[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 832
57 771
113
Szuvorov

Én röviden, politológusként elmondom, hogy hogy látom a jobbik helyzetét:
A múlt:
Volt egy radikális párt amely jobbról tudta nyomni a fideszt. Sok népszerű ötletüket lenyúlta a kormánypárt, így a jobbik valóban hasznos munkát is végzet. Mivel ugyan azt a retorikát/politikát csinálták huzamosabb ideje így volt némi hitelük a társadalom szemében.

Ahova jutottak:
Sajnos rossz tanácsadókat fizettek meg, aminek az oka lényegében a párton belüli kontraszelekció. E miatt kitalálták azt, hogy ők lefocizzák a fideszt a saját pályájukon. Ennek érdekében egy elég érdekes köpönyegforgatásba kezdtek ami miatt minden hitelét elvesztette a párt. E mellet kiderült, hogy a fidesz a saját pályáján bizony jobban focizik, mint a jobbik. Gyakorlatilag két szék közül a padlóra estek.
Jó nagy hülyék voltak, és a vicc az egészben, hogy ez bizony előre látható volt, csak nem árt érteni a saját szakmádhoz.

Mit kellet volna tenniük?:
1. Nem szabadott volna bele menni ebbe az idétlen hitelromboló, köpönyeg forgató játékba.
2. Messze el kellet volna kerülniük az álbaloldalt.
3. Jó lett volna kicsit körbe nézni az országban és megérdeklődni azt, hogy hol és miben lehetne segíteni az embereknek, így nyitni az eddig nem szavazó tömeg felé.
4. Meg kellet volna fizetni normális szakértőket akik elmondták volna nekik, hogy az országos politikában milyen problémára milyen értelmes választ lehetne adni és ebből politikát csinálni.
5. Ezekkel a pontokkal tovább erősíteni a konstruktív, következetes ellenzék szerepét.

Mit lehetett volna így reálisan elérni?
1. Megmaradt volna az eddigi 20%-nyi szavazójuk, meg ehhez jött volna még 5-10%-nyi. Ezzel akár 25-30%-ra is erősödhetett volna a jobbik. Ez kevés? NEM.
2. A fidesz országos támogatottsága 40-50% körül szokott mozogni, ehhez mérten a 25-30% egy nagyon erős érték lenne. Így a legrosszabb esetben is a jobbik maradt volna a 2. legnagyobb párt az országban.
3. A legjobb esetben pedig akár a fidesz koalíciós partnereként kormányra is kerülhettek volna, amennyiben a fidesznek nincs meg az 50%+1 fője. De a kétharmados törvényekhez biztosan kellet volna a jobbik a fidesznek. És kiemelném, hogy az idő végig a jobbiknak dolgozott volna.

Ezzel szemben most olyan messzire kerültek a hatalomra kerüléstől amennyire csak lehetséges, sikerült leküzdeniük magukat 10% környékére, végleg hitelüket vesztették stb..... Bravó :)
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Csak adalékként:
Győrkös 2009-2010 körül egy olyat írt a Bástya nevű nem nyilvános, MNA-s kiadványban, hogy a Jobbik a fennálló rendszer utolsó nagy dobása a nemzeti fiatalság kiábrándítására, teljes politikai letargiába és döntésére.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Mit lehetett volna így reálisan elérni?

Semmit.

1. Megmaradt volna az eddigi 20%-nyi szavazójuk, meg ehhez jött volna még 5-10%-nyi. Ezzel akár 25-30%-ra is erősödhetett volna a jobbik. Ez kevés?

Nem jött volna hozzá semmi, hosszú évek óta ezen a szinten stagnáltak és ez rettentő kevés volt.

2. A fidesz országos támogatottsága 40-50% körül szokott mozogni, ehhez mérten a 25-30% egy nagyon erős érték lenne. Így a legrosszabb esetben is a jobbik maradt volna a 2. legnagyobb párt az országban.

Tehát senkik maradtak volna.

3. A legjobb esetben pedig akár a fidesz koalíciós partnereként kormányra is kerülhettek volna, amennyiben a fidesznek nincs meg az 50%+1 fője. De a kétharmados törvényekhez biztosan kellet volna a jobbik a fidesznek. És kiemelném, hogy az idő végig a jobbiknak dolgozott volna.

Tehát koalícióra léptek volna azokkal, akik ellenében addig építkeztek? Ja, na akkor vesztették volna el a szavazótáborukat. Most, csak néhány szélsőséges hőzöng és a JOBBIK sikerrel átpozícionálta magát az esélyesek közé. Meg lehet nézni, hogy ezt anno a FIDESZ milyen sikerrel tette!

