Mert az mennyivel jobb ha itthon nevelsz fel valakit, fizeted az oktatasat, de aztan kimegy nyugatra egy multihoz dolgozni...?
Mondjuk esetleg opciót kellene kínálni arra, hogy itthon maradj. Mondjuk olyan vállalkozási légkört, adórendszert, stb... Tipikus, megint az a hülye, aki előre akar jutni. Van valami oka, amiért az ambiciózus viselkedésre így reagálsz? Nem lehetetlent kérek a tiszteletre abszolút nem méltó kormányra, hanem normális ügymenetet. Nemrég dumáltam pár kínaival. Náluk van ugyanez, hogy lobbiznak valami multinál, hogy oda telepítse a gyárat, akkor lehet emelkedni a helyi politikai palettán, majd lehet bemenni a még komolyabb "tutiba" - csak ott már van retorzió, odahaza nincs.
Az ugyvedi okossagrol nem sokat tudok, de a szallitast sok helyen kisvallalkozok vegzik, akik kozvetlenul a multival szerzodnek. Ezt ne keverjuk ossze a munkaerokolcsonzos lehuzos bagazzsal!
vagy ott ül egy stróman a háttérben... 30 évig éltem odahaza. Doktorim lehetne az ügyeskedésből, ha nem tartanám szinten alulinak. Nem azért tanultam/tanulok, hogy a susogómellegítős, 3-as BMW-s sutyerák szintén éljek. A cél nem ez.
Ugyan miert emelnek most a kamatokat? Egy komolyabb emelest nem birnanak ki az eladosodott deli allamok.
A bankok profitja sem a kamatkornyezettol fugg, mert magas kamatok mellett ok is csak dragan tudnak tokehez jutni es a lakashitelek torlesztese is kockazatosabba valik.
A befektetesi celu ingatlanvasarlasokkal eddig sem volt sok gond. Nem is ertem mi a baj ezekkel. A magancelu ingatlanvasarlasok utan szokott problema lenni, de jellemzoen csak magas kamatkornyezetben es a deviza leertekelodese mellett.
Mert mondjuk USA elkezdte az emelést, az EKB-sem tudja a végtelenségig fenntartani. Ha csak az amerikai kamatemelés miatti kötvény/eszköz swap kamat-különbözetét nézem, már azért kell. Másrészt Mo nem olyan jó befektetés a globális palettán, hogy piac ekkora diszkontot megengedjen, miközben ugyanarra a pénzre az USA-ban lassan magasabb kamatot kap. Az infláció meg ott van, akárhogy titkolják...
Ez a krach definicioja, de ez minden befektetesre igaz.
Raadasul az ingatlanvasarlassal csak nagyon nehezen lehet lenullazni a vagyont, de a tokeatteteles spekulativ piacokon mindez csak pillanatok kerdese lehet.
Ez részben igaz, részben nem. Hány kilakoltatás is volt a dübörgő gazdaság közepette? Hányan lettek csövesek egy rossz válás után, mivel szinte az egyedüli vagyontárgy a ház volt? Hányan melóznak külföldön a lakáshitelek törlesztője miatt? (az egy másik lap, hogy az nagy valószínűséggel CHF volt. A mai MNB bejelentés sem véletlen műve, csak mondjuk majd ezt visszamenőleges hatállyal alkalmazni/nem alkalmazni egy külön történet.
A töke-áttétel olyan, mint az autóvezetés 160-al. Lehet annyival menni, ha olyanok a viszonyok. Én is kereskedtem rengetegszer tőke-áttétellel, nem ördögtől való. Vannak bizonyos szabályok, érteni kell. Ha hülye vagy hozzá, ne csináld, ennyi. Sosem értettem meg az 50x-es áttélellel dolgozó balekokat. 2%-ot mozog ellene a piac, akkor vége a dalnak. Mivel annyira sóher, nyista stop, aztán elindul ellene a piac, jön a margin call, majd kényszerlikvidálják az egész kócerájt. 5 perc múlva meg a piac újra vastagon pluszban van, emberünkkel meg feltörölték a padlót. Shit happens...
A probléma az, hogy az emberek nagy része szentimentális alapon viszonyul a pénzhez, mivel általában sosem volt nekik elég. A pénz egy szerszám. Olyan, mint egy ásó, egy kalapács. Ha valamit el akarsz érni, akkor dolgoztatni kell. Egy ingatlanban - normális viszonyok közepette, ahol nem össznépi sport az adócsalás - ez nem egyszerű. Németeknél kicsit más, más a habitus is.
Tehat kozvetlenul nem fektetnel ingatlanba, de kozvetetten igen, amihez persze az kell, hogy masok kozvetlenul befektessenek...
