[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Hűha most úgy érzem magam mintha egy friss szurkálás helyére értem volna. Frissen leült csend, és minden vörös.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 896
56 753
113
Lehet, hogy itt többen a tanàri pàlyàn tevékenykednek?
Nekem, mint nem tanàrnak az jön le, hogy " kevesebb munkàt ugyanazért a bérért" . Ez biztos nyerő ötlett lenne a versenyszféràban... :))
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Lehet, hogy itt többen a tanàri pàlyàn tevékenykednek?
Nekem, mint nem tanàrnak az jön le, hogy " kevesebb munkàt ugyanazért a bérért" . Ez biztos nyerő ötlett lenne a versenyszféràban... :))

Nem, nem nyerő, ez egyértelmű.
A tanítási óraszámokat szerintem senki nem akarja csökkenteni.
Azért figyelembe kell venni, hogy a tanár munkájának a tanítással töltött óraszáma csak egy rész. Sok olyan tevékenység van, amin el lehet gondolkodni, hogy valóban tanári feladat-e, illetve feltétlenül egy, akár többdiplomás embernek kell-e elvégezni pl ebédeltetés, napközi, tanszoba. De javítani kell a dolgozatokat, össze kell állítani azokat, vagy fel kell készülni, feladatokat, bemutatókat összeállítani, előkészíteni mondjuk a kivágandókat, ragasztandókat stb. És ugye egy tanár egy nap, nem egy osztályt tanít. Plusz kirándulások, továbbképzések, ellenőrzések, lejelentések, portfólió, utána olvasások, és ilyesmik. És ezt, a tanítás melletti, pl. adminisztratív feladatokat szeretnék csökkenteni, hogy ne a tanításra való felkészülés rovására legyen.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
A tanárokról szerintem annyit, ha ebben az ütemben haladunk, max 10 év múlva, a legjobb tanárok magániskoláknál lesznek fizetős szakokon, én már most látom a tendenciát, hogy az érettségi után pár évvel, elég sokan akarnak új szakmát, aminek a TUDÁSÁT akarják megszerezni, a tanárok pedig jobban szeretnének jobb fizetést és olyan diákokat akit érdekel is a dolog. Csak hát sok tanár ezekből a körökből ki fog esni, mert ez inkább a szaktanárok szűk köre lesz.


Magyarországon pedig már legalább 4 éve NINCS ingyenes oktatás.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 457
11 485
113
"...ha egy idős vagy krónikus beteg ember szociális okokból tartós ápolásra szorul, a jövőben nem fogják ingyen ellátni..."

http://vs.hu/kozelet/osszes/keszuljon-fel-hamarosan-nem-fogjak-ingyen-apolni-idos-rokonat-0418?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s0
 

fishbed

Well-Known Member
2013. július 5.
815
793
93
http://24.hu/belfold/2016/04/23/orban-tizenot-eve-meg-tobb-millio-bevandorlok-akart-befogadni/
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
http://24.hu/belfold/2016/04/23/orban-tizenot-eve-meg-tobb-millio-bevandorlok-akart-befogadni/

Megnyitottam a cikkben szereplő egyik írást, ami szerint Orbán bevándorláspárti volt:

