[Kantin] Számítógépes játékok - általános topik

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aquila

New Member
2014. február 22.
5
0
1
Sziasztok!

Az oldal rendszeres olvasója vagyok az artofwar, jetfly, aviationist és defensetech oldalakat is ideértve. A fórum bejegyzéseket még csak pár hónapja követem nyomon sajnos korábban nem tulajdonítottam nagyobb figyelmet neki. Nem tudom mennyire lesz megtűrve itt ez a topik, mert a haditechnikához elég kevés köze lesz, inkább magát a közösséget úgy amblokk érdekelheti.

Létezik egy terjedelmes, több mint ezer fős magyar közösség a neten, életkorukat tekintve szinte mind-mind felnőtt emberek mint ezen fórum használói és olvasói. Egy csak böngésző alapú teljesen egyedi játék vagy inkább szimuláció részesei vagyunk és erről szeretnék egy rövidke írást ide biggyeszteni!

Az oldal neve Erepublik. Lehet csúfolni stratégiai játéknak, társadalom szimulációnak ki minek akarja. Több éve fut már és elég jól leképezei a magyar viszonyokat.

<b>Röviden a lényeg:</b>
A Föld országainak nagy része, a gyéren netező afrikai országokat leszámítva képviselteti magát az oldalon. Valós országok, jelenlegi határvonalakkal és régiókkal, valós emberekkel. A játékosok politikai pártokba tömörülnek és indulnak a választásokon, ahol mint a való életben a többség által megválasztott kongresszus, kormány és elnök irányítja az országot. A játékosok cégeket alapítanak és dolgoznak a fizetésért amiből mások által megtermelt javakat vesznek. Élelmet, fegyvereket amikre szükség is van ha további területeket szeretnénk meghódítani. A kongresszus adókat, vámokat vet ki, az állami bevételekből pedig egy komplett hadsereget finanszíroz az ország! Aki nem lelné örömét sem a gazdasági kihívások, sem pedig a katonai, de még csak a politikai karrier megvalósításában sem annak ott a média. Újságot létrehozni, cikkeket írni és ha jól csináljuk akár bevételre szert tenni.. Ezt is lehet!

Minden mindennel összefügg, hihetetlenül kidolgozott részletek és böngésző alapú játék ellenére igen kiváló minőségű grafika fogadja az ide látogatókat. Nem beszélve a többi ország játékos állományáról. Az egy dolog, hogy mi több mint ezres létszámban vagyunk jelen, de ez elmondható a többi nemzetről is. Lényegében az egész világ, az összes ország a jelen kor határaival megtalálható, néhány internet nélküli, vagy gyéren lakott afrikai országot leszámítva.

Kialakult szövetségi rendszerek, a való életet néha megszégyenítő országok közötti diplomácia vagy a régen fennálló magyar-román viszály fogadja a most e-életet kezdő polgárokat. Itt mindenki megtalálja a számításait! Akár napi öt perc is elegendő lehet a napi rutin elvégzéséhez és a sikeres játékhoz, de órákat is el lehet itt tölteni politizálással, újságírással, harccal vagy lényegében bármivel.. A lehetőségek határtalanok!

Mindenki másért küzd, mindenki másért játszik. Valaki szórakozásból, valaki már csak megszokásból, vannak akik csak poénból, de szintén vannak akik nagyon komolyan veszik az egészet! Több éve folyik már a harc az e-világ országai között.

A játék elérhető: www.erepublik.com

Tisztelettel,
Gaius Aquila
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Jó kis propaganda írás...

Több mint egy évig toltam, de siralmassá vált az egész. Mesterségesen ellehetetlenített gazdaság, bedöntött árak, goldvételre kihegyezett játékmenet, szintén erre kihegyezett akciók, a játékosok igényeinek teljes figyelmen kívül hagyása, meg az alap politikai fröcsögés és utálat a cikkek alatt.

Annyiban igazat adok, hogy a magyar viszonyokat tényleg nagyon jól leképezi. Sajnos teljesen valósághűen, már ami a társadalmi oldalt illeti...
 

aquila

New Member
2014. február 22.
5
0
1
Igen mint mondtam leképezi a valóságot minden jóval és rosszal is ami benne van. Nekem az tetszik benne, hogy nem kell idomulni másokhoz. Ha valamit nem szeretsz akkor azt nem csinálod benne. Nem feltétlenül kell politizálni, vagy cégezni.

Azok akik itt vannak, nos őket hosszútávon egyértelműen a mikroközösségek tartják itt. A kétkattosok letudják sokszor napi 2 perccel a napi rutint a játékban de itt maradnak az őket körülvevő kisebb közösségek miatt.