Fidesz választási eredmények:
1990: 8,95%
1994: 7,02%
1998: 29,48%

PQGkNpo.png

1993 február: Orbán eufóriában van (Kaposvári nyilatkozat), mivel úgy néz ki, hogy FIDESZ-SZDSZ liberális koalíció akár kétharmados győzelmet is arathat. Ugyanakkor az SZDSZ egyes körei ekkor már a szocialistákra kacsingatnak.
1993 február 24-én a FIDESZ választási együttműködést köt az SZDSZ-el, amiben lefektetik, hogy nem keresnek harmadik partnert.
1993 március: a FIDESZ nem szavazza meg a nyugdíjemelést, mert nem egyértelmű, hogy azt miből finanszírozná a kormány.
1993 tavasza: kirobban a székházügy (a FIDESZ az MDF-el közösen ellopott egy pártszékháznak adott ingatlant). Érdekesség, hogy ezzel alapozza meg Simicska a jövőbeni vagyonát. De itt most csak az számít, hogy az ügyet együtt is kenik el az MDF-el.
1993 folyamán: az MDF egyre erősebb kommunikálja, hogy szívesen kormányozna együtt a FIDESZ-el. Titkos tárgyalások is kezdődnek. A párton belül a liberális szemlélet ellenzékbe szorul, ezt a liberális sajtó heves támadási követik.
1993 év vége: a pártkongresszuson Orbán teljhatalomra tör, a szélsőliberális Fodor-féle belső ellenzéket kiszorítják a pártvezetésből, ahol Orbán sameszeivel töltik fel a helyeket. A belső ellenzék elhagyja a FIDESZ-t.
1994 év eleje: a FIDESZ elvesztette a szavazótábora kétharmadát.
1994 választások: az addigi szövetséges SZDSZ megszegve a választási együttműködésről szóló egyezményt és elárulva mindent amit addig képviseltek koalícióra lép az MSZP-vel. A FIDESZ marad az egyetlen liberális párt egy olyan térfélen, ahol a liberalizmut eláruló SZDSZ-el tartó sajtó kisajátítja a liberális jelzőt a liberalizmus árulóira.
1994 év folyamán: ebben a reménytelen helyzetbe, a választások után gyakorlatilag egyik napról a másikra nézetrendszert váltanak és teljesen átveszik az addig jobboldali témákat a kimúlt MDF-től, ezzel pontot téve a már 93-ban elindult újrapozícionálásra. De a párt csak két év múlva, az MSZP-SZDSZ koalíció korrupciós botrányai hatására mozdul el a holtpontról és kezd növekedésbe.

Namost ehhez képest semmi ilyesmi nem történt a JOBBIK háza táján. Vona véghezvitte azt a bravúrt, ami Orbánnak nem sikerült. Úgy pozícionálta újra a JOBBIK-ot, hogy lényeges népszerűségvesztést nem kellett elszenvednie a pártnak a kritikus időszakban! Gyakorlatilag ha végre lejönne a kiscicás tripről és élére állna a hétköznapi emberek bérharcának például, vagy éppen végre keményen, helyszíni tüntetésekkel, flashmobokkal támadni kezdenék napi szinten az aktuális fideszes korruptakat, stb, akkor akár már meg is indulhatna a JOBBIK az országos párttá válás útján. Kérdés, hogy van e szervezeti háttere ehhez! Hiszen a korábban igen aktív, de létszámában nem jelentős radikális mag lemorzsolódik éppen, viszont aktivisták kellenek. Valahogy a JOBBIK-nak újjá kell szerveznie az aktivista bázisát az utcai és szakszervezeti politizáláshoz. Már feltéve, hogy nem hiszik azt, hogy a sültgalamb csak úgy a szájukba repül!
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 832
57 771
113
Blogen

Nem tudom, hogy érzékeled-e , hogy teljesen más a politikai erőtér, mint a 90's években.
Meg a fidesz akkoriban egy megüresedett helyre pozicionálta be magát, a jobbik meg egy erősen foglalt helyről akar kitúrni egy másik pártot.
Ez az összehasonlításod (szerintem) nem is az almát a körtével, hanem az almát a citrommal esete inkább :)
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Miben lenne más. Akkor a politikai erőteret egy kétharmados MSZP dominálta amely olyan erősen be volt oda betonozva, hogy a legkomolyabb korrupciós botrányok is csak némi hullámzást hoztak a népszerűségében. Ez nagyon hasonló a FIDESZ helyzetéhez. A FIDESZ ezzel párhuzamosan akkor nem is az MSZP szavazóit, hanem az SZDSZ, MDF csalódott és az FKGP bizakodó szavazóit szerezte meg a növekedéshez 98-ig. A JOBBIK ha jól látom nem a FIDESZ szavazóira hajt, hanem a nem szavazókra és a baloldal szavazóira. Ez korunk elárvult tömege.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 447
23 617
113
Szuvorov

Én röviden, politológusként elmondom, hogy hogy látom a jobbik helyzetét:
A múlt:
Volt egy radikális párt amely jobbról tudta nyomni a fideszt. Sok népszerű ötletüket lenyúlta a kormánypárt, így a jobbik valóban hasznos munkát is végzet. Mivel ugyan azt a retorikát/politikát csinálták huzamosabb ideje így volt némi hitelük a társadalom szemében.

