KF51 Panther MBT (Rheinmetall)

Továbbra is álomvilágban élsz ha azt hiszed ezt hogy ebben lesz bármi önkéntesség....
Valaki szépen beletol a dologba, ötödik hadoszlopos művelettel, flaggel, belső puccskísérlettel bármivel amit el tudsz képzelni. Egyszerűen nincs akkora értékünk sehol, hogy megérje kihagyni belőle minket viszont ahhoz meg erőnk nincs hogy elérjük, hogy kihagyjanak belőle mert még arra sem leszünk készen, hogy egy combosabb határprovokációra reagáljunk.

Ergo beszopjuk és fegyver nélkül fognak tízezrek megdögleni mert még annyira méltatjuk a haza védelmét, hogy annyira felkészüljünk, hogy megérje minket semlegesnek meghagyni és nem pedig prédának...
Figyelj én is másképpen csinálnám, de megértem az Orbán koncepciót is. A kiképzést, fegyvergyártást, képesség kiépítést én is csinálnám, ugyan ezen politika mentén amit Orbán csinál. De van egy kibaszott nagy probléma nem én ülök ott, nincsen beleszólásom és még csak kicsi ráhatásom se. Meglátjuk merre megyünk, bár Orbán tolja a háborús dumát, de én európán nem látom azt a lázas készülődést amit ő mond. Az általam leírt 3 verzió közül a 3 dikat várom legnagyobb eséllyel, hogy nem lesz itt semmi látnivaló és csak a kardcsörtetés fog menni.

Figyelj én is másképpen csinálnám, de megértem az Orbán koncepciót is. A kiképzést, fegyvergyártást, képesség kiépítést én is csinálnám, ugyan ezen politika mentén amit Orbán csinál. De van egy kibaszott nagy probléma nem én ülök ott, nincsen beleszólásom és még csak kicsi ráhatásom se. Meglátjuk merre megyünk, bár Orbán tolja a háborús dumát, de én európán nem látom azt a lázas készülődést amit ő mond. Az általam leírt 3 verzió közül a 3 dikat várom legnagyobb eséllyel, hogy nem lesz itt semmi látnivaló és csak a kardcsörtetés fog menni.
Én is ennek a szcenáriónak drukkolok, de az a baj, hogy régiós szinten is marha gyengék vagyunk így és még azt az építkezést is megölik a paraziták ami ténylegesen zajlana a pénz meg így csak kifolyik az állam kezéből eredmény nélkül. Hülyének lenni a legdrágább lehetőség sajnos.

Szóval nem vagyok sem optimista, sem pedig nyugodt.

A magyarországi hadiipari cégek nem exportálhatnak Ukrajnába.

Ez a mostani kormány döntése. Szerencsére jövőre lehet másikat választani, aki valszeg ezt feloldja, rosszabb esetben megy majd saját készletből is ahogy minden európai országból.

A CZ a vegyesvállalat létrehozásakor tisztában volt a magyar szabályokkal, a háború kitörése óta ez volt a magyar álláspont. Tehát ha most hupákolnak, magukra vessenek, nem árultunk zsákbamacskát.

Az RM-nél más a belyzet. Ugye ők a magyar LYNX megrendelésért cserében hozták ide a gyárakat. Arra számítottak, hogy (ezt vki fent említette is) majd innen olyan helyekre exportálhatnak, ( törökök, arabok stb. - egyébként 2010-es évek elején a ruszkiknál akartak lőszergyárat építeni), ahova a német politika blokkolta.

Most is van számtalan eset, amikor a politika blokkol egy fegyverexportot. Ez nem magyar specialitás. USA, Nyugat, de mások is rendszeresen ezt teszik. Ez egy ilyen biznisz. Mi Ukrajnát blokkoljuk. Minél kisebb és gyengébb, annál kedvezőbb lesz a magyar pozíció a Kárpát medencében.

Szal teljesen érvényes a magyar álláspont, hogy mi is érvényesítjük az érdekeinket a fegyverexport kapcsán. Ennek lehet hátránya, hogy a velúnk való stratégiát átgondolja az RM. De ezek nem kőbe vésett, öri-hari dolgok a végén majd általában profit dönt.

