Csak én nem akarok (inkább vennék egy normálisabb autót a megtakarításból), teljes rokonság ezzel a "ház érték" szintű baromsággal terhel...
Haverom is most keresgél, 6 millió készpénzzel akar nekiállni a vásárlásnak, meg van győződve, hogy amit most vesz az jövőre úgyis többet fog érni.
Most ne is, ki fog pukkadni az ingatlanlufi. Sajnos az emberekbe egyszerűen annyira mélyen van beleivódva az ingatlannal kapcsolatos tévhit, hogy az hihetetlen.
Én egy kicsit szkeptikusabb vagyok.....
Annyi látszik, hogy a kamatok (hitel) már csak záros határidőig fognak ilyen alacsonyan maradni, utána jön az infláció és a részletek összegének a növekedése. Erre biztosan fognak bedőlni olyan polgárok, akik épp a limitre vállaltak, ami azt jelenti hogy lakások fognak megjelenni +-ban az ingatlan piacon, ami meg ár csökkenéshez vezet. Valószinüleg nem akkora lesz a perec, mint 2008 után, de a piac ciklikussága miatt nehezen elképzelhető hogy nem lesz. Esetleg az lehet a segítség, hogy a mai igényeket a majszterek már nem bírják megépíteni, és esetleg a piac ad vevőket a kikerülő túlvállalt hitelű lakásokra.
Személy szerint egy kisember számára nem tartom a leg megfelelőbb érték megőrző beruházásnak a lakás vételt, de csak akkor ha egy darabot veszel és ki van centizve hozzá a teherviselő képességed. Amennyiben nagy játékos lennél, s van még + ban tőkéd hogy a piacc hullámzását ki tudod várni, majd emelkedés közben adsz el, az egy más pálya......
Autó. Erre azt mondom, hogy élethelyzet, igény, de az autóvétel az nem érték megőrző beruházás. Volt egy elég fullos 2004-es VW Passat kombim (2,5 dízel kivül fekete és chrom pakett, belül meg bézs alcantara), ami majdnem 10 évig volt nálam. Minden egyes évében 300 000 HUF -ot buktam csak az érték vesztésén, ami alig kevesebb mint a teljes éves fentartási és javítási költsége, pedig semmi nem tervezett üzem zavara nem volt. Autóban csak a veterán autó az érték tartó. 500-as Fityó (az Olasz mini csoda 50-60-as évekből OT-s renszámmal simán 2 misi felett..... Nnna ez egy jó beruházás, de erre meg költeni kell és csak hobbi szinten használni....