Ahova jutottak:
Sajnos rossz tanácsadókat fizettek meg, aminek az oka lényegében a párton belüli kontraszelekció. E miatt kitalálták azt, hogy ők lefocizzák a fideszt a saját pályájukon. Ennek érdekében egy elég érdekes köpönyegforgatásba kezdtek ami miatt minden hitelét elvesztette a párt. E mellet kiderült, hogy a fidesz a saját pályáján bizony jobban focizik, mint a jobbik. Gyakorlatilag két szék közül a padlóra estek.
Jó nagy hülyék voltak, és a vicc az egészben, hogy ez bizony előre látható volt, csak nem árt érteni a saját szakmádhoz.

Mit kellet volna tenniük?:
1. Nem szabadott volna bele menni ebbe az idétlen hitelromboló, köpönyeg forgató játékba.
2. Messze el kellet volna kerülniük az álbaloldalt.
3. Jó lett volna kicsit körbe nézni az országban és megérdeklődni azt, hogy hol és miben lehetne segíteni az embereknek, így nyitni az eddig nem szavazó tömeg felé.
4. Meg kellet volna fizetni normális szakértőket akik elmondták volna nekik, hogy az országos politikában milyen problémára milyen értelmes választ lehetne adni és ebből politikát csinálni.
5. Ezekkel a pontokkal tovább erősíteni a konstruktív, következetes ellenzék szerepét.

Mit lehetett volna így reálisan elérni?
1. Megmaradt volna az eddigi 20%-nyi szavazójuk, meg ehhez jött volna még 5-10%-nyi. Ezzel akár 25-30%-ra is erősödhetett volna a jobbik. Ez kevés? NEM.
2. A fidesz országos támogatottsága 40-50% körül szokott mozogni, ehhez mérten a 25-30% egy nagyon erős érték lenne. Így a legrosszabb esetben is a jobbik maradt volna a 2. legnagyobb párt az országban.
3. A legjobb esetben pedig akár a fidesz koalíciós partnereként kormányra is kerülhettek volna, amennyiben a fidesznek nincs meg az 50%+1 fője. De a kétharmados törvényekhez biztosan kellet volna a jobbik a fidesznek. És kiemelném, hogy az idő végig a jobbiknak dolgozott volna.

Ezzel szemben most olyan messzire kerültek a hatalomra kerüléstől amennyire csak lehetséges, sikerült leküzdeniük magukat 10% környékére, végleg hitelüket vesztették stb..... Bravó :)

Politológus vagy? Látom van még egy kolléga :)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
Romániában betiltották az "Igazi csiki sör" gyártását és forgalmazását, mert a Heineken Romania cég pert indított a székelyföldi gyártó ellen, annak ellenére hogy az korábban engedélyezett és bejegyzett termék volt! És még jóízű is.
Jogszabadság van, ezen belül mindenki azt tesz amire a jog feljogosítja. Nekem pedig ezzel a Heineken megszűnt létezni mint sör, igyák a hollandok meg a románok!! Ha nincs más sör a kocsmában, akkor inkább iszok vizet, de HEINEKENT NEM!!
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Romániában betiltották az "Igazi csiki sör" gyártását és forgalmazását, mert a Heineken Romania cég pert indított a székelyföldi gyártó ellen, annak ellenére hogy az korábban engedélyezett és bejegyzett termék volt! És még jóízű is.
Jogszabadság van, ezen belül mindenki azt tesz amire a jog feljogosítja. Nekem pedig ezzel a Heineken megszűnt létezni mint sör, igyák a hollandok meg a románok!! Ha nincs más sör a kocsmában, akkor inkább iszok vizet, de HEINEKENT NEM!!

Töketlen a kormány, mert most oda lehetne vágni egy tízmilliárdos büntit tiltott jelkép használatáért :)
De én nem féltem a tulajt sem, nagyon talpraesett ember. Ha van B terve, akkor a reklám miatt most érdeke is a "gyász" és felháborodás. Várjuk ki a végét :)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
Töketlen a kormány, mert most oda lehetne vágni egy tízmilliárdos büntit tiltott jelkép használatáért :)
De én nem féltem a tulajt sem, nagyon talpraesett ember. Ha van B terve, akkor a reklám miatt most érdeke is a "gyász" és felháborodás. Várjuk ki a végét :)
Én nem várok semmit se, azonnali hatállyal
NEM ISZOK HEINEKENT!!!!!!
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
A Heineken Hungária Zrt. alá tartozó márkák:

Heineken
Gösser márkacsalád
Edelweiss Hefetrüb
Zlaty Bazant
Kaiser
Krušovice Světlé
Soproni márkacsalád
Steffl
Arany Fácán
Arany Fácán Kakas
Adambräu
Strongbow
Buckler
;)
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Számomra a Heineken és a Soproni kiváló sörök, csak a hagyományos belga sörök verik őket.
Mindegy én kívül maradok ilyen primitív törzsi ellentéteken. A minőség fontosabb.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 829
30 901
113
Romániában sem csak a Heineken sör a Heinekené, a konkurens Csíki sör (Bere Ciuc) ami előbb volt csak román névvel, ami miatt a balhé is kitört hozzuk tartozik, meg még valószínűleg pár egyéb márka.
 
Status
Not open for further replies.