Azért mondom, hogy általában, mert már a 22es háború előtt, de azóta is a német fősodor kritizálta az RM-et, miért Magyarországon épít. Szal most hogy a német kormány tőlük rendel is, van rájuk presszió, hogy ne itt fejlesszenek, építsenek.

Azt egyébként nem értem, hogyan tudja gáncsolni a magyar kornány, hogy innen Németországba menjenek a lőszerek.(cserében német gyártású Ukrajnába) Sok mindent elhiszek, de ez nekem elég legenda gyanús.

Viszont minden egymással ellentétes folyamatokat, szempontokat is nézve, szten a legjobb dolog ami velünk történhet, ha már a topiknál vagyunk, ha a Panthernek a fejlesztésébe és a gyártásába is belwugrunk. Lehet szenvedés lesz mint a LYNX, de legalább már lehet jobb szerződést kötni, annak tanulságaiból. Vissza nem térő alkalom, hogy legyen Magyarországon tangyártás és fejlesztés.Ráadásul nem leszünk egyedül, minimum a digók jönnek.

A CZ a vegyesvállalat létrehozásakor tisztában volt a magyar szabályokkal, a háború kitörése óta ez volt a magyar álláspont. Tehát ha most hupákolnak, magukra vessenek, nem árultunk zsákbamacskát.
Kevered a szezont a gőzekével.
A Cz-nél mi hupákolunk mert szar szerződést sikerült kötni és magas %-ot rak a CZ az innen exportált termékre ha az Arzenál akarná eladni és nem a CZ. Így az exportlehetőségeink nonexzistensek. Azóta a holdudvar egy része (ami a Gestament tolja) azon mesterkedik, hogy kitúrja a Cz-t a gyárból és a gyártósorokat átadja a gestamennek.

Az állam szempontjából viszont a CZ már saját márka alatt termel és adóbevételt generál szóval megy a belharc de ez kihat a honvédség elllátására.

Azt egyébként nem értem, hogyan tudja gáncsolni a magyar kornány, hogy innen Németországba menjenek a lőszerek.(cserében német gyártású Ukrajnába) Sok mindent elhiszek, de ez nekem elég legenda gyanús.
Én örülnék a legjobban ha az lenne de nem az sajnos...
Az exportengedélyt az állam adja haditermékre.

• Tetszik
Reactions: Kávé
Hát ha azt nézem a szlovákok és a szerbek hogy profitálnak (bár a szerbeknek kicsit szarabbul sikerült) a mindkét oldallal való kapcsolattartáson én inkább róluk vettem volna a példát és felhúztam volna a hadiipart ezen a pénzen lehet mire felépül már nem is lett volna aktuális a szállítás de nekünk égető szükségünk lenne a lőporra és lőszergyártás bővítésére mert a mostani a kapacitásaink alibi mennyiségnek is gázak az új üzemekkel is.
Ez mind igaz. Ugyanakkor Orbler békegalambsága - szerintem - még mindig egy előremutatóbb, mondhatnám biztonságosabb kiindulópont, mint a "bármi áron támogatnunk kell" típusú hozzáállás.
Mondom ezt úgy, hogy szerintem is nagyon idétlen, amit haderőfejlesztés címén művelnek az elmúlt években.

Én örülnék a legjobban ha az lenne de nem az sajnos...
Az exportengedélyt az állam adja haditermékre.
Az oké. De Németországba EU-n belúl ilyet tuti blokkolunk??? Ha igen, akkor sztem ott van más ok is. Pl. a németek blokkolták a paksi beszállítást a Siemensnek.

Dehogynem. Ha elkezdesz visszakeresni azért van RM botrány bőven.
Az már más kérdés, hogy mivel a HM nem vett semmit budipapíron kívül a gripen óta ezért rendszeresítéshez és nagyméretű haditechnikai beszerzéshez értő beszerzőink nem voltak és kurva könnyű volt minket hülyére venni, amihez a politika még asszisztált hogy erőszakolta a szakmát amikor tehette.