Aki meg többet akar az választhat a többi modul közül is. :)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 670
56 674
113
Ha már komplex stratégiai játék akkor a CIV sorozat! A CIV4 BTS talán a "legélethűbb" stratégiai játék amivel valaha játszottam.
(Mondjuk az Imperium Galactika 1-2 is jó volt, de az nem volt élethű :) )
 
 • Tetszik
Reactions: sirdavegd

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 670
56 674
113
Amúgy telefonra is rakható már, (hova fejlődött a világ):
http://www.gamestar.hu/digital-reality-imperium-galactica-2-android.html

Viszont sajnos én már évek óta nem tudok vele játszani, azt írja ki mindig, hogy "túl erős a gépem"...
 
 • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
az oké, hogy kompelx a CIV4 BTS bár minden relaitv, hogy 15percig csinálok szitura excel táblát az is, hogy körökön lehet 10-15percet gondolkozni az is....
de hogy élethű lenne... vagy tán attól, hogy van egy szushi bár a városban meg szokott durván ugrani a népesség? :)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 670
56 674
113
Fade

"vagy tán attól, hogy van egy szushi bár a városban meg szokott durván ugrani a népesség? :)"

Emlékeim szerint az nem "szushi bár" hanem halászati nagyvállalat. (Sushi co. azthiszem)
A CIV4 BTS az egy "terepasztal" játék, és attól élethű, hogy jól szimulálja a valós életben is használatos taktikákat. Például tudsz benne blokádot csinálni, nagyvállalatokkal "gyarmatosítani", létrehozhatsz egykori településekből új civilizációkat stb...
 
M

molnibalage

Guest
Ilyen még nincs, gondoltam csinálok ilyen topikot. Ide jöhet ajánló, személyes kedvenc bemutatása vagy akár az új felhozatal, vagy csak általános csevegés a játékok múltjáról jelenéről és jövőjéről.

Részemről a tavalyi év egyik göngyszemét ajánlanám mindenki figyelmébe a Life is Strange című alkotást. (A továbbiakban LiS.)
https://www.youtube.com/watch?v=p7k1eyvgqXM

Nálam nagyon betalált a játék. Nem kicsit, nagyon. A fejlesztő korábbi játékát (Remember Me) ajánlásra próbáltam ki és annyira tetszett, hogy az után kétség sem férhetett hozzá, hogy a LiS is ki fogom próbálni. Én sokat vártam tőle a Remember Me és a kritikák alapján és <b><i>sokkal többet kaptam</i></b> egy dolgot leszámítva, mint vártam, de ez alig rontott valamit az összképen. (Szándékosan megvártam azt, hogy az 5 epizód kint legyen már, hogy ne kelljen tűkön ülnöm az epizódok között.)

A Lis, minden hibája ellenére - mert azért ez sem hibátlan - nálam a 2015-ös év játéka úgy, hogy a Withcer III milyen jó és monumentális volt. Mondhatni, hogy pont a monumentalitás faktor hiányában is a 2015-ös év játéka a LiS. Mit a 2015-ös év játéka...! Ennek ott a helye nálam a valaha készült legjobb játék között. Titkon még abban is reménykedek, hogy egyszer talán kult státuszban lesz. Nálam ott van. Olyan élmény volt vele játszani, amire életem végéig emlékezni fogok.

A grafikai minimalizmus, a rajzolt jelleg, mintha mi írnánk és radíroznánk a jövőt - ugybár pont ezt tesszük - az zene - nem csak a jellege, a szövege is - és a történetben levő csavarok és millió apró utalás és jel mind, mind olyan színvonalúak, hogy arra csak felsőfokú jelzők illenek. Valami eszméletlen. Ennyire jól összerakott soundtrackkel bíró játékkal nagyon, de nagyon kevéssel találkoztam.

A játék végén mikor megtörténik az ami, akkor szabályosan üvöltöttem, mint a hollywoodi filmekben, hogy nem, nem, ezt NEEEEEEEEEEEEEEEEEEM! De aztán döntöttem és jött a vég és a katarzis. Bevallom, kicsit sírtam is. Az ilyen játékok azok, amiért érdemes leülni a monitor elé.

És mindez úgy, hogy elmúltam 30, tehát a középsuli nem egészen tegnapelőtti élmény és egészen más környezetben volt. Ja, és pasi vagyok...

Ha valaki esetleg nem tudna jól angolul magyarosítás is van már mind az öt fejezethet.

Összeségében kortól, nemtől függetlenül ajánlom mindenkinek aki szereti az igényes, tartalmas és mélyebb/rejtett mondanivalóval megáldott történet játékokat, ahol nagyon, de nagyon komoly témákat* is feszegetnek.