<i>"A hazánkba jogszerűen érkező migránsok nagy többségében továbbra is az uniós polgárok és családtagjaik, valamint magyar állampolgárok családtagjai lesznek. Az esetükben megvalósuló hatékony és gyors integráció miatt beutazásuk és tartózkodásuk a jövőben is támogatandó.
Továbbá a családi egység értékére tekintettel szükséges a családegyesítés jelenlegi megközelítésének fenntartása, azaz a magyar állampolgárok családtagjai számára is a szabad
mozgás és tartózkodás jogának biztosítása.
A határon túli magyarok egy jelentős része uniós polgárként, illetve uniós vagy magyar állampolgár harmadik országbeli családtagjaként jelenleg a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik, ugyanakkor az e körbe tartozó határon túli magyarok számának
csökkenése várható a jövőben az egyszerűsített honosítás révén történő magyar állampolgárság megszerzésének eredményeként.
Tekintettel arra, hogy a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek számára már jelenleg is igen kedvező, az uniós szinten harmonizált rendelkezéseket átültető szabályozás van hatályban, így a jövőben a szabad mozgás és tartózkodás jogának
érvényesülése érdekében elsősorban az idegenrendészeti hatóságok általi hatékony ügyintézést, valamint a szabad mozgás és tartózkodás jogához kötődő további jogok gyakorlati biztosítását kell garantálni. Fontos továbbá, hogy maguk a jogosultak is megfelelő tájékoztatást kapjanak mind idegenrendészeti ügyintézéseikhez, mind a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz fűződő jogaik érvényesítéséhez, melyre az Európai Bizottság is nagy
hangsúlyt helyez.
Ugyanakkor a jövőben is ott fog jelentkezni a legnagyobb arányú visszaélés a legális migrációs csatornák révén, ahol a legkedvezőbbek a szabályok, azaz a szabad mozgás és
tartózkodás jogának megszerzésére irányulóan. E kedvezmények fenntarthatósága érdekében hatékonyabb fellépés válik majd szükségessé a közrend, közbiztonság és nemzetbiztonság
szempontjait figyelembe véve, különös tekintettel arra, hogy a legális migrációs csatornákkal való visszaélés jelensége nemzetközi tendenciákat mutat. A szabad mozgás jogához kötődő
családegyesítés intézményével való visszaélésekkel szembeni fellépés ezért kiemelt jelentőségű.
Szükséges továbbá folyamatosan figyelemmel lenni, hogy az inaktívak csoportja mekkora terhet jelent a magyar szociális ellátórendszerre, a megállapítások alapján pedig indokolt lehet
a visszaélésszerű magatartások kiszűrése, az ilyen jellegű visszaélések megakadályozására alkalmas szabályozás kialakítása.
"</i>

Mit mondják, már megint manipulálnak a liberósok.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 671
113
Folyt. a Nyugat-Európa topikból.

Kicsit megpróbálom enyhíteni ezt a szűklátókörűséget, ami ebben a témában jelentkezik:

Jelenleg az EU minden ország saját hatáskörére bízta a GMO elfogadását vagy elutasítását. Így az EU-n belül vannak támogatók és ellenzők mint mi is. Ez azonban a génmódosított növények és állatok termesztéséről és tenyésztéséről szól, nem a hazai élelmiszeripari felhasználásáról, és az ilyen termékek forgalmazásának betiltásáról (Egyébként a GMO azzal kezdődött, hogy a háziasítás során a természetes szelekciót felváltotta a mesterséges, ahol az emberi igények szerint történt a tovább szelektálás. Eredményeként megváltozott a genetikai állomány a vad őshöz viszonyítva- a kukoricára rá sem ismerne senki).

Ezek előállítási költségei alacsonyabbak a hagyományosnál, a terméshozam biztonságosabb, kevésbé környezetszennyező és nem utolsó sorban a 2. generációs GMO termékek beltartalmi értéke ennek hatására már jóval közelebbi az emberi igényekhez (pl. esszenciális aminosavtartalom, telítetlen zsírsavak aránya stb...).

Szóval egy olyan árérzékeny piacon mint a miénk is, kevesebben fogják a jóval drágább terméket választani, főleg, hogy a gazdák nem itthon fogják értékesíteni, hanem a jobban fizető Nyugat-európai és Távol-keleti piacokon. Már most is ez a tendencia, máshonnan kell beszerezni és a kereskedő be is fogja szerezni.
Az élelmiszeriparunkban már most is olyan átláthatatlan összefonódások vannak, hogy még a "Magyar termék" kategorizálása is megoldhatatlan feladat az összetevők külföldi eredete vagy a külföldi tulajdonviszonyok miatt. Az élm. ipar nem tudja fedezni hazai alapanyagokból a termelésüket. Ezért is fogyaszt már mindenki GMO termékeket szerte a világon. Szinte lehetetlen a 100% GMO mentesség garantálása is. Hiába tiltjuk mi, ha az EU-n belüli szabad áramlás miatt máshonnan bekerül.

A magyar GMO mentes mezőgazdaság fenntartása a lehetetlenen feladaton kívül horribilis állami támogatásra van utalva, hogy a gazdáknak ezt a versenyhátrányát kompenzálni tudja. Ennek bármikor történő csökkentése vagy megvonása visszavetné az amúgy is döcögő ágazatunkat, ami komoly nemzetgazdasági tényező.

