Helló mindenki,
most vagyok, meg hazafelé az úton volt időm végiggondolni a választ.
- adott az elvándorlás miatti munkaerőhiány -> emiatt munkabér-emelés ->további emelés->ennek a dinamikája alább fog hagyni, mert vagy árat emelsz (romlik a versenyképességed) vagy ki fognak szervezni más országba munkát / vagy tovább gépesít ->emiatt leépítések lesznek, vagyis csökken a bérnyomás bizonyos szektorokban. (pl. a német gazdaság ugyanezt csinálja. Az a melót, amihez 6 ember kellene, négyen csináljuk...). Ez előbb-utóbb megtöri a bérek növekedését, vagyis lehet, hogy tovább nyomják az árak emelkedését, a bérek növekedése hosszú távon le fog maradni százalékos arányban. Tegnap jelentették be az aktuális inflációs értéket. Aztán arról sem szól a fáma (illetve nem szokás figyelembe venni), hogy a munkaerő-hiány a szolgáltatási szektorban milyen drágulást hoz.
- infláció: Számszakilag szép az x%-os béremelés, de ha a havi szokásos kiadásod ugyanazokat a termékeket figyelembe véve n-nel nőtt és n>x*fizetés, akkor bizony rosszabbul jössz ki a pénzedből. Én írom a kiadásokat. Havi szinten mire, mennyit. A nagy többség nem. Aztán amikor észreveszed, hogy béremelés után valahogy idővel kevesebb marad a hónap végén, akkor ki jön a matek. (nekem mindig is ez volt a saját inflációs módszerem, mivel rendszerint mindig ugyanazokat a termékeket veszem. Az egyszeri tételeket kiveszem, ha arra vagyok kíváncsi, hogy mi mennyit drágult.)
- ingatlanlufi: Az ingatlanlufit nem a régiós összevetésben látom, hanem a magyar vásárlóerőben. Vidék elnéptelenedik (kivéve az autóipari gócpontokat), miközben mindenki a nagyvárosokban akar lakni. Szép érvelés, hogy a vidéki ingatlan olcsóbb. Yep. Ingatlan-oldalról nézve lehet, de ha úgy nézed, hogy emiatt autót veszel és tartasz fent, akkor ez némileg árnyalja a képet. Ezt számszerűsítve más érték jöhet ki. A gond az, hogy a saját ingatlan minimum 20 éves történet. Egy fizetésből nehéz. Kettő fizetés is kétesélyes. Mi van akkor, ha gyesen van a párod, neked meg felmondanak... A magyar fizetésekhez képest szerintem igenis lufi van. Az egy nagyon elcsépelt szöveg, hogy van 100 Airnb-s meg 400 kínai vesz lakást Budapesten, akkor ennek kell így felnyomni az árakat. Igény van lakásra, csak pénz nem nagyon. Albérletárak dettó. Látom Face-n, Szigetszentmiklóson, 45nm, 120ezer+rezsi és 3 havi kaució. Aha, úgy indítasz, hogy rakjál le majd fél misit az asztalra. A jelentős massza számára ez igenis megfizethetetlen. Az szöveg megint indokolatlan, hogy "nem kell akkkó ilyenbe mennni". Nem nagyon van más. (azt meg nem is említem, hogy kibaszott irodaházakat kell felhúzni a belvárosban, ahol már most alig van építési terület, de még egy iroda, az nagyon kell oda. Nem baj, legyen még több autó a városban, elvégre az autók laknak ott, nem igaz!?). A másik, meg felmérésekből kijön, hogy egy nagyobb kiadásra nincsenek a háztartások felkészülve. Miből lesz tartalékod? A gond nem akkor van, amikor minden terv szerint halad, hanem akkor, amikor beüt a szar (betegség, munkaképtelenség, baleset, stb..). Nincs tartalék.
