Kiberhadviselés

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 665
113
A legsúlyosabb COCOM érában is be tudtak szerezni bármit, szerintem most könnyebb.
A TSMC gyártja az újabb Elbruszt (8SZ), az pedig tajvani bérgyártó. A Mikron Russia 65 nm-es technológiával rendelkezik, a 16SZ 28 nm-es. Az Elbrusz szerverekbe való. Inkább érdekes szerintem haditechnikai szempontból a Multicore család, ott DSP chipeket is integráltak a procik mellé. http://multicore.ru/
Most építettek egy 25 nm körüli gyárat.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 097
7 780
113
Itt van egy elég jó cikk az Elbruszról.
"The Elbrus chips are not a standard consumer product like the Intel and AMD CPUs, they’re specialized tech for security applications, where the user cannot risk a foreign product with ‘undocumented features.’ Think army, hospitals, network infrastructure, power grid, FSB…
...
One great feature of the VLIW architecture is its power efficiency. Since the cores themselves don’t need to do most of the complex optimizations that Intel arch processors do, they also consume much less power for equivalent tasks. That is very important for industrial, military and especially space applications - it is very difficult to cool electronics in space.
When will they catch up to Western tech? When the US introduce sanctions on sales of Intel and AMD CPUs to Russian customers. That will give MCST (and Baikal and Mikron and Angstrem and other Russian producers) exactly what they need - the Russian market for themselves, with enough customers to develop native 10nm process, create consumer-style CPU lines and ramp up production into the numbers needed for economy of scale to start showing. In that case, I think that they would catch up to Intel tech in about 5–8 years."
 
 • Tetszik
Reactions: gacsat and zeal

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 743
17 585
113

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Orosz hekkerek állnak egy Iránból indult kiberkémkedési művelet mögött, amely több tucat ország kormánya és ipari szereplők ellen irányult, miközben a támadásokat úgy állították be, mintha azokat az Iszlám Állam követte volna el – írja a Reuters angol és amerikai forrásokra hivatkozva.
A Turla nevű orosz csoport iráni infrastruktúrát és eszközöket használt arra, hogy az elmúlt 18 hónapban legalább 20 különböző ország kormányát megtámadja. Közép-keleti országok mellett több brit szervezetet is célzott támadások értek – állítják a hatóságok, amelyek szerint egyértelmű, hogy a folyamatosan újabb és újabb típusú támadások és maguk a hekkerek mögött az orosz állam állhat.
Irán mögé rejtőzve hajtottak végre kibertámadásokat az oroszok
 

Anonymus

Member
2019. február 6.
27
64
13
 • Tetszik
Reactions: fishbed

bikmakk

Active Member
2020. március 22.
31
150
33
Nemzeti Kiberbiztonsági Konferencia


Vendégek:
Prof. Dr. Kovács László dandártábornok (Magyar Honvdség Parancsnoksága - kibervédelmi szemlélő);
Dr. Kaiser Ferenc (Nemzeti Közszolgálati Egyetem – tanszékvezető)

Totál általánosságokról beszélnek, de érdekes ettől függetlenül. Laikusoknak is fogyasztható. (A két műsorvezető srác viszont szerintem borzasztó idegesítő.)
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 829
21 914
113
 • Tetszik
Reactions: jogalappal

jogalappal

Well-Known Member
2016. február 28.
89
459
53
Csemege @jogalappal -nak :D:
https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2...tt-hiusult-meg-a-miniszteri-videokonferencia/
Az uniós védelmi miniszterek pénteki, elvileg bizalmas online konferenciájára sikerült bejelentkeznie egy újságírónak is. A holland védelmi miniszter, Ank Bujleveld ugyanis úgy reprózta ki képernyőjét a twitterre, hogy azon látni lehetett a beléptető kód hat számjegyéből ötöt.
Összegeztem én is : Hatalmas kiberbiztonsági baki történt az uniós védelmi miniszterek pénteki megbeszélésén - JOGALAPPAL
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
 • Tetszik
Reactions: aquarell
K

kamm

Guest
Valoszinuleg a legnagyobb-legatfogobb es legsikeresebb hack erte az amerikai kormanyzati infrastrukturat, alapvetoen amiatt, hogy a lusta diszno informatikai donteshozok tomegevel hasznalnak keszre gyartott SolarWinds sw, gondolom tipikusan felig bekonfigolva a securityt, masik reszrol meg azert, mert a SolarWIndset megpattintottak es a sajat eszkozeiket (hacks, remote mgmt etc) szepen kompromittaltak, azaz meg a rendesen beallitott rendszerek sem voltak biztonsagban.

Akkora a cirkusz 24 oraja ideat, hogy a CISA, az amerikai szovetsegi belbiztonsagi miniszterium (DHS) illetekes ugynoksege, a Cybersecurity & Infrastructure Security Agency tegnap azaz vasarnap ESTE (!) kiadta a 21-01 Emergency Directive nevu veszhelyzeti utasitast: https://cyber.dhs.gov/ed/21-01/

Ebben kotelezo jelleggel azonnal arra utasit minden amerikai szovetsegi szervet, szolgalatot, egyseget, hogy azonnal
- kapcsoljon le minden SolarWinds termeket ill azt futtato rendszer aramtalanitson es tavolitsa el a halozatokrol
- az informatikai-vedelmi osztalyaik ma azaz HETFO DELI 12 ORAIG adjanak konkret helyzetjelentest SolarWindset futtato invetoryjukrol es
- a kovetkezo fajlok jelenleterol a rendszerekben:
a.[SolarWinds.Orion.Core.BusinessLayer.dll] with a file hash of [b91ce2fa41029f6955bff20079468448] b. [C:\WINDOWS\SysWOW64\netsetupsvc.dll] es c. minden mas, CISA altal ezugyben megosztott fajlokrol
- reszletes utasitasban eloirja a post-threat-removal process utani rebuilding procedure reszleteit.

En tobb, mint ket evtizede elek itt es dolgozom informatikaban, de nem emlekszem ekkora cirkuszra.

(Most elgurulok pihenni, de ha felkeltem, atolvasom a legmegbizhatobb security bloggereket es majd megprobalom osszerakni a reszleteket.)

https://www.msn.com/en-us/news/us/u...-foreign-cyber-espionage-campaign/ar-BB1bTH6X