Szóval a helyzet az, hogy fogyasztunk, de nem termelhetünk, számos előnyös tulajdonságát nem használhatjuk ki. Kisebb bevétele lesz hazánknak is.
Azoknak a gazdáknak fog félre állni a szája akik a leginkább a hisztéria támogatói, mert hamarosan annyira alulmaradnak az EU-s versenytársakkal szemben, hogy még az állami kompenzáció sem lesz képes nyereséges szinten tartani a vállalkozásaikat. Mivel mi dicsőségesen lebilincseltük a géntechnológiai K+F -ünket, az elkerülhetetlen enyhítéskor kénytelenek lesznek a hazai fejlesztések helyett nagyvállalatok segítségére szorulni. A neveket már ismeritek. Ennyit arról, hogy kinek mi az érdeke. Tehát ez a hiszti hosszú távon nekik kedvez (főleg USA), mert nehezen ledolgozható hátrányba kerülünk és nem csak más, hanem az EU belső piacairól kiszorulnak a vállalataink. Pedig de jó volna támogatni őket annak a tükrében, hogy az EU-ban szigorú és jól kidolgozott biztonsági vizsgálatok vannak a kemikáliákra, amiket adaptálni lehet a GMO-k bevizsgálására is.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Íjász,
Tudom te most mire akarsz rávezetni, de én meg azt gondolom, hogy a hiba a rendszerben van és nem most kezdődött.
A globális uralmi rendszerek könyörtelenül kihasználnak mindenkit, minket főleg. És nehogy azt hidd, nekünk ebből a GMO-s üzletből nagyon nagy hasznunk lenne. Csak annyit érnénk el vele, hogy ha beállunk a sorba az ágazat szereplői a túléléshez kapnak némi júdáspénzt, de az igazi haszon a tengeren túli zsebekben landol, mint most is. Nem gondolom, hogy ez megváltozna, hiszen a TTIP is ezért készül teljes titokban, a választottbírósági eljárásokkal minden államot meg fognak fojtani akit akarnak. Érted ? Egy Monsanto vagy akárhogy nevezzék, fog uralkodni mondjuk KK-Európa fölött, ami nonszensz. Nem is értem miféle nemzetgazdasági előnyökről, hasznokról beszélsz. Mert azok nem nálunk fognak lecsapódni. Mo. soha nem lesz holland vagy dán szinten, agráriumilag, még közelítőleg sem. Személy szerint a globális gazdasági tébolyt is visszataszítónak tartom, ami csak arról szól, hogy a gazdagok még gazdagabbak lesznek, aki csóró volt, az az is marad, nézz szét Mo-n, szinte alig változott valami, ugyanolyan szánalmas bérekért dolgozunk. A Kárpát-medence képes az önellátásra, lásd OMM - sőt azon is túl európai piacokat szerzett, és semmi szükség a terméshozamok gigantikus növelésére, hogy mi törjünk be a több milliárdos ázsiai piacokra és tovább. Nem a mi dolgunk, oldják meg. Az OMM egy egész jól működő gazdasági alapon fungált, bár a politikai része nem, de a szétverése ennek ellenére elemi érdeke volt a nyugatnak.
Számos példa van arra, hogy amikor az ember belenyúlt a természetes folyamatokba, annak rossz vége lesz. És ez az anyagi haszonszerzésből eredő érdek is arra visz, ha szerinted ez a jó, hát lelked rajta. Részemről továbbra is az az állaspont, nem tudjuk milyen károkat fog okozni az emberiségben, mivel nem a jövő héten derül ki, mint az ekcéma.
Egyébként pedig inkább kapjon valaki kozmetikumoktól ekcémát, mint a fals élelmiszerek fogyasztása miatt rákot.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott a korrupciós botrányba keveredett francia Alstomtól Medgyessy Péter egykori miniszterelnök családi cégéhez. Az Alstom kétes ügyeivel összefüggésben az Egyesült Királyságban és hazánkban is büntetőeljárás folyik.
Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala (SFO – Serious Fraud Office) eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében.

http://magyaridok.hu/belfold/medgyessyeknel-landolt-az-alstom-600-ezer-euroja-614773/

A vörösök mániája ez a "szóbeli tanácsadás" ... (<b>lopás</b> közkeletű kifejezéssel)

Paksi tanácsok szóban
Medgyessy Péter 1991-ben cége képviseletében tanácsadói szerződést írt alá Pónya Józseffel, az erőmű akkori vezérigazgatójával, aki az exkormányfőhöz hasonlóan korábban az MSZMP Központi Bizottságának tagja volt. Vizsgálati jelentések már egy évvel később is megállapították, hogy „nem kizárhatóan kár érte” a vállalatot, a tanácsadás nyomait ugyanis nem találták. Pónya azzal védekezett, hogy a <b>9,5 millió forintért cserébe szóban </b>történt a tanácsadás.