- szteroidos építőipar. Ezt szintén fenntartom. Nem egészséges méretű növekedésen vannak túl. A hirtelen expanzió általában nem szokott szerencsés lenni
pangás. Szerintem ez lesz az igazi gond. Ha felidézem magam előtt a grafikon sorát, akkor mindig az jut eszembe, hogy az elmúlt 20 év gazdasági növekedése alacsony volt. 2000 környékén persze feltaláltuk a spanyolviaszt, jó bevásárolt az ország meg a lakosság is a devizahitellel. Lett is mindjárt olyan 5%-os növekedés évente,meg kiadós méretű államadósság is, aztán seggre huppanás. 2010-től megint elindult felénk a sok-sok della, lett megint 4%-os emelkedés. A kettő között annyi szerintem a különbség, hogy most nem kell (?) ezt a pénz visszacsengetni... Strukturálisan változott valami!? Semmi. Ugyanúgy lenyúlás, ahogy az elmúlt 20 évben. Ez a sok pénz létrehozott valamit, ami válságálló, esetleg egyedülálló lenne és hosszútávon támaszt adhat!? Szerintem nem...
Ezt a kellemes - és jól hangzó 4%-os növekedést az EU-s pénzek meg a fogyasztás felpörgése generálta. A fogyasztás felpörgése meg az elején leírt munkaerőhiány generálta bérnövekedés lett + adókedvezmények (már akiknek járt). Ezt persze sokan meglovagolták. Jött a Jobbik a bérunióval, mások meg a bérkonvergenciával. Lassan olyan bérek vannak odahaza, mint az olaszoknál, vagy friss példa, a spanyoloknál. Mondom, amíg van a bérnyomás, addig lesz fogyasztás azoknál, akiknek marad. Akiknek nem (és azért ők tényleg sokan vannak), azok még jobban le fognak szakadni. (lásd olaszok a szakszervezeti bérunióval)
Bevallom, olyan belesek abba a hibába, hogy az EU-s pénzt égi mannának nézem és csak azt látom, hogy mit építettek belőle. Ha objektíven nézem, akkor ezzel a pénzzel azért mást is csináltak. Szidom az orbánt és bandáját, de ebből a devizabőségből komoly devizaadósságot építettek le. Ez a pénz egy bizonyos társadalmi rétegnél megtakarítássá is vált (mondjuk az elmúlt 8 évben főleg, de hangsúlyozom, EGY BIZONY társadalmi rétegben, illetve kereset felett). Ez a megtakarítás meg megtalálta az útját a fogyasztás és igen, a lakáspiac felé is. A másik meg az, hogy a leépülő adósság miatt a magyar CDS felár csökken, olcsóbb re.finanszírozni az államadósságot. Emiatt kisebb az államháztartási-deficit is, ebből lehetett mondjuk SZJA-csökkentést csinálni, (illetve választási költségvetést), ami meg a fogyasztási oldalon fejtett ki pozitív hatást, ami meg emiatt a növekedéshez járult hozzá. (emiatt jár a piros pont mindenképpen. Az egy dolog, hogy alacsony a kamatkörnyezet, a hülye is megtudja csinálni. A helyzet az, hogy nem. Lásd törökök...)
Amit főként zavar, az az, hogy az EU-s pénzek el fognak apadni (illetve folyamatosan ezzel megy a revolverezés). Aztán kérdés az, hogy ez az egyre kevesebb EU-s pénz viszonylatban a kedvező folyamatok mikor tűnnek el? Persze, a lendület viszi, de szerintem ez maximum elmegy 2 évig. Vagy addig sem, ha a Trump-Kína balhé tovább fajul, vagy lesz egy hard-Brexit, vagy a törökök tojnak bele a ventilátorba, vagy az olaszok rázzák meg a pofonfát. Az igazat megvallva, nem látom azt a pluszt, ami a kieső lendület helyére kerül. Lett létrehozva válságálló gazdasági struktúra? Felszámolták a haveri rendszert (gyk. NER)!? Ami eddig az összeszerelőüzem-modellt segítette, az az olcsó deviza, olcsó munkaerő meg az adókedvezmények. Ennek hozadéka az lett, hogy a magyar ipar teljesen egyírányúsitott lett. Adókedvezményt bárhol lehet kapni. Olcsó deviza + olcsó munkaerő vs. olcsó deviza vs. drága munkaerő viszonyban pedig az olcsó munkaerő magasan veri az olcsó devizát. Évekkel ezelőtt erre lett minden feltéve. Most még fut a szekér.
Ezek a közeljövő kérdései - hosszabb időhorizont, mint a többség lakáshitele. (jah, alapvetően pesszimista vagyok, hajlamos vagyok hinni a rosszabb végkifejletben, mint a pozitívban. Ennek megfelelően mindig erre tervezek)