Nem szerettem volna hibaztatni az artatlan aldozatokat. Csak az onostorozas elet akartam elvenni azzal, hogy arnyalom a kepet a valosag egy masik szeletevel. Nagyon elegem van mar a generaciokon ativelo, belenk taplalt buntudatbol.
Ami az irastudast illet, azt hiszem korabban mar kifejtettem az allaspontomat, hogy mennyire rossznak tartom a korabbi evszazadok oktatasi gyakorlatat. Todod: gorog(-romai) kultura, aztan hatalmas visszaeses, tovabbi netto szopas, majd a konyvnyomtatas felfedezese es kesobb a htka. Igen, toribol otos voltam.
De ez sem valtoztat azon a tenyen, hogy a tordai ediktum utan majd 2 evszazadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy az oslakos keresztenyek ne kulonboztessek meg hatranyosan egymast. Kulturak kozott mindig van konfliktus. Ha pedig az egyik egy deklaraltan zart kultura akkor ott nincs sok lehetoseg, mint hogy o integralodjon teljesen vagy kiszoritja a masikat vagy...
Ez igy megy, amiota vilag a vilag.
De nem is aktualis a tema, mert megvaltozott a helyzet. Keleten mar nincsenek. Nalunk korrekt alternativa az integralodas. A tobbseguk vallastalan, szekularis, tipikus europai lesz. Marad New York, ahol jol megfernek a mozaik tarsadalomban illetve ott a sajat allam, Izrael. Ez mar regen nem kelet-kozep-europai kerdes.
Amugy meg nyugi, masnak is vannak zsido szarmazasu baratai es csaladtagjai is. Van lmp-s es van fideszes is.
Sajnos mindig erot kell vennem magamon, ha a magyargyulolo hiryu irasait olvasom, csak hogy tudjam, nagyon nem ez az atlagos mentalitas.
Oke, tema lezarva. Menj kerteszkedni vagy epitsd at a bogarat! Peace!