Köszönjük Emese, hogy felmondtad a balos propagandaszöveget. (Ez a 3,5 millió ember a társadalom peremén szöveg annyira szánalmas, hogy elképesztő.)
Elnézést, de most lerepült a gépszíj... Propagandaszöveg az... És itt elszámoltam húszig, hogy nem káromkodjak egy kurva vastagot...
A három unokatestvéremből három élt huzamosabb ideig (kettő még most is) Angliában, mert ez az ország ennyi perspektívát tudott nyújtani ahhoz, hogy stabil alapokkal vágjanak neki a jövőnek és jussanak egyről a kettőre.
(A legvidámabb barakk idejéban többen is pattantak ebből a csudálatos országból, a hagyomány úgy látszik nem szakad meg, bár ők most visszajönnek.)
Lássuk hogy néz ki ezzel szemben a valóság:
Lássuk.
Valóban van egy réteg aki önhibáján kívül van nagyon sz@r helyzetben, nyilván célzottan lehetne segíteni őket, ez nem kérdés. Viszont azok a milliók akikről te beszélsz jó részt szánalmas ostobák és nem hátrányos helyzetűek.
A saját kézzelfogható környezetemben állandó felvétel van munkára (gyár, szalagnál betanított idénymunka, minimálbér+egy kicsi+pótlékok+Bözsi). A munkaügyi központ vagonszámra küldi a delikvenseket, kb jó ha 1/10-ük hajlandó felvenni a munkát (annak is az 1/4-e lelép az első hónapban mert nem tetszik hogy dolgozni kell) a többi mindenféle mondvacsinált okokkal eléri, hogy pattintsák vissza. Akik itt maradnak, azok jellemzően azért mert már annyira kell a pénz, hogy dolgozni is elmegy érte. (Erőn felüli költekezés jellemzően: felelőtlenül felvett lakáshitel, személyi kölcsön nyaralásra(!!!), providentesek, autóhitelesek. Közös jellemzőjük, hogy a legújabb ájfón kell, a 60"-os okostévé kell, nyugatról behozott széthajtott Merci, BMW kell...) Ők azok akik mindig sz@rban vannak, ezért(!!) g*ciOrbán, permanens irigység bárkire, de főleg mindenkire, miközben nekik minden(is) alanyi jogon jár de abból is a legjobb és ha meg véletlen mégsem, akkor meg aztán tényleg mindenkirohadjonmeg. Na ők azok akiket te annyira sajnálsz, az állandó protestszavazók, akik hitlert is megválasztanák ha igérne egy kis pénzt. Nagyon kevés közöttük az (jellemzően meg is maradnak később határozatlanra) aki tényleg dolgozni szeretne és ez neki természetes állapot, hogy tisztességes állása van. Na ők hosszú távon gondolkodnak, így is élnek, csendben, becsületben, nem verik magukat, nem követelőznek a semmire.
És arra hol van statisztikád, hogy az arányok hol vannak erre? Hm...?
Rengeteg különféle emberrel találkozom itt a gyárban, rendkívül éles képet ad az általad társadalom peremén élőknek nevezett emberekről. Én élőben látom őket, neked mesélt róluk valaki, ennyi a difi.
Ez epic komment annak fényében, hogy az általad említett emberekkel dolgoztam együtt 1999-2001 között nyáron és egyetem alatt is, ha úgy hozta a soros... Nem látásból ismerem ezt a réteget, bár ténynleg nem tegnapi tapasztalat. Volt köztük piás rendesen, de olyan is, aki simán kizuhant az oktatásból és nem sikerült előrébb lépnie az életben. Hová is tart a mai oktatás? Hm...? Ja, hogy tanár utánpótlás semmi, leszakadunk itt is, mint állat... Na ez valóság... A trendeket csak erősíti kedves kúrmányunk...
A 600k kivándorló minden indítékát nem ismerhetem, viszont van egy jó mintám. A volt ált isk. osztálytársaim kb 70% kiment nyugatra dolgozni, java részük szakmunkás végzettséggel (burkoló, asztalos, kőműves, stb.). Talán ha egy negyedük döntött úgy, hogy kint marad, de ők is a gyerek miatt, hogy anyanyelvi szinten menjen neki az idegen nyelv, vagy pont mert egyedülállóak voltak és már rokonok sem kötötték ide őket. A többiek vissza akarnak jönni, ha kicsit megszedték magukat, mert szerintük az ország még mindig élhetőbb, mint a nyugat, csak a bérek rosszak.
Az én rokonaim is visszajönnek, csak a difi annyi, hogy pár év kintléttel még a hazai elszálló ingaltanárak mellett is össze tudnak szedni egy házra valót. Az itthoni fizetésből a külön költözés is megugorhatatlan akadály lett vonla oda, ahol munka is van...
És nem csak a középiskolás végzettségűek léptek le innen. Az utóbbi 4 évben a 16 fős szakágamból 3-an mentek külföldre és csak kettő maradt itthon, amiből az egyik adott volt, mert a feleségéhez költözött közel, mert megunta az ingázást.
Olyan szinten nincs munkaerő egyes pozíciókra, hogy pályakezdőket vett fel a cég sokszor, hogy legyen valami. Na, szerinted a jövő műszaki és egyéb értelmisége miért húzott el? Mert eleg van abból a rendszerből, ami itt van. 30 év alatt nem sikerült egyről a kettőre jutni, sokszor nem tudom eldönteni, hogy a kormányzati propaganda szöveget saját kútfőből írták, vagy leporoltak-e valami 30 éves szöveget, amiben pár főnevet kicseréltek...
Hogy formosa kedves kifejezésével éljek: nem a képzelt "sz@rszag" miatt lép le a többség, hanem pusztán az anyagiak miatt, nincs itt semmiféle dráma.
Nem egészen, mert ezek részben ok-okozati viszonyban is vannak, nem független a kettő egymástól...