Elképesztő.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Én nem értek ehhez a GMO-s témához, de végülis a növények háziasítása nem ugyanolyan folyamat, csak sokkal lassabb?
Ma sem olyan búzából készült lisztet fogyasztunk, mint amilyent az őseink. A multkor láttam egy festményt az 1700-as évekbeli dinnyéről. Rá sem lehet ismerni. Minden élelmiszert megváltoztattunk már eddig is, csak évtizedek/évszázadokba tellett, nem néhány évbe.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 832
57 780
113
blitzkrieg

A háziasítás során csak minimálisan változik a génszerkezet.
Nem kerülnek medúza gének a kukoricába, hogy az mérgező legyen és ne kelljen permetezni...
Ez egy kicsit más dimenzió , mint a háziasítás/nemesítés.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Az agromókusmérnök kollégám levezette, hogy amit ma felénk termelnek búzaként egyáltalán nem az eredetileg itt élő fajta, hanem egy nemesített, szaporább doni típus, a régebben termesztett nagyszemű volt és kevesebb termésátlaggal bírt. Ötvenes évek, Micsurin, szovjet tervgazdaság.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Folyt. a Nyugat-Európa topikból.

Kicsit megpróbálom enyhíteni ezt a szűklátókörűséget, ami ebben a témában jelentkezik:

Jelenleg az EU minden ország saját hatáskörére bízta a GMO elfogadását vagy elutasítását. Így az EU-n belül vannak támogatók és ellenzők mint mi is. Ez azonban a génmódosított növények és állatok termesztéséről és tenyésztéséről szól, nem a hazai élelmiszeripari felhasználásáról, és az ilyen termékek forgalmazásának betiltásáról (Egyébként a GMO azzal kezdődött, hogy a háziasítás során a természetes szelekciót felváltotta a mesterséges, ahol az emberi igények szerint történt a tovább szelektálás. Eredményeként megváltozott a genetikai állomány a vad őshöz viszonyítva- a kukoricára rá sem ismerne senki).

Ezek előállítási költségei alacsonyabbak a hagyományosnál, a terméshozam biztonságosabb, kevésbé környezetszennyező és nem utolsó sorban a 2. generációs GMO termékek beltartalmi értéke ennek hatására már jóval közelebbi az emberi igényekhez (pl. esszenciális aminosavtartalom, telítetlen zsírsavak aránya stb...).

Szóval egy olyan árérzékeny piacon mint a miénk is, kevesebben fogják a jóval drágább terméket választani, főleg, hogy a gazdák nem itthon fogják értékesíteni, hanem a jobban fizető Nyugat-európai és Távol-keleti piacokon. Már most is ez a tendencia, máshonnan kell beszerezni és a kereskedő be is fogja szerezni.
Az élelmiszeriparunkban már most is olyan átláthatatlan összefonódások vannak, hogy még a "Magyar termék" kategorizálása is megoldhatatlan feladat az összetevők külföldi eredete vagy a külföldi tulajdonviszonyok miatt. Az élm. ipar nem tudja fedezni hazai alapanyagokból a termelésüket. Ezért is fogyaszt már mindenki GMO termékeket szerte a világon. Szinte lehetetlen a 100% GMO mentesség garantálása is. Hiába tiltjuk mi, ha az EU-n belüli szabad áramlás miatt máshonnan bekerül.

A magyar GMO mentes mezőgazdaság fenntartása a lehetetlenen feladaton kívül horribilis állami támogatásra van utalva, hogy a gazdáknak ezt a versenyhátrányát kompenzálni tudja. Ennek bármikor történő csökkentése vagy megvonása visszavetné az amúgy is döcögő ágazatunkat, ami komoly nemzetgazdasági tényező.

Szóval a helyzet az, hogy fogyasztunk, de nem termelhetünk, számos előnyös tulajdonságát nem használhatjuk ki. Kisebb bevétele lesz hazánknak is.
Azoknak a gazdáknak fog félre állni a szája akik a leginkább a hisztéria támogatói, mert hamarosan annyira alulmaradnak az EU-s versenytársakkal szemben, hogy még az állami kompenzáció sem lesz képes nyereséges szinten tartani a vállalkozásaikat. Mivel mi dicsőségesen lebilincseltük a géntechnológiai K+F -ünket, az elkerülhetetlen enyhítéskor kénytelenek lesznek a hazai fejlesztések helyett nagyvállalatok segítségére szorulni. A neveket már ismeritek. Ennyit arról, hogy kinek mi az érdeke. Tehát ez a hiszti hosszú távon nekik kedvez (főleg USA), mert nehezen ledolgozható hátrányba kerülünk és nem csak más, hanem az EU belső piacairól kiszorulnak a vállalataink. Pedig de jó volna támogatni őket annak a tükrében, hogy az EU-ban szigorú és jól kidolgozott biztonsági vizsgálatok vannak a kemikáliákra, amiket adaptálni lehet a GMO-k bevizsgálására is.

