Katonai ruházat, egyéni felszerelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 643
11 344
113
Mert senkit se érdekel egy törpe kisebbség hobbija.
Ja csak amikor (ahogy a múltkor beszéltük) úgy néz ki sikeresen kriminalizálták az egyedi hadi minőségű cuccokat varró egyéni vállalkozóktól kezdve a mindenkit is, de állami szervezet van a kettős felhasználású termékek felfuttatására akkor nehezen értelmezhető ami zajlik...

Az a vicc az egészben, hogy több irányból kaptam baráti jó tanácsot, hogy ne rendeljek Kínából drón alkatrészeket mert minimum kiszedik vámeljárásra ha a feladó nem trükközik...mert ugye EU szabályozás nem lehet mit tenni... de mit ad Isten a német webshopok a gyártói ártól alig drágábban árulják ugyanazt... Hogyan? (vámos társunk megfejtette nekem a múltkor és a válasz egyszerre dühítő és elkeserítő, tudja mindenki)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
40 145
77 456
113
448767044_8002667983118662_3509824340471747637_n.jpg


Lippai Péter - Egy kis tapasztalat

BAKANCS - Original SWAT Alpha Freedom 6 HF coyote,
HÁTIZSÁK - Direct Action Ghost MKII backpack Crye Multicam,
SAPKA - Helikon-Tex vent baseball sapka Camogrom.

Idén a Szent László Menet 50 km-es távján volt velem mindhárom felszerelési tárgy, de egyesével (párosával) másik hosszabb túrákon is voltak már rajtam ebben az évben.

Kezdem a BAKANCS-csal. A boka fölé érő szárral rendelkező "ki- be ugrálós" bakanccsal kapcsolatban voltak eleinte kétésgeim, hiszen a gyors le- és felvételt elősegítől vastag gumírozott rész mellett félő volt, hogy nem fogja tartani eléggé a bokámat. De nem így történt. A külöleges taplbetétjének (Ortholite) is köszönhetően nagyon kényelmes a viselete. Ez első 40 km-es túrára azután került sor, hogy kb. 4-5 napi irodai használat alatt volt csak előtte a lábamon, de a 40 km alatt még csak meg se dörzsölte a lábfejemet. Igaz, ehhez kellett a megfelelően hozzá igazított minőségi túrazokni is! Az már akkor bebizonyosodott, hogy a nagy melegben a kisebb pihenőknél mekkora előnyt jelent a gyors ("handfree") le- és felvétel lehetősége, hogy az ember, ha csak pár percre is, de tudja szellőztetni a lábfejét. A mostani 50 km-es túránál sajnos történt egy kis baleset. Kb. 35 km-nél az éjszakai navigáció közben nem vettem észre és belegyalogoltam egy lábszárközépig érő, mély pocsolyába és így sikerült "megmerítenem" a bakancsot, amelybe felülről pont annyi víznek sikerült belefolynia, hogy teljesen felpuhítsa a talpbőrömet, ahol a túra végére két jókora vízhólyag keletkezett a lábujjak alatti járófelületen. Ezt nem a bakancs, hanem a saját butaságom számlájára írom! Mindkét nagyobb túra bonyolult terepviszonyok között zajlott, ami nagy megterhelést jelentett a bokák számára. Különösen a második alkalommal volt egy olyan éjszakai helyzet, ahol a csúszós köveken nagyon veszélyes mértékben bicsaklott meg az amúgy is gyengébb bal bokám, de a bakancs megfogta és végül is sérülés nélkül úsztam meg az esetet. Tehát alaptalan volt a korábbi félelmem az esetleg gyenge bokatámasztás miatt. A bakancs talpfelületének újszerű bordázata jó tapadást tett lehetővé a meredek emelkedőkön és lejtőkön is.

A SAPKA eleve nyári használatra tervezett. A félig hálós kupola-kalakítása révén a megszokottnál sokkal nagyobb párologtatást tesz lehetővé a fejbőrön keresztül, amire a mostani kánikulában különösen nagy szükség volt. Mivel a hőmérséklet még éjszaka sem ment 26 celsius alá, ezért az 50 km 12 óra tömény izzadást jelentett a fokozott igénybevétel miatt is. Betartottam azt a szabályt, hogy csak akkor volt sapka a fejemen, ha napsütötte szakaszokon haladtunk. Erdőben nem viseltem a sapkát. Az izzadság felfogására egy nyakamba helyezett nagyméretű pamut-sálat használtam, amivel az arcomat is tudtam törölgetni. (Kellett is gyakran!)

