Hát, ha a <i>"Chusyao haditechnikai blog"</i>-ot hivatalos forrásnak tekintjük, akkor igen. Viszont hihető a sztori, akár hivatalos a forrás, akár nem.
Én megértem, ha valamiért úgy látják, hogy kell ez a lavór, de miért sárga? Nehéz lett volna egy terepszínűt fröccsenteni ugyanabban a gyárban? Háborús körülmények között az elleség egyből kiszúrja őket a nagy sárga folttal a hátukon. Legalább egy terepszínű zsákot rendszeresítsenek amibe belerakják, mint amilyen a hálózsákoknak van.
Bár az is lehet, hogy van nekik külön háborús lavór is, amit most raktárban tartanak. Ez már lehet, hogy terepszínű és bádog, ami jobban bírja a strapát.
Elég értelmetlen békeidőre sárgát önteni, háborúra meg terepszínűt. Ahogy látom a ruhájuk sem sárga, hogy majd háborúra kapnak terepmintásat. Na meg a fém változatra sem számítok, elvégre egy fém edényben pl tudsz vizet forralni, a műanyagban nem. Két eltérő eszköz lenne más lehetőségekkel. És egyáltalán minek kell? Van még más hadserteg, ahol rendszeresítenek ekkora lavórt az alapfelszerelés részeként?
Ha el akar szökni vagy elbújni, akkor gondolom nem visz magával egy ormótlan nagy lavort, aminek olyan a színe, hogy a Hold sötét oldaláról is kiszúrnák miatta.
Egy jól megtervezett harci lavór szerintem csodákra képes. Nem tudom, hogy más hadresegeknél lenne ilyen eszköz, de gondolom több évnyi/évtizednyi tapasztalat eredménye, hogy ennyire sikeres.
Föld fölött egy gyors terepjárónál nem érnek többet.
Viszont a tenger fölött esetleg lehet értelmük. Viszonylag olcsók (mondjuk úgy 100 ezer USD). Gyorsabbak, mint a motorcsónak. Nem tudom mekkora a radarkeresztmetszetük, de kb ugyanolyan nehéz célpontok észlelhetőség és lelövés szempontjából, mint a pár száz kg-os kategóriába tartozó robotrepülők. Ha nem mennek olyan közel az ellenséghez, hogy jól láthatóak, vagy hallhatóak legyenek, illetve olyan közel, hogy géppuskával meg lehessen őket sorozni, akkor viszonylagos biztonságban leszállítanak 2-3 könnyen felszerelt katonát mondjuk egy szigetre.
Kb. az lehet a szerepük a tenger fölött, mint a homokfutóknak a sivatagban.
A beszivárgás kézenfekvő.
De lehet hogy egyszerűen olcsóbb sok ilyen kis gyösz, mint egy rendes szállító helikopter.