Az élelmiszerrel tényleg bevisszük, és? Nem ez a lényeg, hanem a hatásai amit nem tudsz visszafordítani. Mondjuk a megporzás révén még kitolsz a környező gazdákkal is.
Ez a gond, hogy drasztikus szabályozás mellett is jelen van, de így még lehet választásunk. Ha kiengedjük a földekre onnantól nem tudni mi történik, ezt te is tudod. Ellenben kiküszöbölhetetlen lesz a jelenléte, ez meg a nettó kitolás azokkal akik nem akarják.
Ahogy azt is tudod, hogy ordas nagy hazugság a GMO-t a fajtanemesítéssel legitimálni, hiszen egy populáció adott szempontok szerinti legmegfelelőbb egyedeinek szaporodását segíteni nem nagyon tér el a természetes szelekciótól.
Ellenben a zöld részein toxint kiválasztó kukoricával... aminek de érdekes, megjelentek a rezisztens kártevői.

Te magad írod, hogy most is elviszik a terményt, akkor szerinted a GMO-t nem fogják?

A többire csak annyit reagálnék, hogy kivel versenyzel? Dolgozzon az ilyen az iparban, oszt ott versenyezze ki magát.
Ha a dicső GMO-s tudományos übermenschek beszántják az utolsó őserdejüket vagy eredeti növénytársulásukat, akkor majd azért fog sírni a szátok, hogy már megint versenyhátrányba kerülünk?
Kivel akarsz versenyezni az adott termőföldön?
Az más kérdés de szintúgy komoly probléma, hogy a kereskedelem ellenben nincs leszabályozva. Nyilván mindkét oldalon irányvonalakat (a hazai termés lehetőleg ne utazzon el) kell húzni, ha haladni akarunk valamerre.

Másrészt jó, hogy behozatalra szorulunk mikor a termőterületek legnagyobb részét 3-4 növény teszi ki, abból pedig irdatlan exportunk van, 2011-ben 3,5 millió tonna kukorica, azóta ha jól tudom ez nőtt.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 671
113
Az élelmiszerrel tényleg bevisszük, és? Nem ez a lényeg, hanem a hatásai amit nem tudsz visszafordítani. Mondjuk a megporzás révén még kitolsz a környező gazdákkal is.
Ez a gond, hogy drasztikus szabályozás mellett is jelen van, de így még lehet választásunk. Ha kiengedjük a földekre onnantól nem tudni mi történik, ezt te is tudod. Ellenben kiküszöbölhetetlen lesz a jelenléte, ez meg a nettó kitolás azokkal akik nem akarják.

Már vannak szaporodásképtelen végtermék hibridek, pont mint egyes állatfajták esetén. (Bele sem olvastál abba amit belinkeltem, tudod, amit a "2 bites" MTA doktorok írtak és nem a blikk...)
Ahogy azt is tudod, hogy ordas nagy hazugság a GMO-t a fajtanemesítéssel legitimálni, hiszen egy populáció adott szempontok szerinti legmegfelelőbb egyedeinek szaporodását segíteni nem nagyon tér el a természetes szelekciótól.
Példa erre a pulyka, ahol akkora ivari dimorfizmust sikerült elérni hagyományosa is, hogy természetes úton képtelenek a szaporodásra, vagy egyes húsmarhák, ahol kizárólag császárral lehet a borjat kiszedni.
A többire csak annyit reagálnék, hogy kivel versenyzel? Dolgozzon az ilyen az iparban, oszt ott versenyezze ki magát.
Ez már piacgazdaság 26 éve és nem tervutasításos rendszer. Ne járasd le magad ennyire.
Ha a dicső GMO-s tudományos übermenschek beszántják az utolsó őserdejüket vagy eredeti növénytársulásukat, akkor majd azért fog sírni a szátok, hogy már megint versenyhátrányba kerülünk?
Pont nem kellene, mert nő az adott területre eső terméshozam. Viszont, ha marad a hagyományos üzem, akkor bővíteni kellene.
 
Status
Not open for further replies.