Ha a DONTNOD tartja ezt a színvonalat, akkor nekem aztán tökmindegy, hogy mit fejleszt és mennyiért adja ki. Én megveszem. Az ziher.

* A legjobb az egészben, hogy a fejezetek végén meg tudod nézni, hogy a közösség többsége hogyan dönötött az adott helyzetekben.
 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113
Gyönyörű történetű játék. Még nekem is elfátyolosodott a szemem és mondom ezt úgy, hogy nem játszottam vele csak egy két végigjátszást néztem meg, főleg a különféle befejezéseket. Elég gazdag a fantáziám és így is el tudom képzelni, hogy milyen szívbemarkoló lehet meghozni egy ilyen döntést.

SPOILER

Azt nem értem a végén, hogyha feláldozod a települést és Max leél Chloéval egy egész életet, akkor még a halála előtt nem mehet vissza és áldozhatja fel őt? Így igazából mind a két döntést lejátszhatja. Lehet, hogy a játékban van a képességéről infó, de mivel nem játszottam vele így nem tudom.
 
M

molnibalage

Guest
Ilyen nyitott dolgok maradhatnak játékban. Eleve a játék nagy kérédse, hogy Max képessége mikortól és miért létezett. Van egy csatorna, ami foglalokzik mélyebben a LiS-sel. Ha érdekel, akkor linkelhetem, nagyon durva szimbólumok és rejtett utalások vanak a játékban.
 
M

molnibalage

Guest
Az elejéről lemaradt, hogy "na és meddig". Én nem túl sok más longplayt csekkoltam a reakciók miatt, de nála is nagyon betalált a játék.

 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113
Igen betalált, főleg a vége.Meglepődik mikor csókolóznak.
Van egy csatorna, ami foglalokzik mélyebben a LiS-sel. Ha érdekel, akkor linkelhetem, nagyon durva szimbólumok és rejtett utalások vanak a játékban.
Linkeld csak.
 
M

molnibalage

Guest
Nálad barátok voltak vagy szerelmesek?

SPOILER

Elvileg az utóbbi, mert több volt, mint egy ölelés a végén, mert mindig Chloe mellé álltam végigjátszás során.


Itt keress rá a csatornán a Life is Strange-re és elég sok videót fogsz találni.A durva az, hogy elég jól megjósoltak tudatosan vagy véletlenül dolgokat a sztoriban, hogy mi lehet. Persze hónapjaik voltak rajta agyalni.
 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113
Azért két szempontból örülök, hogy csak néztem és nem játszottam.
Spoiler
1.
Még így is megkönnyeztem a végét hát még ha játszom és közeli kapcsolatba kerülök a szereplőkkel, nem is tudom mi lett volna velem a végén. Még most is össze van szorulva a torkom.
2.
A befejezést viszont elrontották. Nem a szomorút, az rendben van, hanem a boldognak mondottat rontották el. Közben megtaláltam az SG.hu LIS fórumot és ott linkelt valaki a fan befejezést, na az jó volt. Az eredetivel az a bajom, hogy a készítők arculcsapták a főhős személyiségét. Max rengeteg emberen segített a történet közben a végén pedig amikor a vihar elmúlt, akkor azt sem nézik meg, hogy a szeretteik/barátaik renben vannak-e? Csak simán elhajtanak. Ha fizettem volna ezért, de még ha csak warezoltam volna is és az időmet fektetem bele, akkor is elég pipa lennék, hogy nincs valamiféle happy end.
 
M

molnibalage

Guest
A happy end kapcsán. A cikkek, írások részt olvasd el. Kb. azonos a véleményem.
http://lishun.ininet.hu/

Az egyik befejezés meg azért lett olyan, amilyen, mert elfogyott a pénz. Ez magát a játéktechnikai lezáráson is meglátszott...

... és ennek ellenére is miden idők egyik legjobb játéka. Ha a DONTOD ezután semmit nem csinálna, nálam ez az a cím, ami örökké emlékezetessé teszi a csapatot.

A magyar oldal szavazása meg beszédes, hogy mi lehet az oka ennek. 40+ százalék torrentezte le. Anyád... És akkor csodálkoznak, hogy a PC-s piac olyan, amilyen...
 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113
Az egyik befejezés meg azért lett olyan, amilyen, mert elfogyott a pénz.
Hát, nem tudom. Az a fan videó mennyibe kerülhetett, 1 fitying vagy 2? Még ha igaz is, akko is ötlettelen, pontosabban rossz ötlet álltal vezérelt.