosztanák a foglalkoztatottak között,akkor mindenki,a bérén felül havi ~96 000ft-ot kaphatna a bére mellé,az orvostól,a közmunkásokig,mindenki.
Lehetne fokozatosan felfuttatni,az első 2 ében,a 2 középsőben a maximumon tartani,majd az utolsó 2-ben kivezetni,mindenkinek a fantáziájára bízom,hogy mit tenne havi + 96 ropiva,főleg a családok,ahol mindkét szülő dolgozik,ha ennyi zsé visszaforogna a helyi gazdaságba,a lakosságtól,lenne e fejlődés,beruházás,nőne e a foglalkoztatottság?
izé,jutna e honvédelemre több?
Ha ezzel a programmal nem lehet választást nyerni,akkor semmivel szerintem.
Nyilván nem lenne egyszerű menet a hitelezőkkel,de ha van mögötted 2/3-ados többség,akkor át lehetne verni rajtuk,de még ha csak 10%-ról beszélünk is,az is havi 48 000ft/hó/ foglalkoztatott,és ez nem eltüntethető vállakozóknak,autógyáraknak juttatott állami pénz,hanem egyenesesen a számládra utalt kp,se adó,se semmi adminisztráció,csak az államkincstár a hitelezők számlályai helyett a tiedre utalja havonta,csak nem a semmibe fizetsz,hanem a senki által fel nem hatalmazott politikusaink által felvett,általunk sosem látott,semmiből teremtett zsé visszafizetésének 10(!!!!!)%-a.
Havi 48 000ft/hó/foglakoztatott.
Aki ismeri a pontos számokat a havi adósság törlesztésünkről,számolja ki pontosabban.
Az elgondolás jó, viszont gondok vannak az adatokkal.
Jelenleg kb. 3 milliárd euró az állam éves kamatkiadása. Ha ezt teljes egészében átütemeznéd pár évig és szétosztható lenne a kamatkiadás, akkor is csupán havi 55 eurót jelentene minden dolgozó személynek. Persze ez is valami, csak az a baj, hogy soha nem lehetne átütemezni a teljes adósságot.
Ha a 20%-ával tennéd meg (amit talán még le lehetne nyomni a hitelezők torkán), az havi 11 eurót jelentene pluszba, ami meg már semmi.
Viszont az átütemezéssel előjönnének olyan problémák, hogy lefokoznának a minősítőcégek, ami azt jelentené, hogy nőnének a kamatkiadások. Szóval semmit nem értünk el.
Én amit tennék az az lenne, hogy a jelenlegi alacsonyabb kamatok melett felvennék annyi hitelt, hogy az összes korábbi, nagyobb kamatozású hiteleket visszaadhassam. Ez könnyen megtehető lenne, hisz 1-2 éve már minden állampapír kibocsátáskor mindig jóval több papírra van vételi ajánlat, mint amennyit kibocsátanak. Én ahogy látom, ezt csinálják jelenleg is, ami nekem nem tetszik, hogy miért nem sokkal több papírt dobnak piacra?
A kamatköltségek csökkenésén megspórolt pénzzel adósságot csökkentenék, ami felminősítést hozhatna, így még olcsóbban lehetne a kötvényeket kiadni.</blockquote>
Nem a kamat törlesztésre gondoltam,hanem a tőkerészre,kompletten.Nem mellesleg a komcsi rendszerben felvett hitelek szerintem nem kellene jog folytonosnak lenni,ha már rendszer váltás volt,nekem ez is olyan mint a deviza hitelek,hogy a bank nem vállal kockázatot,semmilyen rizikót,mert mégis csak piaci,üzleti alapú magáncég,a 10 millió leigázott balf@asz,meg kit érdekel,nem?