Anno még Cifuval és Molnival vitáztam erről.Ők már akkor a dronok over kill voltát josolták.Hát lehet ! De ha arra is lenne valami csetepaté közeljövőben ott is a dronok dominálnának !
Ahogy a nemrég a tajvannak leszállított M1a1 az volt a kínai reakció hogy : "Majd a drónok elintézik őket"
További képek
![]()
![]()
![]()
![]()
Én meg ugyan azt mondtam,mit most.A dronok uralma addig fog tartani,mig el nem terjednek a az ellenük való védelem eszközei.
És olyasmiket josoltam,ami ennek a gépnek a promovideóján is van.Az APS érzékelők fejlődésével a dronok idejében felderithetők lesznek-és ez már megtörtént....APS rendszerek,és a másodlagos fegyverzet (hk esetén) alkalmas lesz dronelháritásra....Prototipus szinten már ez is megvan.ABM képes 30DEFA RCWS pipa.Iron Fistel már megtörténtek az első sikeres dronelháritó próbalövészetek.
Harcjármű fedélzeti dronzavarók már sikeresen be lettek vetve Ukrajnában.
Az újhullámos csapatlégvédelmi eszközök alkalmasak dronelháritásra.
És a dronok csodálatos tündöklése véget is fog érni.El ugyan nem fognak tünni,mert nagyon is megmaradnak,sőt,terjedni is fognak-de csak egy eszköz lesznek a harceszközök széles repertoárjában.
Igazság az,hogy ezt az egészet már a 60as években megjósolták,a 80as évek végén meg már megvoltak a támadódronok,de az ellenük védekező eszközök protói is.Igazábol a HH végi általános katonai fejlesztésbeni visszafogás miatt 20+ évre egyszerűen leálltak,befagytak a fejlesztések.A legtöbb ma előszedett eszköz valójában 30-40 éve elkezdett fejlesztések eredményei (Sahed dron 1986ban repült,mint Kentron ARD-10.Oerlikon AHEAD rendszer szintén a 80as évek végén már elkészült.Bofors 3P szintén,a már irányitott gránát 4P próbalövészete is meg volt a 90es évek elején.AWiSS/Mongoose/Iron Fist első próbalövészete 90ben volt az NSZK/Dél Afrika/Izraelben....).Ha tovább tarta a HH,90es években ezek az eszközök már elterjedtek volna.