A legutobbi valsagot eppen az okozta, hogy ilyen befekteteseken probaltak sokan nyereszkedni.
A tobbi befektetes sokkal kiszamithatatlanabb.
Nem szeretem az érzelmeket, de nem jelenti azt, hogy nem használom ki őket. A bika keres, a medve keres, a disznókat pedig levágják. Az ingatlankövető index pont ez. Hagyja, hogy a hülyék dolgozzanak neked. Kell a saját ingatlan, cserébe elzálogosítod magad? Ha neked ez kell, ám legyen. Kínai vagy, fusi pénzed van, félsz, hogy elkobozza a hatalom? Vidd külföldre. Fektesd be Mo-n. Az egyik kapzsi, a másik beszari. Ezek mind érzelmi állapotok. A pénzügyben - de szerintem mindenhol máshol is hideg fejjel kell dolgoznod. Hagy az érzelmet nekik. Nekik az érzelmi beteljesülés kell, nekem az a bizonyos százalék. Attól, hogy a Pista kiüti magát a piával, vagy a koksszal és ettől mondjuk nála endorfin termelődik, nem fogom magam rosszul érezni, ha egy kiadós edzés után nekem is ott az endorfin. Az út más, de mindketten megkapjuk, amit akarunk. Igaz, hogy Pista minden alkalommal átvágja saját magát, nem érdekel. Sosem érdekelt.
Az allagmegovas plusz koltsege vonatkozik/vonatkozhat a berlore, de errol valahogy kevesebb szo esik.
pedig kellene. Nem zavar, hogy bérlőként köteles vagyok a belső állagmegóvásra. Kifestek, ott a számla, majd leírom az adómból. És akkor ezzel megint visszajutunk az első pontra és a hatalmon lévő idióták egyre terebélyesedő köréhez.
A magyarok es a nemetek ellentetes iranyu mozgasabol ez varhato volt.
Volt kb. 20 milliárdnyi EUR kohéziós pénz. Ott a híres szürkeállomány- amire verjük a nyálunk. Ott voltak a K+F projektek. Lett valami? Semmi. Vitték tovább az összeszerelő-modellt. Ilyen szolgalelkűséget még a kínaiaknál is ritkán látni. A német ipar nem csak autógyárakból áll...
Vagyont adoztatni etikatlan. Szvsz. az ingatlanado is tul van ezen a ponton.
Es ne csusztass! Senki sem fizettet veled a tozsde utan semmit. Kizarolag a profitbol kell adoznia a tokepiaci spekulansoknak. Ez rohadtul nem ugyanaz.
Vagyis fizetek. Ez is annyira tipikusan magyar mentalitás. Tőzsde = spekuláció. A nyereség után 15%-os SZJA meg 14%-os EHO terheli - amit mondjuk csökkent, ha van bejelentett munkahelyed. Ha nem forex-ezel vagy EFT-ben utazol, hanem mondjuk ellenőrzött tőkepiaci instrumentummal nyomod, akkor "csak" 15% SZJA. Vicces, hogy a megtakarításból tőzsdézek - ami ugyebár a vagyonom egy része, azt lehessen adóztatni, de ha lakást veszek, azt ne... Most ne menjünk bele a különböző javak vs. létfenntartás relációba, mert értelmetlen, ellenben a kettősséget jól mutatja.
És ezzel újra az alapprobléma. Tanultál, mész előre, hajtasz a céljaid felé - mondjuk egyedül, vagy feleséged van, gyerek nincs, akkor téged jól megadóztatunk, plusz minden egyéb nyereséged után adóztatunk, amit odaadunk a szerintünk jobban rászorulókra. Ezután meg azt mondom, hogy jó, akkor kapja be a tisztelt államapparátus, nekem ilyen "jutalmazás" nem kell. Önző, manipulatív és számító vagyok? Igen, de sosem csináltam belőle titkot. Nem mutatok ki érzelmeket, ellenben meg tudom fogalmazni, hogy mit érzek. Ellenben mások ezt megpróbálják valamilyen jelszó mögé nálam sokkal vadabbul előadni, szóval a verbális kőhajigálás okafogyott. Valószínűleg a filantrópiát sem fogják a sírkövemre felvésni. Nem arra tettem esküt, hogy eltartok egy csomó szerencsétlent vagy kiszolgáljak mindenfajta regnáló "elitet" , hanem arra, hogy valaki mellett kitartok jóban rosszban. Nekem ez számít, a több sajna nem tud érdekelni - ahogy valószínűleg ők sem igen foglalkoznak velem miután leperkáltam, amit kellett...