Amúgy mintha itt a fórumon is lett volna valaki, aki szólt előre, hogy ezekkel nem kellene szóba állni.... Nem ismeritek véletlenül? :rolleyes:

Az oké. De Németországba EU-n belúl ilyet tuti blokkolunk??? Ha igen, akkor sztem ott van más ok is. Pl. a németek blokkolták a paksi beszállítást a Siemensnek.
Ha belegondolsz az inkurrencia eladását eu-n belül is blokkoljuk pedig az excalibur vinne mindent mint a cukrot...

Amúgy mintha itt a fórumon is lett volna valaki, aki szólt előre, hogy ezekkel nem kellene szóba állni.... Nem ismeritek véletlenül? :rolleyes:
Vagy csak ezeket figyelembe véve hozzáállni a dolgokhoz és okosan szerződni.
De amúgy amivel le tudnám írni a magyar állam működését így a minden szintű évtizedes feudalista szakmai pusztítás után az két szó:
teljes amatörizmus...

Az a baj, hogy a vezetés úgy tűnik, hogy azt hiszi, hogy a betyárbecsület miatt majd a haverok nem fogják őket átbaszni amint érdekük úgy kívája mert hát haverok.
Na ez a bajom a "személyes jó kapcsolat"-ra való alapozással...

• Tetszik
Reactions: Kávé and Aladeen
Kevered a szezont a gőzekével.
A Cz-nél mi hupákolunk mert szar szerződést sikerült kötni és magas %-ot rak a CZ az innen exportált termékre ha az Arzenál akarná eladni és nem a CZ. Így az exportlehetőségeink nonexzistensek. Azóta a holdudvar egy része (ami a Gestament tolja) azon mesterkedik, hogy kitúrja a Cz-t a gyárból és a gyártósorokat átadja a gestamennek.

Az állam szempontjából viszont a CZ már saját márka alatt termel és adóbevételt generál szóval megy a belharc de ez kihat a honvédség elllátására.
Ahogy a végén írtad a CZ Colt Hungaryval sztem ez a hátrányos exportszerződés megoldódott. A 24es pénzügyi jelentésük szerint alapbetően idén Kiskunfélegyháza nagyrészt exportra termel.
Sőt a CZ Svájcból is hoz át ide lőszergyártást. Pont az ottani exportgondok miatt.

A Gestamen meg a Colt CZ HU magyar része egy tulajdonba került. Sztem így ez a belharc feloldódik.

Egyébként ilyen belharc mhol van a hadiipari szereplők közt, csak nekünk furcsa, mert itt hadiipar hiányában nem volt ilyen. A cseheknél most pl. vérre megy és akár az egész Tatra Defence gallyra mehet.

Ott egyébként az új kormánnyal nagyon érdekes kompromisszun készülődik. Nemrég utánaolvastam a CSG a bukott kormányra tett. Babissal elég erős a feszkó, mivel tolták a pénzt, médiát ellene. Viszont a NATO ellenes kisebbik kormánypárt kapja meg a védelmi minisztériumot nem Babis pártja. És jöjjön a végső csavar, akit jelöl ez a NATO ellenes párt, az a CSG-nél volt vezető poziban.( 2 jelöltjük van a teljesség kedvéért, az egyik ez az exCSG-s, a másik egy volt katona). Ez akár a jövő héten kiderül.

Ahogy a végén írtad a CZ Colt Hungaryval sztem ez a hátrányos exportszerződés megoldódott. A 24es pénzügyi jelentésük szerint alapbetően idén Kiskunfélegyháza nagyrészt exportra termel
A G2G exportról beszélek HM Arzenál márkanév alatt , az volt itt a hatalmas vízió, hogy majd közel kelet india meg ázsia innen vesz majd kézifegyvert mert húha meg szuper. Aztán a licencdíj miatt olyan drága mint a pusztulat (nekünk is) és így teljesen exportképtelen ebben a formában.

Az Cz saját név alatt saját saját profitra vígan termel. Amúgy kicsit ők is genyók mert nem véletlenül szerződtek így a mi amatőrségünkre építve.

• Tetszik
Reactions: honved and cirqle