<blockquote>Ne sarkítsunk már ennyire, hogy itt minden szar, meg fizetős, kint meg ingyen van még az implantátum is lassan, és aznapra..
Zsolti, jó lenne, ha olvasnál értően és figyelmesen.
Nem a nyugathoz hasonlítottam a magyar egészségügyet, hanem ahhoz, hogy a rólam legombolt pénzért mit kapok. Arról írok, hogy havi súlyos tízezreket gombolnak re rólam úgy, hogy <b><i>
LÓFASZT SEM KAPOK CSERÉBE.</i></b> Bőrbetegségem van? IJ bazdmeg, két hónap múlva sorszám alapján majd fogad a bőrgyógyászat. Köszi, de nekem nem két hónap múlva kellene megcsinálni a kezemet...
Fogorvosnál állami rendszerben 2008-ban is csak úgy sikerült egy fogpótlást megcsinálni, hogy kétszer esett ki a fog 6 hónap alatt. Azóta csak magánrendelésre járok.
Mikor utoljára voltam állami rendszerben a benőtt lábkörmöt baszott érzésteleníteni a doki, csak valami hűtőfolyadékkal spriccelte be, hogy majd az segít. Aztán közölte, hogy ezt manikűrös is megtudná csinálni, valami kicsit vágott és morogva úgy köszönt el, hogy "na mehet" miközben a fájdalomtól kis híján elájultam. Két nap múlva is fájt, mint állat. Magánrendelésen meg kiszedtek kb. fél centis húsban levő körmöt és megkérdezték, hogy hentesnél jártam vagy üllő esett a lábamra.
Decemberben beteg voltam. Miklósi bejelentett lakcímem van. Mikor csak papírért jártam utoljára a háziorvosomnál, akkor monda, hogy a fővárosban is ellátnak bárhol, nem számít a bejelentett lakcím. Lesétáltam a rendelőbe az albérletemmel szemben. Basztak ellátni, mondták, hogy menjek haza. Mindenzt pénteken, mikor már nem érhettem haza időbe, tehát legkorábban hétfőn jutottam volna el dokihoz. Hétvégén csak sört és whiskeyt tudtam enni úgy be volt gyulladva (?) a torkom. Mire dokihoz kerültem volna, addigra meg jobban lette.
Ez ma az állami rendszer...
Ezért a semmiért havi 26 ezer HUF-ot vonnak le csak tőlem, meg talán a cég is fizet valami TB-t. (Ez nem tudom, de a bérlapomon a tőlem levont TB összes a fenti.) Ez átlagosan 1,5 magánorvosi szakrendelés / hó a drágább fajtából, mert orvostól és helytől egy konzultáció 8-20k HUF, de nekem az átlag 12-14k HUF tája. Szerintem 2008 óta olyan 350-400k HUF-ot magárendelésre lazán elköltöttem.
És mindezt úgy, hogy nem dohányzok, nem vagyok alkoholista, sportolok és bringázva járok mindenhova.
Azon kívül, hogy súlyos baleset esetén ellátnak és életmentő műtét van, gyakorlatialg a semmire fizetem a TB-t, mert ilyen "színvonal" mellett nem lehet igénybe venni azt, ami "szolgáltatás". Itt már a szón önmagában röhögök...
Ha lenne olyan lehetőség, hogy csak sürgősségi és életmentő ellátás, de mondjuk fele annyi TB-t fizetek már régen azon lennék.
Nagyon nehéz ugyan akkor meghatározni igazságosan azt, hogy mire jogosult az egész életében semmit a közöshöz hozzá nem tevő, segélyeken tengődő avasi gettólakó, meg mennyire vagy jogosult TE, aki sok TB-t befizettél már, az ingyenes ellátás keretében. Lehet olyan szemlélet is, hogy mindkettőtöknek a minimális, életmentő beav. jár csak max, s kb. az övét is te fizeted, s ha neked akinek van pénze, jobb kell, gyorsabban, fizesd zsebből, neked van miből, ő meg sosem fogja elérni ezt, mert nincs pénze(papíron, hisz a futtatást/terítést kb. nem látja a NAV). A másik az, hogy ŐT hagyjuk meghalni a picsába, ha csak 2 egység vér is kéne neki ahhoz hogy életben maradjon, de te a befizetett pénzedért alapellátásban hamarabb sorra kerülsz, és jobb ellátást kapsz. Na melyik legyen Balázs? Az elsőnél rábaszol, a másodiknál náci vagy... Sarkítva, de most az első verziót kapod a pénzedért, tehát kifizeted még 3 másik élősködőnek is a nyugtatóját, ideggyógyszereit, a jól sikerült össznépi bézbózütözéses viták után járó gipszet, fáslit, gyógytornát is
.
Gyönyörűszép demagóg duma, ahol a sürgősségi és életmentő ellátást összemosod az ambuláns ellátással.</blockquote>
Nem demagóg duma ez, e kettő irány közül lehet nagyjából választani. Vagy fizeted tovább az élősködőkét is, és akkor ennyi az ambuláns ellátásod színvonala, hogy fél év alatt 2x esik ki a fog, meg a bőrbetegségeddel visszamehetsz 2 hónap múlva, vagy marad a második, hogy aki nem fizetett be semmit, annak pont annyi is jár.
Annyi szörnyűséget leírtál egyébként, hogy mik történtek veled, hogy ezek szerint én nagyon szerencsés lehetek, engem elláttak másik kerületben, és alapvetően ha akut csonttörés, és annak teljes végig követése, gyógytornával bezárólag, ha egyszerű influenza, fogászat etc. volt a problémám, mindig korrekt ellátást kaptam, vállalható időkereteken belül. Nem fizettem, aki olyan volt, annak a végén volt hogy vittem egy bonbont. Az tény, hogy általában nem fölényes a stílusom, köszönök érkezéskor - távozáskor, meg fenyegetni sem szoktam az orvosokat. Pénzt tőlem még a szülészorvos sem kapott, csak egy ajándékkosarat, azt is csak UTÁNA. Szerintem mi olyan mint ha két külön országban, de minimum két külön szemüvegen keresztül látnánk a világot. Jellemzően több kerület több rendelőjével, és legalább 3 BP-i kórházzal kapcsolatban mondtam el a tapasztalataim, a Honvéd Kórházat most leszámítva, mert azt bárki nem érheti el, ha jól tudom. Én azt kell mondjam összefoglalva, hogy azért a pénzért, amit fizetek( s ez nekem sem kevés!), elégedett vagyok azzal, ami szolgáltatást eddig kaptam a magyar egészségügytől, főleg úgy, hogy tisztában vagyok vele, hogy még kb. 3 másik avasiét is én fizetem.