A HÁTIZSÁK már régi társam nagyobb túrákon. Ezen a teljesítménytúrán kötelező volt a folyamatos 10 kg súly megléte a zsákban. Ehhez még hozzájött a ca. 3 liter folyadék egy folyadéktartályban, valamint az a minimális élelmiszer, amit magammal vittem az útra. Elvileg még (gyakorló) fegyvert is kellett volna vinnünk, de az utolsó percben a szervezők úgy döntöttek, hogy a kánikula miatt ettől eltekintenek. Korábbi tapasztalataim alapján ilyenkor a fegyvert is a zsákban, vagy arra rögzítve szoktam vinni. Már otthon kitaláltam, hogy behajtott válltámassal hogy is rögzítsem a fegyvert a Ghost fő és kiegészítő része közötti gumi-zsinórokkal állítható terébe. Az otthoni mérésem alapján a zsák teljes "menetsúlya" ca. 18 kg lett. Úgy hogy egyáltalán nem haragudtam, hogy indulás előtt kivehettük belőle a gyakorló fegyvert! Viszont menet közben az egyik társunk gyorsabb haladását elősegíteni célozva az ő zsákjának tartalmából amit csak lehetett, szétosztottuk magunk között. Így még hozzám is került kb. 2 kg plusz teher. A lényeg, hogy az is gond nélkül befért a zsákomba. A hátizsák széles váll és derékhevederei lehetővé tették a súly egyenletes elosztását a vállak és a derék között, amit menet közben még szabályozni is tudtam, ha valamelyik részen "túlterhelést" éreztem. A Ghost-nak ugyan kiválóan megszerkesztett háti "szellőző rendszere" van, de a jelenlegi kánikulában ez sem tudott ideális viszonyokat kialakítani a hát és a zsák között. Mindenesetre a hátamon nem keletkeztek dörzsölődések, és még a máskor ilyen viszonyok között nálam gyakran előforduló "mikro pattanások" is elmardtak a csuklyásizmokról. Igaz, ez utóbbi izmokon azért pár napig éreztem némi izomlázat, de ennél nagyobb gondom soha se legyen!

Összegezve: A nevezett felszerelési tárgyak jól vizsgáztak a nem hétköznapi igénybevétel során!
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 741
10 023
113
A vadorzás, amit a semjénzsótik, és hasonlók művelnek, mivel másabb ?
A vadorzás egyre inkább legalizálódik, a modern technológia engedélyezésének köszönhetően. Eddig is árulva voltak a különböző infrás,éjjellátó, hőkamerás eszközök. Csak 2023- novemberéig tilos volt őket használni. Most már távcső előtétet/utótétet is lehet legálisan használni. Voltak akik korábban is így nyomták. Volt aki lebukott, volt aki nem. Nagyon sok olyan vadásszal találkoztam, akinél a lövés egy feltételhez kötődik: mindegy mi az, mozogjon és lövöm. 4 éve éjjellátó céltávcsővel az egyik állandóan viszkető újjú ismerős lőtt egy úgynevezett "spiecer" kategóriájú szarvast. Amit nem lett volna szabad. Éjjellátó céltávcsővel meg olyan szinten nem lett volna szabad, hogy bevonhatták volna a vadászjegyét(lényegében ez adja a vadászati jogosultságot) és a fegyvertartási engedélyét is. Mert tilos volt az éjjelátó céltávcső használata. Mondjuk, hogy akkor miért árulták őket a vadászboltokban, ha törvényileg tiltott volt a használata, az egy újabb kérdés... Vadásztársasági belső vizsgálat, majd vadászati hatósági vizsgálat. Ha a jelentéséből nem vetetik ki azt a részt, hogy éjjellátó céltávcsövet használt, és úgy ment volna tovább a vadászati hatóság felé az egész, akkor már nem vadászhatna. Így pedig az lett a vége, hogy 3 évre eltiltották a szarvasvadászattól.
A vadak egyre jobban átszoktak az éjszakai mozgáshoz. Eddig annyi esélyük volt, hogy rálámpázott a vadász, és akkor a tapasztaltabbja futásnak eredt, úgy pedig nagyon lecsökken a találat esélye. Ma már csak a szegényebb vadászok esetében van ez. Mindenki más éjjellátózik, hőkamerázik. A vadnak pedig nagyon lecsökkent az esélye így. Mert nem veszi észre, hogy célba vették. Egyre inkább a COD-ozás, EFT-zés irányába megy a vadászat nagyvadas ága, csak itt a célbavett nem tud visszalőni. Amikor pedig lelőnek 100 fölötti vaddisznót így, majd bizonyos időjárási körülmények miatti gyenge szaporulati túlélés következtében szinte nincs vaddisznó, akkor pedig csodálkoznak, vakaródznak, sopánkodnak, hogy "jaaj, nincs nagyvad". Persze akkor nem sopánkodott senki, amikor egy éjszaka alatt 5-öt lőtt, és persze rakata is fel a rögtön a facebookra, hogy begyűjthesse a gratulációkat. Az autópálya kerítések is akadályozzák a vadmozgást, csökkentik a korábbi mértékét. De nem az autópálya kerítés lőtt egy éjszaka éjjellátó, hőkamera segítségével egyedül 5-6 vaddisznót. Ha sírunk, hogy kerítés épült meg kevés a vad meg ez van, az van, akkor lehet, hogy párat el kéne engedni, hátha marad jövőre is. De a Göncölszekér rúdjának a rossz irányban állásától kezdve milliónyi okot fel tudnak sorolni, mielőtt eszükbe jutna, hogy kicsit kevesebbet kéne lőni.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 925
15 821
113
Szeretnék hülyét kérdezni, megéri a VKPO 2.0-val kísérletezni, vagy csak a VKPO 3.0 ajánlott ?

 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 229
5 303
113
Mi a különbség a "polgári", és a katonai gázmaszk között ?
A katonainál az alászívás mértéke nagyságrendileg alacsonyabb mint a polgárinál. Ez azt jelenti hogy ha felveszed az álarcot és a védőruhát akkor mennyi külső levegő mehet be (ami nem a szűrőbetéten keresztül megy). Tökéletes zárás nincs, de egy ipari mérgező anyagnál jóval nagyobb a tolerancia mint mondjuk egy idegméregnél.